Dodaj do ulubionych

Ile zapłacicie od lipca za śmieci?

05.05.13, 18:26
ja za segregowane śmieci 30 zł na miesiąc
do tej pory płaciłam 15
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:30
      Jeszcze nie wiem, ale teraz płacę 46 zł. na 4 osoby za miesiąc.
      • heca7 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:33
        osiemdziesiątqu...dziewięć!
        • przeciwcialo Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:38
          19 od osoby, osób 5.
          Maja byc pojemniki na mase sucha, szklo, i na reszte smieci.
      • dorcia1234 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:33
        55 za posegregowane ( 5 osób) lub 80 za byle jakie. Teraz płacimy ok 35zł miesiecznie
    • lusitania2 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:37
      nie wiem, miasto w którym mieszkam jeszcze nawet nie ogłosiło przetargu na wywóz śmieci.
      Póki co płacę ok. 12 zł od osoby.
      • attiya Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 18:39
        no taaa...w końcu mają jeszcze niecałe dwa miesiące - ogłoszenie przetargtu, czas na złożenie ofert, później czas na odwoływanie się, czas wygranej firmy na zapoznanie się z terenem skąd będą odbierac śmieci...czasu a czasu uncertain
        u nas też jeszcze nie ogłoszono przetargu, w W-wie po sąsiedzku takoż
        • bbuziaczekk Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:05
          Do tej pory placilam 30 zl na miesiac.
          Teraz bedziemy placic 46 zl na mesiac.
          4 osoby po 11 zl a powyzej 4 osob 1 zl od osoby. W naszym przypadku 4 dorosle + 2 dzieci.
          • bbuziaczekk Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:07
            Aha i to jest 1 wywoz w miesiacu. Mieszkam w domku wiec kubel szybko sie napelnia i potem nie ma gdzie ladowac. Wiec nie wiem czy nie bedzie trzeba brac 2 razy.
            • przeciwcialo Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:28
              Ja piernicze, wywoz raz w miesiacu. Ja się boje ze w blokowiskach tez podobna czestotliwosc bedzie, a ptem smrod, szczury i tp atrakcje.
              • koronka2012 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:49
                przeciwcialo napisała:

> Ja piernicze, wywoz raz w miesiacu. Ja się boje ze w blokowiskach tez podobna c
                > zestotliwosc bedzie, a ptem smrod, szczury i tp atrakcje.

Dokładnie tak - częstotliwość jest oficjalnie podawana. Segregowane suche - raz na tydzien, zmieszane (czyli wszystko to, co śmierdzi) - 2 razy w miesiącu. Zielone - podobno coś zmienili, ale pierwotnie - na 4 razy na rok.
                Częstszy wywóz jest dodatkowo płatny.
            • jowita771 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 06:19
              > Aha i to jest 1 wywoz w miesiacu. Mieszkam w domku wiec kubel szybko sie napeln
              > ia i potem nie ma gdzie ladowac. Wiec nie wiem czy nie bedzie trzeba brac 2 raz

To jaki to ma sens? Miało byc tak, że nie będzie się opłacało wywozić do lasu albo podrzucać do blokowych śmietników. A tak to dalej się będzie burakom kalkulowało.
              • koronka2012 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 20:57
                jowita771 napisał:

> To jaki to ma sens? Miało byc tak, że nie będzie się opłacało wywozić do lasu a
                > lbo podrzucać do blokowych śmietników. A tak to dalej się będzie burakom kalkul
                > owało.

A łudziłaś się, że cała ta akcja ma na celu ograniczenie zaśmiecania okolicy? o naiwności ludzka
    • princy-mincy Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:07
      Obecnie 30 zł - zniżka za segregowanie, wychodziło jakoś w granicach 20- 21 zł.
      Teraz 30 za posegregowane, gdybyśmy nie segregowanie, wyszloby 42 zł.
    • imasumak Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 19:57
      Obecnie płacę 60 zł/m za wywóz raz w tygodniu, śmieci niesegregowane. Od lipca będę płacić 36 zł za segregowane.
      • heca7 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 20:36
        My dużo odpadków kompostujemy. Więc nie potrzebujemy wielkiego pojemnika uncertain Moi rodzice też będą musieli zapłacić 89zł choć mieszkają sami w małym domku szeregowym. Mają kompostownik. I to wszystko dlatego, że jakiś debil uważa, że jak domek to trzeba więcej płacić sad
        • imasumak Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 21:16
          W naszej gminie jest 12 zł od osoby. Odpadki też kompostujemy, mamy w ogrodzie dwa takie kompostowniki
          https://www.kompostowniki.pl/grafika/kompostownik%20T%20700%20b.jpg
          a i tak mamy narzucony 240 L pojemnik na same odpadki, mimo że teraz mamy 120 L na wszystko.
          Aha, czy Wy tez musicie kupować pojemniki sami?
          • attiya Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 21:28
            mamy pojemnik 240 l i z tego co pamiętam, sami kupiliśmy go
            • imasumak Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 22:20
              W naszej gminie ZUK dawał swoje do teraz.
          • princy-mincy Kompostownik 06.05.13, 09:39
            Mysle juz od jakiegos czasu nad kompostownikiem.
            Gdzie jest ustawiony? W poblizu zwyklych smieci? Szopy na narzedzia? W sasiedztwie jakiego miejsca na dzialce (drewutnia?)
            Czy smierdzi z takiego kompostownika?
            • imasumak Re: Kompostownik 06.05.13, 21:06
              Nasze są ustawione za kojcem psa, pod wierzbą płaczącą. Nie śmierdzi.
    • mea8 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 20:52
      Nie wiem gdzie mieszkacie, ze macie takie stawki. Ja do tej pory za kubel 240l 1x w tygodniu place 94zl. Wg nowych stawek przy segregacji bedzie 54 zl, wiec ja osobiscie nie narzekamtongue_out
      • mynia_pynia Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 21:00
        Teraz płacę 31 zł wywożone raz na 2 tyg. Będę płaciła 25 zł też wywożone raz na 2 tygodnie.
      • zuzanna56 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 11:32
        Płaciłam bardzo dużo, po tej zmianie będzie mniej smile
    • kannama Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 21:11
      50zł za 3 osoby (choćiza8 byłoby tyle samo) niesegregowane...
    • mondovi Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 05.05.13, 21:23
      10zł/mc za posortowane - od głowy wink (niesortowane chyba 14 zł.)
    • z_lasu Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 04:34
      12 zł od osoby za segregowane.
      20 zł od osoby za niesegregowane.
      Za 3 osoby zapłacimy 36 zł, a do tej pory płaciliśmy 18 zł. Czyli wzrost 100%.
      • patunki Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 04:47
        My do tej pory nie płaciliśmy nic, od lipca 12zł od osoby za niesegregowane i 6 zł od osoby za segregowane. Częstotliwość wywozu za to nam się zwiększy, mieliśmy wywożone raz w miesiącu, teraz niesegregowane będą wywożone dwa razy.
        • z_lasu Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 04:58
          > My do tej pory nie płaciliśmy nic,

Ciekawe. A dlaczego?

> Częstotliwość wywozu za to nam się zwiększy,

Nam chyba też, ale to dla nas żaden zysk. Nam raz w miesiącu w zupełności wystarczało, z tym, że mamy kompostownik, do kubła trafiało naprawdę niewiele i tylko suche.
    • deelandra Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 06:18
      prawie tyle samo (jeśli segreguję, a segreguję) ale dotąd byłam ograniczona do pojemnika a teraz mam nieograniczony limit, ok 30 zł za m-c wychodzi
      • bei Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 06:39
        Od lat wielu segregujemy śmieci, płacilismy za kazdy kubel ( segregowane odbierają za darmo) mimo to, od lipca zapłacimy o WIELE MNIEJ niz teraz.

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
    • irima2 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 08:36
      Teraz płacę 38 a od lipca mam płacić 45,6.
    • default Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 08:55
      Teraz - 32,50 za niesegregowane 2x w m-cu.
      Od lipca - 89 za segregowane. Szlag sad
    • slonko1335 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 08:57
      W zależności od rocznego zużycia wody ale nie muszę do wyliczenia brać kolejnych 12 miesięcy roku, mogę wziąć dwa kwartały po osobie następujące i przemnożyć je przez dwa(np. bez miesięcy letnich) i średnie zużycie miesięczne policzyć tylko na ich podstawie-chodziło o to aby właściciele ogródków nie mieli zawyżonych opłat na skutek ich podlewania.
      5,55 za każdy m3 średniego miesięcznego zużycia gdy nie będą segregowane i 4,35 gdy będą.
      Obecnie płacę 9 zeta od osoby.
    • esr-esr Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 09:13
      hmm 6.50 od łebka za miesiąc za segregowane, ale u mnie w gminie segregujemy już ze dwa lata. bez segregacji będzie 10 zeta. zmieniają nam tylko zasady segregacji bo aktualna firma ma dosyć liberalne podejście np do segregacji papieru - karton po mleku w ich wydaniu jest papierem, a od lipca nie będzie.
    • damajah A ja nie rozumiem 06.05.13, 09:55
      O co to wieeeelkie halo?? Że będziecie płacić nie 19 a 40? Albo nie 30 a 45?
      Czy te 15-20 zł/mies naprawdę robi wam jakąś różnicę?
      Widzę dookoła jak ludzie histeryzują - jakby mieli płacić nagle 300 czy 500zł na miesiąc za wywóz śmieci. Ludzie opamiętajcie się, przecież to nie są żadne wielkie wydatki!
      A są miejsca gdzie będzie wręcz taniej. Ja obecnie płacę ponad 60/mc, będę płacić 35 (zniżka za segregację) Ale nawet jakbym miała płacić nie 60 a 75, czy 80 - no ludzie, przecież to groszowe różnice...
      • default Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 10:48
        damajah napisała:

> O co to wieeeelkie halo??
        O to, że czuję się robiona w konia. Skoro do tej pory firmie śmieciowej opłacało się zabierać ode mnie niesegregowane śmieci za 32 zł/m-c, a od lipca będę musiała za to samo zapłacić 124,60 (czyli prawie 4x tyle) lub co najmniej 89 zł jeśli będę segregować - czyli 2,5 raza tyle - to sorry, ale coś jest nie tak. Ja rozumiem, że te stawki to nie opłata za usługę jak obecnie, tylko podatek, ale akurat w Warszawie to ktoś przegiął pałkę i za dużo chce uskubać dla siebie na tej całej śmieciowej rewolucji.
        I o to chodzi mi bardziej niż o te kilkadziesiąt złotych więcej. Choć i kwota ma znaczenie.
        • irima2 Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 11:18
          Do tej pory firma śmieciowa wywoziła śmieci i tylko za to się płaciło. Teraz (niby) za pieniądze z podatku śmieciowego oprócz wywozu mają być również budowane spalarnie, sortownie i inne inwestycje związane z utylizacją odpadów.
          • attiya Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 11:23
            nie bądź naiwna tongue_out
            za te pieniądze to gminy pobudują ale sobie a nie nam
            • irima2 Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 11:28
              stąd to niby smile
          • default Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 13:42
            irima2 napisała:

> Do tej pory firma śmieciowa wywoziła śmieci i tylko za to się płaciło.

Ja sobie doskonale z tego zdaję sprawę. Od lipca to będzie podatek, a nie zapłata za usługę.

> Teraz (niby) za pieniądze z podatku śmieciowego oprócz wywozu mają być również
            > budowane spalarnie, sortownie i inne inwestycje związane z utylizacją odpadów

Taa, jasne. Jak wynika choćby z tego wątku, jakoś inne gminy w Polsce znacznie niżej oszacowały te nakłady. Nawet w gminach przyległych do Warszawy różnica jest kolosalna (np. Legionowo : 10 zł mies/os za odpady segregowane (dotychczas 8,50 zł) i 20 zł za niesegregowane (dotychczas 15 zł). Ponadto tylko w Warszawie wprowadzono podział obywateli - na "blokowych" i "jednorodzinnych" i tym ostatnim przywalono w dupę, narzucając opłatę od domu, a nie od osoby. Podobno jest to niezgodne z konstytucją nierówne traktowanie obywateli - nie wiem, nie znam się, ale tak czy owak wkurza mnie to do białości.
            • anyx27 Wrocław - tyle samo, czyli ok. 70zł 06.05.13, 16:59
              U nas mniej wiecej tyle samo wyjdzie za 3 osoby, czyli ok. 70zł/mies. za segregowane.
            • koronka2012 Re: A ja nie rozumiem 06.05.13, 21:01
              default napisała:
              Ponadto tylko w Warszawie
              > wprowadzono podział obywateli - na "blokowych" i "jednorodzinnych" i tym ostat
              > nim przywalono w dupę, narzucając opłatę od domu, a nie od osoby.

Szczerze mówiąc, kiedy mieszkałam w domu koszt wywozu był podobny do tego w bloku. Teraz blokowym podnieśli 3 razy, a dla "domowych" tylko ok. 2 (porównuję poprzedni koszt miesięczny do obecnego).

• princy-mincy ale czego nie rozumiesz? 06.05.13, 13:00
        ze wyzsze ceny wcale nie zapobiegna wyrzucaniu smieci do lasow?
        • damajah Re: ale czego nie rozumiesz? 06.05.13, 17:10
          Przecież teraz będzie płacił KAŻDY (o ile rozumiem)
          Nie sądzę żeby tym którzy wywozili do lasu będzie się chciało nadal wywozić skoro płacić i tak muszą...
          • koronka2012 Re: ale czego nie rozumiesz? 06.05.13, 21:09
            damajah napisała:

> Przecież teraz będzie płacił KAŻDY (o ile rozumiem)
            > Nie sądzę żeby tym którzy wywozili do lasu będzie się chciało nadal wywozić sko
            > ro płacić i tak muszą...

Hello...? płacić muszą, ale częstotliwość wywozu jest ustalana odgórnie. I jeśli masz śmieci więcej - musisz dopłacić.

Już widzę, jak właściciele posesji stawiają sobie dodatkowe pojemniki pod oknami albo czekają 2 tygodnie na wywóz aż się śmieci będą wylewać...

• imasumak Powiedz to emerytce żyjącej za 1000 zł/m 06.05.13, 21:09
        Która płaciła do tej pory 19, a teraz będzie płacić 89. Bo zdaje się takie różnice w Warszawie są.
    • figrut Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 11:13
      6 zł. segregowane, 11 zł. nie segregowane na osobę. Do tej pory płaciliśmy 19 zł. za 240 litrowy kubeł który starczał na miesiąc (4 osoby), ale my segregujemy na kompostowe, złom, szkło i plastik - ten ostatni wywożony jest raz w miesiącu i wliczony w koszt zwykłych śmieci niezależnie od ilości plastiku.
      • barabasia2 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 11:15
        64 zł za 5 osób (segregowane i niesegregowane) - mała miejscowość do 10 tys mieszkancow.
        • alfa36 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 13:06
          13,10/ osoba.
    • wuika Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 13:13
      15zł od osoby za niesegregowane. Do tej pory było 7,5.
    • inguszetia_2006 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 19:42
      Witam,
      Chyba 127 złotych, tak zrozumiałam z komunikatów. Do tej pory płaciłam 125, a zabiorą wszystko, jak leci, nawet stary fotel. Jestem szczęściarą;-D Za wywóz starego fotela musiałam płacić dodatkowo i zamawiać mini kontener.
      Pzdr.
      Ing
    • rhaenyra Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 21:19
      25 zl za 2 osoby
    • ewcia1980 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 21:20
      teraz płacę 38zł za wywóz kosza 120L raz w tygodniu.
      będę płacić 4 * 8zł = 32 zł (za segregowane)
      niesegregowane kosztują 2 razy tyle czyli 16 zł/osoby.

mnie przeraża to, że śmieci wywożone będą raz na 2 tygodnie.
      no nabędę drogą kupna kubeł 240 L ale śmieci "kiszone" będą w nim po 2 tygodnie. super.
      • ania2003i2011 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 06.05.13, 21:38
        u nas do tej pory 12 zl - smieci wywozone raz w miesiacu - kubel chyba 120 l ???
        nic sie w nim nie kisi, albo inaczej - nie czujemy
        teraz bedzie pewnie z 40-50 zl na miesiac sad jest to wielka roznica sad

• attiya Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 07.05.13, 07:19
        dobrze, że nie raz na miesiąc
        i jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego w blokach/wieżowcach, gdzie maja byc pozamykane zsypy - przynajmniej u mojego ojca - więc ktoś z każdą jedną reklamóweczką ze śmieciami będzie zaiwaniał kilka razy dziennie do tych pojemników uncertain
    • headvig Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 07.05.13, 07:44
      10zł/os segregowanie, 19zł/os bez segregacji. wywóz raz na miesiąc, ale będzie można postawić nieograniczoną liczbę kubłów.
      teraz jest 15zł/kubeł, wywóz tak samo 1x w miesiącu.
      • leluchow1 Re: Ile zapłacicie od lipca za śmieci? 07.05.13, 08:29
        Płacę 45 zł, będę płąciła 50 zł ale do lipca dojdzie nam 1 dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka