kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:28 To jest możliwe wyłacznie przy cesarce... Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:32 przy cesarce to raczej nie jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:33 Pomyśl jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:36 no byłam przy kilkudziesięciu cesarkach, to jest niewykonalne Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:38 Własnie widac to na załaczonych zdjęciach- gołym okiem widac, ze fotomontaz Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:40 dzieci ze zdjęć są z porodów sn, co widać choćby po otoczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:43 Niewykonalne o tyle, że brzuch sie rozcina najmniej jak można, żeby bezpiecznie wydobyc dziecko. Ale jakby komus zależało, to można rozciąć szerzej i delikatnie i powoli wyjąć dziecko wraz z owodnią. Pewnie, ze nikt tego nie robi, bo niczemu to nie służy, ale niewykonalne nie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:44 > ale niewykonalne nie jest.. faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:46 > dzieci ze zdjęć są z porodów sn, co widać choćby po otoczeniu Przeciwnie, otoczenie na to nie wskazuje - te gaziki i szczelnie upchane na fartuch rękawiczki świadczą raczej o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:46 po co ta dyskusja, wystarczy przeczytać artykuł "Taka sytuacja zdarza się niezwykle rzadko, bo tylko raz na 80 tysięcy narodzin. Udało się ją sfotografować greckiemu położnikowi, który opublikował niezwykłe zdjęcie na jednym z portali społecznościowych. Dr Aris Tsigris ze szpitala w Atenach odebrał w ten sposób poród drogą cesarskiego cięcia" Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 12.06.13, 13:37 thestir.cafemom.com/pregnancy/156591/image_of_baby_born_in?utm_medium=sm&utm_source=facebook&utm_content=natural_fanpage Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:32 Widziałyśmy. Biedne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:33 Przy przedwczesnych porodach to sie zdarza dośc często. Owszem, widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:41 No niby piszą, że raz na 80 tys porodów, wiec chyba raczej nie często Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:49 Widac miałam "szczęście", bo osobiście widziałam dwa, oba przedwczesne (jeden w 28 tygodniu, akurat pamiętam, bo to kolezanka rodziła i dziecko zmarło, ale nie z powodu worka, tylko niedojrzałości, a drugi wcześniej jakos w 6 miesiącu, co z dzieckiem nie wiem, bo pojechało do innego szpitala.. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Wuika 06.06.13, 21:46 O ile wiem to niczym. Co za różnica, czy worek pęka pięć minut wczesniej czy później. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:56 nie widziałam, ale rzeczywiście niesamowity widok. Mój syn sie urodził w czepku, bo jak zaczął wychodzić, to dopiero przebili worek owodniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:58 Niesamowite!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:03 Ja podobnie jak pisala Andaba o kolezance ,urodzilam pierwszego syna w worku owodniowym juz niestety martwego. Ale to ze urodzil sie w worku uratowali mi zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:04 Uratowalo - mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
dilmahh Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:27 A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:02 Do mnie to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:08 Sygnaturka przy Kamilku nie dziala. Dlaczeo to, ze synek urodzil sie w worku uratowalo Ci zycie? Przepraszam za ciekawosc, ale to naparwde interesujace? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:11 Śmiem podejrzewać, że worek stanowił barierę dla bakterii i nie doszło do zatrucia organizmu. Moge sie mylić, ale to logiczne wytłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:28 Tez do takich wnioskow doszlam po chwili zastanowienia... Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: jestem 07.06.13, 00:13 Jestem co do sygnaturki Kamilka, niewiem wlasnie gdzies jest teraz pod innym adresem strona ze swiatelkami, musze znalezc. Dlaczego uratowalo mi to zycie, bo Kamilek urodzil sie przy 45 cm z waga 1200. Jak sie okazalo Tydzien juz byl martwy. Dalej mozna sobie wyobrazic. Tak jak napisala Andaba worek uchronil mnie przed zatruciem organizmu brakowalo podobno kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e2 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:27 Sla dziecka to podobno najlagodniejszy porod jaki moze byc to sie mowi ze w czepku urodzone wlasnie :£ Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:32 Nie, w czepku to wtedy, gdy zostaje czepek z worka na główce - z reguły worek pęka własnie na szczycie głowy, ale rzadko zdzarza się, że pęknie poniżej i wtedy czasem zostaje kawałek na dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:15 tak sie dziwicie jakbyscie nie wiedzialy ze dziecko wlasnie w worku owodniowym sobie rosnie w macicy Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:16 a cudem byloby zobaczyc blizniaki jednoowodniowe Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:26 No, urodzenie sn jednoowodniowych bliżniaków w worku owodniowym to byłoby coś Ale przy cesarce pewnie wykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:33 > Ale przy cesarce pewnie wykonalne. jakim cudem? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:35 ??? Przecież nie rżnie sie brzucha siekierą, tylko delikatnie rozcina warstwy. Przecięcie macicy bez uszkodzenia owodni nie jest raczej niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:37 ale wydobycie płodu już nie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:37 Wiesz, co prawda skalpela można uzyc jak w "Psychozie" Hitchcocka, ale można tez dac go do ręki chirurgowi- będzie zdecydowanie delikatniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:36 > tak sie dziwicie jakbyscie nie wiedzialy ze dziecko wlasnie w worku owodniowym > sobie rosnie w macicy Chyba nikt nie dziwi sie samemu zjawisku worka owodniowego- raczej niezwykły jest jednak fakt zachowania go w całości- przy większości naturalnych porodow worek owodniowy peka w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:49 Co innego wiedzieć a co innego zobaczyć. Niesamowite !!! Aż trudno uwierzyć ,ze dziecko tak właśnie wyglada tam w brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 00:55 Cudne! Za 8 godzin mam cesarkę to zapytam, czy mogą wyjąć młode razem z workiem. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 01:19 Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 06:35 dag_dag napisała: > Cudne! Za 8 godzin mam cesarkę to zapytam, czy mogą wyjąć młode razem z workiem > . to już niemal za chwilę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 10:52 Dziecka nie widziałam, ale szczeniaki - tak, kilkakrotnie, sama taki worek przecinałam. U zwierząt chyba często się zdarza taki poród. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 16:45 default napisała: > Dziecka nie widziałam, ale szczeniaki - tak, kilkakrotnie, sama taki worek prze > cinałam. ja też i reanimowałam psiaka, który urodził się podduszony miałam wtedy jakieś 12 lat, niezłe przeżycie Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 11:34 Ohydne, kojarzy mi się ze sklepem mięsnym i takimi kiełbasami w osłonkach jelitowych. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 11:40 Spadaj Gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:26 Jestem w szoku. W życiu czegoś takiego nie widziałam. To nie jest fotomontaż. Ale zastanawiam się jak to możliwe? Przecież przy porodzie naturalnym to dziecko nie ma prawa się wyprostować by wyjsć z macicy a w takiej pozycji jak go prezentują , utknęło by w kanale rodnym. Cesarka też odpada bo dziurę musieli by na brzuchu rozciąć od biodra do biodra. Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 15:14 kerri31 napisała: > Przecież przy porodzie naturalnym to dziecko nie ma prawa się wyprostować by wy > jsć z macicy a w takiej pozycji jak go prezentują , utknęło by w kanale rodnym. Chrzanisz. Mozliwe, ze dziecko 4 kilowe miałoby problem, ale przewaznie rodzą się dzieci mniejsze, często wcześniaki. Poza tym taki worek jest elastyczny, to nie bibuła. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 08.06.13, 09:07 andaba napisała: > Mozliwe, ze dziecko 4 kilowe miałoby problem, ale przewaznie rodzą się dzieci m > niejsze, często wcześniaki. Poza tym taki worek jest elastyczny, to nie bibuła. Z pewnością nie tak elastyczny jak Twoja wyobraźnia, po prostu by pękł gdyby dziecko się w nim wyprostowało. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 17:01 Pozostań w szoku zatem. Dziecko urodzone w worku owodniowym przez cesarskie cięcie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:55 ten widok jakos tak do zwierzat nas upodabnia w koncu tylko ssakami jestesmy nie mniej jzu czuje potzreba przytulenia tego malenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:56 Też mnie zaskoczyło że jakby nie było obrzydliwe a jednocześnie piękne i budzące instynkty macierzyńskie (o co bym siebie nie podejrzewała). Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 17:09 Mnie nic nie obudziło, piękne to nie jest, równie piękne co produkty w mięsnym. Ogólnie niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 20:46 Cytatpiękne to nie jest, równie piękne co produkty w mięsnym. > Ogólnie niesmaczne. Cóż za konsekwencja! Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: w czepku urodzony - tym razem sn: 12.06.13, 11:15 Czadowe zdjęcie ,jakby mu kto na głowę pończochę założył Odpowiedz Link Zgłoś