Dodaj do ulubionych

Ulubione zupy waszym dzieci

03.07.13, 10:45
Moj synek ma problemy w wyproznianiem, w jego diecie brakuje warzyw (nie lubi jesc). Nie zostaje mi nic innego jak gotowanie zup.
Prosze o sprawdzone-najlepiej ulubione przez wasze dzieci zupy. Bo moje ,oprocz pomidorowej w roznych wariacjach , nie sa przyjmowane z entuzjazmem.

Z gory wiekie dzieki
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 10:55
      Ja już się nauczyłam, że rosół musi być tłusty. Na przykład na kaczce albo na obtłuszczonym udzie kury + kawałek wieprzowiny. Do tego oprócz włoszczyzny listek laurowy i ziele angielskie, a na koniec lubczyk. Taki aromatyczny zjedzą. Młodszy syn zamiast makaronu bierze do rosołu kuskus.
      Druga zupa hit to dyniowa, ale nie moja - teściowej. Przepisu nie znam. Dzieci jedzą u niej z dokładką i jeszcze biorą w słoik na wynos do domu.
      Mój krupnik dość dobrze się sprawdza. Kasza drobna perłowa i warzywa starte na dużych oczkach, z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
      Uwielbiają też żurek Winiary - z ziemniakami, przysmażoną kiełbasą, jajkiem.
      • majenkir Re: 03.07.13, 15:09
        mama-ola napisała:
        > Ja już się nauczyłam, że rosół musi być tłusty.

A dlaczego musi? Ja gotuje tylko na kurczaku, potem chlodze w lodowce I zbieram zakrzepniety tluszcz.
        • default Re: 04.07.13, 07:57
          Majenkir, ale tu chodzi o sam proces gotowania. Do ugotowania rosołu potrzebne jest mięso i kości z tłuszczem - nieważne, że potem ten tłuszcz się wywala (ja też tak robię), ale gotowanie rosołu z tym tłuszczem, daje lepszy smak wywaru. Rosół na jakiejś chudej, żylastej padlinie nigdy nie będzie tak smaczny.
          • majenkir Re: 04.07.13, 20:21
            O, to nie wiedzialam, wycofuje sie zawstydzona big_grin.
    • loola_kr Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 10:56
      córka lubi w zasadzie tylko pomidorowa i rosół, czasem zje ogórkową czy krupnik.
      Syn lubi pomidorowa, rosół i żurek, czasem je ogórkową czy barszcz czerwony.
      Żadne z nich nie je żadnych warzyw oprócz ogórków kiszonych mojej mamy.
    • afro.ninja Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 10:58
      Krupnik, rosól, ale tlusty, najlepiej z gesiny i kalafiorowa, smaku do tej ostatniej nie za bardzo rozumiem, ale bardzo chetnie je zupe kalafiorowa.

Pomidorowa jej nie rusza- szok. smile
    • gaskama Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:01
      Je tylko trzy:
      1. rosół
      2. pomidorowa (chętnie typu krem, z grzaneczkami)
      3. Ostra zupa tajska z mleczkiem kokosowym, chili i kurczakiem.
    • moniq7 a dacie przepisy? please 03.07.13, 11:07
    • ciufciowy Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:08
      U nas króluje:
      - rosół
      - pomidorowa
      - barszcz biały
      - barszcz czerwony (słodkawy)
      - ogonowa
      - krupnik
      Dzieci nie mają problemu z jedzeniem zup, co bardzo nas cieszy

---

www.ciufcia.pl
      Edukacyjne zabawy dla dzieci
    • volta2 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:10
      moje lubią rosół i pomidorówkę(ale bez kawałków pomidorów)
      uwielbiają grzybową i pieczarkową made by babcia, ale moja też jest ok.
      krupnik i ogórkową też

stąd te zupy mamy najczęściej w domu

potem jedzą buraczkową, grochową, kalafiorową, wielowarzywną - ale ZMIKSOWANE.
      zmiksowane zjedzą ale z jękami, brokułową i dyniową, i zawsze proszą by jednak ich nie robić.
      • volta2 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:11
        nie tkną żurku nad czym boleję
      • zebra51 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:15
        Moje chłopaki uwielbiają zupy. Teraz na topie są koperkowa, botwinka, kalafiorowa oraz tak zwana zupa rozmaita, czyli z wszystkich możliwych warzyw, jakie mam w lodówce smile Zupy najczęściej jemy zabielane śmietaną.
        Marchew, pietruszkę i seler ścieram zawsze na tarce z grubymi oczkami, bo w kawałkach nie zjedzą. Starde łykają jak bocian żabę wink
    • pulcino3 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:14
      rosół i kartoflaną chętnie jedzą
      pozostałe typu pomidorowa, barszcz, kapuśniak, ogórkowa, jarzynowa itd. też ale raczej pod presją suspicious
      • pulcino3 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:17
        Co do problemów z wypróżnieniem to polecam rano na czczo wodę niegazowaną dać dziecku, na śniadanie płatki owsiane, owoce typu śliwki, winogron, jabłko, otręby są też bardzo dobre ale nie liczę na cuda że dzieci je ze smakiem będą wcinać.
    • princy-mincy Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:24
      Cały rok- pomidorowka z ryżem, ogorkowa i brokulowa.
      Sezonowo tez botwinka i dyniowa z mleczkiem kokosowym.
      Od wielkiego dzwonu zje grochowke i krupnik.
      W przedszkolu podobno je wszystkie zupy, łącznie z kalafiorowa i fasolowa.
    • aagnes Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:42
      Na przemycenie warzyw dobrym sposobem jest zupa krem - czyli najprostsza z najprostszych, dajesz co masz, jak juz zupelnie nie masz koncepcji to kup mieszanke hortexu zupa 9 skladnikowa, pogotuj, zmiksuj i dodaj duzo pysznej smietany. do tego zrob grzanki - to sie sprawdza - moze te grzanki sa takie zachecajace?
    • sinusoidaa Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:48
      Z synem nie mam problemów, je wszystkie gotowane warzywa. natomiast ze starszą córką był cyrk. Niejadek do kwadratu. Jedyną zupą, jaką jadła, była właśnie pomidorowa. No więc każdego dnia jadła "pomidorową", czyli kalafiorową, krupnik, fasolkową, jarzynową itd, tyle, ze do wszystkich zup dodawałam troszkę przecieru pomidorowego, tyle, żeby zupa zmieniła kolor. Nie powiem, ze krupnik z przecierem był smaczny, ale sposób działał. Córka jadła, bo pomidorowa była przecież wink
      • volta2 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 14:29
        jak mogłaś tak bezczelnie oszukiwać dziecko?
        będzie miało teraz zwichniętą psyche, a w wieku dorosłym wyda fortunę na psychoterapię by przepracować matczyne kłamstwa.

jak mogłaś zrobić to właśnie córce?! synowi pewnie byś tego nie zrobiła, co?
        (sorry, nie mogłam się powstrzymać, bo ja robiłam podobnie nie w sensie pomidorowej, ale w sensie metodysmile)
        • sinusoidaa Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 14:34
          Strasznie ciężko mi żyć z takim brzemieniemwink Sama przepracowuję swoje kłamstwa z psychoanalitykiem. Bo kłamstw było wiecej, kłamałam również, ze św. mikołaj istnieje i przynosi prezenty. Nie wiem, jak mam to udźwignąć big_grin A jak pomyślę o mojej biednej córce, karmionej takimi blagami, to na tory mam ochotę iśćwink
          • majenkir Re: 03.07.13, 15:12
            sinusoidaa napisała:
            > Strasznie ciężko mi żyć z takim brzemieniemwink Sama przepracowuję swoje kłamstw
            > a z psychoanalitykiem.

Hehe, jak moje byly male, to kazde mieso (od zeberek do ryby) nazywalismy "kurczakiem". Inaczej nie zjadly. Tylko troche glupio bylo w towarzystwie big_grin.
            • noname2002 Re: 03.07.13, 18:46
              A u nas każda ryba była dorszem bałtyckim smile
              • lukas.2004 Re: 03.07.13, 22:31
                A mój chrześniak jadł wyłącznie zupę z kartofelkami (absolutnie nie mógł usłyszeć krupnik, ogórkowa itd., każda nazywała się z kartofelkami) smile
            • mondovi Re: 04.07.13, 19:59
              Moja bratanica zadziwiła wychowawczynie w przedszkolu pytaniem, czy ogórkowa jest z kiszonych, czy z korniszonów, bo ona tylko z korniszonów jada wink
    • joa66 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 11:52
      różne pomidorowe i krem brokułowy.
    • ardzuna Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 12:51
      Pomidorowa i barszcz ukraiński, obie w wersji wegetariańskiej.
      • ko.kk1 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 19:23
        ardzuna - czy Twoje dzieciaki są wege??
        • ardzuna Re: Ulubione zupy waszym dzieci 04.07.13, 20:24
          Jedno. Jak ma ochotę i okazję, to je mięso. W domu jednak mięsa nie ma.
    • jajko54 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 12:56
      warzywną jedzą tylko zmiksowaną i podlaną sokiem pomidorowym. różne warzywa wkładam do środka, zawsze ten pomidor jakoś je zamaskuje. musi być zmiksowana na gładko i do tego odrobina oliwy/oleju (robię bezmięsne)
    • asia_i_p Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 14:41
      Warzywna na leniwca.
      Wywar/ sama woda z oliwą + mrożonka warzywna. Pół mrożonki idzie do garnka od razu i po 10 minutach jest miksowane, żeby zagęścić, pół zostaje wrzucone potem, żeby coś jednak pływało, i gotowane kolejne 10 minut.
      Latem można to samo zrobić ze świeżych - u mnie najczęściej powstaje z mrożonej włoszczyzny (do zmiksowania) + mieszanki brokułów/ marchewki/ kalafiora/ groszku (do wrzucenia), na świeżo można by dodać ziemniaków/ fasolki.
    • eliszka25 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 14:54
      moi chlopcy lubia rosol, pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa z takich "podstawowych", ze tak powiem. najbardziej jednak uwielbiaja zupe "z kulkami", czyli zupe krem z warzyw, jakie tam mam w lodowce i posypana przed podaniem groszkiem ptysiowym. gotowego przepisu nie podam, bo naprawde wrzucam do tej zupy to, co akurat mam w lodowce. jak jest zmiksowane, a najlepiej jeszcze z dodatkiem pomidorow, zeby byla troszke pomidorowa (nie zawsze te pomidory wrzucam, bo nie zawsze mi pasuja), to jest w ogole radosc nieziemska. jedza po 2-3 porcje za jadnym zamachem.

moje dzieciaki tez fanami warzyw nie sa, ale ja im przemycam prawie we wszystkim. jak do czegos robie sos, to w 90% sos sklada sie z ugotowanych, zmiksowanych warzyw. jak sa warzywa w kawalkach, to nie zjeda, a jak zmiksowane, to jest sos i koniec. zjadaja do czysta. do zupy tez przynajmniej czesc warzyw tre na tarce, bo wtedy ich praktycznie w tej zupie nie widac i jedza wszystko. tre warzywa do lazanii, sosu bolonskiego do spagetti i w ogole wszedzie, gdzie tylko da sie je upchnac. dzieki temu moje dzieciaki nie jedza az tak malo tych warzyw. swiadomie tez jedza, ale wtedy zjadaliby przede wszystkim tylko kilka ulubionych i koniec, a tak przemycam prawie wszystko.

jesli zas chodzi o zaparcia, to sprobuj do kazdego obiadu tuz przed jedzeniem dodac synkowi lyzke stolowa oleju slonecznikowego, najlepiej takiego, ktory nie byl tloczony na zimno. na moich chlopakow w razie problemow to najlepiej dziala.
    • monique_alt Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 17:13
      Nie wiem czy dobrze podchodzisz do sprawy, zupa to akurat na problemy z wypróżnianiem słabo pomoże.

U moich dzieci na problemy tego typu najlepiej pomagały suszone śliwki. Można dać też suszone morele, jabłka, gruszki, żurawinę. Wiem że gerber produkuje dla niemowlaków tez słoiczki z przecierem z suszonych śliwek - mozna dodać do kaszki czy jogurtu.

Ważne jest też jaką dietę dziecko ma. Jeżeli zjada słodzone płatki, słodkie kaszki, biały chleb z nutellą i na podwieczorek słodkie Danio to problemy toaletowe pewne. Należy ograniczać cukier (zamiast słodkich płatków dac musli, jeśli nie przejdzie u dziecka to kukurydziane z mlekiem, słodzone miodem), ograniczyć czekoladę (mocno zatwardza), banany, białe pieczywo.

Dobrym pomysłem jest tez posiadanie własnego ogródka - samodzielnie zerwane z krzaczka pomidory czy groszek lepiej smakują.

Ja swoim od małego tłukłam do głowy jak ważne jest jedzenie warzyw, posuwałam się też do przekupstwa - dostaniesz cukierka jak zjesz jabłko czy kalarepkę. Szybko zauważyłam też że dużo lepiej tolerują warzywa chrupiące (kalarepa, ogórek, papryka surowa, surowa marchewka) niż miękkie i mdłe (wszelkie warzywa gotowane typu brokuł,kalafior czy marchewka im nie wchodzą). Jak szłam na plac zabaw zabierałam pudełko z marchewką, jabłkiem, rzodkiewką i ogórkami. Jak zgłodnieli i nie mieli nic innego do wyboru jedli warzywa.

Życzę powodzenia bo smaa wiem jak trudno zmienić utrwalone nawyki.
    • mama_zona Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 18:01
      Na szczęście moje dzieci zjedzą wszystko co im ugotuję.Z zup to botwinka,teraz często gotuję jarzynową,starszy syn bardzo lubi szczawiową z jajkiem.Pomidorowa z ryżem lub makaronem i krupnik.Dzisiaj zrobiłam kalafiorową,ale młodszemu zmiksowałam,bo ząb mu wychodzi i boi się gryźć.
    • ga-ti Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 18:21
      Pomidorowa i rosół smile
      Córka zje chętnie wieeele innych zup, syn natomiast bardzo wybredny w tej kwestii i zdecydowanie mięsożerny.

Warzywa w Waszym wypadku to chyba najlepiej surowe. I owoce drobnopestkowe, a także mango oraz pestki (dyni, słonecznika) i bakalie. Spróbuj też dodawać otręby, np. do placuszków, jogurtu (jeśli przejdą, bo to się tak łatwo pisze, a w praktyce wygląda często zupełnie inaczej).
    • kerri31 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 18:40
      Rosół i ogórkowa.
    • klubgogo Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 19:14
      Ostatnio córce uszy się trzęsły jak jadła pieczarkową. Lubi rosół z cienkim makaronem, krem brokułowy z grzankami, pomidorowa to standard, kalafiorową z zacierką nie pogardzi, i żurek uwielbia z ziemniakami, kwaśny żurek.
      • carmita80 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 19:59
        Nie maja ulubionej bo nie lubimy zbytnio zup i rzadko je gotujemy. W naszym menu pojawiaja sie tylko czasami i sa to np pomidorowa krem z grzankami, pomidorowa z soczewica, pomidorowa z ciecierzyca, brokulowa, z dyni itp ale krem, czasem ogorkowa, al dzieci za nimo nie przepadaja, a my mamy apetyt nie czesciej niz raz na miesiac albo dwa.
    • beverly1985 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 21:13
      Zupy-kremy zje prawie wszystkie, i tłusty rosół z małymi kluseczkami.
    • drosetka Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:09
      u mnie dzieciaki przepadają za cebulową- krem z grzankami( ale daję tam również ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, całośc miksuję) . Żurek uwielbiają, z jajkiem i biała kiełbasą, pomidorówka im się ostatnio przejadła. NO i to by było na tyle, młodsza córa zje jeszcze barszcz, kalarepkową z fasolka szparagową i lanym ciastem, starszak natomiast resztę zup ma w głębokim poważaniu.
    • marghe_72 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:13
      cytrynowa
      pomidorowa na ostro z soczewicą
      soczewicowa jako taka
      chłodniki w KAŻDEJ postaci

te może jeść w zasadzie na okrągło.
      • joa66 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:37
        pomidorowa na ostro z soczewicą

Dasz przepis?
        • marghe_72 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:40
          joa66 napisała:

> pomidorowa na ostro z soczewicą
          >
          > Dasz przepis?

a proszę Cię bardzo smile
          miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/03/pikantna-zupa-pomidorowa-z-soczewica.html
          • joa66 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:44
            Dzięki. Naprawdę nie ma róznicy czy dodajemy ody czy wywaru?
            • marghe_72 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 03.07.13, 22:59
              joa66 napisała:

> Dzięki. Naprawdę nie ma róznicy czy dodajemy ody czy wywaru?

niespecjalnie czuć róznicę
              Zupa jest na tyle aromatyczna, że brak wywaru nie ma większego znaczenia
              • joa66 Re: Ulubione zupy waszym dzieci 04.07.13, 07:42
                Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka