Dodaj do ulubionych

Jelito drażliwe-probiotyki

05.08.13, 15:11
Czy któraś z Was ma-miała -syndrom jelita drażliwego?
Od jak dawna ? Da się z tego wyjść ?
Możecie polecić jakiś probiotyk dobry na odbudowanie flory bakteryjnej ?
Napisałabym na ZdrowiuKobiety ale IBS ma MójM, wolę zdać się na Waszą praktykę niż poradę farmaceuty
Obserwuj wątek
    • gazdzinazdaleka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 15:21
      Dolegliwości powracają, tak to już jest. Należy unikać stresu (świetny dowcip), stosować odpowiednią dietę. Na odbudowę najlepsze są naturalne jogurty i kefiry (prawdziwe, bez dodatków w postaci mleka w proszku, cukru itp.), spożywane regularnie, najlepiej codziennie.
      • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 16:01
        M nie może prawdziwych jogurtów uncertain
        Masz rację z tym świetnym dowcipem, eh
        • gazdzinazdaleka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 16:08
          Lekarz czasem przepisywał mi kapsułki z bakteriami probiotycznymi - może zapytać właśnie lekarza?
        • gazdzinazdaleka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 16:17
          To było coś takiego:
          www.farmaline.be/pharmacie/commander/probiotical-400mg-60-capsules/
          lub takiego
          www.wayfair.com/Medline-Florastor-Probiotic-Capsule-OTC0017-MLN2646.html
          • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 16:19
            lekarka mówiła, żeby brać-w aptece jest duży wybór. ale masz rację-nie pomyślałam, że może są jakieś mocniejsze na receptę. dzięki!
    • obmyslam_swiat Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 21:43
      Ja mam bardzo dobre doświadczenia z Beneflorą (odbudowanie flory) oraz z SanProbi (profilaktyka).
      • nolus Re: Jelito drażliwe-probiotyki 05.08.13, 22:57
        Nie stosuję probiotyków,ale się przymierzam. Często boli mnie żołądek,za co w 50-60% na pewno odpowiada nerwica. Na razie piję kleik z siemienia lnianego i już widzę poprawę - nie mam uczucia, że brzuch jest pełny jak balon, nie słyszę burczenia i przelewania się. Polecam - taka mikstura może niezbyt ładnie wygląda,ale jest baaaaardzo zdrowa.
        • grave_digger Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 09:07
          a jak smakuje? suspicious
    • grave_digger Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 09:07
      Nigdy nie brał probiotyków?
      W jego przypadku brałabym Beneflorę stale, a na pewno przez rok najpierw (pierwsze efekty przyjdą po paru m-cach). A nawet poszukała dobry synbiotyk (probiotyk+prebiotyk). Odrobaczyła i zastosowała dietę antygrzybiczną - badał candidę? leczył ją?
    • run_away83 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 09:25
      Linex forte - bardzo dobry probiotyk, z tych silniejszych. Mnie uratował bebechy po dwumiesięcznej antybiotykoterapii w poprzedniej ciąży. Plus dieta, pewnie macie jakąś zleconą przez lekarza. W przewlekłych schorzeniach przewodu pokarmowego dieta gra kluczową rolę.

A dlaczego mąż nie może jogurtów - nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego, czy jakaś inna przyczyna?
      • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 11:16
        nietolerancja laktozy

dzięki za pomoc dziewczyny-kupiłam enterol bo farmaceutka doradziła ale widzę, że będę musiała oddać bo jest w nim laktoza

grejw-to nie robaki ani candida, bierze dicoflor60 od ok 2-3lat, nieregularnie
        • run_away83 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 12:08
          Jeżeli to nietolerancja laktozy, to dobre, ekologiczne jogurty naturalne, które nie mają dodanego mleka w proszku, serwatki ani śmietany prawdopodobnie mógłby jeść, bo w nich laktozy nie ma.

Polecam oczywiście skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem i przetestować na początek śladową ilość - łyżeczkę jogurtu, odczekać dwie trzy doby, jak się przyjmie to dwie łyżeczki i po troszeczku zwiększać ilość.

Linex forte, który Ci doradziłam, z tego co pamiętam, nie ma w składzie laktozy, ulotka którą znalazłam w sieci to potwierdza, ewentualnie dopytaj w aptece.
          • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 13:48
            M robi takie prowokacje-"tolerowana' przez organizm ilość to 1 łyżeczka
            Zapytam o ten lek, dzięki
            • grave_digger Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 15:48
              On nie ma wrażliwych jelit, bo może być tak, że jego organizm w ogóle nie produkuje enzymu do trawienia laktozy i już nigdy tego nie będzie robił. Od kiedy ma tę nietolerancję? Od zawsze? Oprócz laktozy czy o coś jeszcze chodzi, czy po prostu chcecie tylko tę nietolerancję wyleczyć?
              • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 15:59
                Grejw
                Ma nietolerancję laktozy
                I ma jelito drażliwe

Jelito dawalo o sobie znać jeszcze w dzieciństwie-nie zdiagnozowane-na sile przybrało kilka lat temu w wyniku stresu w pracy. Nietolerancja jakąś chwilę przed jelitem.
                Chyba nie da się wyleczyć nietolerancji laktozy-łyka enzym, unika mleka i jego niektórych przetworów. (ser żółty ok, twaróg ok, homogenizowany ok, jogurt nie, śmietana nie)
                Z jelitem problem jeszcze większy-namawiam na psychologa -ale słabo mi idzie.
                Może na emeryturze tongue_out
    • d.o.s.i.a Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 13:17
      Dla odbudowania flory bakteryjnej w pierwszej kolejnosci nalezy wyeliminowac cukier i wybic szczepy bakterii i drozdzy, ktore cukrem sie odzywiaja.
      Z probiotykow w zupelnosci wystarcza kiszonki.
      Aby wspomoc wybijanie zlych bakterii warto spozywac xylitol.
      Wszelkie probiotyki i inne wynalazki to STRATA KASY i chwyt marketingowy. One nie robia absolutnie nic, czego nie zrobi porcja kapusty kiszonej...
      • run_away83 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 13:55
        Super. To teraz powiedz mi, czy wiesz co się stanie jak osoba chora na zespół jelita drażliwego zapoda sobie porcję kiszonej kapusty? Bo z moich obserwacji wynika, że zwykle skutkuje to mega bolesnymi wzdęciami i sraczką...
        • d.o.s.i.a Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 14:00
          > Super. To teraz powiedz mi, czy wiesz co się stanie jak osoba chora na zespół j
          > elita drażliwego zapoda sobie porcję kiszonej kapusty? Bo z moich obserwacji wy
          > nika, że zwykle skutkuje to mega bolesnymi wzdęciami i sraczką...

To jest normalna reakcja osoby, ktora ma jelita niezasiedlone prawidlowa flora bakteryjna. Przy regularnym spozywaniu kiszonek ksztaltuje sie prawidlowa rownowaga jelitowa i takie objawy sie koncza.
          • run_away83 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 14:06
            Niezupełnie... bo zespół jelita drażliwego nie wynika tylko li i jedynie z zaburzeń flory jelitowej. To jest przewlekła choroba, dość często nieuleczalna. W celu złagodzenia dolegliwości trzeba przestrzegać stałej diety, która polega m.in. na unikaniu potraw ciężkostrawnych i wzdymających. Samo odbudowanie flory jelitowej niestety nie wystarczy.
        • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 14:04
          Run, daj spokój
          Dośka dała dobre rady dla kogoś bez problemów zdrowotnych a nie ze zjechanymi jelitami
          • d.o.s.i.a Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 15:47
            A co to sa "zjechane" jelita?
            • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 16:00
              nie pracujące w sposób właściwy dla zdrowego organizmu
          • run_away83 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 16:03
            Guderianko, a jeszcze jedno mi się nasunęło, nie mieliście przypadkiem jakiś czas temu infekcji rotawirusowej? Dzieciaki zwykle przechodzą bez długotrwałych powikłań, ale u dorosłych rota potrafi wywołać trwałą lub czasową nietolerancję laktozy oraz przewlekły stan zapalny dowolnego odcinka przewodu pokarmowego, który może się zacząć dawać we znaki nawet kilka miesięcy po przechorowaniu rotawirusa i często jest mylnie diagnozowany jako wrzody żołądka, dwunastnicy lub właśnie zespół jelita drażliwego. Bo objawy są bardzo podobne. A postępowanie jednak trochę się różni.
            • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 16:09
              Rotawirus był jakieś 6 lat temu.
              Jelito ewidentnie nasiliło się w wyniku zmiany w życiu zawodowym (wcześniej pojawiało się sporadycznie, Mąż dopiero teraz wiąże fakty z dzieciństwa)
              • d.o.s.i.a Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 16:26
                > Jelito ewidentnie nasiliło się w wyniku zmiany w życiu zawodowym (

jak wnioskuje z reszty watku - to kwestia stresu, tak?
                Otoz, nie wierze, ze osoba zestresowana w pracy zywi sie idealnie. Podejrzewam szybkie jedzenie byle czego i stad te "zjechane" jelita...
                Ale spoks, zawsze mozna kupic pol apteki probiotykow.
                • guderianka Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 16:30
                  A wierz sobie w co chcesz
                  A co do jedzenia w pracy-guzik wiesz tongue_out
    • slonko1335 Re: Jelito drażliwe-probiotyki 06.08.13, 15:59
      Kiedyś(jak z lambliami i candidą walczyliśmy ) jakiś lekarz zalecił Optimę ale musieliśmy sprowadzać ze Stanów-może masz jakiś dostęp?
      www.naturesway.com/Products/Probiotics/15652-Primadophilus-Optima.aspx
      www.nutritionexpress.com/supplements/probiotics/natures+way+primadophilus+optima+high+potency+60+billion+30+capsules.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka