Dodaj do ulubionych

prosże o odp specjalistyczną:)

13.06.13, 12:48
Mam pytanie, mam halluksy, muszę coś z tmy zrobic, od jakiegoś czasu boli mniej jedna stopa, druga nie boli i halluks mniejszy.
Do jakiego lekarza moge się udac, czy bezoperacyjnie jest szansa na poprawę?
Myślałam o kupieniu scholl takich wkładek między palce, ale nie wiem co robic. Do tego jakiś odcisk mi się pod stopą zrobił ze chodzic nie mogę i taki zbieg okoliczności z tym halluksem powiększonym. Co to moze być? ktos sie spotkał?
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 12:56
      moje.m napisała:

> Mam pytanie, mam halluksy, muszę coś z tmy zrobic, od jakiegoś czasu boli mniej
      > jedna stopa, druga nie boli i halluks mniejszy.
      > Do jakiego lekarza moge się udac, czy bezoperacyjnie jest szansa na poprawę?
      > Myślałam o kupieniu scholl takich wkładek między palce, ale nie wiem co robic.
      > Do tego jakiś odcisk mi się pod stopą zrobił ze chodzic nie mogę i taki zbieg o
      > koliczności z tym halluksem powiększonym. Co to moze być? ktos sie spotkał?

do ortopedy. Na halluksy zwykle zabieg operacyjny, ale tu juz ortopeda podpowie co robić .
      Na odciski Acerin- kupisz w aptece
      • penelopa40 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:03
        jest jeszcze podolog czyli specjalista od stóp ...
        ewentualnie dobra pedicurzystka - na odciski i inne tego typu
        halluksy w stanie bólowym to raczej tylko operacyjnie ale to nie jest decyzja taka ot sobie, znajoma operowała, mówiła, ze duży ból, rekonwalescencja .... i musiała wymienić wszystkie buty! muszą być nowe...
        • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:10
          no właśnie tez słyszałam, że po operacji bywa.... żeby nie powiedzieć gorzej niż przed sad
          • moje.m Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:12
            misiowamama-2 napisała:

> no właśnie tez słyszałam, że po operacji bywa.... żeby nie powiedzieć gorzej ni
            > ż przed sad
            >
            ja to nawet przypadek słyszałam ze dziewczyna miała noge w gipise tak mocno ściśniętą ze az jest zgniła i później amputowali...boje sie cos robić
            • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:15
              moje.m napisała:

> misiowamama-2 napisała:
              >
              > > no właśnie tez słyszałam, że po operacji bywa.... żeby nie powiedzieć gor
              > zej ni
              > > ż przed sad
              > >
              > ja to nawet przypadek słyszałam ze dziewczyna miała noge w gipise tak mocno ści
              > śniętą ze az jest zgniła i później amputowali...boje sie cos robić

a to juz skrajny przypadek, rzadkość, ale jednak...
              Powiem tak, nie wiem w jakim stanie musiałabym mieć nogę, żeby dać sobie zoperować haluksy... Najgorszą ewentualnością dla mnie jest taka,że będę musiała odstawić... szpilki tongue_out big_grin big_grin A ja urodziłam sie w szpilkach ! big_grin wink
              • moje.m Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:17

>
                > a to juz skrajny przypadek, rzadkość, ale jednak...
                > Powiem tak, nie wiem w jakim stanie musiałabym mieć nogę, żeby dać sobie zopero
                > wać haluksy... Najgorszą ewentualnością dla mnie jest taka,że będę musiała odst
                > awić... szpilki tongue_out big_grin big_grin A ja urodziłam sie w szpilkach ! big_grin wink
                >
                >
                > a ja myslałam ze na obcasie to noga lepiej sie układa.Bo jak założe wyższe buty to wtedy mam mniej krzywy palec. A na płaskim to okropnie.
    • zurekgirl Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:02
      Odcisk ci sie zrobil bo zapewne przez bolacego halluksa inaczej stawiasz stope. Ortopeda musi cie obejrzec, zabieg na halluksy fajny nie jest. Lepiej go moim zdaniem robic latem, bo latwiej stope z drutem w klapka wlozyc. Stabilizator Scholla moja tesciowa po zabiegu nosila, przed niewiele dawal (no chyba, ze ten twoj halluks to cos nowego i malutkiego). Tak czy siak wybierz sie do lekarza, bo caly proces naprawy stop nieco trwa.
      • moje.m Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:10
        czyli operacyjnie? moze ja az takiego nie mam jeszcze do operacji, chodź nie wiem... czy każdy halluks juz sie operuje?
        Sprawa wygląda tak że palec ten duży jest krzywy i wtedy halluks wychodzi, ale jak ten palec naginam w strone halluksa to nie widac tego halluksa.
        • misiowamama-2 mam podobnie... 13.06.13, 13:12
          dlatego musisz iśc do specjalisty, on powie co na tym etapie mozna zrobić.
          Ja mam podobny problem, i jutro mam termin do ortopedy. Jak będę po wizycie napisze co doradził wink
          • moje.m Re: mam podobnie... 13.06.13, 13:13
            a powiedz mi, długo to masz?
            • misiowamama-2 Re: mam podobnie... 13.06.13, 13:17
              ja wiem... cięzko powiedzieć, ale tak ze dwa-trzy lata może... Próbowałam tych wkładek ale nie widziałam poprawy... Muszę jednak przyznać, że ostatnio coraz częściej pobolewa mnie ta lekko wystająca kość. No zobaczę co ortopeda powie.
              • moje.m Re: mam podobnie... 13.06.13, 13:19
                misiowamama-2 napisała:

> ja wiem... cięzko powiedzieć, ale tak ze dwa-trzy lata może... Próbowałam tych
                > wkładek ale nie widziałam poprawy... Muszę jednak przyznać, że ostatnio coraz c
                > zęściej pobolewa mnie ta lekko wystająca kość. No zobaczę co ortopeda powie.

to mi powiedz co i jak, bo mnie to tez pobolewa. ale ja to mam od lat, małe a teraz powiększyły mi sie. I nie wiem czy to od butów czy mam płaskostopie czy coś, nigdy nie byłam u ortopedy, chyba ze jak jeszcze do podstawówki chodziłam.
                • misiowamama-2 Re: mam podobnie... 13.06.13, 13:25
                  moje.m napisała:

<I nie wiem czy to od butów czy mam płaskostopie czy coś,...<

Wąskie noski w butach i wysoki obcas mają duży wpływ na halluksy sad
                  <"Byłam idealną mamą... dopóki nie urodziłam dzieci"!>
    • dziennik-niecodziennik Re: prosże o odp specjalistyczną:) 13.06.13, 13:26
      idz do ortopedy. bezoperacyjnie mozna leczyc mało nasilone halluksy, jak jest u Ciebie, nie wiemy.
    • misiowamama-2 moje.m 14.06.13, 11:16
      Byłam dziś u ortopedy, w moim stanie ( raczej podobny do Twojego) zalecił zakładanie na noc aparat korekcyjny Marcin I
      Poniżej wkleję linka
      Na dzień mozna też zakładać specjalne stopery, tyle, że ja ich stosować nie będę bo po pierwsze w szpilce niewygodnie wink , po drugie w odkrytych butach nie wygląda to ładnie. W okresie jesienno-zimowym, gdy but zakryty ok.
      Ponadto zalecił takie ćwiczenia stóp polegających na podnoszeniu palcami różnych przedmiotów. Zacząć należy np. od ręcznika, ( woreczka z ryżem) po jakimś czasie np. gruby flamaster, potem długopis, potem np. wkład itd. Chodzi o to, żeby dojść do momentu aż palce u nogi uchwycą bardzo drobny element. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi wink

Poniżej link do aparatu:

t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2gvJE1S1gGHtbBHOLwxWTDKtJWQ9t6g7pke_1qeEK2lIw0loOnQ
      • zurekgirl Re: moje.m 14.06.13, 11:29
        Moja tesciowa ten dokladnie aparat prostujacy nosi nawet po operacji, zawsze gdy jest w domu, ale ona halluksy miala tragiczne. Po operacji kupuje buty dwa rozmiary dluzsze. Mi sie zaczynaly robic, pare razy bolaly mnie stopy, wtedy tesciowa opowiedziala mi o swoich problemach, pkkazala co i jak i dala dobra rade, zeby wywalic waskie buty, przyciasne skarpetki, wysokie obcasy, bo nie warto. Zakupilam wiec Martensy, wygodne buty z Clarksa i moj halluks sie sie rozwija, stopy nie bola, o odciskach zapomnialam. Buty wyjsciowe z czubkami zostawilam jedne, uzywam raz napol roku i chetnie wracam do siajsiorow smile
        • moje.m Re: moje.m 14.06.13, 12:14
          a gdzie ten aparat kupujsz i za ile?
          • misiowamama-2 Re: moje.m 14.06.13, 14:18
            w sklepie ortopedycznym, na allegro też widziałam smile
      • d.o.s.i.a Re: moje.m 17.06.13, 22:51
        > Na dzień mozna też zakładać specjalne stopery, tyle, że ja ich stosować nie będ
        > ę bo po pierwsze w szpilce niewygodnie wink ,

Czytam i oczom nie wierze...
        Po kooj, za przeproszeniem, latasz w takim razie po ortopedach? Na takie paniusie ida wlasnie te Wasze marne skladki zdrowotne, a potem placz i zgrzytanie zebami...
    • agaimops Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 12:28
      Aparaty Marcin (zwane też szyną Thomsena) i kliny międzypalcowe stosuje się przy mało nasilonych "halluksach" i po zabiegu operacyjnym ZAPOBIEGAWCZO. Nie korygują wady, ale zapobiegają się jej pogłębianiu lub zabezpieczają przed ponownym wystąpieniem (po operacji). Koszt ok. 30 zł.
      Pomocniczo stosuje się także wkładki ortopedyczne na płaskostopie poprzeczne (często występuje przy "halluksach").
      Ćwiczenia jak najbardziej wykonuj - w zasadzie tylko one mogą (ale nie muszą) spowodować bezinwazyjne cofnięcie się wady.
      Noszenie szpilek i wąskich nosów zniweczy wszelkie starania o zdrowe stopy. Wg ostatnich donosów japonki też są niebezpieczne, bo zanadto angażują mięśnie przywodzące paluch.
      Mówię to ja - fizjo z doświadczeniem w sprzedaży sprzętu med.
      • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:21
        agaimops napisał(a):

> Ćwiczenia jak najbardziej wykonuj - w zasadzie tylko one mogą (ale nie muszą) s
        > powodować bezinwazyjne cofnięcie się wady.<

Hahaha, siedzę w pracy, rozmawiam na forum a pod biurkiem.... mam szmatkę i ćwiczę stópki wink big_grin

agaimops dziękuję za wskazówki smile
        • baltycki Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:53
          misiowamama-2 napisała:

> Hahaha, siedzę w pracy, rozmawiam na forum a pod biurkiem. mam szmatkę i ćwi
          > czę stópki wink

A kiedy pracujesz?
          • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:55
            baltycki napisał:

> A kiedy pracujesz?<

cały czas wink
            • moje.m Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 16:21
              To tak jak ja w pracy na forum bo w domu to rzadko czas. Ogladalam ten aparat i zaraz go sobie kupie. Ale mam jeszcze watpliwosci, bo ten duzy palec mam skrzywiony nie tylko od haluksa ale jest taki na dole krzywy miedzy palcami. Nie wiem czy moze to wina wady postawy czy moze ja mam plaskostopie, bo te haluksy z czegos sie robia. Ja buty to nosilam zawsze wygodne
              • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 16:35
                moje.m napisała:

>Ale mam jeszcze watpliwosci, bo ten duzy palec mam skrzywiony nie tylko od haluksa ale jest taki na dole krzywy miedzy palcami. Nie wiem czy moze to wina wady postawy czy moze ja mam plaskostopie, bo te haluksy z c zegos sie robia. Ja buty to nosilam zawsze wygodne<

myślę, że powinnaś iść do ortopedy. Wprawdzie aparat nie powinien zaszkodzić, mimo wszystko upewniła bym się u lekarza.
      • paszczakowna1 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 15:18
        Mnie jeszcze zalecono następujące ćwiczenia:

* odwodzenie palucha i masaż wystającej kości;
        * odwodzenie, wyciąganie i zginanie w przód i w tył palucha (by zachować pełną ruchomość);
        * przy staniu boso, "rozczapierzanie" palców u nogi i wciskanie palucha w podłogę (ostrzegam, na początku może boleć).

Pomaga, tylko trzeba co jakiś czas ponawiać ćwiczenia.
    • maga34 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:39
      Moja siostra miała spore haluksy na obu stopach. Próbowała różnych wkładek, masaży i takich tam rzeczy. Przeszkadzało jej to w codziennym funkcjonowaniu na tyle, że zdecydowała się na operację. Robiła ją w jakiejś poznańskiej klinice, oczywiście prywatnie. Była tam 3 dni. Została przyjęta, zbadana, na 2 dzień operacja, 3 dnia wypis. Rekonwalescencja trwała 4 tygodnie (po typowej operacji drutowania to minimum 6 i z dużym bólem). Stopy goiły się bardzo ładnie. Teraz - 2 lata po operacji nawet niespecjalnie blizny widać. Aha, miała wstawiane specjalne płytki tytanowe, żeby zapobiec ponownemu rośnięciu haluksów. Tylko koszt jest spory, bo obie stopy to ok. 7 do 9 tys.
    • noxi Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:46
      Oczywiscie kazdy przypadek jest inny i nikogo nie bede namawiac, ale nie demonizowalabym zabiegu operacyjnego. Ja mam to za soba i nie narzekam.
      Moze to niezbyt popularny motyw, ale zdecydowalam sie na to ze wzgledow estetycznych bardziej niz zdrowotnych - moja cala zenska czesc rodziny z obu stron ma problemy z halluksami, stopy niektorych moich ciotek wygladaly tragicznie, a operacja w wieku 60+ to juz troche za pozno wedlug mnie, po przezyciu wielu lat z bolem i problemami z zakupem butow.

Po operacji (dwie stopy jednoczesnie) mialam tylko opatrunki i bandaze, chodzilam od razu (po domu i najblizszym otoczeniu, bo na zwolnieniu bylam chyba ze 2 miesiace) w takich specjalnych butach, gdzie ciezar ciezkosci przeniesiony jest na piety). Bol nie byl jakis dotkliwy, przez pierwsze dni bralam srodki przeciwbolowe, ale nie byly to jakies mocne dawki. Najtrudniejsze bylo mycie. Prysznic odpadal, zeby nie zamoczyc opatrunkow, gramolilam sie jakos do wanny, a stopy dyndaly poza wink

Teraz pomykam w butach na obcasie (glownie w pracy) i wreszcie bez skrepowania moge zakladac klapki i sandaly.
    • morgen_stern Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:49
      Podepnę się - czy zawsze halluksy bolą? W jednej stopie mam niedużego, taki sam od lat, ale nie odczuwam żadnego bólu czy dyskomfortu, po prostu mam wybrzuszenie.
      • misiowamama-2 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 14:54
        ja dłuzszy czas nie miałam objawów oprócz skrzywienia, po kilku latach zaczęło boleć sad (jakieś pól roku temu)
      • noxi Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 15:10
        Mnie nie bolaly, a mialam halluksy juz jako dziewieciolatka mniej wiecej. Czasem po dluzszym obiazeniu stop (uprawialam profesjonalnie sport) czulam bol srodstopia, promieniujacy na halluksy, a moze to byly bolace halluksy promieniujace na reszte stopy wink ale nie byl to stan permanentny.
      • maga34 Re: prosże o odp specjalistyczną:) 14.06.13, 15:13
        ja mam taki mikrohalukskismile, które teoretycznie nie sprawiają mi żadnych problemów, ale niestety pewne rodzaje butów bardzo wpływają na odczuwanie bólu. I nie są to wcale szpilki; raczek wszelkiego rodzaju buty z paskami, pomiędzy, które one się wciskają. Po 8 godzinach chodzenia w takich butach mam wrażenie, że rosną a i bolą niesamowicie. Zazwyczaj pomaga masaż. Staram się jednak unikać takiego obuwia.
        • moje.m misiowamama 17.06.13, 22:09
          kupiłam sobie ten aparat, watpię ze to coś da. Mam go juz 3 noc, nie mówię że chce juz efekty po 3 razach, ale to jest do kitu. Czy ścisnę lżej czy mocniej, krew mi nie dochodzi do palców obok, trochę uciska, jak poluźnie to tez nie rewelacja. To nie pomoże raczej, słabe ma działanie. Kurcze to chyba operacja tylko może pomóc. A może którejś pomógł ten aparat?
          • kk345 Re: misiowamama 17.06.13, 22:45
            Idź, dziewczyno, do ortopedy, po co sie męczysz? Niech to fachowiec obejrzy i się wypowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka