mruwa9 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 07.04.13, 21:56 nie jestem w stanie przebrnac przez tych ponad 250 postow.. dla mnie nie ma wyraznej granicy, wiele zalezy od okolciznosci. Jesli dziecko jest w wieku, w ktorym je cos oproc pokarmu mamy to w warunkach publicznych przede wszystkim dziecko dostaloby cos niepiersiowego. Ale np. dluga podroz juz usprawiedliwilaby karmienie piersia nawet wiekszego dziecka (np. w samolocie, do uspienia). Zdarzalo mi sie karmic w takich sytuacjach poltoraroczniaka. Nie gorszy mnie widok karmiacej publciznie piersia mamy. Wprost przeciwnie: rozczula i budzi duzo pozytywnych wrazen. Rowniez ( a moze nawet bardziej) widok mamy karmiacej wieksze dziecko (bo to coraz wieksza rzadkosc, zaden powod do wstydu, wprost przeciwnie- powod do dumy). Zdecydowany niesmak za to budzi we mnie widok dziecka zasmoczkowanego czy karmionego butla. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 07.04.13, 22:40 karmilam piersia przez 3,5 roku, publicznie tak do 2 lat, dopiero od tego momentu corka zrozumiala, ze pajda chleba i szklanka wody tez sa ok. Karmilam na tyle dyskretnie, na ile sie dalo. Nie slyszalam nigdy negatywnych komentarzy. Nie lubie ogladac kobiet karmiacych ostentacyjnie, siedzacych w kawiarence z mega cycem na wierzchu, bo wiem, ze da sie to zrobic bardziej dyskretnie. Jak mi jednak ktos tym cyckiem uparcie swieci prosto w nos, to sie odwracam. Tak jak gole cycki raza mnie odsloniete posladki w krotkich spodenkach, nawet te najzgrabniejsze tylki sa bleee. Staroswiecka jestem, nie lubie ogladania intymnych czesci czlowieka publicznie i z karmieniem ma to raczej malo wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:06 I to jest normalne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 07:45 Na szczęście normalna karmiąca matka ma w tyłku cudzą chorą wyobraźnię i to, kogo to brzydzi. Ja miałam Karmiłam długo i bardzo byliśmy z tego dziećmi zadowoleni. W tyle również bym miała (na szczęście wówczas nigdzie tego nie usłyszałam, bo nie było jeszcze forów, czyli głupcy nie mogła wypisywać bredni) i moje dzieci miały pierś, GDY CHCIAŁY- nie tylko dla najedzenia się, o nie, dla przyjemności również. Tak, tak, dobrze czytacie- DLA przyjemności, czasem w miejscu publicznym. Nie dawać dziecku prewencyjnie przyjemności, gdy to możliwe,może tylko psychopatka. Niektóre z Was też mnie obrzydzają i co- mam wołać, ze macie zniknąć z tego forum? A Wasze kołtuństwo sięga Himalajów. A jednak Was znoszę. Moje dzieci mają to szczęście, że ich matka jest normalna, i karmiła, gdy tylko chciały- kiedy i gdzie chciały. Bo wszystkim to sprawiało przyjemność. Wyrośli z moich dzieci spokojni chłopcy, których nie trzeba pasem lać prewencyjnie. Leczcie się. U psychiatry najlepiej. Tak pobudliwa wyobraźnia to chyba męka. Tak zboczona, by w dziecku i piersi pełnej mleka widzieć obiekt seksualny, tfu... Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Czy 5 latek przy piersi jest dla was też normą? 08.04.13, 08:49 Bo jak czytam,o tym karmieniu kiedy dziecko chce,to wyobrażam sobie dziecko malutkie,do roczku max.,a nie kilkulatka,który wciąga paczkę chipsów i leci do cycka matki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 oczywiście, że tak... 08.04.13, 08:59 ale ograniczam jedzenie w dziwnych miejscach i staram się regularnie jeść i tego uczę moje dziecko, dlatego nie je niczego (również mleka z piersi by nie jadło w sklepie, czy autobusie). Ja nie rozumiem o co toczy się batalia - toż to tylko jedzenie. PS. Wszystkie kobiety mi znajoma, które długo karmią piersią (powyżej dwóch lat, a znam ich całkiem sporo) rozumieją jak ważne jest zdrowe odżywianie i nie pasą dzieci i siebie rónież chipsami. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Czy 5 latek przy piersi jest dla was też norm 08.04.13, 09:08 Moja mama była karmiona do ok. szóstego roku życia. I co z tego? Co komu do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czy 5 latek przy piersi jest dla was też norm 08.04.13, 23:25 aaa..wszytko jasne kobieto, nikomu nic do Twojej matki czy Twojego długiego karmienia. ale autorka wątku SPYTAŁA NAS O OPINIĘ. nie zauwazyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 08:56 Dla mnie ta granica to okres kiedy dziecko przestaje powoli wyglądać bobasowato i bezpłciowo - czyli tak do około 1,5 roku maks. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:15 Zawsze znajdziesz siorow, ktorym bedzie przeszkadzac nawet karmienie noworodka. Karm na zdrowie i nie przejmuj sie! Pozdrawia mama KP 19-miesieczniaka, takze publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:23 Panie długo karmiące chyba się nudzą, z nudów włącza im się agresor i szukają wrogów, gdzie ich nie mają. Przecież na tym forum nikt wam nie zabrania karmienia piersią. A karmcie nawet do osiemnastki (dziecka, nie swojej ). My szanujemy wasze prawo do karmienia. Dlaczego wy nie szanujecie naszego prawa do tego, żeby tego nie oglądać? Świat robi się od razu piękniejszy, kiedy ktoś potrafi spojrzeć dalej niż koniec własnego nosa. I jeszcze raz, bo nie wszyscy to rozumieją - dyskusja nie dotyczy dzieci karmionych wyłącznie mlekiem, a biegających ponad-roczniaków, którzy żywią się również innymi pokarmami poza wydzieliną z piersi matki (nie mylić z paszą dla cieląt ) Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:35 Ale co Ty oglądasz z tego karmienia? Dziecko przytulone do matki w określonej pozycji. Koniec. Co tu jest do nieoglądania? Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:38 przystanek_tramwajowy napisał: > Panie długo karmiące chyba się nudzą, z nudów włącza im się agresor i szukają w > rogów, gdzie ich nie mają. Przecież na tym forum nikt wam nie zabrania karmieni > a piersią. A karmcie nawet do osiemnastki (dziecka, nie swojej ). My szanuje > my wasze prawo do karmienia. Dlaczego wy nie szanujecie naszego prawa do tego, > żeby tego nie oglądać? Świat robi się od razu piękniejszy, kiedy ktoś potrafi s > pojrzeć dalej niż koniec własnego nosa. I jeszcze raz, bo nie wszyscy to rozumi > eją - dyskusja nie dotyczy dzieci karmionych wyłącznie mlekiem, a biegających p > onad-roczniaków, którzy żywią się również innymi pokarmami poza wydzieliną z pi > ersi matki (nie mylić z paszą dla cieląt ) Odwracasz kota ogonem, bardzo nieładnie, szczególnie, że to akurat Ciebie zapamiętałam jako tą najbardziej aktywną agresorkę bez kultury i zahamowań w wyszydzaniu. Wykazałaś się takim chamstwem, że nie chciało mi się w pewnym momencie odpisywać na co niektóre Twoje wypociny. Gdybyś szanowała prawo do długiego karmienia piersią, to nie wylewałabyś tyle jadu w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:02 jak już się nie ma konkretnych, sensownych argumentów, to zaczyna się coś pleść o wstretnych cham.ach, ktore śmią mieć inne zdanie - czyli ściągnę rozmówcę do własnego, na max niskiego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:06 Tak się zastanawiam,o co tak naprawde chodzi kobietom,które decydują się karmic dziecko do 4-5 roku życia? Podziw otoczenia,czy udowodnienie sobie, jaką ja jestem dobrą matką. O ile rozumiem potrzebę kp małych dzieci,to dawanie cycka kilkulatkom to jakiś kosmos niezrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:12 Tymi kobietami kierują potrzeby ich dzieci, przekonanie, że mleko matki jest jedynym mlekiem jakie dziecko powinno pić. Wiedza, że długie karmienie służy zdrowiu ich i ich dzieci. Wiedza, że mleko niezbędne jest dzieciom do momentu utraty zębów mlecznych, czyli 7-8 lat. A tylko i wyłącznie uwarunkowania kulturowe i szeroko dostępne produkty spożywcze wpływają na nienaturalne skrócenie tego czasu. Kieruje nimi potrzeba dawania dziecku tego co najlepsze i podążanie za jego potrzebami. Niezmuszanie do szybszego, nienaturalnego dorastania. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:16 Ale dlaczego muszą to robić na ławce w parku, w sklepie czy autobusie? Jak dadzą to mleko w domu, to będzie mniej wartościowe, czegoś w nim ubędzie? A swoją drogą z tymi zębami mlecznymi to mnie ubawiłaś - mojemu prawie dziewięciolatkowi wypadły dopiero 2. Chyba powinnam go karmić tak do końca gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:22 Nie wiem co powinnaś. Sama to wiesz najlepiej. O zębach rozmawiała z Tobą nie będę, chyba, że uzupełnisz swoją wiedzę antropologiczną na temat karmienia piersią. Napiszę jeszcze raz twoja wiedza w tym temacie jest szczątkowa. Nie powinniśmy wypowiadać się na tematy o których nie mamy pojęcia, bo wprowadzamy poszukujących wiedzy ludzi w błąd. Twoje wypowiedzi dowodzą prawdy, że "dzwon głośny bo w środku pusty". Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:56 Gdyby było tak jak mówisz, to nie było by sprawy sądowej w Australii bodajże, gdzie nakazano matce zaprzestania karmienia piersią kilkuletniego dziecka ( przychodziłą karmić do szkoły ) Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:58 No ale zaraz, zyjemy w XXI wieku, w okreslonym srodowisku, normach kulturowych, wsrod ludzi, ktorzy nie zyja w cywilizacjach pierwotnych i nie musza akceptowac argumentow, ze 1000 lat temu bylo inaczej. Proponuje jeszcze rodzic pod drzewem (naturalnie i ekologicznie) 15 dziecko (bo antykoncepcja to tez wymysl antyrodzinnej zachodniej zgnilizny) i bron Boze nie pracowac, bo praca kobiet jest sprzeczna z zamyslem natury... Karmienia pieciolatkow nawet nie komentuje, rozumiem, ze mamusia siedzi z takim w zerowce i daje cyca na zadanie na oczach calej klasy, w koncu nalezy mu sie jak psu kosc, a mleko krowie jest beee. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Wyjełaś mi to z ust ashraf ... 08.04.13, 11:01 tym od natury,polecam to rodzenie na polu z kapustą,bo przecież natura tak to wymysliła. Po cholere biegacie po ginekologa,rodzić do szpitala i używacie pampersów zamiast liści dębu ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Wyjełaś mi to z ust ashraf ... 08.04.13, 11:04 Cieszę się bardzo,że mam normalnego męża i z pewnością, dałby mi do zrozumienia,że nasze 4-5 czy 6 letnie dziecko nie potrzebuje już mojego cycka i może spokojnie pójśc bez niego do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 23:28 iedza, że mleko niezbędne jest dzieciom do momentu utrat > y zębów mlecznych, czyli 7-8 lat. dobrez sie czujesz? mleko dzieciom, które zaczęły jeśc stały pokarm nie jest w ogóle potrzebne - jesli już to przetwory mleczne. moja corka przestała jeść mleko ok. 1,5 roku i od tamtej pory nie wypiła ani kropli czystego mleka, je tylko przetwory. jest okazem zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:14 > Tak się zastanawiam,o co tak naprawde chodzi kobietom,które decydują się karmic > dziecko do 4-5 roku życia? > Podziw otoczenia,czy udowodnienie sobie, jaką ja jestem dobrą matką. > O ile rozumiem potrzebę kp małych dzieci,to dawanie cycka kilkulatkom to jakiś > kosmos niezrozumiały. A co Cię to obchodzi? Dla mnie niezrozumiałe i całkowicie irracjonalne jest świadome podawanie ludzkiemu dziecku flachy z mlekiem dla cieląt, kiedy ma się najlepszy, pożywny i w 100% idealny dla ludzkiego dziecka pokarm zawsze przy sobie, bez wyparzania butelek, smoczków, cudowania itp. Nie wspomnę o zatykaniu dzieci wynalazkiem zwanym "smoczek" Też tego nie rozumiem i nie muszę rozumieć. Rozumiem jednak te mamy, które podawały flachę z mlekiem dla cieląt, bo zostały wprowadzone w błąd, źle im doradzono, pokierowano nimi tak, że ostatecznie ich karmienie piersią się zakończyło nie z ich winy. Nawet w tym wątku wyraźnie widać jaka jest dramatycznie mała wiedza wśród kobiet w temacie laktacji i wszystkiego, co jest z tym związane. Wasz stosunek do karmienia piersią jest tylko odzwierciedleniem Waszej wiedzy w tym temacie, a raczej jej braku Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:02 > Nawet w tym wątku wyraźnie widać jaka jest dramatycznie mała wiedza wśród kobie > t w temacie laktacji i wszystkiego, co jest z tym związane. Haha, a to co wypisujesz jest doskonałym dowodem na to co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:10 lauren6 napisała: > Haha, a to co wypisujesz jest doskonałym dowodem na to co napisałaś Masło maślane Nie rozumiem co chcesz mi przekazać. A że wiedza w temacie karmienia piersią jest dramatycznie mała to jest niezaprzeczalny fakt, o czym świadczą chociażby miliardowe dochody koncernów produkujących mm... Gdyby matki były dobrze uświadomione, to nie podawałyby tego sztucznego g... swoim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:15 Właśnie takie postawy i teksty jak Twoje, wpędzają w poczucie winy matki, które z jakiś względów nie karmiły piersią. Kobieta kobiecie wilkiem. karmiacabrzdaca napisał(a): > Gdyby matki były dobrze uświadomione, to nie podawałyby tego sztucznego g... sw > oim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:22 dorotek83 napisała: > Właśnie takie postawy i teksty jak Twoje, wpędzają w poczucie winy matki, które > z jakiś względów nie karmiły piersią. > Kobieta kobiecie wilkiem. > Ależ mnie nie obchodzi, że ktoś ma poczucie winy, bo nie karmił piersią, a że prawda boli to wiadomo nie od dziś. Mm to jest sztuczne g... Ja mam być wyrozumiała dla innych kiedy mnie się nazywa obrzydliwą, patologią, pedofilką i innymi epitetami? Niech się duszą we własnym sosie te zazdrośnice, które dały sobie wmówić, że mm jest najlepsze, a dzisiaj kiedy jest już za późno wiedzą, że to nie była prawda. Nie interesuje mnie cudze poczucie winy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:24 > Niech się duszą we własnym sosie te zazdrośnice, które dały sobie wmówić, że mm > jest najlepsze, a dzisiaj kiedy jest już za późno wiedzą, że to nie była prawd > a. > Nie interesuje mnie cudze poczucie winy. To lataj dalej z tym cyckiem i doceniaj samą siebie Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:32 karmiacabrzdaca napisał(a): > Ależ mnie nie obchodzi, że ktoś ma poczucie winy, bo nie karmił piersią, a że p > rawda boli to wiadomo nie od dziś. Mm to jest sztuczne g... > Ja mam być wyrozumiała dla innych kiedy mnie się nazywa obrzydliwą, patologią, > pedofilką i innymi epitetami? > Niech się duszą we własnym sosie te zazdrośnice, które dały sobie wmówić, że mm > jest najlepsze, a dzisiaj kiedy jest już za późno wiedzą, że to nie była prawd > a. To jest Twoja opinia, masz do niej prawo. Ale nie masz prawa obrażać wszystkim dookoła mających inne zdanie. I jakoś nie widać w tym wątku ktoś Ci zazdrościł, i Ty zaczęłaś obrażać osoby, które miały inną opinię niż Twoja. > Nie interesuje mnie cudze poczucie winy. Nie interesują Cię też innych opinie, które są sprzeczne z Twoją. I to świadczy o Twoim poziomie i braku wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:20 Myslalam, ze nigdy nikomu tego nie napisze, ale tobie naprawde mleko zalalo mozg! Po matce dlugo karmiacej piersia i w teorii posiadajacej wiedze o kp spodziewalam sie mniejszego ograniczenia. Wybierz sie moze do lekarza, zeby Ci wytlumaczyl, ze to, jak nazywasz, g...o, powstalo po to, zeby pomoc dzieciom matek, ktore karmic nie moga. Uwazam mleko matki za najlepsze i niemozliwe do odtworzenia w 100%, ale majac podejscie takie jak Ty powinnam byla zaglodzic swoje dziecko i olac nakaz pediatrow, poloznych i poradni laktacyjnej o przejsciu na mm kiedy po kilkutygodniowej walce, lekach, masazach, roznych pozycjach, herbatkach itd. dziecko nie przybieralo na wadze. Pewnie powinnam mu pozwolic naturalnie umrzec z glodu albo kilka lat wczesniej odmowic w imie niezakloconego kp dwoch operacji piersi. I nie mam poczucia winy, bo takie moze sie urodzic tylko w glowie osoby, dla ktorej jedynym osiagnieciem zyciowym jest wydanie na swiat potomstwa i karmienie go piersia. To akurat potrafia nawet psy, wiec raczej nie ma sie czym podniecac. Moze osiagnij w zyciu cos wiecej i wtedy wrocimy do tej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:33 > ze to, jak nazywasz, g...o, powstalo po to, zeby pomoc dzieciom matek, kt > ore karmic nie moga. Dokładnie tak jest, mm powstało dla matek, które naturalnie karmić nie mogą ale takich matek jest naprawdę mały odsetek, za to mnóstwo jest takich, które karmić piersią nie chcą, lecz nie mają cywilnej odwagi otwarcie tego przyznać czy przyjąć dobre rady, tylko wymyślają wydumane problemy z karmieniem, które "zmusiły" je do przejścia na mm Takich nawet na forach jest multum, niby oczekują rad, ale brną w swoim błędnym myśleniu i rad nie przyjmują, bo im nie na rękę jest karmić piersią... Przecież to uwiązanie itp Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:38 Dokładnie tak jest, mm powstało dla matek, które naturalnie karmić [b]nie mogą[ > /b] > ale takich matek jest naprawdę mały odsetek, za to mnóstwo jest takich, które k > armić piersią nie chcą, lecz nie mają cywilnej odwagi otwarcie tego przyznać cz > y przyjąć dobre rady, tylko wymyślają wydumane problemy z karmieniem, które "zm > usiły" je do przejścia na mm > Takich nawet na forach jest multum, niby oczekują rad, ale brną w swoim błędnym > myśleniu i rad nie przyjmują, bo im nie na rękę jest karmić piersią... Przecie > ż to uwiązanie itp No i wyszło,jak to sie dowartościowujesz,kobieto! Ty,wspaniała matka z cyckiem i te wstrętne baby,które nie chciały karmić do pełnoletności swoich dzieci . Nawet twoje rady olewały i przestawiały się na butelki. A twój mąą,biedak nie wie jaki to ma skarb w domu,jedyny w swoim rodzaju... tylko ty wiesz wszystko na temat karmienia dzieci,reszta to lud ciemny. W sumie to mu współczuje Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:42 > No i wyszło,jak to sie dowartościowujesz,kobieto! > Ty,wspaniała matka z cyckiem i te wstrętne baby,które nie chciały karmić do peł > noletności swoich dzieci . > Nawet twoje rady olewały i przestawiały się na butelki. > A twój mąą,biedak nie wie jaki to ma skarb w domu,jedyny w swoim rodzaju... tyl > ko ty wiesz wszystko na temat karmienia dzieci,reszta to lud ciemny. > W sumie to mu współczuje To już Ty sobie dopowiedziałaś, a nie ja Nie współczuj mojemu mężowi ani moim "dziecią" bo naprawdę nie ma takiej potrzeby I nie chodzi o olewanie moich rad, tylko rad certyfikowanej doradczyni laktacyjnej na forum kp Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:45 A Ty doskonale wiesz, które mogą, a które nie mogą. I do tego nazywasz mleko mm g...em i żalisz się, że ten wątek jest prymitywny. Zastanów się chwilę jaki poziom sama prezentujesz. Że już nie wspomnę o takim drobiazgu jak dawanie rad dot. karmienia przez od lat niepracujące kobiety tym, które muszą wstać do pracy i zająć się przez cały dzień czymś jeszcze oprócz karmienia dziecka. Wtedy np. karmienie na żądanie dwulatka raczej nie wchodzi w grę, ale żeby to trzeba mieć jakieś zajęcie poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:53 ashraf napisała: > A Ty doskonale wiesz, które mogą, a które nie mogą. Nie wiem i wcale mnie to nie obchodzi, bo pilnuję swojego "baru" ale akurat te proszące o rady i nie przyjmujące ich bo chcące w gruncie rzeczy przejść na mm każdy głupi rozpozna po tym, co i jak pisze To się rzuca w oczy. Takie zakłamanie budzi we mnie uśmiech > i zająć się przez cały dzień czymś jeszcze oprócz karmienia dziecka. Wtedy np. > karmienie na żądanie dwulatka raczej nie wchodzi w grę, ale żeby to trzeba mieć > jakieś zajęcie poza domem. Tak, kiedy kobieta pracuje to rzeczywiście w czasie pracy karmić na żądanie nie może, to zrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:55 No to pilnuj zamiast nazywać pożywienie innych dzieci g...m. Zauważ, że nikt nie walczy z twoim karmieniem piersią, tylko z publicznym się z tym obnoszeniem w sytuacji, kiedy dziecko je już pierdylion innych rzeczy i jest na tyle dojrzałe żeby zrozumieć, że pierś jest w domu i nie na żądanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:24 a bierzesz pod uwagę, że ktoś może nie chcieć karmić piersią, że go to nie kręci? Ja tak miałam, oprócz problemów na początku, nie czułam potrzeby kp. I decyzję lekarza, że albo mm albo moje męczarnie i krojenie piersi, przyjęłam z prawdziwą ulgą. Córki nawet nie zamierzałam zaczynać. Do szpitala pojechałam z mm i nikt nawet nie próbował mnie przekonywać do zmiany zdania. Zresztą po synu widziałam same zalety kb. Mąż był zaangażowany, miał niesamowitą więź z dzieckiem ( karmił syna w nocy i nad ranem, bo jeszcze lub już nie spał ), ja byłam wypoczęta. Mogliśmy zostawić 1,5 miesięczne dziecko dziadkom i wyjść do kina, teatru czy po prostu wyspać się bez dziecka. Na spacer brałam butlę w termosie ( jak było chłodno ) i łaziłam z dzieckiem kilka godzin. Koleżanki piersiowe leciały do domu, bo na wystawienie cycka za zimno, a dziecko jeszcze nic innego nie jadło. Ja osobiście współczułam koleżankom tego uwiązania, że nie mogą wyjść z domu na kawę bo karmienie, że cały czas mają u cycka dziecko. Zresztą terror kp nie jest dobry. Kolegi żona ( nawet jej nie znałam ), strasznie się męczyła. Dziecko spadało z wagi, miało kolki, ona umęczona, no dokładnie jak u mnie. Jak przekazał żonie moją historię, to odetchnęła z ulgą, że nie jest złą matką ( a tak wszędzie słyszała, że głodzi dziecko, nie stara się itd ). Przeszli na mm, dziecko odżyło, dziewczyna też i wszyscy zadowoleni. Żałowali że nie miesiąc wcześniej, bo stracili ten czas. Zamiast cieszyć się dzieckiem to stresowali się. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:35 arwena_11 napisała: > a bierzesz pod uwagę, że ktoś może nie chcieć karmić piersią, że go to nie kręc > i? Oczywiście, że biorę to pod uwagę i mam też swoje zdanie na ten temat Po prostu dla mnie argument pt "nie karmię piersią swojego dziecka, bo mnie to nie kręci" jest głupotą i skrajnym egoizmem. Wtedy po prostu robię to dla szeroko pojętego dobra dziecka przynajmniej przez te 6 miesięcy, aby wilk był syty i owca cała i tyle > Córki nawet nie zamierzałam zaczynać. Do szpitala pojechałam z mm i nikt nawet > nie próbował mnie przekonywać do zmiany zdania. Też bym nie próbowała zmieniać czyjegoś zdania. Trudno, skoro podjął głupią decyzję i swoje samopoczucie stawia na szali z dobrem swojego dziecka. Należy mu tylko współczuć. > Ja osobiście współczułam koleżankom tego uwiązania, że nie mogą wyjść z domu na > kawę bo karmienie, że cały czas mają u cycka dziecko. Jedna kobieta czuje się uwiązana, a inna nie. Ja czułabym się uwiązana musząc wciąż bawić się z butelkami, szykować cały majdan butelkowy na wyjście itp > Przeszli na mm, dziecko odżyło, dziewczyna też i wszyscy zadowoleni. To najważniejsze, jednak ta kobieta nie otrzymała profesjonalnej pomocy, bo podanie mm naprawdę nie było jedynym wyjściem Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 15:06 No widzisz, ale są szpitale gdzie nie wolno mieć mm, tylko terror laktacyjny. Pamiętam jak odwiedzałam koleżankę, która nie zamierzała kp drugiego dziecka ( koszmarne wspomnienia związane z karmieniem pierwszego, podobnie jak ja ). Tylko jej nie było stać na prywatną salę w szpitalu i nie miała szansy wyciągnąć spokojnie butelki i przygotować mleka. Była z dzieckiem prawie tydzień i znajomi na spółkę z rodziną na głowie stawali, żeby PO KRYJOMU przynosić butelkę z mieszanką, na karmienie. Mina pielęgniarek bezcenna, kiedy już przy wypisie ( odbierałam ją ) wyciągnęła butlę i podała dziecku. Terror laktacyjny był kiedyś w szpitalach straszny. NIe wiem jak teraz, ale 10-12 lat temu największą zbrodnią było powiedzieć, że nie chce się kp. Nieważne, czy nie masz pokarmu, bo jesteś po cc, czy właśnie masz 40 st gorączki bo zastój i zapalenie piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
bessie_blount Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 15:22 Będąc z ostatnio z synem w szpitalu miałam czas zaobserwować sobie jak to wygląda. Poza moim synem i jeszcze jednym chłopakiem, na oddziale były dzieci do 1 r.ż. Większośc karmionych mm. Takie mleko trzeba było oddać pielęgniarkom i przychodzić w ścisle wyznaczonych godzinach po swoje porcje. Dokładki były wykluczone. Powodowało to sytuacje, że przed ostatnim karmieniem o 0:00 na oddziale był jeden nieustający wrzask niemowlaków, a dzieci które były przyzwyczajone do większych porcji darły się przez większość czasu. I zastanawiałam się tylko czemu ma służyć taka polityka? Chodzi o to żeby dzieci nie utuczyć czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 15:33 No właśnie nie wiem, ja miałam prywatny pokój, gdzie był czajnik, lodówka, kołyska dla dziecka, wanienka itd. NIkt mnie nie kontrolował co ile i ile podaję dziecku jedzenie. Ale fakt też jest taki, że byłam traktowana jak świeta krowa, bo odwiedziła mnie tam zaprzyjaźniona lekarka ( jedno z bardziej znanych nazwisk wśród neurologów dziecięcych ) i okazało się że ordynator to jej dawny student itd. Skakali obok mnie niesamowicie Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 15:56 > Terror laktacyjny był kiedyś w szpitalach straszny. NIe wiem jak teraz, Co prawda nie teraz, bo ponad trzy lata temu, mnie też nikt nie pytał, tylko... karmili córkę mm. Być może założyli, że po cesarce nie dam rady czy też nie mam pokarmu, przy czym ani jedno, ani drugie nie było prawdą, bo dość szybko wstałam, a pokarm był, ale takich fanaberii nie przewidziano, żeby matka, która jest na innym oddziale, karmiła dziecko piersią: na oddziale noworodkowym w ogóle nie było miejsca, żeby usiąść i nakarmić w spokoju albo nawet i nie w spokoju - zero krzeseł, foteli, ławek, a dziecka z kuwetki wyjąć nie pozwalały. Potem też nikt nie pytał, tylko kazali córkę przystawiać do piersi (okazało się, że przystawiałam ją źle, ale nikt nie był uprzejmy choćby sprawdzić). Generalnie mam wrażenie, że personel medyczny w ogóle nie jest zainteresowany zdaniem matki na temat karmienia ani udzieleniem pomocy, tylko robi swoje - w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 15:14 Podanie mm było jedynym wyjściem, bo dziecko było uczulone na mleko matki. Podobnie jak mój syn. Męczyłam się przez miesiąc ściągając pokarm co 3h, jedząc marchewkę indyka i ryż, a dziecko darło się i bolał je brzuch. Przejście na mm wszyscy odczuliśmy jako ulgę, a syn chyba największą. Skończyły się kolki, problemy z brzuszkiem. Spokojnie przesypiał kilka godzin i zaczął przybierać na wadze. tak więc nie zawsze mleko matki jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 09.04.13, 00:07 miałam tak samo! tylko karnmiłam mieszanie Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:22 dorotek83 napisała: > Właśnie takie postawy i teksty jak Twoje, wpędzają w poczucie winy matki, które > z jakiś względów nie karmiły piersią. > Kobieta kobiecie wilkiem. > A czego się spodziewałaś po kobiecie ,dla której wydanie na świat potomka i karmienie go cyckiem do gimnazjum jest jedynym osiągnięciem ? Mąż olewa,swojego życia się nie ma,to tylko te cycki jej biednej zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:37 Wiesz, mnie przeraża taka postawa, wręcz fanatyzm. Zastanawiam się po co w ogóle założyła wątek, bo opinii w nim wyrażonym i tak nie zamierza słuchać, ponieważ nie są zgodne z tym co ona myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:42 karmiacabrzdaca napisał(a): > Gdyby matki były dobrze uświadomione, to nie podawałyby tego sztucznego g... sw > oim dzieciom Wyobraź sobie, że są choroby kobiet, w przypadku których jest bezwzględny zakaz karmienia piersią, mimo chęci z ich strony. I takie kobiety jak Ty, wpędzają je w jeszcze większe poczucie winy. He, zresztą po co z Tobą dyskutuje, skoro do Ciebie i tak nie dotrą żadne racjonalne argumenty. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:52 karmiacabrzdaca napisał(a): > Masło maślane Nie rozumiem co chcesz mi przekazać. Przekazuję ci, że sama masz olbrzymie braki w wiedzy o karmieniu piersią, a pozujesz na bóg wie jakiego znawcę na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:59 > Przekazuję ci, że sama masz olbrzymie braki w wiedzy o karmieniu piersią, a poz > ujesz na bóg wie jakiego znawcę na forum. Z moimi brakami jednak daję radę bez wydumanych problemów karmić już trzecie dziecko Większa wiedza niż ta, którą mam nie jest mi zwyczajnie potrzebna I nie pozuję na żadnego znawcę, Tobie się tylko tak wydaje, bo pewnych rzeczy nie możesz przełknąć jak kilka innych osób, tych najbardziej ziejących jadem i obrażających mnie od początku powstania tego, jakże ciekawego, wątku. Jak dobrze, że założyłam w tym celu jednorazowego nicka, bo inaczej do końca swych dni byłabym a jematce "tą, co karmi do 18-stki" A tak, piszę sobie dalej spokojnie z Wami i przynajmniej wiem która jest prymitywem. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:01 Masz coś z głową to pewne .... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:26 Gratulacje, przeszłaś grę zwaną życiem, bo umiesz piersią nakarmić dziecko! Pomnik powinni ci za to postawić. Co nadal nie zmienia faktu, że wypisujesz bzdury i pouczasz inne, choć nie masz wiedzy na ten temat. O czym świadczą stwierdzenia, że mleko matki jest najlepsze dla dziecka, mm to mleko krowie, smoczki są niepotrzebne itd. Świadczą o tym, że a) nie trzeba mieć wiedzy o niemowlakach i ich karmieniu by karmić piersią jeśli nie ma się z tym problemów b) można wykazywać innym niewiedzę będąc idealnym przykładem ignorantki. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:39 lauren6 napisała: > Co nadal nie zmienia faktu, że wypisujesz bzdury i pouczasz inne, choć nie masz > wiedzy na ten temat. O czym świadczą stwierdzenia, że mleko matki jest najleps > ze dla dziecka, mm to mleko krowie, smoczki są niepotrzebne itd. Oczywiście, że mm to mleko krowie w dodatku chemicznie zmodyfikowane, by choć trochę upodobnić je do ludzkiego. Z tym "upodobnić" to jest jak z "prawie" Smoczki są nie tylko niepotrzebne, ale wręcz szkodliwe Szkodliwe, bo zaburzające prawidłową technikę ssania piersi. Smoczki są substytutem mamy, zatyczką wygodną wyłącznie dla mamy. To tyle jeśli chodzi o fakty Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:43 Smoczki są nie tylko niepotrzebne, ale wręcz szkodliwe Szkodliwe, bo zaburza > jące prawidłową technikę ssania piersi. Smoczki są substytutem mamy, zatyczką w > ygodną wyłącznie dla mamy. To tyle jeśli chodzi o fakty Widzisz jedna matka woli dać dziecku w miejscu publicznym smoczek,aby dziecko uspokoić,natomiast dryga kobieta (czyli ty ) woli walnąć cycem na stół,bo jest lepsza. A co,niech inni patrzą jaka z ciebie wspaniała matka...nawet smoczka nie używa,za to kilkulatek będzie ci wszędzie na tym cycku wisiał.BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:48 > Widzisz jedna matka woli dać dziecku w miejscu publicznym smoczek,aby dziecko u > spokoić,natomiast dryga kobieta (czyli ty ) woli walnąć cycem na stół,bo jest l > epsza. Nieprawda. Nie podawanie dziecku smoczka nie wiąże się z "wywalaniem cyca na stół", ale Ty tego nie pojmiesz nigdy, więc dyskusja z Tobą jest pozbawiona sensu > A co,niech inni patrzą jaka z ciebie wspaniała matka...nawet smoczka nie używa, > za to kilkulatek będzie ci wszędzie na tym cycku wisiał.BRAWO Nie będzie, bo poprzednie moje dzieci tego nie robiły Naprawdę długie karmienie piersią nie wiąże się z takimi przesadzonymi sytuacjami, o jakich piszesz m.in. Ty, no ale trzeba zrobić dziwaczkę i idiotkę z matki karmiącej piersią, aby poczuć się lepiej, to takie typowe Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:10 Zaryzykuję (a w tym wątku ryzyko jest duże), ze panie wojujące o prawo do publicznego karmienia kilkulatka to kobiety, których jedynym osiągnięciem życiowym było wydanie na świat potomstwa. Uczyniły więc z tego religię, wybudowały ołtarzyk, położyły na nim swoje piersi i teraz żądają, żeby wszyscy się do nich modlili. A kto nie chce, ten ciemnota, cham i się nie zna . Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:10 Karmią piersią a nie mm (z wyboru) te matki, które interesują się zdrowiem dziecka, czytają (ze zrozumieniem) zalecenia WHO i bliska jest im idea rodzicielstwa bliskości. Trudno w tym gronie znaleźć osoby, które dawałyby dziecku chipsy Jeśli ty nie wiesz dlaczego dla dzieci jest ważne i zdrowe aby podawać mu jak najdłużej mleko matki to dowiedz się więcej na ten temat. Poczytaj orzeczenia WHO, odwiedź doradcę laktacyjnego. Podejrzewam, że tego i tak nie zrobisz bo dowartościowujesz się swoja niewiedzą i rzekomą wyższością. Któraś z poprzedniczek pytała czy jeśli 13 miesięczne dziecko będzie chciało zamiast mleka zrobić nagle w miejscu publicznym kupę to matka mu na to pozwoli - podejrzewam, że maluch jednak bez konsultacji zapełni pieluchę, nawet jeśli będzie przebywał w restauracji lub supermarkecie. To ile ktoś karmi swoje dziecko piersią jest jego sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:40 te matki, które interesują się zdrowiem dzie > cka, czytają (ze zrozumieniem) zalecenia WHO i bliska jest im idea rodzicielstw > a bliskości. Nie rób zamieszania i nie wciągaj w to rodzicielstwa bliskości, bo robisz tej skądinąd fajnej idei wrogą robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:44 > Nie rób zamieszania i nie wciągaj w to rodzicielstwa bliskości, bo robisz tej s > kądinąd fajnej idei wrogą robotę. Ależ jak najbardziej karmienie piersią ma dużo wspólnego z ideą rodzicielstwa bliskości, czy Tobie się to podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 13:46 bo okazałaś się jakąś sfiksowaną matką karmicielką,która nic poza swoim cyckiem nie widzi.Żanua Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 13:49 Dodam jeszcze,że nie chodziło ci o zadanie pytania do kiedy kp ,tylko o głoszenie wyniosłych pouczeń na temat twoich własnych przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 13:59 ewma napisała: > Dodam jeszcze,że nie chodziło ci o zadanie pytania do kiedy kp ,tylko o głoszen > ie wyniosłych pouczeń na temat twoich własnych przekonań. Tak z ciekawości chciałam dowiedzieć się co inne matki sądzą o publicznym karmieniu 13-miesięczniaka czyli nie noworodka Wyniosłe pouczenia na temat własnych przekonań odbieram te o wywalaniu żylastego ohydnego cyca, pedofilii, biednego męża działającego na współę z dzieckiem i innych takich, których nawet nie jestem w stanie spamiętać Gdybym miała delikatną konstrukcję psychiczną, to musiałabym się załamać po takiej dawce negatywnych emocji Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 14:07 > Tak z ciekawości chciałam dowiedzieć się co inne matki sądzą o publicznym karm > ieniu 13-miesięczniaka czyli nie noworodka No i dowiedziałaś się ,że większośc uważa to za dziwną rzecz,skoro dziecko przyjmuje już inne pokarmy. Więc po co, ten wyniosły ton,na temat paszy i karmienia gó..em ? Chciałaś się dowartościować ? Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 14:22 > Więc po co, ten wyniosły ton,na temat paszy i karmienia gó..em ? To żaden wyniosły ton, tylko moje zdanie, które mam prawo mieć, a Ty masz prawo mieć je w d... Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 14:28 > To żaden wyniosły ton, tylko moje zdanie, które mam prawo mieć, a Ty masz prawo > mieć je w d... No i tam je dokładnie mam. Ale skoro zadałaś pytanie o kp w miejscach publicznych,to dlaczego później zeszłaś do żałosnego wciskania kitu,że matki karmią dzieci paszą,karmą dla cielaków,a w dodatku stwierdziłaś,że ci zazdroszcze tego karmienia i wyzywałaś od wygodnickich ????? Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Nie warto z tobą dyskutować 08.04.13, 14:38 > Ale skoro zadałaś pytanie o kp w miejscach publicznych,to dlaczego później zesz > łaś do żałosnego wciskania kitu,że matki karmią dzieci paszą,karmą dla cielaków > ,a w dodatku stwierdziłaś,że ci zazdroszcze tego karmienia i wyzywałaś od wygod > nickich ????? Bo takie jest moje zdanie I wcale nie ja sprowadziłam rozmowę do tego tematu, tylko m.in. Ty atakowaniem mnie i obrażaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:53 Uproszczenie tak proste, że aż prostackie. Trudno się potem dziwić, że matki rozpaczają, że nie są AP, skoro nie karmią piersią, bo nie wiedzą, że ktoś niedouczony nakładł do głowy głupot. Karmienie piersią to tylko jedno z wielu narzędzi, które zresztą nie jest niezbędne, bo doskonale można się w rodzicielstwie bliskości sprawdzić nie karmiąc piersią ani razu. Podobanie się nie ma tu nic do rzeczy, dokształcenie i owszem - polecam serdecznie, możesz zacząć od książki Searsów, w której rozprawiają się z mitami na temat AP. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:32 KP jest jednym z elementów rodzicielstwa bliskości, obok przytulania, chustowania, zaspokojania potrzeb emocjonalnych dziecka czy (o zgrozo) spania z dzieckiem. dziecisawazne.pl/7-zasad-rodzicielstwa-bliskosci/ Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:42 Ta sama strona: dziecisawazne.pl/11-mitow-na-temat-attachment-parenting/ . echch.... Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 09.04.13, 16:08 Nie, wspólny barłóg nie jest niezbędny do stworzenia prawidłowej, opartej na bliskości więzi z dzieckiem. Proponuję dokształcić się, poczytać zalecenia organizacji lekarskich z całego świata w sprawie spania z niemowlętami i jego związku z SIDS! Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:07 attiya napisała: > jak już się nie ma konkretnych, sensownych argumentów, to zaczyna się coś pleść > o wstretnych cham.ach, ktore śmią mieć inne zdanie - czyli ściągnę rozmówcę do > własnego, na max niskiego poziomu Moje sensowne, merytoryczne argumenty przedstawiłam w tym wątku. Nie widzę powodu do powtarzania się Attiya, zamiast oskarżać mnie o teksty pisane przez siebie wskaż mi którykolwiek moment, w którym wykazałam się tym "max niskim" poziomem Ja się nawet z równowagi nie dałam ani razu wyprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:02 100 osób mówi tobie "nie idź tą drogą, bo na końcu jest urwisko" a ty mimo wszystko uważasz, że to tylko 10 km przepaść i nic się tobie nie stanie - to jak można dyskutować z tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:07 Założyłaś jednorazowego nicka? A czego się wstydzisz? Bo chyba jednak się wstydzisz, jeśli nie chcesz tu wejść pod swoim starym nickiem - z otwartą przyłbicą i (he, he) odkrytą piersią. Ciekawe, kiedy zacznie się zabawa w demaskowanie karmiącej. Niektóre na tym forum są naprawdę w tym dobre Trójka dzieci, w tym jedno 13-miesięczne... Hm, hm... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:14 Faktycznie karmiącabrzdąca ma się czego wstydzić - tego, że karmi dziecko i ma merytoryczne argumenty dlaczego warto robić to dłużej niż jest to standardowo przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:35 seniorita_24 napisała: > Faktycznie karmiącabrzdąca ma się czego wstydzić - tego, że karmi dziecko i ma > merytoryczne argumenty dlaczego warto robić to dłużej niż jest to standardowo p > rzyjęte. No faktycznie - wyczyn na miarę odkrycia lekarstwa na raka, zdobycia Oscara albo wejścia na Czomolungmę Prosimy o duże brawa! Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:14 przystanek_tramwajowy napisał: > Założyłaś jednorazowego nicka? A czego się wstydzisz? Niczego się nie wstydzę, tylko za dobrze znam jematkowe forum, by się narażać w przyszłości na kpiny i wyciąganie starych spraw jako tzw. asy z rękawa przez osoby Twojego pokroju Mam instynkt samozachowawczy i inteligencję mocno powyżej 100 Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:57 " i inteligencję mocno powyżej 100 wink" to czemu z niej nie korzystasz? Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:05 hippo55 napisała: > to czemu z niej nie korzystasz? Ależ korzystam Nie tylko poprzez zmianę nicka do kontrowersyjnego wątku, w których informacje mogą być wykorzystane w przyszłości przeciwko mnie, ale też do nie wyprowadzenia się z równowagi przez osoby próbujące mnie obrażać i załatwiania ich własną bronią Mamy tu cały wachlarz ludzkiego jadu próbującego mnie zalać z różnych stron, mieszając w to męża, dzieci, ideę bliskości itp Oj, baby, baby Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:12 Mamy tu cały wachlarz ludzkiego jadu próbującego mnie zalać z różnych stron, mi > eszając w to męża, dzieci, ideę bliskości itp > Oj, baby, baby skoro twoja idea bliskości ,to tylko cycek,to o czym tu dyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:21 ewma napisała: > skoro twoja idea bliskości ,to tylko cycek,to o czym tu dyskutować? Nie podpinaj pode mnie słów, które wyszły spod Twoich palców Wyciąganiem wniosków nie zaimponowałabyś nawet mojemu 6latkowi Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:23 Nie podpinaj pode mnie słów, które wyszły spod Twoich palców > Wyciąganiem wniosków nie zaimponowałabyś nawet mojemu 6latkowi masz rację,lepiej udaj sie do jego przedszkola i podaj mu pierś .... na żadanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 14:53 karmiacabrzdaca napisał(a): > hippo55 napisała: > > to czemu z niej nie korzystasz? > > Ależ korzystam Nie tylko poprzez zmianę nicka do kontrowersyjnego wątku, w k > tórych informacje mogą być wykorzystane w przyszłości przeciwko mnie, ale też d > o nie wyprowadzenia się z równowagi przez osoby próbujące mnie obrażać i załatw > iania ich własną bronią > Mamy tu cały wachlarz ludzkiego jadu próbującego mnie zalać z różnych stron, mi > eszając w to męża, dzieci, ideę bliskości itp > Oj, baby, baby Nie rozumiem czym się tu przejmować? To tylko net i zupełnie nie rozumiem czemu aż tak zależy ci na akceptacji i poklasku jematek? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:39 > Dlaczego wy nie szanujecie naszego prawa do tego, > żeby tego nie oglądać? A to se nie oglądaj, zamknij oczy, nie wychodź na ulicę albo wychodź z opaską na oczach czy co. Co mi do Twoich dziwactw? Też nie lubię oglądać głupoty w necie, a czasem muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:00 chyba raczej niż koniec własnego sutka Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:20 Dla mnie prywatnie jest to niesmaczne. Zresztą przypomina mi się scenka z wizyty u rodziny. Miałam 10-12 lat, a ciotka karmiła piersią swojego 3 letniego synka. I byłam tego świadoma, bo mama mówiła o tym mi i siostrze. Był moment gdzie 3 letni kuzynek podbiegł do niej i po prostu sobie wyciągnął pierś, a ona po prostu siedząc w towarzystwie zaczęła karmić nie przerywając rozmowy. Mnie to zaskoczyło, że przez chwilę się gapiłam, a później szybko uciekłam. Nie był to słodki rozczulający widok, tylko wzbudził zażenowanie także wśród dorosłych, ale nikt się nie odezwał. Bo wiedzieli, że ciotka na tym punkcie jest zafiksowana i zacznie się kolejna pogadanka na temat długiego kp, która może skończyć się obrazą. Bo większość rodziny nie czepiała się karmienia piersią, tylko żeby niekoniecznie karmiła piersią przy ich dzieciach. Pomimo iż mama wyjaśniała mi później, bo widziała moją reakcję, że są osoby które karmią długo kp i korzyści z tego płynące, mi został uraz do teraz. Nie przeszkadza mi, że ktoś karmi niemowlaka piersią, ale dziecko chodzące tak. Tamta scenka do tej pory tkwi mi w pamięci, i teraz jako że niedługo rodzę, mam wewnętrzne opory przed karmieniem piersią swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:41 >, mi został uraz do teraz. Chore, takie fobie się leczy. Jeszcze nie miałam dzieci, gdy widziałam moją koleżankę karmiącą sporą córeczkę, i żaden uraz mi nie pozostał. Może dlatego, że normalne rzeczy nie budzą we mną oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 09:49 Myślę, że tu sie nie ma o co obrażac, jak długo osoby czujące dyskomfort nie okazują tego, nie ma problemu. Tu jest miejsce na tolerancje - irytuje mnie, odczuwam dyskomfort, ale nie przeszkadzam, nie robię min, nie wypraszam, nie wzywam policji, nie komentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:09 nangaparbat3 napisała: > Myślę, że tu sie nie ma o co obrażac, jak długo osoby czujące dyskomfort nie ok > azują tego, nie ma problemu. Tu jest miejsce na tolerancje - irytuje mnie, odcz > uwam dyskomfort, ale nie przeszkadzam, nie robię min, nie wypraszam, nie wzywam > policji, nie komentuję. A wiesz, dlaczego zazwyczaj nikt nie zwraca uwagi paniom, które karmią w miejscu publicznym bez zachowania jakiejkolwiek dyskrecji? Bo zdaje sobie sprawę, że nie spotka się ze zrozumienie, że zostanie wyzwany od ciemnoty, która nie rozumie wzniosłej idei długiego karmienia piersią. Podobnie jak na tym forum. A wystarczyłaby odrobina tej przywołanej przez ciebie tolerancji. Szkoda, że hormon tolerancji nie wydziela się w obfitej ilości podczas karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:23 Nie nie nie. Pani karmiaca publicznie nie robi nic złego ani nieobyczajnego. Mnie karmienie dziecka nie bedącego niemowleciem irytuje - jak to dobrze ujela Claudel podobnie jak irytuje karmienie papką trzylatka - ale to nie powod, żeby się wtrącała. Bo to jest MÓJ problem, a nie tej pani. Irytuje mnie też ciaganie malych dzieci po galeriach i uważam, że to im szkodzi - ale sie nie wtrącam. Irytuje mnie przegrzewanie malych dzieci, ale nie zwracam matkom uwagi. I podobnie z karmieniem, nie ma o czym gadać tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:30 Jeśli uważasz, że nie ma o czym gadać, możesz przenieść się do wątku o pracy licencjackiej z administracji Mnie nie brzydzą dzieci w galeriach handlowych, ani te jedzące papki, ani te zaczapkowane w lipcu. Natomiast dwulatek karmiony piersią w miejscu publicznym już tak i uważam, że jest to jak najbardziej temat do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:34 ....bo je? Zaskakujące Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:45 kasiaizuzia1 napisała: > ....bo je? > Zaskakujące Nie !!!! Bo mymla matki cycek na placu zabaw,a powinien biegać z dziećmi ! Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:47 Bo? Bo Ty tak chcesz? Sama se biegaj, przyda Ci się na um. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:35 Ale to, ze Ciebie brzydzi, to Twoj problem (i moj) - nie powód, zeby przeszkadzać, wystarczy nie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:39 Ale tu nie chodzi o wgapianie się tylko o sam widok ... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:03 hippo55 napisała: > nie chodzi o wgapianie się tylko o sam widok ... Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:10 nie rozumiem co cię tak ucieszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
mytka82 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:12 Nie chce mi się czytać wszystkich postów, ale takie duże dziecko kanapkę w łapkę i butelka wody. Jak dla mnie to niesmaczny widok. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 10:38 Wiem, że zaraz zostanę zakrzyczana, ale dla mnie w ogóle karmienie piersią do 3 roku życia to patologia. Karmiłam do roku. I dla mnie widok karmionego dwulatka to nic miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:02 kazdy karmi tak dlugo, jak ma ochote. jednak ja dowiedzialam sie z tego watku, ze jestem obrzydliwa... nie, nie karmie publicznie piersia, ale moje piersi wygladaja generalnie tak, ja te "wywalane obrzydlistwa", ktore wiekszosc brzydza... no take sa - spore (rozmiar 75G), obwisle, z wyraznymi zylkami (mam bardzo jasna skore, przez ktora wszystko widac), z rozstepami (jasnymi), ktorych nabawilam sie jeszcze jako nastolatka... do tego - oj tak! - mam duze, ciemne sutki i duze obwodki... moje piersi jedynie nie sa nabrzmiale, oprocz tego maja idealny zestaw cech tego, co tutaj na forum nazywane jest "obrzydliwym wywalonym cycem". i wiecie co? zrobilo mi sie autentycznie przykro. zawsze myslalam, ze moje piersi sa po prostu NORMALNE, jedne z wielu. mezczyzni nigdy nie narzekali, ja sie nie zachwycalam (wolalabym jedrniejsze i mniejsze), ale nie przychodzilo mi do glowy, ze sa obrzydliwe... a wiedze, ze dla wiekszosci w tym watku sa Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:06 Kura, musisz nabyć umiejętności radzenia sobie z gburami i idiotami. W necie takich pełno. W realu nie są tacy odważni. Spójrz estetycznie na ich umysłowości: obrzydliwe, no nie? Nie widzą tego. Daj spokój, masz normalne piersi Piersi są do karmienia, jak człowiek do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:07 >wiecie co? zrobilo mi sie autentycznie przykro. zawsze myslalam, ze moje piersi sa po prostu >NORMALNE, jedne z wielu. mezczyzni nigdy nie narzekali, ja sie nie zachwycalam (wolalabym >jedrniejsze i mniejsze), ale nie przychodzilo mi do glowy, ze sa obrzydliwe... a wiedze, ze dla >wiekszosci w tym watku sa Spokojnie,skoro dla ciebie i twojego faceta są fajne,to ok,ale dla klientów restauracji,czy galerii już wcale nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:11 Widok,kobiety siedząacej w restauracji i karmiącej KOLOSa,którego nogi sięgają juz do nastepnego krzesła,nie jest rozczulający dla nikogo .... no chyba,że dla fanek kp do pełnoletności. Już widzę,waszych synów grajacych na PS i jednocześnie ciągnących,waszego cycka. Jest to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:15 Zaraz Ci odpowiedzą, że możesz nie patrzeć. Tylko jak to zrobić chodzić z zamkniętymi oczami w razie czego? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:18 Może jeszcze patrzeć i cierpieć. Jej wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:20 Raczej skóra cierpnie od patrzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:15 > Spokojnie,skoro dla ciebie i twojego faceta są fajne,to ok,ale dla klientów res > tauracji,czy galerii już wcale nie muszą wyraznie zaznaczylam, ze nie karmie publicznie piersia. a takie piersi byly nazywane obrzydliwymi "same w sobie", stad moja reakcja... Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:23 A na krzywe nogi, łysinę czy co się tak komu nie podoba już muszą? Pozwalajmy tylko tym najpiękniejszym chodzić w miejsca publiczne, reszta kala święte uczucia estetyczne i niech siedzi w chałupie i swoje krzywe nogi lub łysinę pokazuje wyłącznie domownikom. Tak prymitywnego wątku to tu dawno nie było. Ale przynajmniej wiadomo, kto jest kim. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:26 "Pozwalajmy tylko tym najpiękniejszym chodzić w miejsca publiczne, reszta kala święte uczucia estetyczne i niech siedzi w chałupie i swoje krzywe nogi lub łysinę pokazuje wyłącznie domownikom. " Uważam, że i to nie przystoi . Jak można domowników narażać na tak nieestetyczne doznania wzrokowe? . Serca nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:43 "Pozwalajmy tylko tym najpiękniejszym chodzić w miejsca publiczne, reszta kala > święte uczucia estetyczne i niech siedzi w chałupie i swoje krzywe nogi lub łys > inę pokazuje wyłącznie domownikom. " Ależ chodzić ze swoimi domownikami możesz wszędzie,ale na litośc,niech się zachowują normalnie i nie ciągną cycka,gdy to już stare konie są. To róbcie w domu! jesli mają ochotę,to niech wam wrzeszczą,kopią,plują,itd. ALE TYlko WAs i w waszym domu ! Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:46 Tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:40 > Tak prymitywnego wątku to tu dawno nie było. Ale przynajmniej wiadomo, kto jest > kim. Ale prymitywna to jesteś ty ! W tym wątku twierdzisz,że kp można do pełnoletności,w innym wątku,znowu,że dzieciom można wszystko. A matka z dzieckiem,to świeta krowa,której nie wolno zwrócić uwagi,bo dziecko to tez człowiek. Skoro człowiek,to obowiązują go konkretne reguły współżycia z innymi. Chciałabym zobaczyć z boku twoją rodzinkę Bo z tego co tu piszesz,to rozwrzeszczane bachory,którym wszystko wolno i się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:49 > Bo z tego co tu piszesz,to rozwrzeszczane bachory,którym wszystko wolno i się n > ależy. Umiejętnością czytania i wnioskowania nie grzeszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:57 nabakier napisała: > > Bo z tego co tu piszesz,to rozwrzeszczane bachory,którym wszystko wolno i > się n > > ależy. > > Umiejętnością czytania i wnioskowania nie grzeszysz. Po prostu inteligencją ani kulturą nie grzeszy. Wypowiedzi w wątku jest dużo, ale tylko kilka osób popisuje się takim brakiem kultury i podejrzewam, że znam tego powód Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 11:55 ewma napisała: > > Tak prymitywnego wątku to tu dawno nie było. Ale przynajmniej wiadomo, kt > o jest > > kim. > > Ale prymitywna to jesteś ty ! > W tym wątku twierdzisz,że kp można do pełnoletności,w innym wątku,znowu,że dzie > ciom można wszystko. > A matka z dzieckiem,to świeta krowa,której nie wolno zwrócić uwagi,bo dziecko t > o tez człowiek. > Skoro człowiek,to obowiązują go konkretne reguły współżycia z innymi. > > Chciałabym zobaczyć z boku twoją rodzinkę > Bo z tego co tu piszesz,to rozwrzeszczane bachory,którym wszystko wolno i się n > ależy. Wątek nie jest prymitywny, tylko odpowiedzi są bardzo prymitywne Np. ta powyżej. Ewma, czytając Twoje posty jednak odnoszę wrażenie, że Ty jesteś prymitywem, bo przekręcasz wypowiedzi tak, by potwierdzały Twoje chore, przesadzone tezy. W dodatku tak strasznie się napinasz, że zaraz Ci żyłka w tyłku pęknie, a to tylko jedzenie/karmienie Urządzasz dosłownie sceny, zupełnie niepotrzebnie. Nie rozumiem skąd tyle emocji, karmienie piersią Ci nie wyszło czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:14 Akurat tą uwagę uważam za bardzo chamską i nie na miejscu. Brakło Ci argumentów, więc musisz się dowartościować czyimś kosztem. karmiacabrzdaca napisał(a): > Nie rozumiem skąd tyle emocji, karmienie piersią Ci nie wyszło czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:19 W dodatku tak strasznie się napinasz, że zaraz Ci żyłka w tyłku pęknie, a to > tylko jedzenie/karmienie Urządzasz dosłownie sceny, zupełnie niepotrzebnie. > Nie rozumiem skąd tyle emocji, karmienie piersią Ci nie wyszło czy co? To ty się strasznie napinasz i z kp robisz niebywałe osiągnięcia,pisało tutaj już ponad 350 kobiet i 99 % z nich napisało ci wyraźnie,że to z tobą coś nie tak ! A co do mojego karmienia,nie robiłam z tego takiego wydarzenia jak ty. Karmiłam krótko,aby nie latać z cycem tak jak ty i dorabiać sobie nowych idei Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:24 > To ty się strasznie napinasz i z kp robisz niebywałe osiągnięcia,pisało tutaj j > uż ponad 350 kobiet i 99 % z nich napisało ci wyraźnie,że to z tobą coś nie tak > ! To nie znaczy, że tak jest Zdanie większości nie musi być żadną prawdą Ja wiem co dla mojego dziecka jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:21 karmiacabrzdaca napisał(a): > To nie znaczy, że tak jest > Zdanie większości nie musi być żadną prawdą > Ja wiem co dla mojego dziecka jest najlepsze. To może w końcu odpowiesz na pytanie (zadawane już kilka razy) po co założyłaś wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:26 zlotarybka_1 napisała: > To może w końcu odpowiesz na pytanie (zadawane już kilka razy) po co założyłaś > wątek? Jak to po co? Aby inne,te gorsze karmiące dzieci paszą,wiedziały,że istnieje taka wspaniała matka-karmiąca, jak ona ! Nikt kobiecie nie dorówna ! Tylko ona wie co dla dziecka najlepsze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:35 Zdaje się, że to Alinka nr 2, tylko u tamtej inny płyn był problemem. A wątek wyszedł taki, jak wszystkie - Konfrontacja Sztuk Walki z batalionem piersiowym pod sztandarem nowej biblii karmiących w jednym narożniku i oddziałem matek gotowych spalić na stosie staniki do karmienia w drugim. A potem nastąpi otrzepanie ubrań, przygładzenie grzywek i piórek, i każdy będzie robił to, co uważa za stosowne. Lubię to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 12:26 "Gdyby matki były dobrze uświadomione, to nie podawałyby tego sztucznego g... swoim dzieciom smile" za to taka wypowiedź nie zalatuje Ci zalatuje mi prymitywem ? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 20:41 Kuro, ciało człowieka generalnie się zmienia, a ciało kobiety po ciąży, porodzie i karmieniu to już w ogóle kosmos. Oczywiście na forum są takie kobiety, które - przynajmniej teoretycznie - mają biust permanentnie wskazujący północ i o konsystencji antonówki nawet po trzech ciążach i dziesięciu latach karmienia, ale to tylko forum jest, weź to pod uwagę. Mnie się podoba ciało 'żywe', mam na myśli takie, które się zmienia, ewoluuje, na którym macierzyństwo pozostawia swój ślad (nie, drogie koleżanki, to nie jest równoznaczne z zaniedbaniem). Wyluzuj i nie grzesz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 09.04.13, 10:16 Kawka do tej pory raczej nie grzeszylam, ale jak poczytalam o tych obrzydliwych wywalonych cycach, to mi sie naprawde przykro zrobilo. wiem niby, ze to forumowe byty, ale ciala sa tak rozne i kazde moze byc przez kogos podziwiane... postaram sie glupie mysli przegnac precz! Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:00 Wypowiem się jako zwolenniczka karmienia piersią w ogóle . Syna karmiłam 2 lata, córkę - 10 miesięcy, potem po prostu nie chciała piersi. Dopóki dzieci nie pokończyły 7 miesięcy, karmiłam je publicznie , jeżeli zaszła taka potrzeba. Zawsze starałam się to robić dyskretnie, majac świadomość, że nie każdy lubi być świadkiem cudzych intymnych czynności. Poza tym, szczerze mówiąc, nie czuję potrzeby pokazywania szerszej publiczności swoich piersi. Gdy moje dzieci miały już powyżej 7 miesięcy, poza szczepieniami, zabiegami u lekarza, długą podróżą, itp., po prostu nie miałam takich sytuacji, ze nie dało się głodu dziecka zaspokoić jakimś biszkopcikiem, chlebem ryżowym lub zwykłym, pragnienia - wodą, a potrzeby bliskości - przytulaniem, głaskaniem, całowaniem lub kołysaniem. Miałam wręcz wrażenie, że jedzenie "zwykłych" pokarmów moje dzieci rajcuje , a i mnie szczerze mówiąc, łatwiej było wyciągnąć z torby biszkopta czy kawałek chleba albo banana czy butelkę z wodą albo kubek niekapek, niż rozpinać bluzkę i wyciągać pierś. Mogę powiedzieć, że jestem fanką karmienia piersią. W miejscach publicznych karmiłam, ale starałam się to robić dyskretnie i ograniczałam wraz z wzrastaniem dzieci. Nie mogę powiedzieć, że widok karmionego publicznie roczniaka czy nawet dwulatka mnie razi, obrzydza, czy coś w tym stylu. O porównaniach do publicznej defekacji nie wspomnę. Przyjmuję to raczej obojętnie, bo już nie z rozczuleniem - jak w przypadku karmienia niemowlaka. A im dziecko starsze, tym gorzej, szczerze mówiąc, co nie zmienia faktu, że nie komentuję i nie zwracam uwagi, po prostu toleruję, jak wiele innych rzeczy, które mi "ideologicznie" nie podchodzą. Co do karmienia do czasu wypadnięcia zębów mlecznych: mój dziesięcioletni syn ma jeszcze jakieś 3/4 ich stanu początkowego . Miałabym go jeszcze karmić??? Musiałabym go chyba najpierw związać Odpowiedz Link Zgłoś
opium74 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:10 Myślę że górna granica wiekowa to jakieś 23 lata matki karmicielki......później to przecież już starowinka, pomarszczona, obwisła i nie powinna innych gorszyć widokiem swego starczego ciała Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:49 syna karmiłam 13 miesięcy, córkę karmię nadal - ma 20 miesięcy. Do jej 13 miesięcy karmiłam ja wyłącznie piersią, ponieważ nie chciała jeść nic innego. Absolutnie niczego innego. Brak karmienia publicznego równałby się jej i moim uwięzieniem w domu, ponieważ potrafiła jeść/pić pierś co godzinę. Obecnie je wszystko, papek nigdy nie jadła, więc je mniej więcej to samo, co my, czy jej starszy brak. W związku z tym karmienie publiczne praktycznie się nie zdarza. Ale bywa, np. czekaliśmy do lekarza 2 godziny, mała nie dała się przekonać piciem, jabłkiem, bułką, czymkolwiek. Byłam zmuszona usiąść dalej od ludzi i nakarmić młodą. Nie lubię tego robić publicznie, ale nie dlatego, że interesuje mnie zdanie innych. Szczerze mówiąc mam je gdzieś. Nie lubię, bo muszę zakładać stanik do karmienia a wolę inny, bo mi chłodno, jak podniosę bluzkę, bo robię coś innego wtedy i nie chcę usiąść i karmić. Bo wiem, że młoda chce pierś "bo tak" a nie dlatego, że musi. W tym wszystkim to, czy komuś to przeszkadza, bo ma granicę publicznego KP ustawioną na 6 miesięcy a innemu nie, bo ma ją dla 2-latków, ma dla mnie zerowe znaczenie. Mnie też kilka rzeczy robionych/widzianych publicznie przeszkadza i są "nieco" większego kalibru niż karmienie piersią. Przeciwniczkom karmienia piersią publicznie proponuję, żeby podchodziły do karmiącej i mówiły, że im przeszkadza. Tylko muszą uważać, bo ja bym się zaśmiała prosto w twarz na takie dictum. Odpowiedz Link Zgłoś
karmiacabrzdaca Re: OT 08.04.13, 14:42 kura17 napisała: > bardzo lubie autorke z Twojego nicka > Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 19:28 > Przeciwniczkom karmienia piersią publicznie proponuję, żeby podchodziły do karm > iącej i mówiły, że im przeszkadza. Tylko muszą uważać, bo ja bym się zaśmiała p > rosto w twarz na takie dictum. ale w jakim konkretnie celu to robić skoro karmiąca nie pyta ????? a w tym wątku pojawiło się pytanie o odbiór społeczny i odczucia na widok matki karmiącej całkiem już spore dziecko - no wiec odpowiadamy. i cóż ... odbiór jest jaki jest i ...... trzeba to zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight86 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 13:49 Odpowiadajac na pytanie autorki watku, wedlug mnie rob tak zeby bylo dobrze dla Ciebie i Twojego Brzdaca.. Jesli czujesz potrzebe nakarmienia go w miejscu publicznym, rob to i chu.. do tego innym.. Uwazam, ze nie ma granicy, to indywidualna sprawa matki i dziecka.. A gorszyc ludzi moze milion innych rzeczy i nikomu nigdy sie nie dogodzi.. Jak ktos karmi butla to ja sie wcale nie oburzam, bo to indywidualny wybor kazdej z nas.. A Wielkie Panie Oburzone publicznym wyciaganiem cyca na wierzch- dziecko memlajace smoczka do 5 roku zycia, lub dziecko pijace mleko z butli w wieku 3-4 lat? To nie jest obrzydliwe? Tak, facet siurajacy pod drzewem w miejscu publicznym budzi zgorszenie, ale to osoba DOROSLA i jak mozna w ogole to porownac z karmieniem piersia? Jak moja corka miala okolo 2-3 lat i szlysmy na dlugi spacer, a w poblizu nie bylo toalety, a chciala sisiu, to co mialam jej pozwolic zesikac sie w majtki, bo to oburzajace wystawic jej tylek na widok publiczny? Szlam na trawke w ustronne miejsce, ale nie dlatego, ze interesuje mnie zdanie innych na ten temat, tylko nie chcialam jej narazac na wstyd, bo takowy odczuwala.. Nie porownujmy osob doroslych, ktore swoje potrzeby fizjologiczne umieja powstrzymac, a dziecko, ktore po prostu jeszcze tego nie umie.. A facet sikajacy pod murem to czyste chamstwo.. Dziecko 13-miesieczne to nie 3 latek, ktory rzeczywiscie krzyczac "mama dawaj cyca" jest niewychowany i mama ma problem, ale pewnie nie tylko z karmieniem go publicznie, tylko ogolnie z odmawianiem mu czegokolwiek.. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka001988 Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 16:33 Ja w lecie widziałam w autobusie panią, która karmiła na oko trzylatka. O wiele większe to dziecko było od znajomego mi dwulatka, więc plus minus trzylatek. Kompletnie nie mieścił się już jej na kolanach w pozycji leżącej, pani się nie miała jak przykryć, bo mały zrzucał z siebie ponczo. O karmieniu dyskretnym w ogóle nie było mowy, bo młody wyciągał pierś do siebie żeby mu było wygodniej, więc wdzięki pani widział każdy kto przebywał w autobusie. Ja byłam zaszokowana i mocno zniesmaczona, to zupełnie inaczej wyglądało niż karmienie maleństwa które wystarczy przykryć pieluszką. A maluszki, matki karmiące i to okołodzieciowe zamieszanie mnie zawsze mocno rozczula, więc żeby nie było że jestem uprzedzona. Najlepszy był jeden nastolatek, który wpadł do autobusu, zaczepił się o wystające nogi dziecka, spojrzał w dół i pewnie zobaczył o wiele więcej niżby sobie życzył, spłonął na cegłę i wyleciał z autobusu na tym samym przystanku Cała męska część przechodziła na tył, a przechodząc koło pani patrzyła się wymownie w górę. A pani... wyglądała na bardzo z siebie dumną i zadowoloną. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_truskawka Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 16:50 Dopiero debiutuję w roli matki, mam 3 miesięcznego synka, którego karmię piersią. Nie afiszuję się z tym, nawet w gronie najbliższej rodziny, gdzie są inne niemowlęta kp. Uważam, że karmienie to czynność bardzo intymna. Do tej pory nie wychodziłam z małym w tzw. "przestrzeń publiczną", ale idzie wiosna, zaczniemy pewnie wychodzić do parku na dłużej. Jak czytam komentarze niektórych forumowiczek, to zaczynam się bać, że ktoś ich pokroju obrzuci mnie kamieniami w tym wspomnianym parku, gdy będę chciała, nawet bardzo dyskretnie, nakarmić syna zwłaszcza, że wygląda na dużo starszego - duży po tatusiu A jeśli za 3 miesiące będzie już wyglądał na roczniaka to mam sobie transparent zabierać z jego datą urodzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 17:03 Oczywiście, że cię ukamienujemy. Ale, co się przejmujesz? Zostaniesz po śmierci patronką wszystkich publicznie karmiących. Już karmiącabrzdąca o to zadba I wykarmi twojego synka własną piersią, żeby mu nikt gó...anego mm nie podał. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 17:28 >A jeśli za 3 miesiące będ > zie już wyglądał na roczniaka to mam sobie transparent zabierać z jego datą uro > dzenia??? Spokojnie,za 3 miesiące twoje dziecko napewno nie bedzie biegało po parku,podnosząc ci bluzkę,a o takich dzieciach tutaj piszemy Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka kura17 08.04.13, 19:45 mam nadzieję że przeczytasz mój wpis który będzie jakos 455 jestem hetero ale lubię piękno w każdym wydaniu:piekno umysłu, przyrody,budynku,stroju,ludzkiego ciał CHCIAŁABYM zobaczyć i dotknąć Twoich piersi, z opisu sa cudne,króewskie wręcz! a jeśli masz jeszcze rude kręcone włosy,piegi,blada twarz to JESTEM TWOJA Odpowiedz Link Zgłoś
myrtille Re: kura17 08.04.13, 20:37 Bicie piany z nudów. Nawet czytać nie będę bo wyobrażam sobie agresję wątku. Dla mnie niekarmiacej matki niesmaczne było w ogóle karmienie. Zarzekalam się, ze karmić nie będę. Karmiłam. Rekordowo. I niejednokrotnie ten okropny, obnazony cycek życie dziecku ratował jak miesiącami poza chemią, przetaczana krwią, płytkami krwi, albuminami nic do organizmu nie dostawała. Łatwo gadać jeśli tylko teoretycznie coś nas dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: kura17 08.04.13, 22:38 ale ty chyba mówisz o czymś zupełnie innym. Twoja sytuacja była zupełnie inna, strasznie współczuję i mam nadzieję że udało się pokonać chorobę. Nikt tu nie mówi o karmieniu dzieci, które nic innego nie jedzą, że nie powinny być karmione w miejscach publicznych ( ale dyskretnie ).Wątek jest o dzieciach, które nie umrą z głodu jak tu i teraz nie dostaną cyca. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Guderianka 09.04.13, 10:18 przeczytalam, choc dopiero teraz > jestem hetero ale lubię piękno w każdym wydaniu:piekno umysłu, przyrody,budynku > ,stroju,ludzkiego ciał > CHCIAŁABYM zobaczyć i dotknąć Twoich piersi, z opisu sa cudne,króewskie wręcz! > a jeśli masz jeszcze rude kręcone włosy,piegi,blada twarz to JESTEM TWOJA krecone nie sa (niestety!), ale rude - tak. i nastroszone blada jestem nieslychanie, ale nie bladoscia typowo ruda - zlotych wielkich piegow mi brakuje, choc mam na nosie pelno malutkich, jak tylko slonce zaswieci... ... dalej jestes moja? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Granica wiekowa publicznego karmienia piersią 08.04.13, 22:00 Dla mnie możesz karmić publicznie i 5-latka, dopóki nie muszę oglądać golizny Nie oburza ani nie zniesmacza mnie karmienie malutkiego dziecka, noworodka, niemowlęcia, co najwyżej dziwi natychmiastowe wyciąganie cyca na środku sklepu w przypadku dużego dziecka (dużego, czyli 2-3 latka), ale to w końcu nie moja sprawa. Przy jednej osobie z rodziny przywykłam do widoków typu: muzeum, dziewczyna oglądająca ekspozycję i jednocześnie z gołą piersią nachylona nad 3-latką, która teraz, natychmiast musi dostać pierś i w dodatku ją szarpie (tę pierś, znaczy), bo jednocześnie musi też iść i rozglądać się na wszystkie strony (bo to fajne muzeum było ), albo: siedzimy wszyscy przy stole, jemy kolację, a dziecko podbiega, zadziera matce bluzkę do szyi i zaczyna szamać... Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej tymczasem w wielkim świecie 09.04.13, 09:51 Nawet Facebook przegrał z karmiącą matką Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka001988 Re: Samoodstawienie 10.04.13, 13:52 No coś z tym samoodstawianiem jest nie tak, bo ja sama miałam w zerówce (sześciolatki) koleżankę karmioną piersią - tzn ona miała malutką siostrę i z rana sobie też pociągała w ramach śniadania. Obstawiam lenistwo/oszczędność mamuśki. W rodzinie pamiętam czterolatka, który odstawił się sam jak dzieci na podwórku zaczęły się z niego śmiać. Więc też miało to mało wspólnego z instynktem. Za to koleżanka co odstawiła półtora roczniaka (i była tym faktem zachwycona - ze mną opijała ) była strasznie zjechana przez znajomą eko mamę, wraz z teatralnym zdziwieniem że jak to, się cieszy że już nie karmi? Nie sprawiało jej to przyjemności? Dziecka nie kocha czy co... Odpowiedz Link Zgłoś