Dodaj do ulubionych

Pochwale sie

18.04.13, 07:33
Moj syn zdal spiewajaco test z jezyka,ponad norme.Zebral za wiekszosc wszystkie punkty jakie byly do zdobycia i to mimo tego,ze nie rozmawiam z nim Jak z profesorem na uniwersytecie.Panie byly zachwycone,jeden z najlepszych wynikow.Chlop malo nie pekl z dumy.
“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
Obserwuj wątek
    • nabakier Re: Pochwale sie 18.04.13, 07:36
      Gratulacje smile
    • monika3411 Re: Pochwale sie 18.04.13, 07:43
      Gratulacje smile
    • anyx27 Re: Pochwale sie 18.04.13, 16:20
      Ale z niemieckiego, czy z polskiego?
      • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:28
        Z niemieckiego,obowiazkowy test kazdego 4latka.
    • rosapulchra-0 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:04
      Gratulacje!
      • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:30
        A jaki to obowiazkowy test dla 4 latka co? Mieszkam w Niemczech od 99 roku i pierwsze slysze uncertain
        • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:45
          I co z tego,ze mieszkasz od 99roku w Niemczech?
          • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:53
            To z tego, ze wychowalam tu juz 2 dzieci powyzej dwoch lat, mam mnostwo znajomych i co wiecej pracuje w niemieckim przedszkolu.
            Nie przyjechalam tu rok temu, zebym mogla o tym nie wiedziec.
            • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:54
              Powyzej 4 lat mialo byc. Niestety nie mozna na gazecie edytowac postow.
            • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:55
              Jak na osobe bedaca zu od 99masz mala wierze o specyfice tego kraju.
              • edelstein wiedze* 18.04.13, 17:58
              • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:02
                Dobrze, masz wieksza.big_grin
                Na gazecie b, malo pisze, ale czasem czytam, dla mnie jestes typowa Hartz 4 Empfängerin.
                I mam nadzieje ze dziewczyny nie lykaja jak leci wszystkich bredni ktore tu wypisujesz.

A jak masz wiedze wieksza, to prosze napisz mi kto dokladnie przeprawadza takie badanie. I dlaczego moje dzieci nie musialy na nie isc, skoro jest obowiazkowe?
                Poniewaz mieszkalismy w roznych landach, prosze o informacje na temat tych badan w Nadrenii Palatynacie, Badenii -W oraz Brandenburgii.
                • anyx27 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:16
                  Czy Edel jest Hartz 4 Empfaengerin, to nie wiem, za to jest typowym Volksdeutsch jak dla mnie.
                  • anyx27 Edel, a pochwal się, ... 18.04.13, 18:17
                    jak twoje dziecko polski umie? Bo dobra znajomość tego języka byłaby powodem do dumy.
                • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:21

Wskaz te brednie,chetnie poczytam.
                  Przeprowadza: von Schulamt baeuftragte Lehrkraft
                  Die Teilnahme an dieser in §36.Abs.2 Schulgesetz verankerten Sprachstandsfeststellung ist verpflichtend.
                  Gdybys znala kraj w ktorym mieszaksz dowiedzialabys sie,ze kazdy land rzadzi sie swoimi prawami.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
                  • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:25
                    Tak wiem ze sie rzadzi swoimi prawami i?
                    Wiec nie pisz ze jest obowiazkowy, moze jest w jednym landzie, a Niemcy to duzy kraj.
                    Poza tym <zieeeew>
                    Ale oczywiscie twoj syn jest genialny big_grin Niemiecki zna, o!
                    • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:30
                      A to,ze u mnie jest obowiazkowy i jest wazny,bo przedstawia sie jego wynik przed przyjeciem do szkoly.
                      Ciekawe,ciekawe,Niemcy duzy kraj,obowiazuje jako wymowka dla ciebie.No to ja tez wykorzystam,Niemcy duzy kraj u mnie test jest obowiazkowy i mama prawo to napisac.

• pieskuba Re: Pochwale sie 19.04.13, 12:32
                      A wystarczyło pogratulować smile
                • viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:22

> A jak masz wiedze wieksza, to prosze napisz mi kto dokladnie przeprawadza takie
                  > badanie. I dlaczego moje dzieci nie musialy na nie isc, skoro jest obowiazkowe
                  > ?
                  > Poniewaz mieszkalismy w roznych landach, prosze o informacje na temat tych bada
                  > n w Nadrenii Palatynacie, Badenii -W oraz Brandenburgii.

heheh... da wird jemand wohl überfordet seinsmile
                  a tak na powaznie, to z tego co wiem, to ten test obowiazuje tylko w w N-W i S-Anhalt wiec nie wiem jak sie do bycia up to date

• edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:25

Jak zwykle zlecial sie tlumek,ktory namietnie szuka dziury w calym.Nawet niewinny opis wyniku powoduje u niektorych Pierdo.ca.

• viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:27
                      edelstein napisała:

>
                      > Jak zwykle zlecial sie tlumek,ktory namietnie szuka dziury w calym.Nawet niewin
                      > ny opis wyniku powoduje u niektorych Pierdo.ca.
                      >
                      ach, nie przesadzaj

ja bym sie raczej martwila jakby moj mial tyly do nadrobienia

> Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
                      • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:33

Nie przesadzam,bo akurat ja do 3roku zycia rozmawialam z synem przewaznie po polsku,wczesniej OPOL,poza tym Maly pozno zaczal mowic,nie minal jeszcze Rok od pojscia so przedszkola i jestem dumna,ze tak swietnie przeszedl test.

• bi_scotti Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:37
                          edelstein napisała:

> jestem dumna,ze tak swietnie przeszedl test.

No i super! Jakikolwiek nie bylby to test, Mlody sie spisal, Ty jestes dumna, slonce swieci i jest gites. 18 kwietnia 2013 - good day smile
        • bi_scotti Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:47
          astomi25 napisała:

> A jaki to obowiazkowy test dla 4 latka co? Mieszkam w Niemczech od 99 roku i pi
          > erwsze slysze uncertain

Moze o to chodzi:
          www.worldyannews.com/news/articleView.html?idxno=430
          • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:58
            bi scotti opcji jest pare: albo test po prostu nie jest obowiazkowy, albo istnieje tylko w niektorych landach, albo dotyczy dzieci obcokrajowcow badz takie, ktorych umiejetnosci jezykowe sa watpliwe.
            W naszym przedszkolu wylapujemy dzieci ktore maja problemy z jezykiem, maja one wtedy dodatkowe zajecia rozwijajace slownictwo, niektore z nich zaczynaja przygode z logopeda.
            Ale zeby obowiazkowe badanie wszystkich dzieci? Nie mam pojecia kto jak i gdzie mialby je przeprowadzac.
            Moze chodzi o zwykly bilans u peditary, tam sprawdza sie m,in rozwoj mowy.
            • mysia125 Re: Pochwale sie 18.04.13, 19:04
              Astomi, tutaj masz info nt. tych badań.
              Ciekawe, że ulotki dla rodziców są też dostępne po angielsku, turecku i rosyjsku. Czyli polscy rodzice nie potrzebują wyjaśnień wink
              • astomi25 Re: Pochwale sie 18.04.13, 19:36
                Dzieki mysia, zaraz poczytam smile
        • viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:54
          to chyba nie we wszystkich Landach obowiazuje - nazywa sie Delfin 4. Celem testu jest wylapanie deficytow jezykowych przed Einschulung i ew. Sprachförderung.
          Dziecko chodzace do przedszkola nie powinno miec z tym testem problemow.
          • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 17:57
            Skoro pierwszaki Maja Problem z niemieckim i trzeba tworzyc klasy dla nich,to nie bylabym taka pewna.
            • viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:13
              edelstein napisała:

> Skoro pierwszaki Maja Problem z niemieckim i trzeba tworzyc klasy dla nich,to n
              > ie bylabym taka pewna.

czego niepewna?

Napiasalam: dziecko nie powinno miec problemow, co nie znaczy ze niektore dzieci nie maja deficytow.
              To nie jest test na IQ tylko na wylapanie ew. brakow.
              • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:22
                nie besten pewna czy kazdy przedszkolak da rade,da takie ktore ani ne,ani me.
                • viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:26
                  edelstein napisała:

> nie besten pewna czy kazdy przedszkolak da rade,da takie ktore ani ne,ani me.

no i on wlasnie dostanie Sprachförderung, bo o to w tym chodzi.
                  • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:36
                    No dobrze,czyli co mam sie nie cieszyc,ze moje dziecko nie potrzebuje sprachförderung,cholernie sie ciesze,bo dlugo nie mowil w zadnym jezyku.
                    • mysia125 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:51
                      U mojego starszego w jego roczniku było jedno dziecko skierowane na Sprachförderung. Gdy było chore, to przychodząca specjalnie dla niego pani rozkładała swoje zabawki i gry w całej grupie. Radocha była, że ho-ho. U młodszego pani od zajęć wyrównawczych nie widziano od dobrych paru lat. Zobaczymy, jak będzie po jutrzejszych testach.
    • petiber Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:23
      Jestem z NRW i u nas testy tez beda... i to w przyszlym tygodniu. Przeprowadzaja je nauczyciele z podstawowek, zeby sprawdzic czy dzieci nie potrzebuja jakis dodatkowych zajec zeby wzmocnic jezyk. Dostalam oficjalne pismo z przedszkola z wszystkimi paragrafami, ale juz wyrzucilamsmile Edel gratuluje, u mojej czterolatki pewnie nie bedzie tak super, wychowuje moja corke dwujezycznie i z niemieckiego jest troche slabsza od rowiesnikow, ale taka cena...)))
      • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:38
        Dzieki,trzymam kciuki,by twojej corze tez swietnie poszlo.

• mysia125 Nie bój żaby! 18.04.13, 18:43
        Nie bój żaby, petiber smile Dwujęzyczniaki zdają ten test tak samo śpiewająco, jedynie w części, w której się powtarza nieistniejące związki frazeologiczne, bezsensowne gramatycznie zdania moga nieco stracić punktów. Mój starszak miał dużo ponad średnią, otoczony był polskim i angielskim, półtora roku wcześniej idąc do przedszkola potrafił się jedynie przywitać i powiedzieć, że chce siusiu. Naprawdę trzeba się postarać, żeby dostać wynik poniżej średniej. Zdarza się to dzieciom na tyle nieśmiałym, że nie chcą wydusić z siebie żadnego słowa w obecności dodatkowej obcej osoby. Test to gra planszowa, w którą grają przedszkolaki ze swoją panią. Nauczyciel z podstawówki siedzi z boku i wypełnia papierki.

Ten test jest przeprowadzany w celu wyłapania na czas dzieci eufemistycznie ujmując nieposługujących się językiem niemieckim.Zauważyłam, że ekscytują się nim jedynie ci obcokrajowcy, którzy mają sami problemy z wystarczającym opanowaniem języka - brak kompetencji językowej rodzica nie zmniejsza się niestety wraz z wysokim wynikiem uzyskanym przez dziecko wink
        • edelstein Re: Nie bój żaby! 18.04.13, 19:50

No zobacz najbardziej ekscytowal sie moj niemiecki chlop,pewnie nie zna niemieckiego biedak.
    • saszanasza Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:41
      gratuluję, inteligentną bestię maszsmile
      • mysia125 Re: Pochwale sie 18.04.13, 18:47
        Podpięło się pod moje i już myślałam, że nad moim piejesz wink wink
        Wszyscy na forum wiemy, że edelstein ma wybitnie uzdolnione dziecko, nawet ktoś był w przedszkolu, żeby to potwierdzić. Chyba pójdzie wcześniej do szkoły? Czy na jakieś zajęcia dla uzdolnionych.
        • m_incubo Re: Pochwale sie 18.04.13, 19:49
          A teraz wszyscy wiemy w jak mało finezyjny sposób próbujesz wbić szpile edelstein. Może i ona ma braki w niemieckim, ciekawe w takim razie, w czym ty masz braki wink
          A może masz tylko głupsze dziecko..?
        • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 20:00
          A to tu cie boli.No trudno,mi sukcesy innych dzieci nie staja oscia w gardle.

• viviene12 Re: Pochwale sie 18.04.13, 20:21
            edelstein napisała:

> A to tu cie boli.No trudno,mi sukcesy innych dzieci nie staja oscia w gardle.
            >
            >

eee przepraszam, o jakim sukcesie mowisz?
            to tak jakby sie po u4 czy U5 eksytowac, ze dziecko nie ma krzywego kregoslupa.
            • edelstein Re: Pochwale sie 18.04.13, 20:49

Nie pisalismy o tescie.
    • rosapulchra-0 Re: Pochwale sie 19.04.13, 05:23
      Ot i kolejny piękny przykład chamstwa i bezinteresownej zawiści big_grin
      A przepraszam! To przykład jak się zachowują osoby, które są cool i zaje! Szczere do bólu, nieowijające w bawełnę i sumiennie starające się każdą możliwość przekuć w obelgi i awantury big_grin
    • saszanasza Re: Pochwale sie 19.04.13, 08:40
      specyfika forów niestety jest bezwzględna...cokolwiek się nie napisze, zostanie użyte przeciwko tobie...masz dziecko z problemami - jesteś złą matką, masz inteligentne dziecko - jesteś chwalipiętą, albo dziecko wcale nie inteligentne bo na forum co najmniej 80% dzieci jest inteligentniejszych, mądrzejszych, ładniejszych....
      jakby nie można było napisać: super, cieszę się, gratuluję, tak po prostu, bezinteresownie....
      • edelstein Re: Pochwale sie 19.04.13, 09:56
        Gude ja nawet wiedzialam,kto,co napiszebig_grini nie spodziewalam sie od tych osob gratulacji.

• lelija05 Re: Pochwale sie 19.04.13, 08:47
      Masz powód do dumy, zwłaszcza, że pisałaś, że syn zaczął późno mówić.
    • kamelia04.08.2007 Re: Pochwale sie 19.04.13, 09:02
      jak to bedzie egzamin z polskiego, to pogadamy, bo bedzie w tym duzo twojej zaslugi, ty aspirujaca-do-Niemki
      Jak na razie, to jest to raczej sukces dziecxka i przedszkola
      • astomi25 Re: Pochwale sie 19.04.13, 09:48
        Kamelia masz racje.
        • edelstein Re: Pochwale sie 19.04.13, 09:52
          Oczywiscie,w koncu kamelia najlepiej wie co,Jak i dlaczegobig_grin

• edelstein Re: Pochwale sie 19.04.13, 09:49

Skonczylas juz?zieeeew
    • nutka07 Re: Pochwale sie 19.04.13, 12:54
      Gratuluje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka