agnieszka77_11 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:01 Kawałek mięcha indyczego, włoszczyzna, listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Kompletnie nie używam kostek rosołowych ani innych ziarenek smaku i vegety. Dziewczyny a jakiego przecieru/pomidorów z kartonika najczęściej używacie? Ja używam z reguły przecieru Łowicza. Nigdy nie robiłam pomidorówki z pomidorów z kartonika, ale muszę spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
sole78 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:14 w sezonowej wersji: na maśle przesmażam cebulę, ząbek czosnku, marchewkę, dodaję pokrojone pomidory (ze skórą jak blenduję w termomiksie, bez skóry jak blenderem), zalewam wodą, gotuję, miksuję, doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodaję śmietany do całości lub bezpośrednio na talerz, podaję przeważnie z ryżem lub z mozzarellą, bazylią i grzanką. W zimie korzystam z przecierów własnej roboty. Nieskromnie przyznam, że pomidorówka w tym wydaniu cieszy się ogromną popularnością Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:59 sole78 napisała: > Nieskromnie przyznam, że pomidorówka w tym wydaniu cieszy się ogromną popularnością Nie dziwię się, bo brzmi smakowicie Odpowiedz Link Zgłoś
zuwka Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:35 Zawsze na rosole z korpusu albo porcji rosołowej plus żołądki. Zazwyczaj koncentrat pomidorowy zbełtany ze śmietaną. I uwielbiam z ryżem. I dużo zielonej pietruchy lub lepiej koperku. Kleksa śmietany nie stosuję Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:39 Lubię taką rzadką: bulionetka, przecier pomidorowy, czosnek, przyprawy. Podane z ugotowanym oddzielnie ryżem lub drobnym makaronem. Nie znoszę ryżu gotowanego w zupie. Czasem- krem z pomidorów- podsmazam cebulkę, czosnek, do tego wrzucam pomidory, duszę, przyprawiam i potem miksuję. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:54 Najpierw gotuję rosół. Czyli włoszczyzna + prawdziwa kura (niesklepowa, od znajomego). A potem do gotującego się rosołu wlewam przecier pomidorowy, który robię sama i trzymam w słoikach zawekowany. Z własnych pomidorów. Makaron robię sama a jak mam lenia to kupuję, gotuje go oczywiście oddzielnie. Zwykle niczym "nie zabielam" bo rodzina nie lubi ale moi rodzice zabielają jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:59 robię tak anjaxgotuje.pl/przepisy/Amore%20pomidore,%20pomidorowe%20love.html musi być przede wszystkim gęsta, mocno pomidorowa i koniecznie z ryżem Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A jak robicie pomidorową? 08.08.13, 22:08 na rosole do tego przecier, śmietana (ale nie do gara tylko do talerza, bo u mnie nie każdy lubi zabielaną zupę), jakiś szeroki makaron (wstążki, świderki, kolanka i te pe) makaron gotuję osobno Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: A jak robicie pomidorową? 09.08.13, 08:42 Dusze na oliwie cebule, czosnek, lodyge selera, marchew, odrobine cukru. Oczywscie dojrzale pomidory, poza sezonem z puszki. Dodatki w zaleznosci od smaku na jaki mamy ochote sok z cytryny, limonki, pesto, suszone pomidory, vinegret, tamarind, kolendra, kumin, chilli, imbir, soczewica, ciecierzyca, bazylia. W wersji klasycznej jadamy ja najczesciej z pieczywem podpieczonym w piekarniku wczesniej skropionym oliwa, posypanym pieprzem, ziolami itp. Zupe pomidorowa jadamy w postaci kremu. Nigdy nie gotuje jej na miesie ani z makaronem i ryzem. Smietana jako dodatek tylko bezposrednio do miseczki/kubka jesli ktos lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: A jak robicie pomidorową? 09.08.13, 09:53 Pomidorowa zawsze na żeberkach, marchewka i dużo pora, koncentrat Pudliszki. Makaron lub ryż, trochę śmietany kwaśnej i natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś