Dodaj do ulubionych

Kolor oczu

06.06.13, 09:27
Cześć. Mam taki "mały" problem, mianowicie chodzi o to, że cała moja rodzina (rodzice, dziadkowie, rodzeństwo) ma brązowe oczy z wyjątkiem mnie, ponieważ moje są czysto niebieskie. Zastanawiam się czy jest to genetycznie możliwe. Moja babcia nigdy nie była kobietą dobre konduity, dlatego zastanawiam się czy dziadek rzeczywiście był moim dziadkiem. Nie wiem czy kolor oczu może być dowodem na to.
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Kolor oczu 06.06.13, 09:34
      Tak, jak rodzina ma brazowe, to moze posiadac gene niebieskiech oczu (ciemne oczy - cecha dominujaca, niebieskie cecha recesywna. natomiast 2 rodzicow z niebieskiemi oczami nie moze miec dziecka z ciemnymi.

Zwroc babci honor, please.
    • princy-mincy Re: Kolor oczu 06.06.13, 09:40
      Tak, moze tak byc. Natomiast gdyby twoi rodzice mieli niebieskie a Ty brązowe, oznaczałoby, ze nie są Twoimi rodzicami a przynajmniej ojciec nim nie jest.
    • helufpi Re: Kolor oczu 06.06.13, 12:21
      Dziadek może być Twoim dziadkiem, spokojnie. Można mieć brązowe oczy i przekazać potomstwu allel "niebieski", który jest niewidoczny, bo allel "brązowy" jest dominujący. Natomiast niebieskoocy zawsze przekazują allel "niebieski".
    • redheadfreaq Re: Kolor oczu 06.06.13, 12:32
      https://i4.dobramama.pl/47ad02fec600d76a49475f76b04800a3/kolor_oczu_Baby_eye_color_odds.png

Bardzo uproszczone, ale tak, to możliwe.
      • asia_i_p Re: Kolor oczu 06.06.13, 12:44
        Fajne zestawienie, ale trzecia linijka mnie niepokoi. Moja koleżanka, biolożka, twierdziła, że zielone i niebieskie to ten sam gen tylko inna ilość pigmentu - nie miała racji?
        • tully.makker Re: Kolor oczu 06.06.13, 12:49
          No wlasnie, ja tez slyszalam taka wersje wink

Ale co ma powiedziec moj Pierwszy, ktory ma oba oka zielone z wyjatkiem 1/4 teczowki na jednym oku, ktora jest jasnobrrazowa?
          • przystanek_tramwajowy Re: Kolor oczu 06.06.13, 12:54
            tully.makker napisała:

> No wlasnie, ja tez slyszalam taka wersje wink
            >
            > Ale co ma powiedziec moj Pierwszy, ktory ma oba oka zielone z wyjatkiem 1/4 tec
            > zowki na jednym oku, ktora jest jasnobrrazowa?

Jesteś matką rosołu? Bo to właśnie po rosole pływają tłuste oka. Twoje dziecko zaś ma oboje oczu...
        • hellulah Re: Kolor oczu 06.06.13, 13:30
          Raczej zielone i brązowe, niebieskie to inna bajka:

Variation in the colour of the eyes from brown to green can all be explained by the amount of melanin in the iris, but blue-eyed individuals only have a small degree of variation in the amount of melanin in their eyes.

www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm
          • grave_digger Re: Kolor oczu 06.06.13, 17:22
            przydarzyło się to mojej mamie, która w wieku dzięcięcym miała czarne oczy (pewnie mocno ciemno-brązowe, widziałam na zdjęciach, acz były czarno-białe wink) a dziś ma zielone. smile
        • rhaenyra Re: Kolor oczu 06.06.13, 13:44
          moj facet mial z mlodosci zielone teraz ma jasno brazowe
          a gen mu sie raczej nie zmienil wink
          • jowita771 Re: Kolor oczu 06.06.13, 13:47
            Moja starsza ma odwrotnie urodziła się z brązowymi, teraz widzę, że coraz bardziej zielone, młodsza miała niebieskie, też robią się zielone, ja tak miałam, teraz mam zielone, mąż brązowe.
          • ichi51e Re: Kolor oczu 14.07.16, 16:22
            Moze ma jak moje dziecko - urodzil sie z niebieskimi potem na okolo zrenicy pojawila sie brazowa otoczka ktora obecnie rosnie i sprawia ze z daleka zielone sie wydaja. Z wiekiem pewnie brazowe sie powiekszy tak stawiam
        • chipsi Re: Kolor oczu 06.06.13, 15:57
          Mnie trzecia linijka też nie pasuje. Ojciec ma oczy szaro-niebieskie, matka piwne a ja zielone. Rodzeństwo ma piwne lub szare. A pewniejsza jestem za swoje geny niż za siebie samą smile
          • yoma Re: Kolor oczu 14.07.16, 16:09
            Siostro!.. uff... smile
      • demonii.larua Re: Kolor oczu 06.06.13, 17:42
        Moje dziecko przeczy piątemu rządkowi, oczy ma brązowe topek w topek jak matka niebieskookiego ojca, czyli jej babka big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Kolor oczu 06.06.13, 13:55
      A czy może być tak - matka zielone oczy, ojciec niebieskie oczy, córka - brązowe?
      • marina2 Re: Kolor oczu 06.06.13, 14:09
        może mieć,ale jasno brązowe "pod zieleń"
        piwne i zielone to ten sam pigment inne "stężenie"
        w ogóle dziecko moje na studiach dowiedziało się,że za kolor oczu odpowiadają trzy geny.
        ten obrazek powyżej jest rzeczywiście dość uproszczonywink cała moja wiedza wyniesiona z LO z lekcji biologii runęła w obliczu wykładu córki ....
        osobiście znam parę zielone oczy plus niebieskie i mają dziecko z jasno brązowyi oczami i podobieństwem do ojca "jak dwie krople wody"
        • lettino Re: Kolor oczu 06.06.13, 14:33
          No znam takie małżeństwo co mają brązowe oczy a ich dziecko niebieskie, obaj dziadkowie brązowe, jedna babcia brązowe, druga zielone. I skąd te niebieskie się przyplątały.
          • yoma Re: Kolor oczu 14.07.16, 16:12
            No to ci tłumaczą dobrzy ludzie jak krowie na rowie: gdzieś ten niebieski w obu rodzinach był, tylko przykryty brązem i zielenią.
        • gazeta_mi_placi Re: Kolor oczu 06.06.13, 14:37
          Nie, nie jest to jasny brąz, tylko brąz, średnio intensywny, owa osoba nie jest też podobna wizualnie do dwójki pozostałego rodzeństwa.
    • deelandra Re: Kolor oczu 06.06.13, 16:23
      Ja mam brązowo-zielone, mąż brązowe, dzieci - jasnozielone i niebieskie
      tak, możliwe, nie chce mi się opisywać zawiłości, ale dziadkowie też mają coś do powiedzenia, i dalsza rodzina też
    • ladnyusmiech Re: Kolor oczu 06.06.13, 17:32
      Tak, w tą stronę może tak być. Znam taką dziewczynkę.
      Gorzej gdyby się to zdarzyło w drugą stronę (rodzice niebieskie - potomstwo brązowe).
      • soczek_bez_gazu Re: Kolor oczu 06.06.13, 17:45
        ladnyusmiech napisała:

> Gorzej gdyby się to zdarzyło w drugą stronę (rodzice niebieskie - potomstwo brą
        > zowe).

To też się zdarza, rzadko bo rzadko ale to możliwe.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kolor oczu 14.07.16, 09:56
          No właśnie chyba nie możliwe.
    • kaczy_kuperas Re: Kolor oczu 06.06.13, 17:45
      jest to możliwe, w drugą stronę również, tj. niebieskoocy rodzice mogą mieć potomstwo z brązowymi oczami. Ludzie mają w sobie 4 geny odpowiedzialne za kolor oczu, przy czym są one noszone na 2 różnych chromosomach i tylko jeden komplet jest dziedziczony od każdego z rodziców, wiec możliwosci jest naprawde bardzo dużo smile
    • genoweff Re: Kolor oczu 14.07.16, 02:45
      Właśnie nad tym się zastanawiam.
      Moja była żona ma niebieskie, sam mam zielone, a nasz syn ma oczy brązowe...
      Czy to oznacza tylko jedno?
      • robin2510 Re: Kolor oczu 14.07.16, 09:12
        Ale brązowy kolor to kolor dominujący niebieski/zielony recesywny. Nie ma możliwości zatem, że rodzice z genami recesywnymi przeniosą gen dominujący bo jak???? przynajmniej jedno z nich musiałoby mieć gen dominujący a to objawia się ciemnym kolorem oczu. Nie znam przypadku żeby matka mająca niebieskie oczy tak jak i ojciec mięli ze sobą ciemnookie dziecko. Gwoli ścisłości znam ale ojciec nie jest ojcem biologicznym.
        • robin2510 Re: Kolor oczu 14.07.16, 09:18
          koloroczu.pl/

I jeszcze link uwzględniający dziadków. No sorrryyy ale inaczej być nie może.
    • nena20 Re: Kolor oczu 14.07.16, 09:20
      Moje dziecko ma niebieskie, w sumie wyjątkowe bo miało na to 5% szans. Poczytaj sobie na temat dziedziczenia genów, są także kalkulatory w Internecie.
    • astomi25 Re: Kolor oczu 14.07.16, 16:00
      Mnie jakos nie pasuje 3 linijka. Maz ma oczy niebieskie, ja brazowe...Synek ma zielone. I tak jestem 100% pewna ze maz jest ojcem wink
      • niu13 Re: Kolor oczu 14.07.16, 16:10
        No przecież można odziedziczyć kolor oczu po dziadkach i pradziadkach. Moja mama ma jasnoszare, ojciec miał piwne, a ja mam ciemnoniebieskie, dokładnie taki odcień jak miał dziadek- dodam, że on i ja byliśmy jedynymi osobami w rodzinie z takim kolorem oczu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka