Dodaj do ulubionych

Dziecko leworęczne

13.04.13, 14:58
Zastanawiam sie jakie macie obserwacje w zwiazku z waszymi leworecznymi dziecmi? Czy zauwazaja jakies ograniczenia czy wrecz przeciwnie czuja sie wyroznieni?

Moje starsze dziecko leworeczne jest bardzo rozwiniete intelektualnie, zwlaszcza w zakresie humanistyki, mysli i wypowiada sie nad wyraz sensownie, jest bardzo tworczy, z ogromna wyobraznia, ma juz okreslone pasje, wyroznia sie silnym charakterem i osobowoscia, ma duze zdolnosci jezykowe, bardzo lubi sport. Jest do tego taki charyzmatyczny w codziennym zyciu, latwo nawiazuje kontakty, ludzie do niego lgna wink

Czy wasze dzieci leworeczne tez maja jakos wyjatkowo rozwiniety intelekt czy uzdolnienia?
Bo ja kiedys smialam sie z tego gdy w przedszkolu wszyscy opiekunowie sie podniecali tym faktem "O jak dobrze, ze leworeczny, wielu wybitnych ludzi bylo leworecznych". A teraz sama widze ze on sie wyroznia, z roku na rok coraz bardziej. Syn nigdy nie czul sie odmiencem jak np. moi koledzy sprzed lat w szkole gdy byli na sile przestawiani na prawa reke i strone i czuli ze maja jakis "defekt".

Bardzo mnie intryguja badania naukowe na ten temat - jak leworecznosc wplywa na czlowieka. A moze wy same takie jestescie i opowiecie cos o tym? Dzieki za wypowiedzi i nie skupianie sie na moich kompleksach wink
Obserwuj wątek
    • kamienne_serce Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 15:17
      Znajomej córka z odwróconą lateralizacją - 8 lat ma ukończone i czyta głosując, myli litery, ponoć jakoś to jest powiązane.
      Nie wiem, czy leworęczność jest cechą ludzi wybitnych, ale czasem oznacza problemy w nauce czytania i pisania, więc warto np. skonsultować się z logopedą, jak dziecko idzie do szkoły.
      --

Valar morghulis
      • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 15:21
        a co ma logopeda do czytania czy pisania? O ile wiem odpowiada za prawidlowa wymowe.
        Moj syn leworezcny mial na poczatku wade wymowy ale calkowicie sie cofnela po cwiczeniach, teraz moglby byc lektorem albo aktorem wink Jesli chodzi o pismo to pisal malo starannie ale to nie jest w zyciu do niczego potrzebne poza praca kaligrafa czy nauczyciela smile
        • moofka Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 15:26
          bergamotka77 napisała:

> a co ma logopeda do czytania czy pisania? O ile wiem odpowiada za prawidlowa wy
          > mowe.

bardzo wiele ma

• bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 15:31
            moze prawidlowa wymowa a nie sam logopeda - nie znam logopedy ktory pracowalby bezposrednio nad pisaniem czy czytaniem dziecka. Ale fakt, wymowa wplywa na te umiejetnosci w znacznym stopniu.
            • moofka Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:50
              a moze po prostu niezbyt wiele wiesz o ich pracy? wink
              czynnosci te sa tak powiazane, ze po prostu nie da sie ich oddzielic w terapii
            • black-cat Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:17
              Cała tzw. szkoła krakowska pracuje w ten sposób.
            • wuika Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:28
              Nad moich masakrycznym pismem, które było w stanie rozczytać niewielka ilość osób, pracowała pani logopeda. Dawno to było i nie pamiętam szczegółów, ale na pewno taki specjalista.
        • kamienne_serce Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 15:29
          Nie wiem, co ma, bo nie musiałam się w to nigdy zagłębiać.
          Wiem, że dziewuszka chodzi do logopedy i że odwrócona lateralizacja oraz czytanie są powiązane w jej wypadku.
          Na pewno z wyszukiwarki wyskoczy Ci mnóstwo rzeczy w kwestii odwróconej lateralizacji.
    • kerri31 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:12
      Mój syn jest leworęczny,ma 4 lata 5 miesięcy i na razie niczym szczególnym się nie wyróżnia.
      Nie lubi prac manualnych, pasje ma jak większość chłopców w jego wieku :dinozaury, autka.
      Zobaczymy za parę lat...

• majenkir Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:30
      Tak zwana smaja? big_grin
      Moja mama dostawala za to po lapach, az jej sie "odwidzialo".
      Ponoc wielu prezydentow USA bylo leworecznych.
      • antyideal Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:32
        Mnie tez oduczyli...zabili geniusza we mnie uncertain
        tongue_out
        • mamameg Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:26
          We mnie tez zabili, buuuu uncertain
    • mearuless Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:56
      mam 14 letnia corke leworeczna.

bardzo, bardzo normalna, zwyczajna dziewczynka.
      ani wybitna ani miernota.
      jedyne co mnie wkurza to paskudny charakter pisma, ale jej tatus praworeczny tez za ladnie nie pisze.
      • majenkir Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:01
        mearuless napisała:
        > jedyne co mnie wkurza to paskudny charakter pisma,

No to juz ma kwalifikacje na lekarza wink.
      • marghe_72 Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 00:40
        mearuless napisała:

> jedyne co mnie wkurza to paskudny charakter pisma, ale jej tatus praworeczny te
        > z za ladnie nie pisze.

u mnie to samo. Toćka w toćkę.
        Praworęczny mąż bazgrze gorzej od leworęcznej córki big_grin
    • gagunia Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 16:58
      Mój syn jest leworęczny. Jest bardzo błyskotliwym dzieciakiem. Świetnie się uczy, odnosi sukcesy sportowe, dużo czyta itp itd. Ale nie sądzę, żeby miało to jakikolwiek związek z leworęcznością. Po prostu jest inteligentny po matce, ojcu tudzież babciach i dziadkach tongue_out
    • asikol Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 17:08
      ja jestem leworęczna jedyny problem jaki pamiętam z dzieciństwa to pisanie literek i cyferek w lustrzanym odbiciu ale wszystko sie zmieniło gdy poszłam do szkoły. Nigdy też nie byłam zmuszana do pisania prawą ręką i jestem raczej umysłem ścisłym lepiej mi szło z przedmiotów ścisłych niż humanistycznych
    • ann.38 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 17:08
      Ja jestem leworęczna. Byłam zawsze wzorową uczennicą, a potem pracowałam naukowo na wyższej uczelni. Jednak moja praworęczna siostra była jeszcze bardziej wzorowa i ma wyższy tytuł naukowywink Tak więc nie wiem, czy ręka ma tu coś do rzeczy. Z dzieciństwa pamiętam okrzyki zdziwienia, co mnie denerwowało i krępowało, ale teraz może trochę inne czasy. Wtedy zdarzało się, że nauczyciel kazał mi przełożyć długopis do prawej ręki albo biadolił, że dlaczego piszę lewą i osłabiam serce w ten sposób. Mam ładny charakter pisma, ale tylko w dogodnych warunkach. Na tablicy, na kolanie itp strasznie mi niewygodnie, bo nie ma gdzie położyć ręki. Na tablicy zjeżdzałam w dół, bo zasłaniałam sobie, to, co wczesniej napisane, zamazywałam w zeszycie przy pisaniu piórem. Czasem trochę niewygodnie, ale nie jest to jakiś wielki problem.
    • sumire Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:00
      jestem leworęczna - jak moja mama i jej tata smile
      nigdy nie miałam żadnych problemów z nauką pisania czy czytania. piszę co prawda raczej brzydko, a w szkole zawsze miałam wierzch dłoni brudny od wycierania niechcący tego, co napisałam, ale czytać nauczyłam się bardzo wcześnie.
      problemy? trochę myli mi się odkręcanie z zakręcaniem wink gadżetów dla 'lewusów' nie używam, choć nożyczki lub ręczne otwieracze do konserw niekiedy mnie irytują.
      wybitnych leworęcznych oczywiście znam i jestem dumna, ale nie dopatrzyłam się jeszcze żadnego geniuszu u siebie. niemniej - choć może to przypadek - wszyscy znani mi leworęczni są dość twórczy.
      • igge Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:16
        nie widzę żadnych różnic, syn prawo córka leworęczna
        może córce trochę trudniej bo nożyczki widelce i świat preferuje praworęczne urządzenia
        • aqua48 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:22
          Jestem leworęczna. Od dziecka byłam wybitna.
    • kol.3 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:32
      Leworęczni są bardzo zdolni. Wiele słynnych osób posługuje się lewą ręką jak prawą. Słynni leworęczni to Paul McCartney, Dominic Howard w sumie wielu muzyków.
      www.leworeczni.pl/information.php?info_id=8#2
    • kawka74 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:46
      Dzisiaj jest chyba Dzień Dziwnych Wątków...
      • verdana Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 18:56
        No, chyba tak. Następny będzie "Czy wasze dziecko, które ma niebieskie oczy, róźni sie od dziecka, które ma brązowe"?
        Jedno z moich dzieci jest leworęczne. Prawdę mówiąc, nigdy nie zwracałam na to uwagi. Jest leworeczne, to jest i tyle.
        • undoo Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:26
          Moge sie tylko podpisac pod Verdana smile
        • tais86 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:22
          ja sama jestem leworęczna. gdyby nie zdziwione okrzyki praworęcznych, nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że może być to coś dziwnego albo niezwykłegosmile odpowiadając na pytanie autorki wątku - owszem, byłam zdolnym dzieckiem, szybko nauczyłam się czytać i zawsze miałam bardzo dobre oceny, ale duże braki w "inteligencji emocjonalnej" sprawiły, że jako dorosła osoba nie odnoszę specjalnych sukcesów ani w życiu zawodowym, ani prywatnym. sam intelekt to trochę za mało.
    • joxanna Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 20:37
      Mam jedno dziecko leworęczne i dwoje praworęcznych. Wszyscy są w takim samym stopniu wyjątkowe.
    • ga-ti Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 20:41
      Własne dzieci praworęczne, ale wyjątkowe wink
      Kłopoty u leworęcznych mogą pojawić się wtedy, gdy dominuje prawe oko (tzw. lateralizacja skrzyżowana).
      • verdana Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 20:44
        I odwrotnie też - praworeczne z dominacją lewego oka.
        Choc moja matka zorientowała sie, ze tak ma koło 50-tki, więc chyba jej to szczególnie nie przeszkadzasmile
        • ga-ti Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:11
          verdana napisała:

> I odwrotnie też - praworeczne z dominacją lewego oka.
          >...
          Racja, tylko że jakoś na tych leworęcznych większy nacisk się kładzie.
          Swoją drogą, aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno na siłę 'przestawiali' dzieci uncertain
    • moofka Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:00
      maz jest leworeczny
      oczywiscie - wpisujac sie w konwencje - jest lepszy, madrzejszy i ladniejszy niz inni mezowie ematek
      natomiast wole nie siedziec z nim po tej samej stronie stolu tongue_out
      • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:31
        To nie jest tak calkiem watek od czapy bo udowodniono ze tacy ludzie troche inaczej mysla, moze bardziej nietuzinkowo i chyba cos czytalam na ten temat, wyrozniaja sie zdolnosciami muzycznymi i matematycznymi. Co u mojego syna sie nie potwierdza - jest humanista czystej wody, muzyka tez nie jest jego jakas wielka pasja. Natomiast bardziej pasuje do tej opinii moj maz, leworeczny rowniez - on od dziecka mial wyjatkowy talent matematyczny i jest muzycznie wyrobiony, gral na perkusji, slucha namietnie muzyki klasycznej.

Ja mam skrzyzowana lateralizacje (praworecznosc, -noznosc i lewoocznosc) ale na Boga zadne deficyty u mnie nie wystapily - poszlam rok wczesniej do szkoly, bylam prymuska i tanczylam w zespole artystycznym a ponoc takie osoby maja zaburzona koordynacje ruchowa wink
        • verdana Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:42
          Szkoda, ze mój syn wyróżnia sie zdolnościami matematycznymi - negatywnie sie wyróżniasmile
          Natomiast część leworęcznych ma zdolności plastyczne, rzeczywiście wśród malarzy i grafików jest więcej leworecznych niz w całej populacji. Ale nie az o tyle, aby mozna było przewidzieć zdolności mkonkretnego dziecka.
          • undoo Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:28
            Czytalam artykul, ze leworeczni bywaja bardziej szurnieci niz reszta populacji big_grin
        • marychna31 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:45

> Ja mam skrzyzowana lateralizacje (praworecznosc, -noznosc i lewoocznosc) ale na
          > Boga zadne deficyty u mnie nie wystapily
          acha.....
    • lonely.stoner Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 21:44
      hokus-pokus i jakies przedwieczne zabobony. Jestem leworeczna i niczym specjalnym sie nie wyrozniam. Problem moze byc np. jak chcesz samochod prowadzic i skrzynia biegow jest po prawej - no ale mozna w koncu kupic auto z kierownica po drugiej stronie. Aha- no i w pracy np. moj kolega - tez leworeczny- przepinal sobie myszke zeby uzywac jej lewa reka- ja akurat potrafie prawa. W ogole wiele rzeczy prawa reka tez zrobie.
    • undoo Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:30
      Jedyny problem jest z nozyczkami, ale radzi sobie. Nie moge patrzec, jak chleb kroi.

• gaga-sie Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:42
        nożyczki dla leworęcznych spróbuj nimi coś przeciąćsmile
        • mysz1978 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:48
          moj praworeczny pisze sporo liter i cyfr lustrzanie uncertain No ale ma dopiero 6 lat wiec moze to mu minie...
          Mlodszy ma 3 lata i zapowiada sie na leworecznego. Do niedawna jeszcze jako tako dawal sie naklonic na prawa (tzn zachecany przekladal lyzke czy kredke) ale teraz widze ze o ile z jedzeniem to prawa reka dobrze sobei radzi, to jesli chodzi o rysowanie to lepiej mu lewa...
          Nie ukrywam ze wolalabym zeby byl praworeczny (tak, tak - nie chce geniusza tongue_out) - podczas pisania jest ciezko bo zamazuje sie reka napisane litery, choc moze sa takie piora wysychajace w ulamek sekundy?
          • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 13.04.13, 23:59
            mysz
            a czemu wolalabys. co maja do tego twoje preferencje? Bo mi to wszystko jedno bylo i nadal jest - jeszcze 3-latek na stanie jest ale nie zwrocilam uwagi do ktorej strony ma tendencje, podobno do 5 r. zycia sie to ksztaltuje. A pamietaj mysz ze zachecanie dziecka do zmiany reki to glupota! Moja tesciowa sprobowala raz przestawiac starszego ale ja szybko przedszkolna wychowawczyni pogonila zanim ja zdazylam ale to ciemna baba ze wsi i moze to dla niej wstyd. Choc syna takiego juz ma wink Mozna narobic dziecku bigosu, doprowadzic do roznych zaburzen, w tym jakania. Kobieto chyba nie jestes ciemna baba ktora sie boi mankutow? wink To nie te czasy, dzis leworecznosc sie gloryfikuje.
            • moofka Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 05:35
              > To nie te czasy, dzis leworecznosc sie gloryfikuje.

chyba cie ponioslo troszke wink
            • kawka74 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:11
              > To nie te czasy, dzis leworecznosc sie gloryfikuje

Na zasadzie przegięcia w drugą stronę - i owszem.
              • mysz1978 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:25
                bergamotka - nie jestem ciemna babka big_grin jestem natomiast nauczycielka klas I-III i widze jakie trudnosci napotykaja dzieci leworeczne. Nie pisze ze nachalnie przestawiam syna krzykiem czy przytrzymywaniem reki itp. Mam na mysli bardziej proponowanie mu zeby przelozyl lyzke czy kredke do lewej reki i tyle uncertain uwazasz ze to taka zbrodnia? Przypominam ze to jeszcze na tyle male dziecko (wlasnie skonczyl 3 lata) gdzie lateralizacja jest jeszcze nieustalona w wielu przypadkach, tak wiec nie uwazam zebym mu krzywde robila.
                Skrzyzowana lateralizacja moze byc (nie musi) problemem, a ze jest prawonozny to po prostu uwazam ze lepiej (dla niego - nei dla mnie) byloby gdyby byl rownie praworeczny.
                • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 13:07
                  mysz1978 napisała:

> bergamotka - nie jestem ciemna babka big_grin jestem natomiast nauczycielka klas I-
                  > III i widze jakie trudnosci napotykaja dzieci leworeczne.

jakie trudnosci? Dobrzez e moj ma za soba klasy 1-3. Ale faktycznie skrzydla rozwinal na dobre dopiero po zakonczeniu tego etapu edukacji.

Nie pisze ze nachalni
                  > e przestawiam syna krzykiem czy przytrzymywaniem reki itp. Mam na mysli bardzie
                  > j proponowanie mu zeby przelozyl lyzke czy kredke do lewej reki i tyle uncertain uwaz
                  > asz ze to taka zbrodnia?

zbrodnia, tak robila moja tesciowa i ja ofuknela pani w przedszkolu. To JEST przestawianie, bo dziecku sie to samoistnie ustali a nie musi byc "zachecane".

Przypominam ze to jeszcze na tyle male dziecko (wlasni
                  > e skonczyl 3 lata) gdzie lateralizacja jest jeszcze nieustalona w wielu przypad
                  > kach, tak wiec nie uwazam zebym mu krzywde robila.

robisz krzywde i jako nauczycielka tym bardziej powinnas to wiedziec. Myslalam ze nauzcyciele to wiedza wink

Tak, leworecznosc sie gloryfikuje teraz - wlasnie od nauczycieli, trenerow itp. slyszlam zachwyty bo sportowiec leworeczny jest bardziej poszukiwany, dziecko zdolne to tez mily nabytek dla nauczyciela. Moj syn nie jest geniuszem i chwala Bogu, on raczej ma takie myslenie kreatywne, samodzielne sady, ogromna wnikliwosc i zaangazowanie w zglebianiu rzeczy ktore go interesuja. Nie jest typem geeka, raczej popularna, otwarta osoba, co prawda w pierwszej trojce najlepszych uczniow ale wyroznia sie z dwoch , no trzech konkretnych przedmiotow. I ciagle mowi jak wazne jest wyksztalcenie dla niego, ze on chce tym czy tamtym zostac i musi pracowac na to. Troche mnie to smieszy bo ma dopiero 11 lat a my na nim takiej presji nie wywieramy, on sam ma takie ambicje wink Ale ja tez majac 12 lat wybralam swoj zawod i osiagnelam cel i ciesze sie ze juz wtedy wiedzialm co chce w zyciu robic i nigdy nie zalowalam wyboru. Moze ma to po mnie po prostu wink Oby wiek dojrzewania mu nie zmaieszal w glowie bo bywa roznie wink

> Skrzyzowana lateralizacja moze byc (nie musi) problemem, a ze jest prawonozny
                  > to po prostu uwazam ze lepiej (dla niego - nei dla mnie) byloby gdyby byl rowni
                  > e praworeczny.

tu sie zgadzam - niezaleznie ktora strona dominuje, dobrze gdy jest to calosciowo.
                  • tais86 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 13:20
                    > Oby wiek dojrzewania mu nie zmaieszal w glowie bo bywa roznie wink

Bardzo celne spostrzeżenie, dobrze, że masz tego świadomość. Właśnie tak było ze mną - w wieku twojego syna byłam chyba podobna do niego, ale wiek dojrzewania (+ pewne kłopoty życiowe niezależne ode mnie) zamieszał mi w głowie tak bardzo, że do dzisiaj nie pozbierałam się do końca (wiem, żałośnie brzmisuspicious). Oczywiście nie musi tak być, życzę twojemu synowi i tobie, żebyście w miarę bezboleśnie przetrwali burzę hormonówwink
          • tais86 Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 11:05
            > ) - podczas pisania jest ciezko bo zamazuje sie reka napisane litery, choc moze
            > sa takie piora wysychajace w ulamek sekundy?

litery rzeczywiście się zamazują, poza tym zewnętrzna strona małego palca brudzi się od atramentu. jak teraz się nad tym zastanawiam, to chyba jest to jedyna rzecz, która wkurza mnie w całej tej leworęcznościwink w pierwszych klasach podstawówki pisałam piórem kulkowym, atrament wysychał trochę szybciej. przy notowaniu na studiach preferowałam zwykłe ołówkismile

"dziś leworęczność się gloryfikuje" - ahahaha, dobresmile
        • undoo Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 02:58
          te nozyczki sie nam ciagle gubia i musial sie naczyc ciac naszymi, nikt nie obiecywal, ze bedzie lekko, latwo i przyjemnie big_grin
    • mvszka Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:34
      jeżeli mama szuka jakiejś przyczyny zdolności dziecka to ją w końcu znajdzie, tu akurat padło na leworęczność i wg mnie nie ma w tym nic szkodliwego aczkolwiek nie wierzę, że jakieś zdolności można przypisywać leworęczności biorąc pd uwagę jak wiele osób leworęcznych znam i jak one są różne
    • edelstein Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:37
      Leworeczny,prace manualne na b.wysokim poziomie,rowiesnicy sie przy nim chowaja,dogania 6latkow.
      Obunozny z przewaga lewej nogi,minimalna,trener zachwycony,kopie pilke z sila konia,trener nazywa go "rakieta",wypatrzyl syna gdy gral ze mna na podworku.Syn kopal pilke zanim zaczal dobrze chodzic.Bez problemu przebiega na 50metrow na biezni na 9.
    • alfabetta Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 10:40
      Ja jestem leworęczna, mąż leworęczny, dzieci praworęczne. Biedactwa, tak bardzo chciałyby pisać jak my (czują się trochę odmieńcami, dla przedszkolaka to akurat ważne jest). Oprócz fajnej umiejętności pisania i czytania do góry nogami, jaką ma mój mąż (możemy czytać jedną gazetę siedząc po dwóch stronach stołu) to genialnosci w nas raczej nie ma.
    • demonii.larua Re: Dziecko leworęczne 14.04.13, 13:22
      Jestem przestawionym mańkutem, do dziś mam problemy różnego rodzaju, bo lewa ręka silnie u mnie dominowała.
      Dwójka moich dzieci jest leworęczna, dwójka ma lateralizację skrzyżowaną gdzie dominują lewe oko i noga oraz prawa ręka. Leworęcznym nauka pisania i czytania poszła zdecydowanie łatwiej niż skrzyżowanym. Skrzyżowana dwójka też znacznie brzydziej pisze. Natomiast cała czwórka w edukacji znacznie lepiej radzi sobie z przedmiotami ścisłymi. Chociaż nie mają problemów z wypowiadaniem się i ogólną wiedzą. Wyobraźnia u nich jest rozwinięta aż nadto big_grin Zdolności językowe ma jeden (skrzyżowany) on też ponad przeciętnie edukuje się z fizyki - w tej chwili jest w liceum, trójka jest rozwinięta społecznie bardzo dobrze, czwarty jest wręcz antyspołeczny - leworęczny big_grin ludzie działają na niego identycznie jak na mnie tongue_out Poza tym każde jest inne, o smile
      • mysz1978 Re: Dziecko leworęczne 17.04.13, 22:47
        bergamotka - tez mysle ze dobrze ze twoj syn ma juz za soba etap nauki w klasach I-III - skoro jzu wtedy uwielbialas sie wymadrzac na tematy o ktorych masz male pojecie, to musialas byc tak zwana upierdliwa matka, niekoniecznie lubiana przez nauczycieli smile
        • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 00:12

mysz1978 napisała:

> bergamotka - tez mysle ze dobrze ze twoj syn ma juz za soba etap nauki w klasac
          > h I-III - skoro jzu wtedy uwielbialas sie wymadrzac na tematy o ktorych masz ma
          > le pojecie, to musialas byc tak zwana upierdliwa matka, niekoniecznie lubiana p
          > rzez nauczycieli smile

O mnie sie nie martw mysz, to nauczyciele chwala mi dziecko i sie nim zachwycaja ja tylko spuszczam skromnie oczeta bo jak wiesz zapewne inteligencje dziedziczy sie po matce. A ze ja tez bylam prymuska i bardzo lubiana osoba - mial po kim dziedziczyc smile
        • bergamotka77 Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 00:23
          mysz1978
          Jesli ja mam male pojecie to jakie masz ty - nauczycielko od siedmiu bolesci ktora swoje dziecko przestawia na prawa reke bo nie chce geniusza? Dobrze ze moje dziecko trafilo na madrzejszych pedagogow i to juz od przedszkola. Poza tym najgorzej wychowane i wyedukowane osoby jakie pamietam z podstawowki to wlasnie potomstwo nauczycieli - strasznie holubione i faworyzowane ale puste i bez ambicji - skonczyli nieciekawie, jeden nawet zostal kryminalista. Zatem uwazaj bo pod latarnia najciemniej! wink
    • marghe_72 Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 00:38
      bergamotka77 napisała:

> Zastanawiam sie jakie macie obserwacje w zwiazku z waszymi leworecznymi dziecmi
      > ? Czy zauwazaja jakies ograniczenia czy wrecz przeciwnie czuja sie wyroznieni?
      >

czuje się tak jak każde inne dziecko, leworęczność nie ma na nią żadnego wpływu.
      Ino muszę jej nabyć otwieracz do puszek dla leworęcznych.
      Nie jest specjalnie uzdolniona, ot normalne dziecko. Humanistka po mamie (praworęcznej) .
      • nie_wiem_nie Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 07:57
        moje dziecko jest leworęczne, czasami pisze pod prawej do lewej, tnie nożyczkami dla praworęcznymch często właśnie lewą ręką (chociaż staram się, aby nożyczki trzymała w prawej ręce), widelec trzyma w lewej ręce, a nóż w prawej (czyli tak, jak my praworęczni), plusem jej leworęczności jest możliwość jedzenia razem, kiedy siedzi mi na kolanach, ona trzyma widelec w lewej, ja w prawej, nie przeszkadzamy sobie, niestety nie mogłam z nią pisać, czyli trzymać jej rączki z długopisem, ja nie potrafię pisać lewą ręką,
    • olewka100procent Re: Dziecko leworęczne 18.04.13, 08:44
      na nerwy mi działa jak ktoś widząc jak pisze wyskakuje : ,, O ! leworęczna ! ,, wrrr i co kuźwa z tego ?! uzdolnienia do nauki języków podobno mają mańkuty ( kolejne moje ,,ulubione,, słowo ) coś w tym jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka