Dodaj do ulubionych

Widziałyście dziecko urodzone w worku owodniowym?

06.06.13, 21:23
Niesamowity widok smile
https://i.wp.pl/a/f/jpeg/31419/owodnia650.jpeg
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:28
      To jest możliwe wyłacznie przy cesarce...
      • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:32
        przy cesarce to raczej nie jest możliwe smile
        • kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:33
          Pomyśl jeszcze raz...
          • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:36
            no byłam przy kilkudziesięciu cesarkach, to jest niewykonalne
            • kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:38
              Własnie widac to na załaczonych zdjęciach- gołym okiem widac, ze fotomontaz big_grin
              • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:40
                dzieci ze zdjęć są z porodów sn, co widać choćby po otoczeniu smile
                • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:43
                  Niewykonalne o tyle, że brzuch sie rozcina najmniej jak można, żeby bezpiecznie wydobyc dziecko.
                  Ale jakby komus zależało, to można rozciąć szerzej i delikatnie i powoli wyjąć dziecko wraz z owodnią. Pewnie, ze nikt tego nie robi, bo niczemu to nie służy, ale niewykonalne nie jest..
                  • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:44
                    > ale niewykonalne nie jest..

faktycznie
                • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:46
                  > dzieci ze zdjęć są z porodów sn, co widać choćby po otoczeniu smile

Przeciwnie, otoczenie na to nie wskazuje - te gaziki i szczelnie upchane na fartuch rękawiczki świadczą raczej o czymś innym.
        • a_lex Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:46
          po co ta dyskusja, wystarczy przeczytać artykuł smile

"Taka sytuacja zdarza się niezwykle rzadko, bo tylko raz na 80 tysięcy narodzin. Udało się ją sfotografować greckiemu położnikowi, który opublikował niezwykłe zdjęcie na jednym z portali społecznościowych. Dr Aris Tsigris ze szpitala w Atenach odebrał w ten sposób poród drogą cesarskiego cięcia"
      • aniazm Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 12.06.13, 13:37
        thestir.cafemom.com/pregnancy/156591/image_of_baby_born_in?utm_medium=sm&utm_source=facebook&utm_content=natural_fanpage
    • wuika Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:32
      Widziałyśmy. Biedne dziecko.
      • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:33

Przy przedwczesnych porodach to sie zdarza dośc często.
        Owszem, widziałam.
        • misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:41
          No niby piszą, że raz na 80 tys porodów, wiec chyba raczej nie często wink
          • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:49
            Widac miałam "szczęście", bo osobiście widziałam dwa, oba przedwczesne (jeden w 28 tygodniu, akurat pamiętam, bo to kolezanka rodziła i dziecko zmarło, ale nie z powodu worka, tylko niedojrzałości, a drugi wcześniej jakos w 6 miesiącu, co z dzieckiem nie wiem, bo pojechało do innego szpitala..
      • niutaki Wuika 06.06.13, 21:44
        dlaczego biedne? to czyms grozi dziecku?
        • andaba Re: Wuika 06.06.13, 21:46
          O ile wiem to niczym.
          Co za różnica, czy worek pęka pięć minut wczesniej czy później.
    • ciociacesia a to widziałas? tez z cc 06.06.13, 21:37
      https://i.imgur.com/5I7KG.jpg
    • karra-mia Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:56
      nie widziałam, ale rzeczywiście niesamowity widok. Mój syn sie urodził w czepku, bo jak zaczął wychodzić, to dopiero przebili worek owodniowy.
    • dzika41 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 21:58
      Niesamowite!!!
      • ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:03
        Ja podobnie jak pisala Andaba o kolezance ,urodzilam pierwszego syna w worku owodniowym juz niestety martwego. Ale to ze urodzil sie w worku uratowali mi zycie.
        • ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:04
          Uratowalo - mialo byc
          • dilmahh Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:27
            A dlaczego?
            • ekaczmarczyk Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:02
              Do mnie to pytanie?uncertain
              • annajustyna Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:08
                Sygnaturka przy Kamilku nie dziala. Dlaczeo to, ze synek urodzil sie w worku uratowalo Ci zycie? Przepraszam za ciekawosc, ale to naparwde interesujace?
                • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:11

Śmiem podejrzewać, że worek stanowił barierę dla bakterii i nie doszło do zatrucia organizmu.

Moge sie mylić, ale to logiczne wytłumaczenie.

• annajustyna Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:28
                    Tez do takich wnioskow doszlam po chwili zastanowienia...
                    • ekaczmarczyk Re: jestem 07.06.13, 00:13
                      Jestemsmile co do sygnaturki Kamilka, niewiem wlasnie gdzies jest teraz pod innym adresem strona ze swiatelkami, musze znalezc. Dlaczego uratowalo mi to zycie, bo Kamilek urodzil sie przy 45 cm z waga 1200. Jak sie okazalo Tydzien juz byl martwy. Dalej mozna sobie wyobrazic. Tak jak napisala Andaba worek uchronil mnie przed zatruciem organizmu brakowalo podobno kilku dni.
                      • annajustyna Re: jestem 07.06.13, 19:57
                        Ojej crying.
    • ichi51e2 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:27
      Sla dziecka to podobno najlagodniejszy porod jaki moze byc smile to sie mowi ze w czepku urodzone wlasnie :£
      • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 22:32
        Nie, w czepku to wtedy, gdy zostaje czepek z worka na główce - z reguły worek pęka własnie na szczycie głowy, ale rzadko zdzarza się, że pęknie poniżej i wtedy czasem zostaje kawałek na dziecku.

• an_ni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:15
      tak sie dziwicie jakbyscie nie wiedzialy ze dziecko wlasnie w worku owodniowym sobie rosnie w macicy
      • an_ni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:16
        a cudem byloby zobaczyc blizniaki jednoowodniowe
        • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:26
          No, urodzenie sn jednoowodniowych bliżniaków w worku owodniowym to byłoby coś smile

Ale przy cesarce pewnie wykonalne.
          • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:33
            > Ale przy cesarce pewnie wykonalne.

jakim cudem?
            • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:35

???
              Przecież nie rżnie sie brzucha siekierą, tylko delikatnie rozcina warstwy. Przecięcie macicy bez uszkodzenia owodni nie jest raczej niewykonalne.
              • miacasa Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:37
                ale wydobycie płodu już nie
            • kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:37
              Wiesz, co prawda skalpela można uzyc jak w "Psychozie" Hitchcocka, ale można tez dac go do ręki chirurgowi- będzie zdecydowanie delikatniejszysmile
      • kk345 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:36
        > tak sie dziwicie jakbyscie nie wiedzialy ze dziecko wlasnie w worku owodniowym
        > sobie rosnie w macicy

Chyba nikt nie dziwi sie samemu zjawisku worka owodniowego- raczej niezwykły jest jednak fakt zachowania go w całości- przy większości naturalnych porodow worek owodniowy peka w trakcie.
        • 3-mamuska Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 06.06.13, 23:49
          Co innego wiedzieć a co innego zobaczyć.
          Niesamowite !!! Aż trudno uwierzyć ,ze dziecko tak właśnie wyglada tam w brzuchusmile
    • dag_dag Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 00:55
      Cudne! Za 8 godzin mam cesarkę to zapytam, czy mogą wyjąć młode razem z workiem.
      • misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 01:19
        smile
        Trzymam kciuki smile
      • stuletnia_stokrotka Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 06:35
        dag_dag napisała:

> Cudne! Za 8 godzin mam cesarkę to zapytam, czy mogą wyjąć młode razem z workiem
        > .
        to już niemal za chwilę smile
        powodzenia!
    • default Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 10:52
      Dziecka nie widziałam, ale szczeniaki - tak, kilkakrotnie, sama taki worek przecinałam. U zwierząt chyba często się zdarza taki poród.
      • a.nancy Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 16:45
        default napisała:

> Dziecka nie widziałam, ale szczeniaki - tak, kilkakrotnie, sama taki worek prze
        > cinałam.

ja też smile i reanimowałam psiaka, który urodził się podduszony smile miałam wtedy jakieś 12 lat, niezłe przeżycie smile
    • gazeta_mi_placi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 11:34
      Ohydne, kojarzy mi się ze sklepem mięsnym i takimi kiełbasami w osłonkach jelitowych.
      Fuj!
      • misterni Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 11:40
        Spadaj Gazeta wink
    • kerri31 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:26
      Jestem w szoku. W życiu czegoś takiego nie widziałam. To nie jest fotomontaż.
      Ale zastanawiam się jak to możliwe?
      Przecież przy porodzie naturalnym to dziecko nie ma prawa się wyprostować by wyjsć z macicy a w takiej pozycji jak go prezentują , utknęło by w kanale rodnym.
      Cesarka też odpada bo dziurę musieli by na brzuchu rozciąć od biodra do biodra.
      Niesamowite. smile
      • andaba Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 15:14
        kerri31 napisała:

> Przecież przy porodzie naturalnym to dziecko nie ma prawa się wyprostować by wy
        > jsć z macicy a w takiej pozycji jak go prezentują , utknęło by w kanale rodnym.

Chrzanisz.

Mozliwe, ze dziecko 4 kilowe miałoby problem, ale przewaznie rodzą się dzieci mniejsze, często wcześniaki. Poza tym taki worek jest elastyczny, to nie bibuła.
        • kerri31 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 08.06.13, 09:07
          andaba napisała:
          > Mozliwe, ze dziecko 4 kilowe miałoby problem, ale przewaznie rodzą się dzieci m
          > niejsze, często wcześniaki. Poza tym taki worek jest elastyczny, to nie bibuła.

Z pewnością nie tak elastyczny jak Twoja wyobraźnia, po prostu by pękł gdyby dziecko się w nim wyprostowało.
      • rosapulchra-0 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 17:01
        Pozostań w szoku zatem. Dziecko urodzone w worku owodniowym przez cesarskie cięcie właśnie.
    • nowi-jka Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:55
      ten widok jakos tak do zwierzat nas upodabnia w koncu tylko ssakami jestesmy nie mniej jzu czuje potzreba przytulenia tego malenstwa
      • chipsi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 12:56
        Też mnie zaskoczyło że jakby nie było obrzydliwe a jednocześnie piękne i budzące instynkty macierzyńskie (o co bym siebie nie podejrzewała).
        • gazeta_mi_placi Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 17:09
          Mnie nic nie obudziło, piękne to nie jest, równie piękne co produkty w mięsnym. Ogólnie niesmaczne.
          • rosapulchra-0 Re: Widziałyście dziecko urodzone w worku owodnio 07.06.13, 20:46
            Cytatpiękne to nie jest, równie piękne co produkty w mięsnym.
            > Ogólnie niesmaczne.

Cóż za konsekwencja! big_grinbig_grinbig_grin
    • ciociacesia w czepku urodzony - tym razem sn: 12.06.13, 10:56
      https://img526.imageshack.us/img526/3840/94649056950516642634716.png
      • kerri31 Re: w czepku urodzony - tym razem sn: 12.06.13, 11:15
        Czadowe zdjęcie ,jakby mu kto na głowę pończochę założył big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka