Dodaj do ulubionych

Plamy z pleśni

16.06.13, 12:31
Przez ostanie deszczowe dni nie robilam prania bo było paskudnie i mokro.
Nie wiem jak to się stało ale na sukience mojej córki leżącej w pralce pojawiły sie plamy z pleśni. Mam podejrzenie że sukienka była tam zachlapana mlekiem i to stanowiło pożywkę. Sukienka jest z cienkiego sztruksu z nadrukiem w kwiaty dlatego też wybielacz odpada.
Od paru dni piorę ta sukienkę na wszystkie znane mi sposoby ale niestety nie mogę się pozbyć tych plam.

Znacie jakieś skuteczne sposoby by pozbyć się dziadostwa? Szkoda mi wyrzucać sukienki bo ładna smile
Obserwuj wątek
    • irina_katodina Re: Plamy z pleśni 16.06.13, 12:44
      Może którymś z preparatów do usuwania pleśni z fug? Ale dobrze byłoby wypróbować w miejscu niewidocznym, czy nie odbarwia albo nie niszczy całkiem materiału.

A duża powierzchnia tych plam? Bo jak nie, a sukienka ładna, to może potraktować czymś mocnym, żeby cholerstwo zabić/osłabić (tzn. tę pleśń) nawet kosztem odbarwienia, a na to jakąś aplikację?
      • mikams75 Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 22:08
        te preparaty sa chyba na bazie chloru, to juz lepiej w occie namoczyc.
    • maltry Re: Plamy z pleśni 17.06.13, 00:54
      Ja plamy z siedziska i budy wózka (po deszczu zostawiłam na nieogrzewanej klatce schodowej) usuwałam tak: najpierw polałam octem (miał byś sok z cytryny ale z braku cytryny ocet wymyśliłam wink ), na to wysypałam grubą warstwę soli, potarłam szczoteczką i na słońce do wyschnięcia (na cały dzień zostawiłam)- potem z suchego zebrałam sól i wrzuciłam do pralki do "normalnego" prania. Po plamach (a były to stare plamy) nie został ślad, materiał się nie odbarwił (wózek zielony był)
    • owianka Re: Plamy z pleśni 17.06.13, 06:26
      Sposób (z forum wzięty zresztą), który nigdy nie zawiódł: nasypać na plamę Vanisha w proszku, polać to wrzątkiem, poczekać chwilę, i włożyć do pralki (pranie w normalnej temperaturze). Czasem (jak plama duża i mocno wżarta) trzeba powtórzyć, ale zwykle działa za 1. razem. Po odkryciu tego sposobu uratowałam nawet ciuchy ze starymi plamami z pleśni.
    • asia_i_p Re: Plamy z pleśni 17.06.13, 07:09
      Jeżeli to te małe czarne plamki, to ich nic nie rusza. Po kilkunastu praniach same z siebie łaskawie zblakną (wiem po ścierce), ale ja tego procesu przyspieszyć nie potrafię. Zalęgły mi się kiedyś na oblanym soczkiem body - po paru dniach walki wyrzuciłam body.
      Sukienka się nie styka ze skórą, więc jeśli ulubiona, ratowałabym aplikacjami/ naprasowankami. Albo prała te kilkanaście razy, ale nie wiem, czy na sztruksie zadziała i czy sama sukienka nie wyblaknie po tylu praniach.
    • bryniolf Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 14:47
      Polecam zapoznać sie z ofertą mellerud.com.pl/sklep/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ple%C5%9B%C5%84&submit_search=Szukaj napierw pleśń usunąć,a potem miejsce zabezpieczyć smile U mnie podziałało wink
      • nowaczek1 Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 14:53
        Zabawny spamer.
        Wrzuca reklamę sklepu ze środkami do walki z pleśnią na fugach, ścianach itp. w wątku o plamie s pleśni na sukience. smile
        • aankaa Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 15:32
          na taki pomysł wpadła rok wcześniej odpowiadająca: "Może którymś z preparatów do usuwania pleśni z fug? "
          • jolunia01 Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 15:54
            I w odkopanym wątku o usuwaniu naklejek też reklamę wrzuciło trolliszcze.
          • kolibeer2 Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 15:56
            A nawet 3 lata wcześniej smile - myślicie że autorka wątku nadal duma nad plamami z pleśni ?
            Jak się okazuje bycie spamerem to trudna sztuka smile)
      • memphis90 Re: Plamy z pleśni 20.04.16, 21:51
        Jak się zabezpiecza sukienkę? A może powinnam profilaktycznie odgrzybić dziecko, żeby pleśń na ubrankach nie wróciła? Czy macie panstwo w ofercie specjalistyczne preparaty do odgrzybiania i zabezpieczania dzieci i czy wystarczy zastosować z zewnątrz, czy muszę jakoś zmusić dziecko do połknięcia specyfiku? Czy konieczna jest kwarantanna, żeby pleśń nie przeniosła się z dziecka na kanapę lub na fugę w łazience?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka