Dodaj do ulubionych

standard hotelu/pensjonatu

16.07.13, 11:03
Rezerwuję właśnie wakacyjny pobyt, nie jest zorganizowany więc sama wybieram hotel, organizuje jedzenie i czas wolny. Widzę ze w tym samym miejscu można zapłacić za nocleg bardzo roznie, oczywiście wszystko zalezy od standardu. W Białce Tatrzanskiej dla przykładu doba i 40 zł i 140 od osoby. W tej drugiej opcji jest hotel bardzo fajnie i nowoczesnie urządzony w pierwszej niezbyt ladny pokój tzn urządzony dosc siermięznie ale czysty szału jednak nie ma. Rozmawialam wczoraj ze szwagierką i twierdzi że miejsce do spania na wakacjach jest nieważne, dla niej moze byc byle jakie, zatem wszystko zalezy od człowieka. Czy dla was ma to jakiekolwiek znaczenie, czy patrzycie na standard hotelu, miejsca do spania na wakacjach?Czy jesli jest mozliwosc oszczedzić decydujecie sie na gorsze warunki czy dopłacacie za duzo lepsze?
Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:09
      Tak, ma znaczenie, a odkąd jeżdżę z dzieckiem nawet ogromne. Wiem, że są ludzie, którzy twierdzą, iż pokój na wakacjach to tylko do spania, ale ja spac tez lubie w dobrych warunkach.
    • adwarp Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:15
      dla mnie ma znaczenie, pół biedy jak jest ładna pogoda, ale jak trzeba trochę czasu spędzić w pokoju, to jego wygląd ma duże znaczenie, poza tym przyjemnie wracać do miłego wnętrza z porządną łazienką smile

gdzieś słyszałam i zgadzam się z tym, że na wakacjach nie może być gorzej niż w domu smile
    • martha_marcy_may_marlene Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:19
      Po latach doświadczeń stwierdzam, że teraz to ja już wybieram hotele 5* z co najmniej 90% rekomendacją turystów (obcokrajowców).
      Mimo, że w hotelu spędzam zwykle 6-7 godzin na dobę i to wtedy, kiedy śpię, to jednak ważne jest dla mnie, jak to miejsce wygląda. Zwłaszcza, że wiąże się to z czystością i estetyką łazienki, oraz w przypadku pobytów zagranicznych bezpośrednim dostępem do morza/plaży oraz co najmniej 2-3 basenami w hotelu.
      Wolę zapłacić, aby mieć takie wakacje, z których wrócę zadowolona i odprężona, a nie będę musiała chodzić 0,5 km do hotelowej restauracji albo jeździć w najlepszym przypadku meleksemwink.
      • ceide.fields Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:24
        Ma znaczenie. Czystość, wygoda, funkcjonalność, położenie, otoczenie.

Czasy siermiężnych schronisk i pokoi "gościnnych" mam już za sobą, a na plażę nie chce i się iść kilometr wink
      • bei Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:25

• elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:33
          Ja najlepiej wypoczywam w ładnym otoczeniu lepiej się czuję gdy mam dobry hotel i choc roznica w cenie jest odczuwalna do portfela ( 120 doba lub 420 za moja 3 osobową rodzine, wybieram te drugą opcje uncertain
    • volta2 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:31
      zawsze wychodziłam z założenia że luksus mam mieć na co dzień, bo to codzienne życie jest dla mnie ważniejsze niż 2 tygodnie w roku.

wakacje mnie bardziej interesują gdzie niż w jakich warunkach. często godzę się na namiot. słońce mi świeci tak samo jak i tym, co mieszkają w 5*, woda jest też tak samo ciepła, a na szczyt jest tak samo trudno wejść mi jak i tym z hyatt hotel
    • peggy_su Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:31
      Nie muszę mocować w wypasionych, najnowocześniej urządzonych wnętrzach, niemniej standard ma znaczenie. Musi być czysto, schludnie, bez kurzu, syfu w łazience. W suie dobrze ktoś napisał niżej - nie gorzej niż w domu.
      • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:38
        Akurat za 35- 50 zł od osoby w Polsce to masz przeważnie pokoj urządzony w meble pamietające Gierka, zawsze jest czysto ale łożka wygladają na zużyte bywają niewygodne czesto malzenskie to dwa złączone ze sobą pojedyncze wersalki,byle jaka pościel itp Wyposażenie lazienki tez gorsze niz w domu.Oczywiscie ze można fajnie spedzic wakacje i w takim standardzie są ludzie ktorym to jest obojętne ale ja jakos lepiej wypoczywam w ładnym otoczeniu.
    • angazetka No to się wyłamię 16.07.13, 11:41
      Nie ma znaczenia. Tzn. ma być czysto i względnie cicho, ale bez wypasu. Basenów hotelowych też nie potrzebuję wink Wolę na tym przyoszczędzić i wydać na zwiedzanie.
      • wtopek Re: No to się wyłamię 16.07.13, 11:51
        baseny hotelowe to nie luksus, bo spotykane są nawet w tanich hotelach 2-3*

no i oczywiście baseny zwykle mają hotele "położone" w ciepłych krajach

2 tygodnie zwiedzanie w 40C upale jest hmmmm...dość dziwnym zachowaniem

ze względu na forum zakładam oczywiście, jest to wyjazd rodzinny w sezenie
        • volta2 Re: No to się wyłamię 16.07.13, 12:12
          mnie w ogóle baseny na wakacjach nie interesują
          jadę nad morze a nie na baseny - te mam przez cały rok w warszawie, za darmo na dodatek, na kij nam baseny.

zdarzało się pojechać do aquaparku ale po godzinie opuszczaliśmy kompleks by grzebać w piachu(dzieci) i czuć ten piach pod tyłkiem(nie lubię leżeć na leżakach -szczególnie tych wokół basenów, ale i na plażach też tego plastikowego badziewia nie trawię)
          • wtopek Re: No to się wyłamię 16.07.13, 12:40
            bo morze i baseny fajnie się uzupełniają

no i nie każdy pracuje na basenie smile
            • volta2 Re: No to się wyłamię 16.07.13, 15:21
              no właśnie też zauważyłam że się fajnie uzupełniają - w lato morze, a potem cały rok nietety tylko basen

naprawdę nie każdy pracuje na basenie? myślałam że każdy
        • angazetka Re: No to się wyłamię 16.07.13, 22:10
          Nie jeżdżę na urlop na dwa tygodnie w 40-stopniowy upał. Nie mój rodzaj wypoczynku.
    • claudel6 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:50
      Tak, ma znaczenie. Ale nie o to chodzi, żeby było luksusowo, tylko, żeby było estetycznie. Uwielbiam na wakacjach mieć pokój urządzony w jakimś stylu, np. skandynawskim. Nienawidzę za to polskich kwater z meblami, które są zbiorowiskiem śmieci z PRLu – stara wersalka, meblościanka, firany, zasłony z bistoru (czy czego tam).
      • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:55
        O własnie a w cenie do 50 zł doba przeważają takie włąsnie pokoje, nawet w górach gdzie mysle tanim kosztem mozna by przeciez zrobic drewniane meble, mogło by byc skromnie ale estetycznie.Niestety jest czesto zbieranina mebli z PRL,niewygodne wersalki, tak jak napisałassad
    • sumire Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:50
      owszem, ma znaczenie. nie potrzebuję luksusów, bo w hotelach raczej nie przesiaduję całymi dniami i nie mam czasu podziwiać marmurów - ale musi być czysto, musi być cicho, musi być porządna łazienka i wygodne łóżko, dobrze, jeśli jest wi-fi.

najeździłam się bardzo dużo po badziewnych hostelach i pensjonatach prowadzonych przez istne rodziny Addamsów - już mi wystarczy takich wrażeń.
      • marzeka1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 11:58
        Za tydzień niecały jadę do Kazimierza nad Wisłą, nigdy nie byłam na Lubelszczyźnie, więc mam okazję- przekopałam się przez neta w sprawie rezerwacji noclegów- i tak: nie musi być wypasiony hotel, bo większość czasu spędzę w rozjazdach i zwiedzając, ale musi był czysto, estetycznie, z łazienką- znalazłam piękny pensjonat , za ok. 140 zł za noc (mamy 6 noclegów).
        W siermiężnych pokojach z byle jakimi meblami już się naspałam, spanie po namiotem traktuję jak dopust boży big_grin - no ale ja jestem już panią po 40 big_grin
        • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:05
          Zdecydowałas sie zapłacić 140 doba za osobę, bez posiłku, sam nocleg, dobrze rozumiem?
          • marzeka1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:06
            Tak.
        • lilly_about Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:33
          Ależ ci zazdroszczę tego Kazimierza!
          • marzeka1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:37
            lilly_about napisała:

> Ależ ci zazdroszczę tego Kazimierza!

- smile
        • malowanka06 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:43
          to jednak dużo jak za sam nocleg/1 osoba/bez wyżywienia, chociaż śniadania.
          • kanna Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:12
            Bardzo, bardzo drogo.
            Brak śniadania w tej cenie jest nieporozumieniem.
            • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 22:04
              Najtanszy przyzwoity pensjonat ze sniadaniem w gorach znalazlam za 119 zl od osoby, za 40-50 sa brzydkie pokoje bez sniadania.
            • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 22:10
              70 zł za osobe bez sniadania to jest drogo w miare przyzwoicie wygladajacym pensjonacie? ja widze w gorach 80 zl bez sniadania srednio, owszem sa tansze ale brzydkie. Te atrakcyjniejsze tak 119 -140 za osobe za dobę ze sniadaniem.
    • puza_666 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:00
      Patrze. Nie znosze "niby" czystej lazienki a tu sie okazuje ze gdzies jest czarny silikon przy prysznicu albo pozokla wanna. To samo dotyczy starej wyswiechtanej poscieli i kocy pogryzionych przez mole. Mozesz miec czysto na pierwszy rzut oka ale mnostwo irytujacych niedorobek. Sorry jestem juz w tym wieku ze chce miec wypas i koniec...
    • joa66 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:09
      Hotel/pensjonat ma być przede wszystkim czysty i mieć dobre położenie (dogodne do zwiedzania i bezpieczne).

Na drugim miejscu jest wyposażenie pokoju , np czajnik, suszarka do włosów, itd.

Przeżyję fakt, że narzuta jest w zielono-niebieską kratkę, zasłonki w różowo żółte kwiatki, a nad łózkiem wisi jeleń na rykowisku.

• marzeka1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:13
        Czystośc to podstawa, ale ja całe lata, a bo dzieci, a bo kredyt, a bo remont, jeździłam za wakacje tanim kosztem, właśnie z noclegami rzędu 30-40 zł. , ale już nie chcę- to mój i męża jedyny w roku wspólny wyjazd we dwoje, w czasie naszej rocznicy ślubu na dodatek, stąd zdecydowaliśmy się na droższą i ładniejszą wersję.
        • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:24
          Ja tez nocowałam nie raz na takiej kwaterze, w pencjonacie i po przyjezdze z wakacji czułam sie w moim mieszkaniu jak w wysokiej klasy apartamencie,chyba jednak nie o to chodzi na wakacjach zeby czuc sie gorzej, niz we wlasnym domu.
          • marzeka1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:37
            No i dlatego zdecydowaliśmy podnieść sobie w tym roku standard, z tym, że mnie źle zrozumiałaś: te 140 zł. to pokój i nocleg za dwie osoby, stąd wychodzi po 70 zł. - a pensjonat podoba mi się.
            • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:53
              W takim razie to bardzo tanio i okazyjnie jesli tylko 70 zł osoba i dobry standard.
              • przeciwcialo Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:20
                No ale bez sniadania, to wada przynajmniej dla mnie wink
                • sumire Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:34
                  zależy, dokąd jedziesz.
                  na południu Europy absolutnie szkoda kasy na mikroskopijne hotelowe śniadanka, lepiej zjeść na mieście. Skandynawia to co innego.
    • lauren6 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 12:23
      elizaj1 napisała:

> Czy dla was ma to jakiekolwiek znaczenie, czy patrzycie na standard hotelu, miejsca do sp
      > ania na wakacjach?Czy jesli jest mozliwosc oszczedzić decydujecie sie na gorsze
      > warunki czy dopłacacie za duzo lepsze?

Ani to, ani to. Nie widzę sensu za płacenie za gwiazdki w hotelu, ale również nie mam zamiaru męczyć się na wakacjach śpiąc w syfie. Tanie noclegi przerabiałam w czasach studenckich, gdzie musieliśmy sprzątać łazienkę po poprzednich gościach, gdzie po jednej dobie w pokoju ubrania przesiąkały stęchlizną itd. Dziękuję za takie warunki, stać mnie, żeby dopłacić te kilka zł i w czasie urlopu się nie stresować pierdołami. Zazwyczaj wybieram na noclegi pensjonaty w standardzie hotelowym lub miejsca polecone, wysoko oceniane na booking itd. W razie czego wolę dopłacić za hotel niż spać w syfie lub klaustrofobicznej klicie.
    • wies-baden Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 13:23
      To sprawa możliwości finansowych i priorytetów, standard "Castorama" nawet w nowo wybudowanym pensjonacie nie sprzyja wypoczynkowi, tym bardziej, że niektórzy lubią odpoczywać np z książką. Aha, muszę mieć także wi-fi.
      • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 13:35
        Ludziom brak polotu, z całą pewnością można urządzic niewielkim kosztem wnetrze tak by było ładne i estetyczne i nie powinno sie brac za to 200 zł- za dobę od osoby. Co za problem w górach zamiast PRL czy Castoramy zrobic proste drewniane meble, rzucić kilka skórek,góralską chustę/narzutę jakies inne regionalne akcenty w wystroju, przeciez to nie jest drogie. Mam czasami wrazenie ze ludzie którzy prowadza te pensjonaty mają to w tyłku,albo market budowlany albo nazbierają jakis smieci rodem z prlu po rodzinie i znajomych i maja wystroj sad
      • wtopek Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 13:46
        unikam hoteli z wifi w pokojach , jeśli już koniecznie muszę połączyć się z siecią, jest wifi w lobby hotelowy, ogólnie dostępny komputer, a w ostateczności smartfon

nie mam syndromu smyczy i uzależnienia od forów smile
        • damakama Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:10
          Miejsca na pobyt wakacyjny szukam zawsze długo - moje wymagania: czysto, wygodnie, nowocześnie (nie wybieram miejsc urządzanych ponad 5 lat temu), musi być wifi, lodówka, wygodny prysznic (bez zasłonki i kiepskiej baterią), prawdziwe małżeńskie łóżko, żadnych "jeleni na rykowisku", pstrokacizny, nie pojadę do pokoju z niebieskimi, zielonymi lub różowymi ścianami, kiepska pościelą, serwetkami i durnostojkami. Wyjątkiem może być bardziej "zagracony" góralski pokój - ale ma mieć prawdziwy klimat. Poza tym nie znoszę kombinatów, więc zawsze wybieram małe hotele, pensjonaty, domy do wynajęcia - nawet za granicą (basen mi nie jest potrzebny, bo i tak nie korzystam). No i nie lubię zbytnio integrujących się właścicieli - chcę ich spotkać tylko przy powitaniu i pożegnaniu. No i wolę dopłacić niż się męczyć we wnętrzu, które mi się nie podoba. W tym roku wynajmujemy na tydzień dom z bali - 100zł/osoba za noc, bez wyżywienia, drugi tydzień to hotel - płacę 4100zł za naszą trójkę z pełnym wyżywieniem (w Polsce). Jestem wymagająca.
        • wies-baden Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:14
          Nieładnie... Fakt, jesteś lepsza, bo nieuzależniona, ale nie pomyślałaś , że komputer to np.giełda i rynek forex ?
          • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:28
            Tylko że wifii to teraz standard wszędzie,ciezko znalesc raczej miejsce zupelnie odciete od sieci, nie spotkałam się zeby gdzies nie było internetu i w hotelach i w sredniej klasy pensjonatach i na kwaterach, to jest teraz gratis jest powszechne a przegladalam setki ofert. Jesli nie chcesz nie korzystasz, nie zabierasz laptopa itp
          • wtopek Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:30
            ye ye, byznes, Carrington i Lehman Brothers big_grin

www.youtube.com/watch?v=ldAHI2CCwpU
            • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:36
              Nie,zwyczajnie net jest dziś dostępny w hotelach tak jak papier toaletowy. szukanie specjalnie hotelu bez wiifi jest dla mnie kurizalne,juz pomijajac ze jest to dosc trudne, nie chcesz nie korzystasz, nie bierzesz laptopow smatfonow tabletow i innych.
              • ceide.fields Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:45
                w miasteczkach południowej krety jak Porto Loutro albo Agia Roumeli praktycznie nie ma internetu w hiotelikach

tak samo ciężko trafić kwaterę/hotel z internetem na Sardynii

w hotelach zorganizowanych w formie wiosek wakacyjnych tez ciężko trafić pokrycie poza okolicami recepcji
      • 1monia4 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:18
        A co to znaczy-"standard Castorama"?
    • gazeta_mi_placi Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 13:59
      Przede wszystkim ma być czysto, żaluzje/zasłony w oknach, czyste ręczniki i papier toaletowy na wyposażeniu i oczywiście łazienka do wyłącznej dyspozycji.
    • moofka Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 14:50
      nie jest wazny w zasadzie
      bardziej stosunek jakosci do ceny
      lubie miec wlasna lazienke, ale moge zniesc i wspolny sanitariat jezeli cena jest bardzo okazyjna np na kempingu w atrakcyjnej lokalizacji
      nigdy natomiast nie wybieram wielkich hoteli molochow z windami -
      lubie bosa noga wyjsc na trawe - wiec wybieram nizutkie bungalowy i apartamenta na parterze jesli jest mozliwosc
      hotel chetnie z basenem, ja wole plazowac ale dzieciaki wola baseny do plywania
      zamiast luksusow wole miec swobode i nie martwic sie ze dzieci upacialy adamaszkowe obrusy smile
      temat dla mnie aktualny bo przez kilka dni wybieralismy wczasy, glowe mam ogromna od setek ofert i wlasnie klepnelam smile
      • elizaj1 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 15:03
        W jakiej cenie wybralas pobyt za dobę, napisz jesli mozesz.
    • lady-z-gaga Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 16:34
      Ma znaczenie. Nie po to jadę na urlop, aby miec tam gorzej niż w domu.
      Pięciu gwiazdek nie potrzebuję, ale jakas kultura musi byc smile
    • mayaalex Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:03
      Dla mnie jest to bardzo wazne, dla malza nie. Dlatego to ja wybieram hotele smile brzydota, brak estetyki, bylejakosc mnie meczy a w wakacje mam wypoczywac.
      Hotel musi miec ocene przynajmniej 8,5/10 a jesli tylko moge to wybieram taki, ktory ma przynajmniej 9/10 (nie zawsze moge bo duzo podrozuje sluzbowo - ale na wakacje to juz mus, jak ktos juz zreszta pisal wyzej)
    • inguszetia_2006 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:30
      Witam,
      Dla mnie bez wielkiego znaczenia. Może być PRL. Nawet lubię. Takie wspomnienie z dzieciństwa. Zresztą kiedyś odkupiłam za 20 złotych gazetownik z kwatery, rodem z lat 50 - tych. Bardzo fajny. Z lampą;-D Dla mnie liczy się widok z okna i ogólny klimat i ustawienie sprzętów. I oczywiście zapach, bez grzybni.
      Pzdr.
      Ing
    • klubgogo Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 20:59
      Ja szukam czegoś pośrodku. Nie potrzebuję takiej sterylności, że bałabym się rozłożyć walizkę, ale musi być czysto i schludnie, nie trawię mebelków, obrusików i zasłon każdej z innego kompletu. Musi być czysta łazienka w pokoju, taka, w której się zmieści normalny człowiek, a nie 2 m kwadratowe. Jeśli chodzi o PL, zwykle za 60-70 pln można coś znaleźć, jeśli ze śniadaniem, cena dochodzi do 80-90 pln, więcej nie lubię płacić, czasami fajne są małe hoteliki w cenie 140/pokój 2-osobowy ze śniadaniem, czyli przyzwoicie.

• mamaemmy Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 21:28
        Dla mnie przede wszystkim musi być CZYSTO.
        Nowe sprzęty,a nie stara wersalka ze stara narzuta brr.
        W ferie jezdzimy przewaznie do pensjonatu Baciarka-i tu jest dobry stosunek ceny do jakości.
        Czysto,pokoje ładne ,w każdym łazienka,do tego jest zaplecze kuchenne na pólpietrze i tam jest mikrofala,talerze,sztucce,zlewozmywak,chyba jest kuchenka,nawet urządzenie do gotowania jajek-taka mini kuchnia.
        Na dole basen,sauna,pilkarzyki,bilard,zabawki dla dzieci,PSP dla dzieci i taka fajna klimatyczna typowa goralska sala.
        Śniadanie-w cenie pokoju,ale sniadania były takie duże ,że cięzko byloby nam we 3 zjesc choćby polowe-szwadzki stół.
        Niedaleko na stok,generalnie polecam smile

Ale pamiętam takie pensjonaty po których faktycznie moje wówczas mieszkanko urządzone tanią Ikeą wyglądało jak fantastyczny apartament big_grin
    • koronka2012 Re: standard hotelu/pensjonatu 16.07.13, 22:00
      Nie jeżdżę z dziećmi, więc mam ułatwioną sprawę, nie muszę się przejmować.

Wybieram różnie, zależy od sytuacji, choć naturalnie wolę lepszy standard niż gorszy. Podróżuję w różne miejsca, bywałam i w mega wypasionych hotelach, i w mocno slumsowatych zaułkach. W podróży nie robi mi to większej różnicy. Jeśli z rzadka jadę gdzieś stacjonarnie, to ma większe, ale bez przesady. Za dużo mi się przez życie przewinęło hoteli, żebym chciała tam wypoczywać. Nie lubię jak jest dużo ludzi i tłoczno. W Zakopcu braliśmy tanie i średnie pokoje - bo mamy tam zaprzyjaźnioną gadźinę, u której były fantastyczne imprezy, atmosfera niweluje brak gwiazdeksmile. Do odpoczynku stacjonarnego nie potrzebuję wypasu, najlepiej regeneruję siły na działce u koleżanki, która ma śmierdzący pleśnią stary domeksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka