Dodaj do ulubionych

suszarka w sypialni???

20.07.13, 16:48
Witam drogie emamy, nie udzielam się na forum, ale b. często tu zaglądam i czytam namiętnie wink

Jestem na etapie urządzania mieszkania i w związku z tym proszę o opinię, co sądzicie o pomyśle postawienia suszarki (takiej elektrycznej) w sypialni? W łazience mam miejsce na płaską pralkę (czyli o głębokości 45 cm bodajże), mogłabym postawić suszarkę na pralce, ale takich płaskich suszarek nie ma. W kuchni też nie mam miejsca na suszarkę. W związku z tym ponieważ sypialnia jest duża, może wstawić suszarkę do sypialni (zamówię u stolarza szafkę, żeby tę suszarkę wstawić)?

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Ja się z czymś takim nie spotkałam, ale może ten pomysł nie jest taki głupi? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:03
      IMO glupio. Poza tym pralka I suszarka powinny stac obok siebie. Poszukaj lepszego miejsca.
      • aneta-skarpeta Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 13:57
        u mnie pralka stoi w łazience, a suszarka w kuchni, bo nie dało sie inaczej
        pewnie, że lepiejbyłoby miec w ogole pokój pralniczy, ale jakos strasznie kłopotliwe to to nie jest
        wole nosic pranie do kuchni, niz wieszać na szuszarce

co do sypialni? jak nie ma gdzie, mozna ją zasłonic, to bym zrobiła i w sypialni, aby tylko ją mieć
    • ulas123 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:32
      A nie masz jakiegoś schowka czy czegoś w tym stylu? Moja stoi w schowku i sobie obie chwalimy to rozwiązanie smile Może stać wszędzie byle gniazdku było.
      • majenkir Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:35
        ulas123 napisał:
        > Może stać wszędzie byle gniazdku było.

A odprowadzenie pary??
        • przystanek_tramwajowy Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:44
          Są takie, które tę parę zmieniają w wodę i ta woda jest gromadzona w specjalnym zbiorniku. Ale moim zdaniem suszarka w sypialni to taki średni pomysł. No, ale ja jestem staromodna i dla mnie kibel na przykład w sypialni to też jakieś dziwactwo - szczególnie, że nikt jeszcze nie wynalazł kibla, w którym smród zamieniałby się w wodę i gromadził w specjalnym zbiorniku. big_grin
        • ulas123 Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 13:04
          Jakiej pary? Tam jest tylko pojemnik na wodę - cały się wyjmuje i wylewa wodę.
      • amelia78 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:43
        No właśnie nie mam schowka ;-( Mam małą kuchnię i łazienkę dużą sypialnię, ogromny salon, duży pokój dziecka. No więc jedynie w sypialni mogę tę suszarkę umieścić (no bo nie w salonie wink .

Znalazłam jeszcze coś takiego: www.ceneo.pl/Suszarki;01742cm_P6-381914.htm , ale to ma ładowność do 4 kg, więc pościeli tam nie włożę (pościel waży chyba więcej niż 4 kg, tak mi się wydaje?). W sumie mieszkam sama z dzieckiem, więc prania nie jest tak strasznie dużo, ale taka 4 kg jest chyba za mała.
        • mayaalex Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 18:02
          Nie wiem jak czesto zmieniasz posciel - ale moze warto sie przemeczyc i posciel suszyc tradycyjnie, na metalowej suszarce, ktora sobie rozstawisz w dowolnym miejscu a potem schowasz? A reszta sie zmiesci w mniejszym urzadzeniu.
        • lady-z-gaga Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 19:54
          >W sumie mieszkam sama z dzieckiem, więc prania nie jest tak strasznie dużo

to na kij Ci suszarka? nie mozna się bez niej obejść, skoro miejsca nie ma?
          • aneta-skarpeta Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:04
            ja uzywałam kiedys suszarki, potem sie przeprowadziłam i nie miałam miejsca i strasznieee z tego powodu cierpiałam, odetchnelam z ulga gdy suszarkę w końcu mogłam mieć
    • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:41
      Jest bardzo głupi.
      • stef63 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 19:37
        totorotot napisała:

> Jest bardzo głupi.
        >

Dlaczego suszenie prania na rozkładanej suszarce to głupi pomysł? Przecież większośc e-mam na tym forum tak właśnie suszy pranie i uważa że takie suszenie prania jest ok.
        Ja osobiście uważam, że lepsza jest suszarka sufitowa i taką mam w łazience
        • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 19:48
          Tu jest mowa jak rozumiem o suszarce bębnowej, na prąd, a nie o rozkładanych drabinkach.
          • stef63 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:01
            misterni napisała:

> Tu jest mowa jak rozumiem o suszarce bębnowej, na prąd, a nie o rozkładanych drabinkach.

Zgadza się, ale autora wątku pisze, że nie ma miejsca ani w łazience, ani w kuchni na taką suszarkę, pisze też, że mało pierze. Większośc osób uważa, że wstawienie suszarki bębnowej do pokoju to zły pomysł, a skoro mało pierze to może wystarczy suszarka rozkładana, którą można w każdej chwili schowac.
            • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:03
              W takim razie źle się podpięłaś z postem wink
        • 3-mamuska Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 23:56
          A moze w przedpokoju?
          Ostatnio oglądałam program i tam robili remont łazienki , a ze łazienka maleńka to zrobili taki blat jak w kuchni i wystawili tam.

Możesz kupić większa pralkę i wtedy postawić na prace.
          Widziałam tez suszarke z elektrolux (chyba) taka wiszaca jak szafki w kuchni.

Ale ostatecznie czemu nie? Są osoby które na codzień wystawiają suszarki z praniem do sypialni.
          Tylko zbudować. A i zapach jest z tego i ciepło. Wiec musisz sie z tym liczyć.
          Moze tez w przedpokoju do szafy wstawić.
    • mayaalex Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:42
      Moja babcia miala zamrazarke w salonie, przykryta obrusikiem, z wazonikiem i kwiatuszkami (plastikowymi, of kors) wiec nic mnie nie zdziwi smile
      Nie wiem, jak takie ustrojstwo odprowadza wilgoc - moze rzeczywiscie w jakiejs szafce bedzie ok. Ale chyba szkoda by mi bylo sypialni i jednak kombinowalabym w lazience/kuchni.
      • przystanek_tramwajowy Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:46
        I tak mi przyszło do głowy, że prawdopodobnie nie można takiego urządzenia zamknąć szczelnie w szafce. A jeśli w przypadku suszarki są podobne wibracje jak w przypadku pralki, to ci tę szafkę migiem rozwali.
      • amelia78 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:47
        Z tego co wiem to ustrojstwo ma pojemniczek, który gromadzi wilgoć, wyjmuje się pojemniczek i wylewa wodę, przynajmniej tak czytałam, mam nadzieję, ze to prawda wink więc nie ma potrzeby przygotowania dodatkowych instalacji.
        • przystanek_tramwajowy Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 17:54
          Ale jak już pisałam - takiego urządzenia nie możesz zamknąć w szczelnej szafce. Musi być dostęp powietrza.
          • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 19:50
            Można mu zrobić dostęp powietrza z tyłu.
    • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 18:18
      Suszarka mocno się nagrzewa, musi mieć też odsłonietą kratke, która zwykle jest z przodu, więc szafka to średni pomysł. Musiałaby to być spora szafka, z drzwiami żaluzjowymi/ażurowymi raczej.

Nie da się przestawić jakiejś ścianki i zrobić miejsca na pralkę i suszarkę w łazience lub przedpokoju?
      • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 18:46
        mary_lu napisała:

> Suszarka mocno się nagrzewa, musi mieć też odsłonietą kratke, która zwykle jest
        > z przodu, więc szafka to średni pomysł. Musiałaby to być spora szafka, z drzwi
        > ami żaluzjowymi/ażurowymi raczej.

Powietrze potrafi pokonwać zakrety.
        • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 19:51
          wink
          Poza tym moja suszarka ma ten wywiew z tyłu.
        • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:12

> Powietrze potrafi pokonwać zakrety

Powiedział Baltycki wkładając głowę do wąskiej plastikowej tuby.

W instrukcji mojej suszarki (Bosh Avantixx8, typowy model wyglądający "pralkowo") jest wyraźnie zaznaczone, żeby przodu suszarki niczym nie przysłaniać. Pomagałam koleżance aranżować łazienkę, koleżanka ma typowego Elektroluxa, to samo zalecenie w instrukcji.
          • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:20
            Jeśli mało pierze tak jak pisze, może po prostu na czas programu suszenia zostawiać otwarte drzwi szafki.
            • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:38
              Niby może, ale nie polecam. Wiele osób ma odruch zamykania drzwiczek. Skoro to dopiero etap urządzania mieszkania, i to sporego, pokombinowałabym tak, żeby gdzieś wydzielić naprawdę dużą szafę czy inną wnękę na całe te ustrojstwa i akcesoria, choćby przestawiając jakąś ściankę.

Bez sensu kupować małą praleczkę, jak już jest suszarka to lepiej wykorzystać to, że kołdry i poduszki wychodzą z niej bardziej puchate niż nowe, że można szybciutko suszyć płaszcze puchowe, pokrowce z kanap itp. Ale jak pralka za mała, to się nie poszaleje wink Skoro w mieszkaniu nie ma miejsca nie tylko na suszarkę, ale i normalną pralkę, to tepiej je zrobić, a nie tworzyć prowizorki na etapie aranżowania wnętrza.
          • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:45
            mary_lu napisała:

jest wyraźnie zaznaczone, żeby przodu suszarki niczym nie przysłaniać.

Przysłonić wlot powietrza a drzwiczki 3-5cm przed nim to roznica
            misterni (majaca suszarke z wlotem z tylu) jak daleko od sciany powinna ja odstawic aby nie byl przysloniety ten wlot?
            • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:00
              Moja stoi jakieś 10 cm od ściany.
              • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:35
                misterni napisała:

> Moja stoi jakieś 10 cm od ściany.

Sprawdz czy to 10
                i z jakiego powodu? wlotu?
                • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 23:32
                  baltycki napisał:

Sprawdz czy to 10

Eee, nie chce mi się, musiałabym przejść ze 100 m i jeszcze kopsnąć się po linijkę do pokoju córki wink). Jutro sprawdzę i napiszę.

i z jakiego powodu? wlotu?

Z powodu takiego, że mąż ją tak postawił big_grin

• misterni Re: suszarka w sypialni??? 23.07.13, 14:07
                    8 cm. Kratka wylotowa powietrza 7x15 cm
        • 3-mamuska Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 00:00
          Mozna na czas suszenia szafke otwierać żeby była cyrkulacja powietrza.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
        • aneta-skarpeta Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:05
          ja mam suszarkę w szafce
          w pełne zabudowie, jak jej uzywam to drzwi frontowe mam otwarte
    • bri Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 18:25
      Suszarka generuje dużo ciepła, jeśli sypialnia ma słabą wentylację to mogłoby to być dosyć uciążliwe. Robi też sporo hałasu i nie możesz jej zmknąć w szczelnej szafce, najwyżej nakryć jakimś blatem i firaneczką zasłonić. Nie wiem czy bym się zdecydowała na suszarkę w sypialni.
    • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:02
      Zaraz Ci powiedzą, że masz mieszkanie zmienić wink
      Skoro w łazience i kuchni nie ma absolutnie miejsca, a sypialnia jest duża, a Ty musisz koniecznie mieć suszarkę bębnową, to może rozwiązaniem byłoby ustawić ją w szafie, tylko tak, żeby miała przestrzeń? Nad nią mogłabyś mieć półki np na pościel, ręczniki itp.
      • przystanek_tramwajowy Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:07
        Ja proponuę wyrzucić sedes z łazienki, na jego miejsce wstawić suszarkę. A potem kupić toi-toi'a
        i wstawić do zrobionej na zamówienie szafki w sypialni. W razie sraczki rozwiązanie idealne. big_grin
        • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:23
          Słaby dowcip koleżanko.
          Suszarka to jednak nie WC.
          Tym ludziom, którzy wstawiają pralkę do kuchni też poradzisz, żeby w to miejsce dali kibel?
    • opium74 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:15
      Był niedawno wątek o suszarkach i jedna z dziewczyn wspominała ze ma taka ustawiona w sypialni i jakoś nikt po niej nie pojechał. Zagladnij tam i się jej dopytaj.
      • zonajana Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 20:35
        Ja mam suszarke schowana w szafie. Stoi na pralce wprawdzie, ale oba sprzety sa schowane, w zwyklej szafie paxa bodajze, z ikei. Te szafe mam w pomieszczeniu gospodarczym.
        Tak wiec suszarka wg moze byc w szafie.
        Ale raczej nie w sypialni. Halasuje i wydziela duzo ciepla. Moze udalo by sie na korytarzu ja zainstalowac? Wystarczy gniazdko, jak kupisz te, co skrapla pare do pojemnika.

Albo piwnica, czy cos takiego.
        • bei Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:05
          Są suszarki domustawiania na pralce, są pralkosuszarki, a 4 kg to waga poszwy z duzej koldry po namoczeniu.
          Schowanie suszarki w sypialni to tylko kwestia aranzacji ( suszarki, ktore nie musi byc kanalizowana), ale ja bym wolala postawic ją w zabudowie kuchni lub w hollu.
          Nieduzo prania to mozesz korzystac z konwencjonalnej rozkladanej, mozesz jeszcze posciel nosic do pralni lub do punktu z automatami samoobslugowymi.
          A masz piwnicę?
        • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:26
          A czy ta szafa ma dwie komory? Bo może to byłoby rozwiązanie dla autorki? Bo suszarka ze względu na rozmiary, nie może być u niej bezpośrednio na pralce,.
        • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:00
          zonajana napisała:

> Halasuje
          Raczej w nocy nie bedzie suszyla

> i wydziela duzo ciepla.

to moze byc zaleta
          > a korytarzu ja zainstalowac?

OOO! To jest mysl, cieplo z suszarki ogrzeje mieszkanie, nie bedzie zmarnowane

[moja lodowko-zamrazarka stoi w przedpokoju smile]

• totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:12
            > > Halasuje
            > Raczej w nocy nie bedzie
            suszyla

No ja akurat duże w nocy bo tańszy prąd. Fajna funkcja: opóźniony start.
            • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:15
              Jak masz tańszy prąd w nocy, to powinnaś mieć też 2 godziny tańsze w ciągu dnia.
              • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:20
                misterni napisała:
                > Jak masz tańszy prąd w nocy,
                to powinnaś mieć też 2 godziny
                tańsze w ciągu dnia

Ano mam, ale gdzieś połowa suszen i tak leci mi wieczorem, w nocy. Np. w dzień pytanie, wieczorem suszenie. Albo wieczorem pranie, w dzień suszenie. Zależy jak leży
                • misterni Heh, coś Ci się się chyba stało z klawiaturą ;) 20.07.13, 22:24
            • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:18
              totorotot napisała:

> No ja akurat duże w nocy
              masz w sypialni?
              • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:25
                > No ja akurat duże w nocy
                > masz w sypialni?

Nie, noszę przy sobie big_grin
            • kanna Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:12
              Ale jak to suszysz w nocy, jak od razu po zakończeniu trzeba wyjąć, żeby się nie pogniotło na nowo?
              • misterni Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:16
                Wyciągam nieraz po kilku godzinach, od razu składam i nic nie jest pogniecione.
                • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:24
                  misterni napisała:

> Wyciągam nieraz po kilku godzinach, od razu składam i nic nie jest pogniecione.
                  maz tez tak uwaza ubierajac koszule?
                  • misterni Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:29
                    Koszule są prasowane zawsze, bo nawet jak się wyciągnie natychmiast, to nie wyglądają idealnie smile
                    • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:41
                      misterni napisała:

> Koszule są prasowane zawsze

Daj znac jak sie rozwiedziesz/owdowiejesz

• misterni Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 02:14
                        Muszę ostudzić Twój zapał - to, że są prasowane zawsze, nie oznacza że zawsze prasuję je ja big_grin
                  • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:33
                    > > Wyciągam nieraz po kilku
                    godzinach, od razu składam i nic
                    nie jest pogni
                    > ecione.
                    > maz tez tak uwaza ubierajac
                    koszule?

Mój nie narzeka, chyba nawet mu łatwiej takie z suszarki prasować
    • biotka Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:15
      Ja tak mam, bo w łazience miejsca barak, a przy trzech chłopach w domu nie mam jak suszyć tego wszystkiego. Plusy: ciuchy po suszeniu idą prosto do szaf, które mam w sypialni, niemowlak super śpi jak suszarka szumi wink Minusy: nagrzewa pomieszczenia, ale nie jakoś bardzo no i trochę ten szum jednak głośny. Jak suszę to nie siedzę w sypialni więc mi to nie przeszkadza.
      • paliwodaj Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:28
        wybuduj solidna polka nad pralka i postaw tam suszarke. Swoja droga nie rozumiem budownictwa gdzie to na nic nie ma miejsca i trza Toi toie stawiac i suszarki w sypialniach ;-/
      • amelia78 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:47
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi smile chyba zaryzykuje i wstawie suszarke do sypialni tylko zabudowa bedzie duzo wieksza niz wymiary suszarki- tak jak pisalam w sypialni mam duzo miejsca. Mam nadzieje ze nic sie nie bedzie przegrzewac.
        • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:52
          Jak kupisz pralkę 45, to nie wykorzystasz w pełni suszarki.
        • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:53
          Po prostu otwieraj drzwiczki na czas suszenia i będzie ok.
          Nie słuchaj Bałtyckiego, bo on bredzi jak potłuczony, ta kratka z przodu musi być odsłonięta całkiem, bo Ci się suszarka spali, zresztą sama zajarzysz jak zobaczysz na żywo.
          • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:03
            A jak kratka jest z tyłu tak jak w przypadku mojej suszarki? To powinnam ją ustawić tyłem? big_grin
            • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:09
              Jak kratka jest z tyłu, to zapewne producent przewidział, że suszarka będzie stała przy ścianie i policzył sobie, jak to powietrze będzie cyrkulować. W dwóch modelach, z których montażem i instrukcją miałam do czynienia, producent wyraźnie zakładał, że w sporej odległości przed urządzeniem nie będzie żadnych większych przeszkód.
              • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:16
                suszarka będzie st
                > ała przy ścianie

Można też zerknąć do instrukcji, czy nie zaznaczył w dziale dotyczącym montażu, jaka jest minimalną odległość ustawienia od ściany.
    • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 21:44
      Są dostępne suszarki o głębokości 45cm. Pościeli w ogóle nie suszę w suszarce. Jeszcze polecam zakup z czujnikiem wilgoci, wtedy cykl jest skracany, jeśli np. zaladujesz mniej suszenia.
      Suszarki są w dwóch rodzajach. Jedne mają rurę, która się wkłada w kratke wentylacyjną i przez ta rurę wylatuje para z suszonego prania.
      Drugie suszarki mają kilkulitrowy pojemnik, który trzeba opróżniać po każdym suszeniu np. do umywalki. Dralowanie z sypialni do kibelka w celu opróżnienia pojemnika jest niewygodne.

Poza tym po każdym suszeniu trzeba opróżnić filtr suszarki, w którym się zbiera pasek i taki puszek, nie wiem co to, resztki brudu czy farfocle z ubrań? No i kłaki zwierząt, które suszarka ładnie zbiera.
      Też nie babralabym się z tym w sypialni, tylko itd razu do kibelka albo do śmietnika.
      Nawet jeśli suszarka ma ten taki zbiorniczek na wódę, to jest z przodu kartka wentylacyjną w suszarce, więc wsadzenie jej dj szafki ogranicza cyrkulację powietrza. Poza tym w czasów pracy suszarka się mocno nagrzewa (ale nie parzy, tylko wydziela ciepło) i pomieszczenie też się nagrzewa, w łazience wielkości blokowej jest z 26 stopni spokojnie no i wydziela się też intensywny zapach pytania, ładny w łazience, w sypialni niekoniecznie pożądany.
      Suszarka jest dość głośna. Nie polecam jej stawiać w garderobach itp., bo zaraz wejdzie pleśń. No i suszarkę trzeba w środku czyścić z zalegającego tego puszku, co jest wygodne w łazience.

Jak ktoś chce kupić, to niech sobie sprawdzi, jakie ma zużycie kilowatogodzin kwh na cykl typu "bawełna do szafy". Potem sprawdzić na stronie dostawcy prądu, jaki jest koszt kwh, który mamy w naszym abonamencie. Przybliżyć i mamy koszt jednego suszenia. Przy czym mi suszy krócej niż wynika z instrukcji.

Jeśli kupujemy uzywanca, to nie oszukujmy się tym, co wypisuje sprzedawca, bo gowno da ze on napisze energooszczędna, jeśli w istocie wsiadła zloma klasy c, albo coś co miało klasę b 10 lat temu a żre 5 kwh na cykl.
      Poprośmy o dokładny model i urządzenia albo go spiszmy ze zdjęcia na aukcji. Poszukajmy instrukcji producenta. Możemy użyć google translate. Tam powinno być zużycie na cykl dokładnie podane w kwh.
      Ważne by dobrać suszarkę o pojemności bębna takiej jak nasza pralka.

• ania_2000 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:16
        Nie wiem jakie macie suszarki w Polsce ale wlasnie bielizne, reczniki i wogole wszstko suszy sie w suszarcesmile
        Kto to pisze ze bielizny sie nie suszyconfused??? ludziesmile
        nie wyobrazam sobie zycia bez suszarki, i mam nadzieje, ze w koncu polskie kobiety zaczna dostrzegac jej zalety.
        to tak jakby sie "przesiasc" z pralki frani na automat. Nie bardzo rozumiem opory i obawy. Jedna rzecz obowiazkowa - musi byc odprowadznie wilgoci, nie wiem jak to mozliwe ze sa jakies bez??

Niech stoi na srodku sypialni jak w domu nie ma innego miejscasmile sto razy to lepsze niz rozwieszanie na sznurkach, balkonach, kaloryferach, zabawy z klamerkami - a jakie to sztywne, i trzeba czekac kiedy to wyschnie, skladac prasowac - lo matkosmile

nie daj sie dziewczyno - suszarke zamontuj, i nie daj sobie wmuwic zadnych glupot. mowi ci to uzytkowniczka suszarki od 20 lat.
        • misterni Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:23
          ania_2000 napisała:

Jedna rzecz obowiazkowa - musi byc odprowadznie wilgoci, nie wiem jak to mozliwe ze sa jakies bez??

A kto powiedział, że takie są? Natomiast istnieją 2 sposoby odprowadzania wilgoci - na zewnątrz i do specjalnego pojemnika do wewnątrz.
        • mary_lu Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:24
          Są suszarki wywiewowe i kondensacyjne. Wywiewowe wywalaja parę w komin wentylacyjny albo prosto do pomieszczenia, kondensacyjne ochładzaja parę i wodę odprowadzają do zbiorniczka, lub kanalizacji, jeśli jest podłączenie.

Też mnie śmieszy pomysł, żeby kupić sobie suszarkę i nie suszyć wielkich bawełnianych płacht, tylko rozwieszać je sobie po domu. Suszę wszystko, nawet bardzo delikatne rzeczy niby nienadające sie do suszarek, tylko dobrze ustawiam program.
          • totorotot Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:30
            sobie suszarkę i nie suszyć
            wielkich bawełn
            > ianych płacht, tylko rozwieszać
            je sobie po domu

Pościel spędzam na dworzu
            • misterni Totorotot, błagam :D 20.07.13, 22:33
              totorotot napisała:

Pościel spędzam na dworzu
              >
              • totorotot Re: Totorotot, błagam :D 20.07.13, 22:37
                A sorry smile
                Miało być bimber spędzam, jak mi się za to napisała pościel??
                • misterni Re: Totorotot, błagam :D 20.07.13, 23:24
                  wink
        • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:25
          ania_2000 napisała:

>Jedna rzecz obowiazkowa - musi byc odprowadznie wilgoci, nie wiem
          > jak to mozliwe ze sa jakies bez??
          A o suszarkach z kondensacja pary pani slyszala?

[Kondensacja w fizyce – przejście ze stanu gazowego w ciecz (skraplanie)]
        • amelia78 Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 22:34
          Nie dam sie wink marzy mi sie ta suszarka mimo, ze prania przy dwoch osobach nie jest duzo, mam juz dosc rozstawionej tradycyjnej suszarki i czekania kiedy pranie bedzie suche.
          Dziekuje za odpowiedzi!
          • paliwodaj Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 23:22
            >suszarke zamontuj, i nie daj sobie wmuwic zadnych glupot. mowi ci to uzytkowniczka >suszarki od 20 lat.

no widzisz, najpierw nauczylas sie uzywac suszarki , a teraz moze przyjdzie czas na powrot do szkoly i nauczenie sie pisac , czytac i mowic. Na wszystko w zyciu jest czas....
            • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 20.07.13, 23:38
              paliwodaj napisała:

> no widzisz, najpierw nauczylas sie uzywac suszarki , a teraz moze przyjdzie cza
              > s na powrot do szkoly i nauczenie sie pisac , czytac i mowic.

tja
        • kk345 Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 23:41
          > Nie wiem jakie macie suszarki w Polsce ale wlasnie bielizne, reczniki i wogole
          > wszstko suszy sie w suszarcesmile

A nieeeee. W Polsce mamy takie drewniane tylko, na korbe, dlatego poscieli sie nie suszy, bo ręce bolą od krecenia tą korbą przez trzy godziny.To mowisz, ze zagramanicą mają takie, co same suszą i w dodatku bieliznę i reczniki też? No paczpani, czego to ludzie nie wymyślą, jak siły w ręcach nie mają...
          • misterni Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 00:29
            kk345 napisała:

A nieeeee. W Polsce mamy takie drewniane tylko, na korbe, dlatego poscieli sie nie suszy, bo ręce bolą od krecenia tą korbą przez trzy godziny.

Ja mam nowszy typ, na pedały

To mowisz, ze zagramanicą mają takie, co same suszą i w dodatku bieliznę i reczniki też? No paczpani, czego to ludzie nie wymyślą, jak siły w ręcach nie mają...

Bo to lenie są wink
            • wegatka Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 00:41
              misterni napisała:

> Ja mam nowszy typ, na pedały

Ale dlaczego na pedały??? Uważasz, że hetero nie potrafią korbą dobrze kręcić?

Moją obsługują dwaj Chińczycy - nie interesuje mnie ich orientacja tongue_out
              • misterni Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 00:59
                big_grin
                Bo Ty prezentujesz psudopoprawność polityczną i w ogóle się nie znasz, o!
                Myślisz, że w organach kościelnych to zamiast pedałów są Chińczycy? tongue_out
                • wegatka Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 01:11
                  misterni napisała:

> Myślisz, że w organach kościelnych to zamiast pedałów są Chińczycy? tongue_out

Oczywiście, że tak. A widziałaś, żeby jakiś ksiądz kiedykolwiek akceptował obecność pedałów w kościele? tongue_out
                  • misterni Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 13:25
                    Pedały są schowane, wiec ksiądz nic o nich nie wie tongue_out
                    • wegatka Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 21:14
                      A, chyba że tak wink
      • wegatka Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:45
        totorotot napisała:

> Nawet jeśli suszarka ma ten taki zbiorniczek na wódę, to jest z przodu kartka w
        > entylacyjną w suszarce, więc wsadzenie jej dj szafki ogranicza cyrkulację powie
        > trza.

No i szafka ogranicza jeszcze dostęp do wódy. Jak człowieka przypili, a drzwi od szafki będą zamknięte, to ino wióry mogą z nich zostać big_grin https://emotikona.pl/emotikony/pic/butelka.gif
        • misterni :D 21.07.13, 02:16
      • turzyca Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 15:12
        totorotot napisała:

> Są dostępne suszarki o głębokości 45cm. Pościeli w ogóle nie suszę w suszarce.

Mialam suszarke wspolnotowa i latalam praktycznie tylko z posciela i recznikami. Bo rozwieszanie poszew i przescieradel dwa metry na dwa metry na takiej stojacej suszarce pokojowej przekracza moja cierpliwosc. I jeszcze schlo to wszystko upiornie dlugo, bo przewiew byl za maly.

Teraz mam w kamienicy taka zupelnie tradycyjna suszarnie, wiec jest miejsce na rozwieszenie placht, a do tego odpowiednia wentylacja, wiec pranie schnie blyskawicznie. Za suszarka tesknie tylko w przypadku recznikow, z suszarki sa takie mile, miekkie i puchate (nawet te bardzo stare sie "upuchacily") i to bez srodkow zmiekczajacych.

> Też nie babralabym się z tym w sypialni, tylko itd razu do kibelka albo do śmie
        > tnika.

Moja suszarka wspolnotowa stala w pomieszczeniu bez wody, obok suszarki stal po prostu kosz na smietki.
    • amarulla Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:04
      mam w szafie w przedpokoju, za drzwiczkami żaluzjowymi. nie widzę problemu, żebyś ty miała w sypialni, jeśli ci przestrzeń pozwala - zapach jak po prasowaniu, ciepło w lecie szczęśliwie szybko się rozpływa a zimą wręcz przyjemnie włączyć, wodę ze zbiornika wylewam raz na kilka suszeń, żaden problem imho. generalnie, co pisałam już nie raz, za nic w świecie bym suszarki nie oddała smile
      • misterni Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:08
        Suszarka, obok zmywarki mą najlepszą przyjaciółką wink
    • rosapulchra-0 Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 00:59
      Kobieto! A urządzaj sobie mieszkanie jak ci tylko wygodnie! Co nam do tego??
      Twoja sypialnia, twój wybór.
      I bądź szczęśliwa. Po prostu.
      • baltycki Re: suszarka w sypialni??? 21.07.13, 01:39

rosapulchra-0

Chcę sobie i dla siebie tylko kupić auto.
        Ale marzy mi się taki samochód, który by za mnie "myślał", czyli zapalał światła, gdy zajdzie potrzeba, włączał wycieraczki, gdy zacznie kropić i pamiętał o ich prędkości w zależności od intensywności deszczu, blokował drzwi po odpaleniu silnika, miał automatyczną skrzynię biegów oczywiście, siedzenia z pamięcią ustawienia fotela oraz podgrzewane, no jeszcze wiele innych całkiem przydatnych opcji, które tylko umilać jazdę mi będą.
        Pomóżcie, drogie emamy

rosapulchra-0 napisała:

> Kobieto! A urządzaj sobie mieszkanie jak ci tylko wygodnie! Co nam do tego??
        Kobieto! (rosapulchra-0) A kupuj co chcesz Co nam do tego??
        • laquinta Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 01:30
          O, ja mam taki samochod.
          • laquinta Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 01:36
            Moj to jeszcze ze mna gada. Mowi mi ile mam benzyny i ile srednio wypalilam w tym tygodniu. Z jaka srednia predkoscia jechalam. Ze swiatlo powinnam uregulowac, albo, ze przeglad sie zbliza, ze zarowka sie przepalila. O wszystkim jestem informowana na biezaco. Albo mowi mi - nie mam dla ciebie zadnej widomosci. smile
    • laquinta Lepiej miec suszarke gdziekolwiek 22.07.13, 01:42
      niz nie miec wcale. Postaw w sypialni i juz. smile
      • gazeta_mi_placi Re: Lepiej miec suszarke gdziekolwiek 22.07.13, 13:34
        Suszarka to gwałt na środowisku naturalnym.
        • laquinta Re: Lepiej miec suszarke gdziekolwiek 22.07.13, 13:46
          W jaki sposob suszarka gwalci srodowisko?
    • misiowamama-2 Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 13:40
      amelia78 napisała:

< Co myślicie o takim rozwiązaniu? Ja się z czymś takim nie spotkałam, ale może ten pomysł nie jest taki głupi? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi! <

pomysł jak najbardziej poroniony tongue_out
      A może zamień pralkę i suszarkę na 2 w 1, czyli kup pralkę, która ma suszenie w programie. I wszystko będzie na swoim miejscu
      • misterni Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:09
        2w1 to dopiero poroniony pomysł.
        • misiowamama-2 Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:24
          a to czemu?
          zawsze to lepsze niż suszarka w sypialni...
          • misterni Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:52
            Nie, nie lepsze, zwłaszcza jeśli można odpowiednio zaaranżować wnętrze dość sporej jak pisze autorka sypialni.
            Pralko suszarka nie dosusza ubrań.
            • misiowamama-2 Re: suszarka w sypialni??? 23.07.13, 09:59
              misterni napisała:

> Nie, nie lepsze, zwłaszcza jeśli można odpowiednio zaaranżować wnętrze dość sporej jak pisze autorka sypialni. <

taa, i niech jeszcze wstawi kuchenkę do sypialni albo sracz. No skoro taka duża ta sypialnia tongue_out

> Pralko suszarka nie dosusza ubrań. <

acha.
              • misterni Re: suszarka w sypialni??? 23.07.13, 14:06
                misiowamama-2 napisała:

taa, i niech jeszcze wstawi kuchenkę do sypialni albo sracz. No skoro taka duża ta sypialnia tongue_out

Porównanie od czapy. Zapytałam przystanka tramwajowego, zapytam i ciebie - tym co wstawiają suszarkę i pralkę do kuchni też sugerujesz, że równie dobrze mogliby tam ustawić WC?

• misiowamama-2 Re: suszarka w sypialni??? 24.07.13, 11:28
                  dlaczego od czapy? Wstawienie suszarki do sypialni ( a jak wiadomo powszechnie sypialnia do inszych celów tongue_out ) jest tak samo głupie i bezsensowne jak i wstawienie kibla. czyż nie ?
                  • misterni Re: suszarka w sypialni??? 24.07.13, 11:34
                    Nie.
    • marianna72 Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 14:13
      Moim zdaniem pomysl nie za dobry my mamy suszarke w garazu i jak suszy to nagrzewa pomieszczenie wiec w sypialni nie byloby to komfortowe
    • gorgolka Re: suszarka w sypialni??? 22.07.13, 20:20
      hałas, hałas
      ja mam suszarkę w pralni obok sypialni
      (pralnie celowo sobie przeniosłam na piętro gdzie mam wszystkie sypialnie i jest o niebo wygodniej niż latać po schodach z naręczem łachów)
      no więc jak nastawię suszenie z op€źnionym zapłonem, żeby włączyło się koło 5 rano i na 7 było to jak nei zamknę drzwi od pralni to hałasuje - tzn obudziła mnie ze 2 razy i teraz pamiętam o drzwiach.
      Po drugie z powodu kurzu bym jednak nie postawiła w sypialni. chyba że przy dużej sypialni wygospodarujesz odgrodzoną scianą w miarę cichą garderobę
      ewentualnie w przedpokoju może w jakiejś szafie
    • best_bej Re: suszarka w sypialni??? 23.07.13, 10:03
      a może w garderobie?
      Sypialnia to ma być moja oaza a nie kolejne pomieszczenie użytkowe.
      • kk345 Re: suszarka w sypialni??? 24.07.13, 10:35
        No jasne- skoro autorka ma mikroskopijną kuchenkę, to na pewno znajdzie miejsce na wygospodarowanie garderobu big_grin
        • best_bej Re: suszarka w sypialni??? 24.07.13, 13:51
          Ludzie mają rózne mieszkania. Widziałam takie z małą kuchnia a z całkiem niezłą garderobą. Zalezy co kto lubi i ile gotujesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka