10.07.13, 12:03
Kochane emamy muszę zmienić siebie tzn. moja nieśmiałość, wycofanie i brak wiary we własne możliwości. Kilkakrotnie korzystałam z wizyty u psychologa, niestety zahamowanie wewnętrzne nie pozwalało mi na otworzenie się przed jakby nie patrzeć obcą osobą. Ostatnio moja przyjaciółka stwierdziła"słuchaj, a może ty byś z hipnozą spróbowała czytałam o tym...". I tu moje pytanie czy któraś poddawała się kiedyś hipnozie, z jakim rezultatem?. Obawiam się (pewnie to śmieszne), że podczas hipnozy ktoś mnie poprzestawia nie tak jakbym chciała smile Proszę o wpisy.
Obserwuj wątek
      • redheadfreaq Re: XXI wiek, środek Europy... 10.07.13, 12:37
        Nie chcę Cię martwić, ale działanie hipnozy np. w leczeniu bólu oraz niektórych uzależnień JEST potwierdzone i udokumentowane, więc twój "facepalm" jest nieco z pupy.

Do autorki: Hipnoza nie jest stanem, w którym nic nie możesz zrobić, a osoba prowadząca seans może Ci nawkładać dowolnych bzdur do głowy - poza tym po co miałaby to robić? To jest coś w rodzaju bardzo głębokiego relaksu, w którym zachowujesz pełną świadomość. Prawdę powiedziawszy nie liczyłabym na cuda przy leczeniu nieśmiałości - tu raczej poszłabym na normalną terapię behawioralno-poznawczą.
        • feel_good_inc Re: XXI wiek, środek Europy... 10.07.13, 12:49
          redheadfreaq napisała:
          > Nie chcę Cię martwić, ale działanie hipnozy np. w leczeniu bólu oraz niektórych
          > uzależnień JEST potwierdzone i udokumentowane, więc twój "facepalm" jest nieco
          > z pupy.

O tak, jest potwierdzone i udokumentowane, że zwykła rozmowa jest bardziej skuteczna od hipnozy.
          www.readabstracts.com/Psychology-and-mental-health/Hypnosis-suggestion-and-placebo-in-the-reduction-of-experimental-pain.html
    • lolinka2 Re: Hipnoza 10.07.13, 14:25
      kilkakrotna wizyta to taka odwałka tematu...

znajdź dobrego psychologa-psychoterapeutę (z certyfikatem), podejmij terapię (a nie trzy doradcze wizyty na krzyż) i zobaczysz, czy ci do twarzy ze zmianą, czy po prostu musisz zaakceptować ograniczenia i żyć sobie dalej.
    • ikumbiuro Re: Hipnoza 24.10.17, 10:36
      Z hipnotyzerem uzgadniasz nad czym pracujesz, uzgadniasz sugestie więc nie ma takiej opcji. Poza tym w swoim umyśle podświadomym masz funkcję samoprzetrwania i jeśli coś jest niezgodne z twoją regią, moralnością, itp to z hipnozy wychodzisz.
    • jola-kotka Re: Hipnoza 24.10.17, 15:36
      Tak,dziala np. Na pozbycie sie leku przed lataniem przyklad mojej kolezanki,ja nie wiem czy mi pomogla na dluzsza mete ale i problem jest bardziej zlozony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka