Dodaj do ulubionych

Chorwacja w UE! - Apel do ematek

01.07.13, 10:04
Drogie emamy dziś do UE weszła Chorwacja.
Kraj ten ma poważne problemy gospodarcze i liczy na rzesze turystów.
wyborcza.biz/biznes/1,101716,14154918,Chorwacja_wchodzi_do_Unii_Europejskiej.html#MT
Stąd mój apel. Emamy wspomóżcie Chorwacje.
Przestańcie wozić w bagażnikach waszych Skód na gaz weki, worki, ziemniaków oraz zgrzewki wody mineralne z Lidla.

Drogie emamy stołujcie się w chorwackich knajpach, kupujcie ich jedzenia i picie.
Dajcie zarobić Chorwatom.
Nie nocujcie w namiotach tylko dajcie zarobić chorwacki hotelarzom.
Kupcie swoim dzieciom więcej niż jednego loda.
To tyle, bardzo dziękuje.
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:07
      Dzięki za dobre rady wink
      Właśnie za kilka dni mój małżonek zabiera dzieciaki do Chorwacji, wykupił jedzenie w lokalnej restauracji... a dzieciaki po zapoznaniu się z menu oświadczyły, że zabierają zapas zupek chińskich, ponieważ tamtejsze potrawy nie nadają sie do jedzenia smile Już mi ich szkoda ...
      Ktoś się orientuje, czy można tam zjeść coś poza owocami morza i baraniną???
      • lola211 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:28
        Pizzy nie lubia? Spokojnie cos zjadliwego znajda.
      • anel_ma Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:47
        do Chorwacji z zupkami? wspulczuje twoim dziecią wink
    • morgen_stern Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:09
      hahaha krejzi, to ci się udało big_grin
    • nihiru Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:12
      big_grin

Całkiem przypadkiem akurat w tym roku jedziemy do Chorwacji, więc jest szansa że zastosuję się do tego dramatycznego apelu. Tym bardziej że z wrodzonego lenistwa nie mam skłonności do wożenia butelek wody i robienia wekówbig_grin.

Ale za to mam pytanie: co warto zamawiać w chorwackich knajpach i jakie są ceny w sklepach?
      Bo byłam tam parę lat temu i odniosłam wrażenie że raczej drogo.
      • nenia1 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:07
        nihiru napisała:

> Ale za to mam pytanie: co warto zamawiać w chorwackich knajpach i jakie są ceny
        > w sklepach?

Mnie smakowało mijesano meso (talerz różnych gatunków mięs z grilla - za pisownie nie ręczę) oraz kalmary z grilla.
        Z alkoholi bardzo dobra Orahovacka (i znowu za pisownię nie ręczę) - likier z orzechów włoskich.
    • chipsi Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:15
      Hej! W domu wszyscy zdrowi? tongue_out
      Co prawda nie wożę nigdzie słoików ale gdybym woziła, wolałabym dać zarobić polskim sklepom. Apel byłby słuszny gdybyś napisała "zostańcie na wakacjach w PL" smile
      • krejzimama Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:25
        Ja tylko w Polsce. Listopad nad Bałtykiem i w marcu Zakopane.
      • jamesonwhiskey Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:11
        awda nie wożę nigdzie słoików ale gdybym woziła, wolałabym dać zarobić pol
        > skim sklepom.

biedronka jest portugalska a lidl niemiecki
        chyba niewiele dajesz zarobic tym "polskim sklepom"
        • chipsi Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:24
          Raz że jak chciałeś mi ubliżyć to ci nie wyszło. Dwa to nawet we wspomnianych przez ciebie sklepach pracują miejscowi a więc w Polsce zarabiają Polacy.
          Wybaczam niewiedzę, jak się nie kupuje tylko wygrzebuje to można być niedoinformowanym.
          • jamesonwhiskey Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:56
            no pracuja jak te dziady za czapke gruszek
    • luska1973 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:21
      A możesz rozwinąć temat z nie nocowaniem w namiotach tylko u hotelarzy?
      Wiesz ile hoteli nie należy do Chorwatów, a ile kempingów?
      A jeśli pod hasłem hotelarze rozumiesz prywatne kwatery, to Cię zmartwię. Przy cenie w okolicach 50Euro/dobę za pobyt na kempingu, kwatera kawałek dalej kosztowała 30 Euro. Więc to chyba średnio trafiony apel.
      • krejzimama Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:24
        Nie wnikaj, wspomagaj.
        • luska1973 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:01
          Wspomagałam wiele lat przed wejściem do UE.
          W tym roku wspomagam pogrążoną w kryzysie Grecję.
          • krejzimama Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:09
            Tym to już nie pomoże.
    • nenia1 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 10:57
      krejzimama napisał:

> Nie nocujcie w namiotach tylko dajcie zarobić chorwacki hotelarzom.

A to chorwacki właściciel pola namiotowego od hotelarza gorszy?
      • krejzimama Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:08
        Wszystkie pola namiotowe wykupił obcy kapitał oraz mafia wekowa.
      • ceide.fields Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 11:13
        Pierwszy raz byłam w HR ponad 15 lat temu. Kemping na Rabie. Ceny 20% wyższe niż nad Bałtykiem w sezonie, było to krótko po wojnie, wszystko praktycznie importowano z Włoch, nawet mineralkę.

Dziś ceny są wyższe od polskich nawet o 50%. Drogo jest także na targach. W Zadarze na targu w zeszłym tygodniu pomidory kosztowały 12 kun/kg a brzoskwinie 20 kun/kg. Jadąc z rodzina 2+2 i stołując się w restauracjach można wydać spokojnie ponad 10 tysięcy za pobyt 2-tygodniowy czyli cena wczasów AI w niezłym hotelu.

Jeśli ktoś jedzie samochodem spokojnie można polecić zabranie za sobą makaronu, kaszy i innych "suchych" potraw. Tak samo ser żółty czy paczkowane wędliny, które tam są dwa razy droższe.

Apelu o nienocowanie w namiotach też zupełnie nie rozumiem, ponad 90% turystów w HR wybiera kempingi i prywatne apartamenty, hoteli jest stosunkowo niewiele i w sezonie są one bardzo drogie.
    • mamusia1999 Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 18:56
      sloikow nie woze, do knajp na kalmary i muszle chodze ochoczo, z cala rodzina i wszyscy sie zajadamy. od lat ponad 10. i podziwiam dyscypline restauratorow, bo turystow kilka razy wiecej niz w 2002, a cappuccino dalej kosztuje 8, a porcja muszli 30 kuna.

za to ceny w supermarketach niestety od czapy. na tym poziomie to ja w D rodzine zywie ekologicznie. widzialam duza milke za 35 kuna!
    • loola_kr Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 20:50
      Postaram się wydać wiecej niż planuję w związku z tym apelem.
      A co tam, na co dzień pomagam bezdomnym kotom to w wakacje moge Chorwatom wink
      • bi_scotti Re: Chorwacja w UE! - Apel do ematek 01.07.13, 21:03
        Ja tam nie wiem ... Znajoma Chrowatka wydaje latem corke za maz i na pomysl mlodych zeby odbyc podroz poslubna w kraju pochodzenia rodzicow, ciz wlasnie rodzice Chorwaci stwierdzili, ze mlodzi chyba na glowy poupadali i podsuneli oferty na Hawaje. Bo jak sie wyrazili: tam was okradna, oszukaja na wszystkim i jeszcze na was nakrzycza wink Nie tylko Polacy (niby my - te okropne emigrantki tongue_out ) miewaja "krytyczne" zdanie o tym czy tamtym big_grin O wspomaganiu "starego kraju" nikt nikomu sie nawet nie zajaknelo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka