Dodaj do ulubionych

Roczny macierzyński

19.06.13, 08:55
moja siostra jest w ciąży zagrożonej, pracuje na umowę zlecenie i pracodawca odprowadza jej wszystkie składki, na zleceniu jest już rok i nie sądzi że dostanie etat, nikt z pracowników fizycznych w firmie go nie ma. Powinna odejść na zwolnienie lekarskie, boi się że szef ją zwolni bo to dopiero 2msc. Czy przysługuje jej roczny płatny macierzyński na tym zleceniu czy to tylko przywilej dla etatowych mam?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 09:00
      W ciąży zagrożonej i pracuje? Chyba, że jak większość polskich ciężarnych Pań - ciążę ma zagrożoną pracą.
      • 1yna-taka Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 09:17
        Właśnie o to chodzi, że pracuje z jednej strony ją rozumiem, bo jeżeli straci pracę to nawet na prywatne wizyty lekarskie nie będzie ją stać, zarabia więcej niż jej mąż. Zapomniałam dodać że uz ma do końca roku i nie pracuje w pełnym wymiarze godzin. Kiedyś było tak, że o ciąży informowało się pracodawcę po 3msc, wtedy obowiązywał okres ochronny i można było spokojnie pracować dalej bez obaw o zwolnienie, lub odejść na lekarskie w przypadku zagrożenia ciąży. Pewnie dopracuje jeszcze 1msc, choć z jej strony to bardzo nieodpowiedzialne, ryzykuje utratą ciąży. Na płatny roczny wychowawczy pewnie nie będzie mogła liczyć, bo pracodawca pewne rozwiąże z nią umowę po porodzie???
        • gazeta_mi_placi Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 09:28
          Państwowe wizyty są darmowe, a mąż nieudacznik skoro go nie stać nawet aby raz w miesiącu dać 100 zł na prywatną wizytę u lekarza dla swojej ciężarnej żony.
          Gdzie znalazła takie cudo? Na posezonowej wyprzedaży z drugiej ręki?
          Strasznie to smutne.
          • 1yna-taka Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 10:14
            gazeta_mi_placi napisała:

> Państwowe wizyty są darmowe, a mąż nieudacznik skoro go nie stać nawet aby raz
            > w miesiącu dać 100 zł na prywatną wizytę u lekarza dla swojej ciężarnej żony.
            > Gdzie znalazła takie cudo? Na posezonowej wyprzedaży z drugiej ręki?
            > Strasznie to smutne.

Mąż jeździ na wózku, jest inwalidą. Owszem jest to smutne, ale przypadki chodzą po ludziach.
            • gazeta_mi_placi Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 10:59
              Znam faceta który jeździ na wózku do którego musi być przypięty pasami bo oprócz tego ma niedowład tułowia, ataki padaczki, mówi bardzo niewyraźnie, porażenie mózgowe, jest właścicielem firmy komputerowej, jeszcze przed 30-stką samodzielnie zarobił na własne mieszkanie w nowym budownictwie.
          • kerri31 Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 17:51
            gazeta_mi_placi napisała:
            mąż nieudacznik skoro go nie stać nawet aby raz
            > w miesiącu dać 100 zł na prywatną wizytę u lekarza

Kategorie wg których oceniasz ludzi są zatrważające. Człowiek biznesu wg ciebie to ten, kto ma w kieszeni 100 zł na wizytę ?
            Gdybyś zamieniła głupotę na wygląd z pewnością zostałabyś Miss Świata.
            https://emotikona.pl/emotikony/pic/42rzeznia.gif

• 1yna-taka Re: chaotycznie to napisałam wybaczcie 19.06.13, 09:24
      los siostry nie jest mi obojętnytongue_out
    • stacie_o Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 09:26
      Tylko dla etatowych mam.
    • lauren6 Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 09:36
      Na umowie zlecenie jest roczny zasiłek macierzyński. Nie ma gwarancji, że przyjmą ją po nim do pracy. Nie wiem jak jest z L4 na umowie zlecenie.
      Natomiast papierek, że jest w ciaży, może pokazać pracodawcy w dowolnym momencie jej trwania. Z tym, że niektórzy lekarze nie chcą wydawać tych zaświadczeń przed 12 tc, inni robią to bez problemu. Ja miałam taką sytuację, że ciąża zagrożona, wymagała leżenia i podtrzymania i dopiero drugi lekarz wydał mi takie zaświadczenie dla pracodawcy.
    • slonko1335 Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 10:32
      Czy siostra przystąpiła do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego? to coś innego niż pozostałe składki odprowadzane obowiązkowo przez pracodawcę(emerytalne, rentowe i wypadkowe)...jeżeli nie niech jak najszybciej to zrobi-może przystąpić w każdym momencie. Z tego co pamiętam jest jakiś okres wyczekiwania odnośnie zwolnienia ale będzie jej przysługiwał zaisłek macierzyński.
      Tutaj jest coś opisane ale trzeba by świeże info znaleźć bo nie wiem ajk jest teraz po zmianach:
      www.firma.egospodarka.pl/64300,Umowa-zlecenia-a-zasilek-chorobowy-i-macierzynski,1,47,1.html
    • marcowa_aprilla Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 12:48
      jesli odprowadzana jest składka chorobowa to przysługuje jej zarowno zasiłek chorobowy jak i roczny macierzynski,
    • marychna31 Re: Roczny macierzyński 19.06.13, 13:00
      Roczny macierzyński jest dla wszystkich mam: na etacie, na własnej działalnosci gospodarczej i na umowie zleceniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka