Dodaj do ulubionych

Jaką robicie mizerię?

30.07.13, 15:30
Kiedyś zgadałyśmy się z koleżankami i okazało się, że każda robi trochę inaczej.
U mnie w domu kroiło się ogórka w grube plastry, do tego śmietana, pieprz, sól. U koleżanki ogórka się tarło na grubych oczkach i mizeria była w formie gęstej zupy (ja teraz też taką wolę). Najlepsza była mama koleżanki, która kroiła ogóra w plastry, doprawiała i to już była cała mizeria. Słyszałam o wersji z czosnkiem, nie jadłam. A ostatnio byłam w knajpie przydrożnej, zamówiłam do dania mizerię i dostałam artystycznie pocięte wzdłuż długie plastry ogórka pociapane śmietaną, amatorzy wink
U mnie w domu mama robiła też bardzo często "mizerię z pomidorami", czyli pomidory ze śmietaną i cebulą, co drugi obiad miał taką "surówkę".
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:33
      Ogórka kroi się na cienkie plasterki, na pewien czas soli i odstawia, a potem polewa śmietaną i pieprzy, ewentualnie dosala jeżeli niezbyt słone, może być koperek na wierzch. Ziemniaki i do tego schabowy albo sznycel lub kotlet z kurczaka.
      • imsad Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:37
        Moja wersja ; 2 średnie ogórki trę na grubych oczkach tarki, doprawiam solą , pieprzem i cukrem. Zostawiam ,aż się "przegryzą" -10 min. Po tym czasie zalewam zsiadłym mlekiem + mały kubek jogurtu naturalnego (czasami dodaję kefir lub maślankę lub mix tych dwóch) , mieszam, doprawiam do smaku sokiem z połowy cytryny. Dodaję troszkę cukru jeśli trzeba . Czasami dodaję świeży koperek.
        PS - zsiadłe mleko, kefir, maślanka i jogurt zawsze mocno schłodzone.

Wychodzi pychotasmile
    • cherry.coke Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:34
      Ogorek w cienkie plasterki, sol, pieprz, ciut soku z cytryny, jak pusci sok domieszac gestego jogurtu smile

Czasem robimy tak, ze startego ogorka mieszamy z wiecej jogurtu, ale na to mowimy tzatziki i sluzy to do jedzenia z grillowanymi pikantnymi ziemniakami.

Jak bylam mala to zylam na takiej "mizerii z pomidorami", teraz wole osobno smile
      • water-lily Re: Jaką robicie mizerię? 31.07.13, 18:21
        Ja zrozumiałam, że wg wątkotwórczyni mizeria z pomidorami nie zawiera ogórka wink
    • drinkit Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:35
      Ogór krojony w plastry na tarce z boku, zamiast śmietany jogurt grecki i koniecznie odrobina octu winnego do smaku. Jako zioło to albo szczypiorek albo koperek, zależy co jest.
      • morgen_stern Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:36
        Co wy wszystkie z tym jogurtem, czy nikt już nie siorpie śmietanki? wink
        • nanuk24 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:42
          ja siorpie i przestac nie zamierzamwink
        • drinkit Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:42
          Jeżeli ja robię mizerię i kupuję składniki to raczej kupię jogurt grecki. Jeżeli akurat jest otwarta śmietana w lodówce, to ją zużyję. Jeżeli jem u kogoś, to raczej śmietana.
        • adellante12 Re: Jaką robicie mizerię? 31.07.13, 11:06
          Nigdy nie dałem się przekonac do tych wynalazków typu jogurt...
          A juz zastepowanie smietany jakimiś jogurtami maslankami to kulinarna zbrodnia!
          Nigdy nie zrezygnowałem w domu i nie zrezygnowałem z masła i śmietany.
          Mizeria musi byc ze smietaną. Ogórek w palstry sól pieprz śmietana i koperek.
          A "charatankę" uwielbiam - pomidory z cebulą w śmietanie.
          • franczii Re: Jaką robicie mizerię? 02.08.13, 08:11
            A ja sie do mizerii przekonalam dopiero kiedy mama mi zrobila z jogurtem. Smietana, maslo i mleko to koszmary mojego dziecinstwa.
        • daszutka Re: Jaką robicie mizerię? 02.08.13, 08:52
          Jam śmietankowa bardzo smile
      • mx3_sp zamiast śmietany polecam jogurt grecki 30.07.13, 15:37
        • adellante12 a zamiast ogórka arbuza.... 31.07.13, 11:07
          co zamiast soli?
          Pieprz na co zamienic?
          • misterni Re: a zamiast ogórka arbuza.... 31.07.13, 18:43
            big_grin
    • e_r_i_n Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:37
      Ogórek w plastry niezbyt grube, polane śmietaną z solą i cukrem.
      • thaures Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:38
        Ogórka kroję lub ścieram, podaję z jogurtem z knorrem "mizeria"
    • monika3411 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:37
      Ogórek, sól, pieprz, smietana/jogurt.
      Kiedyś jako dziecko spotkałam się z mizerią na słodko - do dzisiaj pamiętam - bleee
    • sylki Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:38
      Lubię cienkie plastry, kroję je nożem do sera big_grin
      do tego jogurt. sól i pieprz oraz czasami jak mi się chce dodaje koperek lub/i szczypiorek.

Słyszałam o wersjach z cukrem, octem, kwaskiem czy sokiem z cytryny smile

Mizerię z pomidorem i/lub cebulą uwielbiam smile czasami dodaje ogórka choć słyszałam, że połączenie tych dwóch warzyw zdrowe nie jest.
      • cherry.coke Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:51
        Tez kroje nozem do sera big_grin
        • sylki Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:05
          big_grin
          • eni.s Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:38
            ja też smile
      • capa_negra Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:53
        Kroję ogórki w plasterki, sole i odstawiam żeby puściły sok. Odciskam wodę którą puściły i na około 5 minut zalewam słodko kwaśną zalewą (woda, ocet, cukier, troszkę soli), którą po tym czasie odlewam. Mieszam ogórki z śmietaną + pieprz, czasem cebula czy koperek - zależy na co jest chęć i co jest pod ręką
      • anna_geras Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 21:28
        sylki napisała:

> Lubię cienkie plastry, kroję je nożem do sera big_grin

oooo, to tak jak jasmile idealne narzędzie do krojenia ogórka na mizerię, do sera w ogóle nie używamwink
        a potem tylko sól i śmietana.
    • nanuk24 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:40
      ogorki kroje w plasterki, cebule w piorka lub poszatkowany szczypiorek, koperek, sol, pieprz i smietana.
    • rosapulchra-0 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:42
      Z czosnkiem, starty ogórek na dużych oczkach, jogurt plus przyprawy to tzatziki - uwielbiam i polecam.
      Dla mnie mizeria to właśnie ogórki w plastrach ze śmietaną, solą i pieprzem, ale zdarza mi się dokładać pomidory i cebulę, dodaję też często sałatę lodową, starte na dużych oczkach rzodkiewki.
    • macumi Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:44
      Bardzo cienkie plasterki ogórka, posolone, odstawione na 10 minut i odsączone, drobno posiekany szczypiorek, kwaśna śmietana, pieprz i ewentualnie jeszcze sól.
    • guderianka Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:45
      w domu rodzinnym-ogórek w plaster,sól, ocet albo kwasek, smietana
      u mnie-cebulka,sól, ogórek w plaster, smietana
      • olewka100procent Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:49
        szatkuje ogórki w robocie kuchennym, są bardzo cieniutko pokrojone. Daję śmietanę lub jogurt, sól, pieprz i mięte
    • maggi9 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 15:54
      Scieram ogórka na tarce do plasterków.
      Dodaję sol, cukier i kropelkę octu winnego. Odstawiam na 15-30 min. Po tym czasie dodaję smietanę 18% i pieprz. Ewentualnie jeszcze sol i cukier.
      Lubię kiedy mizeria jest słodko-słona a ten ocet dodaje fajnej nuty. Mam wrażenie, że tak się kiedyś na stołówkach robiło.
    • pinkdot Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:09
      Ja lubie taka z ogorka krojonego w cienkie plasterki na tarce, ktory to sole, pieprze, dolewam odrobine octu i szczypte cukru i pokrojona cebule. Odstawiam wszystko na moment az pusci sok i do tego dopiero dodaje maly kubek smietany i koperek. Jadlam wiele mizerii ale moja smakuje mi najbardziejsmile.
      • kota_marcowa Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:38
        Robię dokładnie taka samą jak Pinkdot, tylko nie dodaję koperku. Różne jadałam ale taka wersja najbardziej mi smakuje.
        Lubię też pomidory z cebulą i śmietaną albo pomidory, cebula, ogórek i śmietana.
        • morgen_stern Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:42
          Przekonałyście mnie, następnym razem będzie taka wersja.
          • kota_marcowa Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 18:02
            Bo octu generalnie daje sie troszkę, a cukru też malutko, bo ma tylko złagodzić kwaśny smak octu. no i jak to wszystko postoi kilka minut przed dodaniem śmietany, to się przegryzie i moim zdaniem nie jest takie mdłe.
            Zresztą jak mi się chce, to robię na zimę mizerię w słoikach, wystarczy tylko dodać cebulę i śmietanę.
    • mood_indigo Ocet! 30.07.13, 16:46
      U mnie w domu kroiło się na plasterki, do tego śmietana, sól, pieprz i mama dodawała zawsze trochę octu.

Ja w domu zwykle nie robię z octem, czasem mnie nachodzi na smak z dzieciństwa i dodam ale wątroba już nie ta smile

Z octem i śmietaną robiono też sałatę, lubię taką półgodzinną, kiedy liście już się "zeszmacą" i są wiotkie.
    • slonko1335 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:46
      Różnie-jak mi się chce, zdarza się z czosnkiem, zdarza z koperkiem jak mam akurat. Zazwyczaj ogórek w plastrach bo nie lubię tarkować ale i tarty też jest czasami. Przyprawiam najczęściej tylko solą i pieprzem ale też i na słodko robię dla dzieci-wtedy oczywiście bez czosnku czy koperku.
      • slonko1335 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:48
        Acha zabielam jogurtem, śmietaną lub kefirem-co tam akurat mam pod ręką-ze wszystkim mi jednakowo smakuje, znaczy w sensie, że dobrzewink
    • jematkajakichmalo Re: Zadna, nie lubie ;) n/t 30.07.13, 16:50

• misterni Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 16:56
      Ogórki w cieniutkie plasterki solę, przykrywam i odstawiam na pól godziny, żeby puściły sok. Potem odciskam, skrapiam odrobioną octu, dodaję śmietanę wymieszaną z cukrem, czarnym pieprzem i posiekanym koperkiem. Czasem dodaję też cebule pokrojoną w piórka.
    • memphis90 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 17:58
      U mnie ogórek krojony w cienkie plasterki, posolony i zmacerowany (trzeba przykryć talerzem i przygnieść czymś cięższym, żeby dobrze puścił sok). Wodę z solą odlewam. Ogórki zalewam śmietaną z cytryną lub octem, solą, pieprzem i koperkiem.
    • klubgogo Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 18:30
      Ścieram na tarce, ale nie na oczkach, tylko takiej krajalnicy - na bardzo cienkie plasterki, solę, odstawiam do zmiękczenia, do tego dodaję później doprawiony pieprzem i cukrem jogurt grecki.
      • andaba Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:02
        Mizeria - ogórek na szatkownicy w cienkie plastry, sól, ocet, śmietana.

Sałatka ogórkowo-pomidorowa - kak wyżej, ale z pomidorami w proporcji 2:1, pomidorów więcej, a oprócz tego cebula.
        W sezonie to posiłek na rano, wieczór i południe, rano i wieczór do chleba z masłem, w południe do ziemniaków.
        • 3-mamuska Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:16
          Kroje ogórki w pólksiezyce, dodaje sól i odrobinke cukru, odstawiam , potem odlewam wodę i zalewam gęsta śmietaną. Nie daje nic wiecej ani peieprzu ani octu czy koperku.

Robię tez taka scieramna grubych oczach i ogródka i rzodkiewki. Sól cukier, i jak wyżej.
    • zofijkamyjka Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:30
      z cukrem, solą, cytryną, jogurtem i cebulą smile
    • lilly_about Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:37
      Ogórki starte w grube plastry, śmietana + kefir, sól i pieprz i czasem jeszcze koperek. Mniam.
    • inguszetia_2006 Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 19:40
      Witam,
      Cienkie plastry ogórka, trochę soli, pieprzu, śmietany, octu i cukru szczypta.
      Pzdr.
      Ing
    • kub-ma Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 20:25
      U mnie wersja pierwsza choć nie zawsze z pieprzem, czasem sama sól.
    • lady-z-gaga Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 20:36
      Ogorek pokrojony i odstawiony, aby puścił wodę
      ew. wersja II - krojony tuz przed zjedzeniem, wtedy jest jeszcze chrupki
      na to śmietana (porządna, a nie jakaś chudzina) z solą i pieprzem
      i dużo koperku
    • joxanna Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 20:54
      Ogórki w kostkę. Jogurt grecki + sól + pieprz + cytryna.

Mój ogórek w kostkę budzi niezwykłe emocje. Zdumienie budzi. Bo rzekomo prawdziwa mizeria musi być w plastry, pod hasłem 'u nas w domu zawsze były plastry'.

A ja uważam, że kostkę je się wygodniej, niż plastry.
      • joxanna Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 20:55
        I jeszcze czasem lubię dodać parę listków mięty, albo kiełki słonecznika. Kiełki super pasują, są takie mięsiste.
        • ywwy Re: Jaką robicie mizerię? 30.07.13, 21:16
          no to u nas jest tak: ja tylko kroję ogóry w plastry a potem rozdzielam na dwie cz. bo mamy dwie frakcję: słona - moja i słodka męża i dzieci smile
          mi do szczęścia wystarczy śmietana kwaśna, sól i ziemniaczki a oni cukier, sól, kwasek cytrynowy, i nawet słodka śmietanka!
          Koperek sypiemy na pyry.

Podobnież przyrządzamy sałatę.

Ogórki ,pomidory i cebula raczej z oliwą. Ogórki z pomidorami nie szkodzą tylko tracą swoje odżywcze składniki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka