Dodaj do ulubionych

Umniejszacze

26.07.13, 23:54
Miałam dzisiaj mocno nieprzyjemną rozmowę. Nie dotyczyła bezpośrednio mnie, ale trochę mnie to uderzyło. Pomijając szczegóły, ale jedna osoba za wszelką cene umniejszała wartość pracy pewnej grupy. Wredne i chamskie to było, zważywszy na to, że to jakby nie było podobna, powiedzmy, branża, tyle że inne wydziały. Ale pracodawca jak najbardziej ten sam.
I tak się zastanawiam: co mają z tego tacy umniejszacze? Co mają z tego, że komuś dowalą, źle ocenią, umniejszą wartość pracy (chociaż w rzeczywistości to równie trudna profesja) itp.? Podniesienie poczucia własnej wartości? Jakieś kompleksy? Czy syndrom bycia przedszkolakiem, gdzie to dzieci jedno przed drugim przechwalają się i wyszydzają innych?
Co kieruje takimi ludźmi?
Uprzedzam ew. pytanie: nie zapytałam tej konkretnej osoby o to, bo w takich rozmowach szybko się denerwuję.
Obserwuj wątek
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Umniejszacze 27.07.13, 00:03
      Tak, próbują podnieść w ten sposób swoje niskie poczucie wartości.
      Sama znam kilku takich ludzi, m.in. miałam taką przyjaciółkę, ale zakończyłam z nią przyjaźń z oczywistych powodów.
    • gretchen184 Re: Umniejszacze 27.07.13, 07:43
      to chyba po części taka cecha charakteru. też znam takie osoby,bardzo nieprzyjemnie się z nimi współpracuje i wogóle utrzymuje kontakty.
      zresztą daleko szukać-na forumie- nie tylko na tym bo i na dzieckowych też - jest całkiem spora grupa takich umniejszaczy
      • basia_400 Re: Umniejszacze 27.07.13, 10:30
        Jak się rozmawia z takimi ludźmi, to można odnieść wrażenie, że się rozmawia z dziećmi.
        • zuzi.1 Re: Umniejszacze 27.07.13, 11:31
          czesc z nich to narcyzi, to są typowi umniejszacze
          • basia_400 Re: Umniejszacze 27.07.13, 18:14
            Mnie się to jednak głównie z dziecinadą kojarzy. ,,O ja jestem lepszy bo mam/robię to, a ty gorszy, bo robisz to i tamto'' itp.
            Niskie poczucie wartości też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka