Zastanawiam sie jakie macie obserwacje w zwiazku z waszymi leworecznymi dziecmi? Czy zauwazaja jakies ograniczenia czy wrecz przeciwnie czuja sie wyroznieni?
Moje starsze dziecko leworeczne jest bardzo rozwiniete intelektualnie, zwlaszcza w zakresie humanistyki, mysli i wypowiada sie nad wyraz sensownie, jest bardzo tworczy, z ogromna wyobraznia, ma juz okreslone pasje, wyroznia sie silnym charakterem i osobowoscia, ma duze zdolnosci jezykowe, bardzo lubi sport. Jest do tego taki charyzmatyczny w codziennym zyciu, latwo nawiazuje kontakty, ludzie do niego lgna
Czy wasze dzieci leworeczne tez maja jakos wyjatkowo rozwiniety intelekt czy uzdolnienia?
Bo ja kiedys smialam sie z tego gdy w przedszkolu wszyscy opiekunowie sie podniecali tym faktem "O jak dobrze, ze leworeczny, wielu wybitnych ludzi bylo leworecznych". A teraz sama widze ze on sie wyroznia, z roku na rok coraz bardziej. Syn nigdy nie czul sie odmiencem jak np. moi koledzy sprzed lat w szkole gdy byli na sile przestawiani na prawa reke i strone i czuli ze maja jakis "defekt".
Bardzo mnie intryguja badania naukowe na ten temat - jak leworecznosc wplywa na czlowieka. A moze wy same takie jestescie i opowiecie cos o tym? Dzieki za wypowiedzi i nie skupianie sie na moich kompleksach