Dodaj do ulubionych

ochrona danych

14.05.13, 17:28
Zgłosiła się do mnie studentka z pośbą o przyjęcie na praktykę. Zgodziłam się i teraz żałuję. Dziewczyna powołując się na decyzje uczelni powiedziała, że za mnie wypełni pita. Ma zadzwonić wieczorem po moje dane czyli numer pesel, NIP, datę urodzenia, numer konta bankowego, numer i serie dowodu.....Widziałam ją po raz pierwszy w życiu i stąd mój dylemat. Można jej te dane podać???
Obserwuj wątek
    • roodolff Re: ochrona danych 14.05.13, 17:39
      Wg mnie, nie można.
    • twoj_aniol_stroz Re: ochrona danych 14.05.13, 17:49
      Ja bym tego za nic nie podała osobie, którą znam dwa dni z dzisiaj.
    • oqoq74 Re: ochrona danych 14.05.13, 17:52
      Podać dane możesz, ale po co. Lepiej sama wypełnij potrzebne druki i tyle
    • mamgabi Re: ochrona danych 14.05.13, 18:08
      Do tej pory było tak, ze z uczelni dostawałam stosowny druk, który wykorzystywałam przy wypełnianiu rocznego. Dostawałam po odbytej praktyce.
      • oqoq74 Re: ochrona danych 14.05.13, 18:14
        Dowiedz się w konkretnej uczelni jak wyglądają teraz procedury, czy ew. coś się zmieniło.
        Ale danych obcej osobie bym nie podawała. Za duże ryzyko.
    • mozambique Re: ochrona danych 14.05.13, 19:57
      nie bardzo rozumiem - jak decyzja jakiej uczelni powoduje ze sie za kogosc wypelnia pita ?

pita wypelnai pracodawca na zyczenie pracownika a tu ? jakas praktykantka? jakas uczelnia?
      ta praktykantka podpisala pismo o zabezpiecznaiu danych osobowych ?
    • thegimel Re: ochrona danych 14.05.13, 20:07
      He? Nie sądzę, żeby uczelnia rzeczywiście oczekiwała żebyś komuś podawała ot, tak sobie dane osobowe. Absolutnie bym nie podawała, skontaktowałabym się z uczelnią i zapytała, czy rzeczywiście stosują takie praktyki.
      • aqua48 Re: ochrona danych 14.05.13, 20:12
        Wypełnienie samemu pita nie zajmuje tyle czasu co odkręcanie przykrości jeśli ktoś się za Ciebie podszyje i np. weźmie kredyt na Twoje nazwisko... Przekalkuluj sobie dobrze.
    • bea.bea Re: ochrona danych 14.05.13, 20:17
      Nie musisz dawać tych danych praktykantce, tylko osobie za to odpowiedzialnej, oraz możesz na piśmie zarządać wyjaśnienia od uczelni dlaczego masz jej podać i na pismie nie wyrazic zgody

prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-29-sierpnia-1997-r-o-ochronie-danych-osobowych/rozdzial-4_prawa-osoby-ktorej-dane-dotycza/?on=01.01.2012
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka