13.07.13, 07:30
Witam jest mi ciężko z powodu sąsiadki i chce pogadac.
Blisko mnie mieszka a raczej mieszkała para z dziećmi wszystko niby było ok. Pewien czas temu zuważyłam kłutnie między nimi często też wtrącała się jego matka, wyzywali ja od wariatów i grozili że zabiorą jej dzieci. Pewnego razu sąsiadka zaczeła się skarżyć że mąż z teściową chcieli ją udusic, zgłosiła ten fakt na policji ale z braków dowodów umorzono postępowanie. Dziewczyna uciekła z dziećmi zaczeła tułać się po rodzinie bo nie miała gdzie pójść, nikt jej na dłużej nie chciał bo on ich ciągle nachodził przyjeżdzał codziennie a zabawy spokojne nie były tylko wszystko podobo w domu frówało. Dzieci mają 6 i 9 lat kochany tatuś kupił skuter i dawał dzieciom nim jezdzić a gdy dochodziło do wypadku twierdził że to zaniedbania żony. Ona musiała się tułać, kombinować a on mieszkał sobie sam w dużym domu, urządzał imprezy , przyprowadzał kolegów kochanke, znikał na noce, dobrowadził dziewczyne do nerwicy i usiłuje zrobić z niej wariatke. Co najgorsze Polskie prawo jest tak posrane że Sąd w Nisku przyznał prawo opieki nad dziećmi jemu bo ona nie ma gdzie mieszkać i nie może zapewnić dzieciom odpowiednich warunków mieszkaniowych, nikt nawet nie chciał jej pomóc tylko odrazu odebrali jej dzieci. Gdzie jest tutaj uczciwość? Nikt nawet nie pomyślał co ona poczuje, a nawet boje sie że może zrobic coś głupiego.
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: szok!!!! 13.07.13, 07:40
      Ale co moze zrobic glupiego? Wybic mu szybe? Niech sie ogarnie znajdzie mieszkanie i wystepuje o opieke nad dziecmi.
      • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 07:47

> Ale co moze zrobic glupiego? Wybic mu szybe? Niech sie ogarnie znajdzie mieszka
        > nie i wystepuje o opieke nad dziecmi.
        Ona już jest w takim stanie że boje się że może targnąć się na życie. A znaleźć mieszkanie to nie taka łatwa sprawa nie mówiąc już o pracy zwłaszcza jeżeli tyle lat zajmowała się dziećmi. Ale dziwi mnie że ofiary przemocy w rodzinie tak są traktowane.
        • ichi51e2 Re: szok!!!! 13.07.13, 07:56
          Witamy w realnym swiecie.
    • memphis90 Re: szok!!!! 13.07.13, 08:00
      on mieszkał so
      > bie sam w dużym domu, urządzał imprezy , przyprowadzał kolegów kochanke, znikał
      > na noce
      Aleś Ty zorientowana co się dzieje nocami w cudzym domu!
      • ichi51e2 Re: szok!!!! 13.07.13, 08:07
        Bo ta kochnka to ona! big_grin czuje sie niedoceniona w swym zlym geniuszu przez ukochanego i tesciowa wiec szuka na forum...
        • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 08:16
          Jeżeli ktoś ciągle urządza imprezy w ogrodzie trudno tego niezuważyć.
          • kk345 Re: szok!!!! 13.07.13, 09:08
            Ale jesli ktoś nie nocuje w domu to bardzo trudno to zauwazycbig_grin Ciekawa jestem, jak sytuację opisałby mąż, sady w Polsce niezmiernie rzadko przyznaja dziecko ojcu- więc w tej rodzinie musi się dziać coś, o czym wścibscy sasiedzi nie mają pojęcia, a sad to uwzględnil.
            • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 11:13
              Jeżeli ktoś nie nocuje w domu łatwo to zauwarzyć skoro nie ma samochodu i jest ciemno w oknach.
              Czyli jestem wści...ką sąsiadką bo zauwarzyłam coś dziwnego, a dlaczego jak coś się stanie to ludzie mają pretęsje do sąsiadów że nic nie zauwarzyli lub nic nie mówili.
              A jak alkoholik dostaje pod opieke dzieci to jest dziwne a sterte butelek pod domem też łatwo zauwarzyć.
    • agus-ka Re: szok!!!! 13.07.13, 12:04
      dla mnie to nie dziwne, że sąd przyznal dzieci ojcu. Nawet z Twojego stronniczego opisu wieje coś co mnie nie przekonuje. Matka nie ma swojego mieszkania, dom pewnie tez nie jej bo by walczyła o podział majątku w sądzie. Nie ma pracy, a dzieci są już odchowane na tyle, ze nie wymagają niańczenia w domu. Nie ma odłożonej kasy. Własna rodzina jej nie chce.
      To co sąd miał zasądzić? Opiekę matce i wysokie alimenty na nią i dzieci, zeby miała za co wynając sobie mieszkanie i dalej nie pracować?
      Wybacz, ale jak ktos ma męża przemocowca to sie bierze sie inaczej za wszystko, mądrzej to rozgrywa, zakłada niebieską kartę, bierze na świadków ludzi.
      • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 12:18
        Rodzina prawie nie żyje ma tylko siostre która ma własne dzieci i babcie o której teraz jest. On zawsze twierdził że ona ma się zajmować domem bo on dobrze zarabia. Ona odeszła z niczym, zawsze mówiła że jej on pieniądze wydziela. Alimętów wysokich nie dostała bo nie miała jak on na adwokata i kolejna rzecz że wcześniej dwa razy przegrał w sądzie o opieke a teraz nagle wygrał.
        I z takim podejściem to połowa kobiet jest zła bo siedzi w domu z dziećmi w tym ja bo się zajmuję chorym dzieckiem a nie pracuje i nie mam oszczedności.
      • annakate Re: szok!!!! 13.07.13, 12:18
        Teraz masz moralniaka - a skoro widziałaś, że tam jest ewidentna przemoc to dlaczego sprawa została umorzona z braku dowodów? Nie trzeba było - jeśli brak Ci było odwagi, żeby samej iść na policję albo do opieki społecznej - przynajmniej powiedzieć sąsiadce, że widzisz, co się dzieje, i jak będzie potrzeba to niech cię powoła na świadka?
        • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 12:25
          Zeby jego koledzy mi szyby powybijali! A jak mowilam dla policji o wszystkim to chcieli odrazu zeznania pisac a gdybym sie zgodziła to moj mąż odrazu by prace stracił.
    • a12345-6789b Re: szok!!!! 13.07.13, 12:56
      Na to wychodzi ze dobrze zrobili że odebrali matce dzieci a ja jestem zła bo mi jest jej szkoda i że martwię się o swoją rodzine.
      • jagienka75 Re: szok!!!! 13.07.13, 13:59
        a12345-6789b napisała:

> Na to wychodzi ze dobrze zrobili że odebrali matce dzieci a ja jestem zła bo m
        > i jest jej szkoda i że martwię się o swoją rodzine

no bo ematkom nie mieści się w głowie, że tacy ludzie, jak Twoi sąsiedzi istnieją a potem wszyscy się dziwią BO TO TAKA PORZĄDNA RODZINA BYŁA, kiedy w końcu dojdzie do jakiegoś dramatu, gdzie głowa rodziny wyrżnie żonę razem z dziećmi, albo zarąbie wszystkich siekierą.
        tak naprawdę nigdy nie wiemy, co się dzieje w domu sąsiadów, póki sami nie zaczną o tym mówić.

kilkanaście lat temu w moim mieście rodzinnym była głośna sprawa, gdzie On zabił żonę, dziecko, brata, kogoś z sąsiadów i matkę albo ojca.
        facet dostał takiego szału, że kilku policjantów nie mogło sobie dać z nim rady.
        jedna z koleżanek mieszkała z nim po sąsiedzku mówiła, że on zawsze jakiś dziwny był. to samo mówili sąsiedzi ( sprawa oparła się o tv, gdzie był wywiad przed domem mordercy) i sąsiedzi mieli podobne zdanie.
        jego współpracownicy byli w szoku. nikt się nie spodziewał, że ich przyjaciel/kolega zamordował kilka osób i do dziś nie wiadomo dlaczego, chociaż minęło już tyle lat od tego wydarzenia.
        jemu nic nie zrobili. do dziś siedzi w psychiatryku.
      • annakate Re: szok!!!! 13.07.13, 19:24
        Sama sobie odpowiadasz - tak, właśnie dlatego należy mieć pretensje do sąsiadów, że widzieli i nic nie zrobili. Twoja aktywność ogranicza się do tego, że obserwujesz sytuację żeby kogoś oplotkować, a potem lać krokodyle łzy na forum i jeszcze dorabiać teorię, że przecież nie mogłaś inaczej w imię dobra rodziny. I jakiej reakcji się spodziewasz - powinnyśmy zgodnym chórem podzielić Twoją troskę? Tylko co z tego wyniknie dla tej kobiety? Albo rzeczywiście czuła się zaszczuta i wobec braku jakiegokolwiek oparcia w otoczeniu przegrała niesprawiedliwie, albo jednak coś na rzeczy było. W każdym razie zajmij się czym innym, skoro to nie jest w żadnym zakresie Twój problem i jesteś bezradna.
    • kitty4 Re: szok!!!! 14.07.13, 09:06
      Ale dlaczego Ty się dziwisz ? To przecież polskie prawo - to chyba normalne - że agresor zostaje Panem na włościach - a poszkodowany musi uciekać czasami ze strachu o swoje życie.
      • kietka Re: szok!!!! 14.07.13, 09:18
        jaka znieczulica...filozofki z siiieciiii, jak nie macie nic konstruktywnego do powiedzenia, to elpiej siedziec cicho...zeby na glupka nie wyjsc.
        do autorki watku,
        rozumiem, ze jestescie. malej miejscowosci, rozumiem twoje rozdarcie i beradnosc...
        sady niestety nie zawsze sa obiektywne, mozesz, zaproponowac tej kobiecie kontakt z antyprzemocowa organizacja, ale koniecznie w najblizszym dyzym miescie, mozesz najpierw udac sie tam sama, proszac o anonimowosc....nie ma ludzi bezkarnych, na kazdego znajdzie sie sposob, tylko spokojnie, a mysle, ze mozesz tej kobiecie pomoc zachowujac anonimowosc....

3mamkciuki
        • a12345-6789b Re: szok!!!! 14.07.13, 09:29
          Kietka dzięki za rade masz racje.
      • a12345-6789b Re: szok!!!! 14.07.13, 09:26
        Ale to co sie tu wyprawia to przechodzi ludzkie pojęcie.
        Nie pojechał po dzieci w dzień tylko w nocy, dochodziła 1 gdy obudziły mnie ich piski i płacz że oni chcą do mamy, zaciągną ich siłą do domu światła paliły sie do rana.
        Czy to jest normalne żeby wydzierać dzieci w środku nocy? Zamiast pojechać po nie w dzień. W dzień sobie spacerował i kosił trawe a w nocy dzieci z łóżek wyciągał.
      • annakate Re: szok!!!! 14.07.13, 09:32
        Bo na tym bazuje siła agresora - ma przekonanie, że może wszystko, bo i tak nikt ani nie piśnie. Ja nawet jestem w stanie zrozumieć strach o swoje - ale powiedz mi po co w takim razie wypisywać takie historie na forum? co to komu pomoże? Jeszcze mogłabym zrozumieć że taka osoba - jak małpka z figurki nic nie widzi, nic nie słyszy, nic nie mówi - ale rzecz polega na tym, że jak chodzi o skomentowanie życia sąsiadów to widzą i słyszą na własny uzytek, żeby poplotkować - ale żeby pomóc cokolwiek - to juz nie. Jak juz się nie miało odwagi stanąć z panem twarzą w twarz to trzeba było chociaż ANONIMOWO zadzwonić na Niebieską Linię
        • kietka Re: szok!!!! 14.07.13, 20:03
          masz na koncie, jakis spektakularny sukces w tej materii, jak nie, to siedz na Boga cicho?!

forum jest po to, zeby sie chociazby wygadac, poprosic o rade, dobre slowo...to jest bardzo skomplikowana materia, a juz na pewno w malej miescowosci, bohaterow nam nie trzeba, ale madrych ludzi...
          • kk345 Re: szok!!!! 15.07.13, 19:12
            Bronisz kogoś, komu "jest cięzko z powodu sasiadki" więc leci z plotami na forum, ale do pomocy już jej nie ma. Zeznań nie złozy, bo się boi, mąż też nie , bo pracę straci (WTF, za bycie swiadkiem ???), nie reaguje na przemoc wobec sąsiadki i dzieci, nie dzwoni nawet anonimowo na policję, dziewczyny dobrym slowem nie wesprze, tylko obrabia jej zycie na forum (notabene z koszmarnymi błedami ortograficznymi). Co proponujesz? Chcesz ją przytulić do serca i pogłaskać po główce, mruczac do uszka "to straszne, to straszne"? Możecie obie tak posiedzieć do konca świata w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku, podglądajac sasiadów zza firanki.
            • a12345-6789b Re: szok!!!! 17.07.13, 08:33
              Policja wtedy w nocy nawet nie wyszła do domu tylko na polu rozmawiali było zero reakcji na to.
              Skoro jesteście takie cwane to dobrze ide skladam zeznania mąż traci prace. Mamy niepełnosprawne dziecko którego koszty leczenia są ogromne, za co bedziemy żyli z zasiłku w wysokości 600zł? a sam koszt leczenia mamy ponad 1000+ dojazdy, fundacja też nam pomaga ale więcej nam nie dodadzą. Co wy mi dacie brakującą kwote?
              Gdybym spytała co robić po tym jak bym złożyła zeznania to byście krzyczały że było siedzieć cicho i się nie wtrącać.
              A chyba lepiej pisać nawet i na forum co się dzieje w Polsce i Polskim prawie i naprawde siedzieć cicho i udawać że jest ok.
              Stwierdzam że tutaj piszą gó...ary które guzik wiedzą o życiu. Każda mająca rodzine i która już troche zna życie osoba by wiedziała że teoria mija się z praktyką zwłaszcza w naszym kraju.
              I byłam z nią w jednej z organizacji to kazali jej wracać do niego i dzieci pilnować. I co wy na to? Wróciła do punktu wyjścia, gdy wyjdzie na pole chodzi za nią krok w krok i popycha.
              • nihiru Re: szok!!!! 17.07.13, 08:47
                jak na razie to nie rozumiemy, dlaczego Twój mąż miałby stracić pracę w wyniku złożenia przez Ciebie zeznań. Pracuje u tego sąsiada czy jak?
                • a12345-6789b Re: szok!!!! 17.07.13, 09:03
                  W jego rodzinnej firmie
                  • nihiru Re: szok!!!! 17.07.13, 09:19
                    o rany - no to faktycznie nieciekawa sytuacjauncertain

nawet gdyby był najlepszy, nie chciałabym mieszkać naprzeciwko szefauncertain
                    ------------------------------------------------------
                    forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
    • ardzuna Re: szok!!!! 15.07.13, 23:12
      a12345-6789b napisała:

> ził że to zaniedbania żony. Ona musiała się tułać, kombinować a on mieszkał so
      > bie sam w dużym domu, urządzał imprezy , przyprowadzał kolegów kochanke,

Kochankę kolegów? Skandal!!! Gdyby jeszcze swoją to rozumiem, ale kolegów??
      • ichi51e2 Re: szok!!!! 17.07.13, 09:15
        Moze to taka komunalna?
        • a12345-6789b Re: szok!!!! 17.07.13, 09:20
          Prywatna stolarska. teraz brat jego ojca wszystko prowadzi bo on za granica pracowal. ale wrazie czego moj prace straci.
    • lauren6 Re: szok!!!! 17.07.13, 09:55
      A później na forum pojawiają się pretensje do Środy i innych feministek, które krytykują matki decydujące się na rezygnację z pracy zawodowej. Kolejny przykład, że w razie przemocy w rodzinie pies z kulawą nogą nie stanie po stronie maltretowanej kobiety, a sąd jeszcze w takiej sytuacji dzieci zostawi z przemocowcem.

Trzeba było działać i myśleć zanim doszło do tej sytuacji i sąd odebrał kobiecinie dzieci. Teraz to już jest musztarda po obiedzie. Jedyne co możecie zrobić to pomóc jej wyjść na prostą: znaleźć pracę, mieszkanie, pomoc psychologiczną lub psychiatryczną jeśli to depresja. I obserwować sąsiada, wzywać policję jak dzieciom dzieje się krzywda, zbierać dowody do sądu jeśli w przyszłości pani będzie chciała mu odebrać dzieci.
      • kietka Re: szok!!!! 17.07.13, 10:04
        mam rade, zebys wiecej nie radzila sie w takiej sprawie na tym forum...idz do osrodka zajmujacego sie pomocą osobom doswiadczajacym przemocy, tam cie pokieruja.
        tutaj na prawde brakuje pokory, zadna do konca sobie nie zdaje sprawy kiedy i niestety jak szybko zostanie z wywalczonymi 300PLN/dziecko...aaa przerpaszam wszystkie tutaj robia kariery i sobie swietnie bez meza by poradzily...nikt nie ma pewnosci, czy to nie stanie sie wogole, za 5 lat, czy za tydzien...punk widzenia baaardzo zalezy od punktu siedzenia....
        Powodzenia i mam nadzieje, ze towje zaangazowanie nie pojdzie na marne.
        • nihiru Re: szok!!!! 17.07.13, 10:30
          > mam rade, zebys wiecej nie radzila sie w takiej sprawie na tym forum.

dokładnie.
          z jednej strony opieprzą Cie za wścibstwo (bo jak można zauważać, że sąsiad imprezy robi)
          a z drugiej za znieczulice, bo nie rzuciłaś się od razu handryczyć z policją, jeździć po MOPSach, załatwiać pracy tej kobiecie i nie wiadomo co jeszcze. a mowa jest - jak rozumiem - o sąsiadce, z którą miałaś średnio bliski kontakt, a nie przyjaciółce od serca.

szczytem był niedawny wątek, gdzie dziewczyna żałowała topionych kociaków, to jej zarzucono, że przecież może fundację założyć.

no że też w realu takich aktywistek, całemu światu pomagających, nie widać.
          ------------------------------------------------------
          forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka