justynaa.b 06.05.13, 13:16 Czy któraś z Was jest dobra w statystyce? Mam bazę danych i chcę sprawdzić czy ta baza jest zależna z drugą? Jakie testy/wskaźniki statystyczne powinnam wykorzystać? Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magata.d Re: Pytanie statystyczne 06.05.13, 13:21 To, jakie miary współzależności zmiennychi testy statystyczne powinnaś zastosować, zależy od tego jakie masz te dane (na jakiej skali mierzone są zmienne), jak liczna jest próba i czy jest losowa (to do testów statystycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
justynaa.b Re: Pytanie statystyczne 06.05.13, 13:28 Ceny akcji siedem dni przed ogłoszeniem prawa do dywidendy i siedem dni po ogłoszeniu prawa do dywidendy. Spółek mam 236 i są to spółki, które więcej niż jeden raz w ciągu 10 lat wypłaciły dywidendę. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Pytanie statystyczne 06.05.13, 13:48 Piszesz jakąś pracę (licencjacką, magisterską) i robisz badania? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Pytanie statystyczne 06.05.13, 14:31 Możesz policzyć współczynnik korelacji liniowej Pearsona, następnie przeprowadzić test weryfikujący jego istotność statystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
justynaa.b Re: Pytanie statystyczne 06.05.13, 15:00 Dzięki. Chodziło mi o coś bardziej zaawansowanego Odpowiedz Link Zgłoś