Dodaj do ulubionych

Jakie auto?

12.07.13, 19:47
Chcę sobie i dla siebie tylko kupić auto.
Ale marzy mi się taki samochód, który by za mnie "myślał", czyli zapalał światła, gdy zajdzie potrzeba, włączał wycieraczki, gdy zacznie kropić i pamiętał o ich prędkości w zależności od intensywności deszczu, blokował drzwi po odpaleniu silnika, miał automatyczną skrzynię biegów oczywiście, siedzenia z pamięcią ustawienia fotela oraz podgrzewane, no jeszcze wiele innych całkiem przydatnych opcji, które tylko umilać jazdę mi będą.
Pomóżcie, drogie emamy i wskażcie ewentualnych kandydatów do zakupu. No i, jeśli któraś z was jeździła takim autem, to jakie były jej wrażenia i na co szczególną uwagę zwróciła?
Z góry i z dołu dziękuję za normalne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Jakie auto? 12.07.13, 19:49
      Ambulans.
      • grave_digger Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:21
        boskie wink
      • 18lipcowa3 Re: Jakie auto? 13.07.13, 19:23
        krejzimama napisał:

> Ambulans.

cudne
    • opium74 Re: Jakie auto? 12.07.13, 19:49
      Citroen C5 ma wszystko i czym piszesz i trochę wiecej. Np. Pneumatyczne zawieszenie.
    • doral2 Re: Jakie auto? 12.07.13, 19:53
      nissan.
      tylko że większość z tych opcji, jest dodatkowo płatna.

ale nissan to bardzo dobry samochód, niezależnie od modelu.
      wiem, bo miałam.
      następny samochód jaki kupię, to będzie znowu właśnie nissan.
      • doral2 Re: Jakie auto? 12.07.13, 19:55
        ps. a światła i tak musisz mieć włączone przez cały rok, więc wybierz taką opcję, żeby światla się włączały po zapaleniu silnika i wyłączały, kiedy wyłączasz silnik.
        • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 12.07.13, 20:07
          Ja nie mieszkam w Polsce, a tu nie ma obowiązku jazdy z włączonymi światłami przez cały rok.
          • misterni Re: Jakie auto? 12.07.13, 21:30
            Ale jesteś lepiej widoczna z zapalonymi światłami nawet w słoneczny dzień. Zwłaszcza na trasie. Więc warto mieć je włączone mimo braku nakazu.
            • aneta-skarpeta Re: Jakie auto? 16.07.13, 09:42
              śmiem twierdzić, że swiatła sa potrzebne przede wszystkim w mega słoneczny dzien- poza wieczorem oczywiście
        • slonko1335 Re: Jakie auto? 12.07.13, 21:38
          Odradzam opcję ze światłami z kluczyka. Kolega miał i przeklinał na czym świat stoi bo nigdy w żadnym innym aucie o tych światłach nie pamiętał a zdarzało się jechać autem żony ,służbowym czy kogoś z rodziny.
          • olinka20 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:23
            To wystaczy ze cała rodzina ma taki myk w autach.
            My tak mamy smile
            • slonko1335 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:44
              Gorzej ze służbowymi, pracowaliśmy w firmie transportowej i trochę tych aut mieliśmy, myku ze światłami nie było w żadnym.......
    • barefoot_duck Re: Jakie auto? 12.07.13, 20:26
      Ale coś więcej powiedz, czego oczekujesz od samochodu oprócz wyposażenia w większości opcjonalnego. Duży ma być? Mały? Średni? Bardziej limuzyna, hatchback, SUV czy van? Ile chcesz wydać? Bo od tego zalezy co ci możemy doradzić.
      Ja wiem np. jaki jest mój następny samochód i w sumie spełniałby twoje wymogi (nie wiem jak z zapamiętywaniem ustawień fotela, ale pewnie w opcji jest) - Mercedes R klasa. Ale to średni wybór zdaniem wielu w Polsce dla kobiety, bo samochód jest landarowaty najoględniej mówiąc.
      Może BMW 5 - kombi np. Albo BMW 3 - zgrabniejsze nieco i mniejsze.
      A może tobie się marzy jakaś sportowawa coupetka i nasze rady to kulą w płot, co?
      • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 12.07.13, 20:55
        ZAcznę od tego, że mieszkam w UK, a tu zakup auta nie należy do poświęceń finansowych, przynajmniej dla mnie. Auto raczej średnie, nie małe, osobowe, z wyglądu najlepiej pospolite, ale wyposażenie mnie interesuje bardzo, no właśnie takie jak opisałam, nie musi być z salonu. Używanymi nie gardzę, a nawet sobie cenię wtórny rynek. Silnik raczej benzynowy, jakoś traktorowatość diesli mnie nie podnieca wink
        • barefoot_duck Re: Jakie auto? 12.07.13, 21:47
          No to zgodnie z polską "fantazją" należałoby ci polecić passacika, ale mnie to przez gardło i klawiaturę nie przejdzie, bo od passacików bardziej nie trawię wyłącznie octavek (czyli Skody Octavii) - ja nie mówię, że to złe samochody, bo prawdopodobnie złe nie sa, tylko mam taką prywatną awersję do tych marek, może dlatego, że tych samochodów tak dużo u nas na drogach.
          Osobiście chyba poleciłabym ci Volvo S80 - bywają w naprawdę super wypasionych od środka wersjach. Z zewnątrz samochód bez fajerwerków, taki banalny trochę, ale bezpieczny, wygodny - no w sumie ten typ co szukasz. Ja bym pewnie jeszcze XC70 brała pod uwagę, mimo dość kontrowersyjnej urody, ale to jednak typowa średniej wielkości osobówka nie jest, takie raczej kombi na sterydach.
          Honda Legend? Zobacz jaką wersję można znaleźć (nie zwracaj uwagi na kwiecisty, typowo handlarski opis):
          allegro.pl/honda-legend-executive-3-5-v6-awd-295km-i3374937682.html
          Ale o tym samochodzie już się jakoś z doświadczenia nie mogę wypowiedzieć, zdarzało mi się jeździć Hondą Accord w kombi i było bardzo ok.

Co do tych wszystkich dodatków, jak się je użytkuje - mam samochód z milionem bajerów (minus wodotrysk) i... no w sumie z wieloma z nich mogłabym się bez bólu rozstać. Automatyczne wycieraczki z automatyczną regulacją - no faktycznie, fajne. Zazwyczaj. Chyba, że akurat mnie wkurzają, bo na moment kropnie więcej, czy coś tam mi chlapnie i już zasuwają jak głupie. Pamięć ustawień foteli - mam dla obu przednich, w zasadzie mogłabym nie mieć, bo z rzadka ktoś inny za kierownicą oprócz mnie. Podgrzewane fotele - jeżeli skórzana tapicerka to fajne zimą, przy welurach bym pewnie nie pamiętała nawet, że mam. Mąż ma zakaz korzystania, bo niezdrowe to dla nabiału. Automatyczna skrzynia - mam i uczucia mieszane. No niby wygodnie w korkach,noga nie boli, ale w trasie wolałabym jednak manualną, bo czuję, że mam większą kontrolę. I tęskni mi się czasem za zmienianiem biegów, lubiłam to. Co lubię z bajerów, ale mieć nie muszę - lusterka przyciemniające się, jeżeli ktoś mi mocniej reflektorami walnie z tyłu. A nie wyobrażam sobie życia bez dobrze wielofunkcyjnej kierownicy ze sterowaniem jak najwięcej funkcji.
    • bombastycznie Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:01
      vw tiguan, ma to wszystko i jeszcze więcej, ale to taki prawie suv więc nie wiem czy Cię to interesuje
    • saszanasza Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:06
      ford mondeo jest fajny, a i zamiast "kluczyka" może być guziczekwink
      z tempomatem oczywiście, coby stópki nie nadwyrężaćsmile
      • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:28
        Tempomat mam w obecnym aucie - rewelacja!
    • mruwa9 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:12
      taksowka. Albo dowolne auto z szoferem.
      • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:29
        Nie no, mruwa, nie rozumiałaś. Szofer mi plaster. To ma być moje i dla mnie auto, bez zbędnych pomocników.
    • gato.domestico Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:27
      tfl
      • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 12.07.13, 22:31
        gato.domestico napisała:

> tfl

Transport for London czy ke?
        • gato.domestico Re: Jakie auto? 13.07.13, 16:51
          zalezy gdzie rezydujesz smile
    • rosapulchra-0 A co myślicie o 13.07.13, 16:20
      Insigni?
      • gato.domestico Re: A co myślicie o 13.07.13, 18:14
        mnie sie podoba smile a moze jakis suv?
    • jematkajakichmalo Re: Jakie auto? 13.07.13, 16:31
      Podejrzewam, ze wszystkie mercedesy, BMW i Audi maja opcje o ktorych piszesz, tzn mercedes ma na pewno i jeszcze wiele wiecej. Nawet zamelduje Ci jak sie zmeczona zrobisz zebys w trasie kprzerwe na kawe zrobila.
      Jest w czym wybierac.
    • 1landrynka Re: Jakie auto? 13.07.13, 16:53
      Ty samochöd? A co na to mãż twöj?
      Przecież to sknera do kwadratu i wszystkiego ci skąpi i zabrania.
      • feleedia Re: Jakie auto? 13.07.13, 18:30
        Mąż? Rozwiodła się, wyszła za forum internetowe i tu uzgadnia kupno samochodu big_grin
        • przystanek_tramwajowy Re: Jakie auto? 13.07.13, 18:52
          feleedia napisał(a):

> Mąż? Rozwiodła się, wyszła za forum internetowe i tu uzgadnia kupno samochodu :
          > D

A samochód kupi za alimenty od byłego męża, bo sama to najwyżej na bilet autobusowy zarobi. big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 13.07.13, 18:40
        1landrynka napisał(a):

> Ty samochöd? A co na to mãż twöj?
        > Przecież to sknera do kwadratu i wszystkiego ci skąpi i zabrania.
        Rozumiem, że ta uwaga to jak najbardziej na temat?
        • 1landrynka Re: Jakie auto? 16.07.13, 09:50
          Jak najbardziej.

Opisujesz na blogu, że mężuś na chleb w supermarkecie ci skąpi a o samochodzie z takimi wymogami dla siebie piszesz?
          Wycieraczki już wymieniliście w obecnym aucie? Czy nadal jeździsz w ścianie deszczu? tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Jakie auto? 16.07.13, 14:07
            Nadal piszesz nie na temat.
            Dziękuję, że czytasz mojego bloga, szkoda że wybiórczo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka