Dodaj do ulubionych

Strój na ezgamin - post scriptum

27.04.13, 10:47
do mojego wątku sprzed roku

Celowo nie dopisywałam się do tamtego (choć wiem, że już można), bo chciałam spojrzeć na to z odrobinę innej strony - mniej na studentów (choć również), bardziej na gimnazjalistów i maturzystów, gdyż sezon egzaminacyjny w pełni.

Trochę pod wpływem wątku o matce telefonicznie wybierającej synowi strój na egzamin, uświadomiłam sobie, że dla mnie nie istnieje inna opcja dla gimnazjalisty i maturzysty co do stroju niż pełny garnitur. Nie polo i ciemne sportowe spodnie, nie koszula w kratkę i czarne bojówki, ale właśnie garnitur. Dla dziewczyny - czarna spódnica, eleganckie obuwie, biała bluzka, czarna marynarka.

W tej kwestii jestem konserwą, ale jakoś się wcale tego nie wstydzę. Nieodpowiedni strój, to niekoniecznie wyrażanie siebie, a czasem po prostu lekceważenie ludzi.

Swojego syna, na co dzień lubiącego nosić się na sportowo, na egzamin "wysłałam" w garniturze. Bez protestu.

A szeroko pojętą swobodę w tej kwestii spotyka się (moim zdaniem -niestety) do nadal.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 10:53
      Moja na egzamin nie miała marynarki.Bluzka koszulowa spódnica i baleriny.
    • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:10
      W życiu młodego człowieka jest parę sytuacji że nalezy się ubrać elegancko. Na egzamin garnitur i basta, dla dziewczynek spódnica.
      • gazeta_mi_placi Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 11:36
        Nie, bo to trauma i brak (zabijanie) indywidualizmu.
    • kai_30 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:13
      Dla mnie z kolei nie ma opcji, żeby wydać grubszą kasę na garnitur dla gimnazjalisty, którego prawdopodobnie nigdy więcej nie założy (bo okazji brak i rośnie jeszcze). Dla maturzysty - owszem, bo w/w czynniki przestają istnieć, garniak przyda się na studiach, na rozmowach o pracę itd itp.

Co nie zmienia faktu, że syn na sprawdzianie szóstoklasistów wystąpił w białej koszuli pod krawatem i czarnej marynarce. Ale - do tego miał czarne dżinsy, a marynarka była skórzana, więc klasyczny garnitur to nie był.
      • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:33
        CytatDla mnie z kolei nie ma opcji, żeby wydać grubszą kasę na garnitur dla gimnazja
        > listy, którego prawdopodobnie nigdy więcej nie założy (bo okazji brak

Okazji brak?
        1. Zakończenie roku w gimnazjum.
        2. Bal na zakończenie szkoły (opcja)
        3. Rozpoczęcie roku w liceum
        4. Ewentualne uroczystości rodzinne (opcja)
        • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:39
          Tak jakby żadne ematka nie kupiła stroju na tzw. razwink
          Szkoda to by mi było na garniturek dla kilkulatka ale dla gimnazjalisty kończącego szkołe to potrzebny strój.
          • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:40
            Też uważam, że dla gimnazjalisty to potrzebny strój. A i okazji, jak napisałam, znajdzie się nieco.
            • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:01
              Okazji kilka się zdarzy.Jak wierzący to jeszcze bierzmowanie.
              A rozpoczęcie roku w szkole średniej może oznaczać nowy strój.
              Tak jak ten garnitur z matury może nie nadac się na rozmowy po studiach o pracę.
              A wcale watku modowego nie biorę pod uwagę,tylko parametry nastolatka i młodego mężczyzny.
              • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:46
                Oczywiście, dla wierzących jeszcze bierzmowanie.

A co do nowego stroju w szkole średniej, naprawdę myślisz że garnitur kupiony chłopakowi w marcu/kwietniu, we wrześniu już będzie za mały??
                • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:48
                  albo konfirmacja wink
                  • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:49
                    Też prawda.
                • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 20:12
                  Owszem może się tak zdarzyć.
                  • dido_dido Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 22:05
                    Tak, może tak być.
                    Podobne z butami - w marcu 38,5 a we wrześniu 42 smile
                    • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 22:07
                      Trudno mi w to uwierzyć - rozumiem 40, ale 42 ???
        • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:44
          Bal na zakończenie gimnazjum? Nieźle. big_grin

Na koniec gimnazjum bym pewnie kupiła. Wcześniej nie.
          • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:01
            Nie wiedziałaś,że sa takie bale?
            • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:05
              Nie. Moja najmłodsza siostra jak kończyła to nie było czegoś takiego. Ja jeszcze przed gimnazjalna jestem. Czemu to ma służyć? Taki bal na zakończenie gimnazjum. Rodzice mają za dużo kasy? Młodzi nie mają okazji nigdzie wyjść potańczyć?
              • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:15
                Bal to za duzo powiedziane, u córki bedzie dyskoteka z pizzową wyżerką , podobnie było w podstawówce.
              • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:15
                A czemu służy studniówka?
                • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:21
                  Studniówka czeli sto dni przed maturą. Jakby nie było jest przed ważnym egzaminem, końcem szkoły średniej, wchodzeniem do dorosłości. Jakiś sens to ma. A o co chodzi z końcem gimnazjum?
                  • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:24
                    Bal w przyjemny sposób kończy ten etap nauki.I można sie wystroić i zabawić się wśród znanych osób i bezpiecznie.
                    Rany tyle lat temu miałam "bal" na koniec podstawówki.
                    A i nie jest on obowiązkowy.Koszt niewielki.
                    • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:35
                      Jaki jest koszt? Gdzie to się odbywa? Osobiście nie widzę powodu kończenia każdego etapu balem big_grin
                      • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:53
                        Osobiście nie widzę powodu kończenia każd
                        > ego etapu balem big_grin

Masz prawo nie widziec powodu.Ja nie widze powodu,żeby za 80 zeta(w tym juz kasa na koniec roku)dziecko moje nie pobawiło się.
                      • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:02
                        zazwyczaj w szkole
                        u nas na zakończenie podstawówki tez jest balsmile

a jak cudnie dzieciaki poloneza tańczą...smile
                    • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:44
                      Fakt, bal to może za dużo powiedziane (kiedyś nazywało się to "komers", pamiętacie?), ale elegancko ubrać się należy.

A co do kosztów? ok. 90 zł.
                      • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:54
                        Mówią bal.Brzmi poważniej.U nas zabawa do północy
                        • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:21
                          U nas na koniec podstawówki była dyskoteka w szkole. I to mniej więcej odpowiadało potrzebom młodzieży w tym wieku. Na bal przyszedł czas później...
                          • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:23
                            Tobie o nazwę chcodzi?Jak zmienię się na dyskoteka poprzesz?smile
                            • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:38
                              O nazwę też. O te polonezy, garnitury i koszty też.
                              • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:44
                                Pisałam,nieobowiązkowe.NIKT DZIECKA NA SIŁĘ TAM NIE PCHA.Ale szkoda mi jednego,bo matka z tych niepopierających,a dzieciak chce.A koszta śmieszne.
                                • bsl Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:48
                                  kropka a o "tanecni " słyszałas ??
                                  koszt duzo większy niz gimnazjelne "bale"
                                  • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:12
                                    Nie, wiesz w jakim wieku mam dzieci. To nie jest rozmowa o porównywaniu tu i tam.
                                    • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:53
                                      Zapominasz jakby że od czasów twojej szkoły troche sie pozmieniało.
                                      • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 19:01
                                        No to już bardziej smile
                          • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:51
                            Nie kończyłas gimnazjum to nie miałas balu big_grin
                            • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:14
                              Ja się tam cieszę, ze nie musiałam kończyć gimnazjum. A na koniec podstawówki mieliśmy dyskotekę. Dzisiaj pewnie nazwano by to balem. Co by mamusie mogły powiedzieć, że dziecię idzie na bal. big_grin Bez sensu.
                              • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 13:38
                                Serio nazwa cię uwiera?
                                Dyskoteke być poparła,ale balu już nie?
                                I dlaczego bez sensu jest zabawa na zakończenie gimnazjum?
                                Martwią cię wydatki innych?
              • maggorlo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 16:51
                kropkacom napisała:

> Nie. Moja najmłodsza siostra jak kończyła to nie było czegoś takiego. Ja jeszcz
                > e przed gimnazjalna jestem. Czemu to ma służyć?

Bogu oczywiście. Cieszy go jak dzieci się weselą.
                • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:20
                  Musisz kpić ?
                  • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:26
                    Odpowiedzi wyżej nie odczytałam jako kpiny. Czy wszystko musi czemuś słuzyc? czy nie mozna po prostu pobawić sie w gronie znajomych kolegów?
                    • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:29
                      Oczywiście, że można się pobawić tak po prostu. Właśnie dlatego zapłaciłam za bal mojego dziecka.

Jeśli to nie była kpina - przepraszam autorkę. Jeśli tak - no cóż...
          • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:18
            nie pamiętasz takiej imprezy jak komers???
            jeszcze młodsi brali w tym udział bo na koniec 8 klasy wg tego to koncząc gimnazjum to jakby 9ta...
            też mi wielkie zdziwienie.....
            • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:41
              Komers to kiedyś był bal maturalny. Na zakończenie podstawówki było właśnie zakończenie i szkolna dyskoteka.
              • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:32
                nie wiem jak było za Twoich czasów, za moich na koniec 8 kl był komers
    • z_lasu Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:16
      Garnitur kosztuje i to niemało, a jest duże prawdopodobieństwo, że zostanie założony tylko raz. Myślę, że w wielu przypadkach jest to kwestia finansowa. Ja mam dziecko jeszcze małe, chętnie w przyszłości widziałabym je na egzaminach w garniturze (bo zgadzam się co do zasady), ale jak będzie - życie pokaże. Na pewno nie będę się zapożyczać, żeby kupić dziecku garnitur "na raz".
    • zurekgirl Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:17
      A moim zdaniem garnitur letnim porankiem srednio sie sprawdza, ale juz elegancka biala koszula plus garniturowe spodnie/spodnica i czarne "formalne" buty powinny byc obowiazkowe.
      • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:39
        To minimum powinno byc obowiązkowe.
      • mayaalex Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:52
        Tez mysle ze taki zestaw wystarczy. Garnitur to jednak dla mnie troche przesada - jak dobrej jakosci to drogi, jak tani to zazwyczaj z badziewnych materialow - nie jest niezbedny. Dziewczynce tez wystarczy biala bluzka (odswietna, koszulowa, nie tshirt) i spodniczka.
    • mearuless Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:46
      moja starsza na uroczystosci szkolne czyli zakonczenie/rozpoczecie roku , egzaminy, msze okolicznosciowe szkolne chodzi na galowo.
      w regulaminie szkoly jest jasno i wyraznie :chlopcy czarne spodnie, koszule biale plus krawat z logo szkoly, dziewczynki - czarna spodnica do kolan, biala bluzka ,krawat z logo szkoly.

wczesniej w podstawowce tez chodzila w w/w sytuacjach na galowo tyle ze krawacika nie miala smile
    • yenna_m Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 11:50
      biała koszula, kwarat, czarne buty, eleganckie czarne spodnie

marynarka przeszkadza w pisaniu egzaminu i i tak się ją sciąga, bo gorąco

potem taka marynarka rozprasza młodego człowieka, bo się szmaci po podłodze, spada, majta i zwyczajnie wisząc przeszkadza, a będąc na ciele - ogranicza ruchy

skupienie - na egzaminie jest, póki co, najważniejsze wink
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:17
        w gimnazjum wystarcza spodnie typu chino w ciemnym kolorze, biala, koszula, sportowa marynarka i jakis fajny karawat np bawelniany w kratke.
    • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:19
      Garnitur dla gimbusa to jakaś masakra. Mój by prędzej się zapadł pod ziemię, niż toto założył. Granatowe portki (wcale nie w kant), biała koszula, ciemne buty, jak chłodno- ciemny pulower i wio. No i forsy szkoda, bo za rok będzie za mały. Albo i za pół roku.
      Maturzysta to co innego. Ale też raczej marynarka osobno i spodnie osobno (garnitur to ostateczność). Mój akurat ma, ale nosi rzadko, woli spodnie inne i marynarkę inną. Ma trzy i mu wystarcza.
      Bo ma dobry gust.

Wizytowy garnitur w tym wieku to jak odzienie stróża w Boże Ciało. Ale zabronione nie jest wink
      • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 12:53
        CytatGranatowe portki (wcale nie w kant), biała koszula, ciemne buty
        > , jak chłodno- ciemny pulower i wio

A ciemne buty, to jakie?
        takie?
        https://blumore.pl/962-2494-large/eleganckie-buty-do-garnituru-dla-chlopca-31-38.jpg
        czy raczej takie?
        https://images.sklepy24.pl/13488185/1813/medium/polbuty-badura-2208-ciemny-popiel.jpg
        • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:03
          Gimbus tylko te drugie, (były już) licealista te pierwsze.
      • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:07
        Nabakier, robisz to samo, co wkurza Cię u Triss, wyśmiewasz wszystko z czym się nie zgadzasz.
        Jak najbardziej masz prawo mieć swoje zdanie, tak jak w wątku o wakacjach w czerwcu ale po co te kpiny z ludzi? wyśmiewanie?

Mój syn miał garnitur szyty na miarę na komunię, koniec szóstej klasy, bedzie miał na koniec gimnazjum i wszystkie inne okazje. On juz teraz wie, jak się trzeba ubrać do cioci na imieniny, na stypę, a jak do kumpli. Taka umiejetność jest w zyciu bardzo przydatna. Są po prostu sytuacje, kiedy podkreślanie własnej "oryginalności" jest po prostu nie na miejscu.

Stróża nie skomentujęsmile
        • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:12
          No nie, Pade. Garnitur u gimbusa (nie calusalowy, ale wizytowy garnitur) JEST śmieszny. Przerost formy and treścią. Niedopowiednie. Niesmaczne wręcz. Mam prawo to nazwać.
          Koledzy też wyśmieją.
          Czasy się zmieniły. Czas to zauważyć.

(Twój syn będzie raczej nie ponosi długo garnituru z 6 klasy. Mój urósł przez pierwsze dwa lata gimnazjum 15 cm. I rośnie nadal bardzo szybko.)
          • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:12
            casualowy, o rety wink
          • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:17
            (Ps. Poza ty,m, w wątku o wakacjach to raczej mnie usiłowano wyśmiać i mi ubliżyć. Nie zauważyłaś? Jakoś nie reagowałaś- skoro się na to powołujesz.)
            • joa66 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:23
              Pozwolę się włączyć - nabakier, ty zaczęłaś o robieniu siusiu na komendę i psu ogrodnika. Zapłatę dostałaś w tej samej walucie wink

I pozwolę sobie zgodzić się z pade - trudno Ci dyskutować bez obrażania i wyśmiewania ludzi o innych poglądach. Dlatego m.in. śmieszy mnie Twoja "tolerancja" i "otwartość" tak często deklarowane ... słowa, słowa słowa.
              • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:30
                O nienie, wróć do lektury wątku, a zobaczysz.
                • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:42
                  Nabakier, niestety to Ty zaczęłaś. Lubię Ciebie, lubię z Tobą dyskutować, ale czasami się nie da, bo Twoje argumenty ..hmm.. po prostu nimi nie są.
                  Nie jest sztuką wyśmiać, sztuką jest się porozumieć.
                  • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:56
                    Zwrotnie, Pade, zwrotnie. Ty, jak nei rozumiesz cudzych argumentów, walisz ad personam (to powszechna praktyka na tym forum, niestety). Tam też napisałam, że nabakier nie ma argumentów, tylko jest na..bakier. To nie było fair. Zwyczajnie nie zrozumiałaś.
                    • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:56
                      napisałaŚ
                    • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:06
                      czy sformułowanie na bakier jest obraźliwe? jesli tak, to przepraszam

jeszcze raz powtarzam, śmianie się z czyjeś fryzury, ubrania, w ogole z czyjegos zdania, upodobań itd jest nie w porządku
                      od Ciebie oczekuję więcej, czy to jest dziwne?
                      • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:49
                        Nie, twierdzenie, ze ktoś nie ma argumentów, jest obraźliwe.
          • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:22
            Tak czasy się zmeniły.Nikt nie wysmiewa gimnazjalisty z powodu garnituru.
            No ale jeśli ten gimnazjalista nadal wyglada jak 10latek,to może wyglądac w nim niekorzystnie.Ale nadal śmiecu nie ma.
            • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:23
              Masz w domu gimbusa? Jesli tak, to go zapytaj. Ja własnie zapytałam.
              • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:31
                Mam.Córkę.Masa chłopaków,wysokich,ładnie zbudowanych w garniturach było.Wyglądali bardzo
                dobrze.I nikt się z nich nie śmiał,dziwne co?
                • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:32
                  Dziwne smile
                  • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:37
                    Nie widze w tym nic dziwnego.Nigdy ktoś kto wygląda dobrze i stosownie do sytuacji nie wzbudza śmiechu.
                    • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:40
                      Gimbus w wizytowym gangu zasadniczo wygląda jak przebrany. Nic na to nie poradzę.
                      • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:45
                        Owszem,jak lichej postury to tak.
                      • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:46
                        Ale czemu nie dodasz: wedlug mnie, albo moim zdaniem?
                        I po co to: śmiech, masakra, stróż w boże ciało.. o to mi chodzi Nabakier, tylko o to się Ciebie czepiam.
                        Może Ci się nie podobać gimbus, jak Ty to mówiszsmile w garniturze, ale przyjmij do wiadomości, że w moim niemałym mieście, mnóstwo chłopców miało w ostatnich dniach na sobie właśnie garnitury. I nikt się z nich nie śmiał. Ba, niewielu w ogóle zwróciło uwagę.
                        • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:52
                          To miej pretensje do polskich powiedzonek, przysłów itd. One są taaaakie pzreśmiewcze...Wystrojony jak stróż w BC jest polskim powiedzonkiem, należy do naszego zasobu kulturowego. Sprawdź, co oznacza.
                          Nie chcesz zobaczyć, o co chodzi, a tyle o tym pisałam. Ani razu nie odniosłaś się merytorycznie.
                  • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:46
                    U mojego syna w klasie wszyscy albo niemal wszyscy chłopcy byli w garniturach. Pytałam.
              • przeciwcialo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:56
                Zapytałam córki, wszyscy chłopcy byli na egzamin ubrani w garnitury.
                • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:54
                  Cóż, żyjemy w innych rzeczywistościach.
          • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:39
            Nikt się z mojego syna nie śmiał. I tu Cię zaskoczę, nie był jedynym chłopcem w garniturzesmile
            na zakończenie 6 klasy 90% chłopcow miało garnitury.
            Nie szkodzi, ze nie ponosi, kupię mu kolejnybig_grin
        • anulka.p Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:20
          Pade, mnie się wydaje,ze w tym roku to wręcz modne były garniturki dla tych gimnazjalistów. Widziałam na ulicach, i aż mnie zatkało jak fajnie ubrane te chłopaki. Niezłe gajerki, modne, dobre buty, fajne fryzury, czasami czarne okulary, bo ciepło byłosmile. No kurcze, światowo! Normalnie na okładki ichsmile
    • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:31
      a mój wyglądałtak i wcale nie uważam, że to nieodpowiednio...co więcej wyglądał lepiej niż niedoubierani chłopcy w samych koszulach białych bez krawata i marynarki czy chociażby kamizelki koszula wypuszczona na spodnie-szczyt elegancji normalnie....uncertain aczkolwiek rozumiem, że niektórzy nie mogli pozwolić sobie na tak wielki wydatek.....[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jc/hb/qzlx/HbjaYRU7A4JAvXQZHX.jpg[/img]
      a i okazji do założenia kilka po drodze jest....
      egzamin, który już za nami
      komers
      komunia w rodzinie
      wesele w rodzinie
      zakonczenie roku
      rozpoczęcie
      bierzmowanie
      i kto wie co jeszcze
      marynarka spodnie i buty z tego typu że i tiszert do tego założy na mniej oficjalne wyjscia i też super będzie...
      • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:35
        (Szczerze: fatalnie. Także na "dorosły" ubiór. To jest po prostu przebranie i to bardzo widać. Te buty w kolorze gangu ...no nie.) Ta marynarka do ciemniejszych lub popielatych spodni i popielate buty -byłoby ok.
        • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:48
          mnie sie tez nie bardzo podoba, ale to już jest kwestia gustu, a o gustach, jak wiadomo...smile
          • gryzelda71 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 13:58
            Jak garnitur za duży to źle wygląda.Ale i odzielnie za duża marynarka i spodnie tez niewiele pomogą.
            Widziała gimnazjalistów w garniturach z klasy córki.Bardo dobrze wyglądali.
        • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:35
          no cóż..mamy różne zdania....buty niby jakie miały być??
          czerwone...zielone???
          aha kolorystyka na zdjęciu odbiega od rzeczywistości-wszystko w odcieniach czerni....wygląda w tym lepiej niz w klasycznym/dorosłym dostępnym rozmarowo garniturze..
          • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:41
            Czarne?
            > no cóż..mamy różne zdania....buty niby jakie miały być??
            > czerwone...zielone???
            • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:47
              a jakie miał????
              • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:56
                tu lepsze zdjęcie
                i od razu uprzedzę-krawat źle zawiązany jeszcze a spodnie wyglądają na za duże bo wiszą bez paska....to zdjęcie tylko na moje potrzeby wizualne było a przed wyjściem wszystko dopięte jak trzeba....
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jc/hb/qzlx/oWAJABUcGdUxXjEYAX.jpg[/img]
                • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:58
                  Od razu lepiej big_grin
                • kropkacom Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:58
                  No to jest różnica. Chyba sama przyznasz.
          • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:42
            aaa, no widzisz, u mnie calość jest ciemnoniebieskasmile
            • amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:49
              U mnie również.
              • beata985 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 15:00
                no ale dopisałam w wątku że kolor czarny....
    • klubgogo Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 14:00
      Chyba jestem za konserwą, dobrze, że mam córkę i w jej przypadku wystarczy spódnica i biała bluzka koszulowa, względnie elegancka sukienka, taka na koszulową bluzkę. W przypadku dziewczyn takie ubrania można łączyć z innymi, nie ma więc poczucia, że to tylko na raz. Najważniejsze dla mnie jest, by uczyć córkę od początku, że ubieramy się stosownie do okazji.
    • kocianna Re: Strój na ezgamin - post scriptum 27.04.13, 18:42
      Ja chyba też jestem konserwą. Spodnie z materiału w kant, koszula i krawat. No, może krawat mogłabym darować. Jeśli ma być chłodno - marynarka.
      Ale moje dziecko codziennie chodzi do szkoły w spodniach w kant i w marynarce. Strój galowy tym się tu różni od codziennego, że bluzka musi być biała i obowiązują półbuty, a nie szkolne tenisówki, no i na te okazje ma oddzielne spodnie i marynarkę, żeby nie były bardzo sprane. Dżinsy są zakazane na lekcjach nawet na co dzień, na egzamin by jej chyba w dżinsach nie wpuszczono, marudzą nawet, że w dni galowe chodzi w spodniach, a nie w spódniczce.
    • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 11:55
      Dobrze, napisze konkretnie, co mam przeciw wizytowym garniturom dlka dzieci i młodzieży.
      Wizytowy garnitur, czyli czarny i inny uroczysty (wyłogi, smoking. kamizelka, muszka itd), jest na okazje wieczorowe /inne bardzo poważne. Do południa NIE NOSI się czerni ani niczego, co z powyższego punktu. Egzamin nie jest taką uroczystości, która wymaga stroju wizytowego. Wymaga stroju GALOWEGO, który się różni od wizytowego. W szkole stroje galowe określone są przez kolory: granatu (nie-czerni) , przy czym biel jest u góry (koszula, bluzka), a granat u dołu. Całość granatowa nie jest dopuszczalna (i u chłopca i u dziewczynki). Dalej- dzieci i młodziez nie nosza się jak dorośli, stąd garnitury komunijne chłopców miały krótkie spodnie (doi kolan lub ponad kolano).

Polacy ubierają się, o czym pisałam już gdzie indziej, za "wysoko". Mylą okazje wizytowe z zawodowymi. Mylą sfery biznesu, dyplomacji i galowości. Mylą "do południe" z "wieczorem", uroczystości dzienne z "wysokimi" (przyjęcier u królowej, dyplomacja, pogrzeb, ślub- też ze ślubem to zależy od okolicznosci). Stąd małe czarne i czarne garnitury w dzień, suknie w rodzaju "ślubne" lub małe czarne dla dziewczynek i długie pełne czarne garnitury dla chłopców. Dorosłe krawaty dla chłopców (okropność), zamiast prostej aksamitki czy wąskiego, króciutkiego krawacika. Dzieci i młodzież ubiera się skromniej w sensie: niżej), niż dorosłych. Samych dorosłych do południa/po południu "niżej", niż wieczorem, na ślub lub na pogrzeb.
      To jest brak obycia i niestety skłonność do przesady.

• amoreska Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:00
        Nabakier, ale przecież garnitur dla gimnazjalisty czy maturzysty może nie być czarny.
        Mój syn wystąpił w ciemnoszarym. Też "źle"?
      • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:05
        Nabakier, ale żaden chłopak nie pójdzie na egzamin w smokingu! ani nawet w kamizelce. Ja wiem, co to jest pełny garnitur, ale operuję tą nazwą w tym wątku wyłacznie w odniesieniu do wizytowych spodni i marynarki plus biała koszula. I sądzę, że taki strój jest odpowiedni.
        Mój syn miał garniturki ciemnopopielate i granatowe, czerni u malego chłopca nie uznaję.
        Ale sądzę, że z tą czernią do południa to grubo przesadzasz. Chyba, ze Cie nie zrozumiałam, to dościślij.

Co do ubierania się "za wysoko", jak Ty to określasz to raczej jest to kwestia braku gustu, a nie mylenia okazji czy sfery. Wystarczy wejść w wątek Marzeki o mieszkaniach.
        • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:17
          Byś się zdziwiła tymi kamizelkami, ilu chłopców je ma. Im bardziej wypasiona kamizelka, tym bardziej "ważniacki" garnitur wink
          A z czernią? Czerni w garniturach po prostu nie nosi się do południa. Do południa to grafit, granat, popiel, brąz, ewentualnie (baaardzo ewentualnie) czerń z prążkami (tzw tenisowa).
          Dla chłopców jednokolorowe garnitury to chyba tylko komunijny, a i to z krótkimi spodniami i wyłącznie granatowy lub biały (rzadkość, ale dopuszczalna). W sytuacji innej, jeśli już marynarka to inna, niż spodnie (z reguły jaśniejsza)- tak jak w niektórych mundurkach szkolnych. Nie- "dorosły" garnitur, bo nie wypada. A najlepiej na koszulę granatowy/popielaty blezer lub pulower.
          • pade Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:19
            Ale ja to wszystko wiemsmile
            Pytałam o czerń bo nie wiem czy chodzi Ci o kolor w ogóle czy tylko w strojach wizytowych?
            • nabakier Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 12:45
              W wizytowych, biznesowych i szkolnych.
              • kandyzowana30 Re: Strój na ezgamin - post scriptum 28.04.13, 14:02
                Te zasady z czernia to chyba z czasow gdy arystokracja 6 razy dziennie miala czas sie przebierac smile.
                Zapewniam ze dzis w sferach biznesu czarny garnitur widuje sie od rana do wieczora, kolor nie najszczesliwszy a jednak czesto wystepujacy. Po prostu stroj roboczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka