Dodaj do ulubionych

wybór kierunku studiów

19.08.13, 18:50
podpowiedzcie, czy lepiej zrobic licencjata z grafiki komputerowej to co naprawdę osobe interesuje, czy zrobić inżyniera z informatyki ze spacjalizacją grafika.
Nie umiem doradzić koleżance. Ona uwielbia grafikę komputerową, i to ja najbardziej interesuje. Ale jest tylko jedna szkoła licencjat. Czy lepiej inżynierskie inforkatyka, sa przsedmioty grafiki, a później mgr z grafiki?
co radzicie? Moze ktoś z Was tak kończył?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 18:53
      Ja tam uważam ze lepiej mgr niż licencjat ale to zależy czy koleżanka da sobie rade z reszta przedmiotów na studiach...
      • marcela16 Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:23
        koleżanka pracuje jako grafik 10 lat, ma doświadczenie, więc na informatyce moze być problem, potrzebuje papier tak naprawde
        • lauren6 Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:56
          Jak jej potrzebny tylko papier to niech nie cuduje tylko idzie na grafikę. Na informatyce grafiki będzie jak na lekarstwo, za to dużo matematyki, programowania. Może się okazać, że sobie z tym nie poradzi, skoro artystyczna dusza i tylko straci czas, i pieniądze na te studia.
    • maggorlo Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 18:57
      Ja bym się dowiedziała, czy po tym licencjacie będę mogła przeskoczyć np.na 2 rok studiów inzynierskich, lub czy zaliczenia z przedmiotów będą uznane przez uczelnie wyższą.
      • marcela16 Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:24
        maggorlo napisała:

> Ja bym się dowiedziała, czy po tym licencjacie będę mogła przeskoczyć np.na 2 r
        > ok studiów inzynierskich, lub czy zaliczenia z przedmiotów będą uznane przez uc
        > zelnie wyższą.
        a po co przeskakiwac, nie o to pytam, chodzi czy lepiej miec papier z grafiki czy lepiej mieć papier z informatyki, co lepsze.
        • dlania Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 20:46
          MOże mieć licencjata z grafiki, a mgra z informatyki.
    • bei Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:05
      Czy koleżanka jest uzdolniona plastycznie?
      Jeśli tak, niech obierze grafikę artystyczną.
      Myśle, ze jeśli to jest pasja, to siedzi w niej artyzm, chyba, ze bardziej jej chodziło o dochodowość websterską smile

Moj syn grafikę traktuję jako hobby ( studiuje ekonometrię i informatykę), jego uczelnia jest bardziej praktyczna niż teoretyczna ( jejku, ależ wytlumaczyłam)
      Pierwsza to AGH drugą, ktorą mialam na mysli to UJ smile
      I jeśli chodzi o jego dziedzinę zabaw z grafiką, to Krakow nie ma uczelni, ktora by ją rozwijala.
      Jesli chodzi o artyzm to Łódź albo Warszawa.
      Gdyby kolezanka byla moją kolezanką namawialabym ją na magisterskie, chyba, ze nie jest jeszcze pewna swojej drogi, to licencjat jako batut smile
      Najważniejsze, by gdzieś probowal realizować marzenia, nawet, jak zmieni kierunek w drodze to zawsze to jest rozwoj i do przodu smile
      • marcela16 Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:27
        bei napisała:

> Czy koleżanka jest uzdolniona plastycznie?
        > Jeśli tak, niech obierze grafikę artystyczną.
        > Myśle, ze jeśli to jest pasja, to siedzi w niej artyzm, chyba, ze bardziej jej
        > chodziło o dochodowość websterską smile
        >
        > Moj syn grafikę traktuję jako hobby ( studiuje ekonometrię i informatykę), jego
        > uczelnia jest bardziej praktyczna niż teoretyczna ( jejku, ależ wytlumaczyłam)
        > Pierwsza to AGH drugą, ktorą mialam na mysli to UJ smile
        > I jeśli chodzi o jego dziedzinę zabaw z grafiką, to Krakow nie ma uczelni, ktor
        > a by ją rozwijala.
        > Jesli chodzi o artyzm to Łódź albo Warszawa.
        > Gdyby kolezanka byla moją kolezanką namawialabym ją na magisterskie, chyba, ze
        > nie jest jeszcze pewna swojej drogi, to licencjat jako batut smile
        > Najważniejsze, by gdzieś probowal realizować marzenia, nawet, jak zmieni kieru
        > nek w drodze to zawsze to jest rozwoj i do przodu smile
        >

tutaj chodzi o to ze z grafiki jest super, w sumie papier zorbiłaby na samych piątkach, ale co to licencjat w sumie. A grafiki mgr jest mało i moze sie okazac ze z licenjatem zostanie, z powodu braku uczelni, kierunku.
        Natomiast inż, lepiej brzmi tytuł, do tego szeroki kierunek bo informatyka której mało umie a specjalizacja z grafiki którą umie rewelacyjne. Do tego ma talent rysowania.
        Nie wiem co jej doradzić
        • empirical Re: wybór kierunku studiów 19.08.13, 19:35
          Powiem Ci tak, jestem grafikiem i zatrudniałam grafików - nigdy nie braliśmy inżynierów pod uwagę, tylko i wyłącznie ludzi po studiach artystycznych. Komputer to przy grafice narzędzie (jak pędzel) więc rozległa wiedza informatyczna jest niepotrzebna.

Chyba że mówimy o grafice 3d i programowaniu, to inna bajka.

Jak ktoś ma 10 lat doświadczenia, jak wspominałaś, to brak studiów jest wogóle dla pracodawcy nieistotny - liczy się portfolio. No, można postudiować hobbystycznie najwyżej.
    • marcela16 Re: wybór kierunku studiów 20.08.13, 14:15
      to się wyjasniło. Zadna szkoła w Warszawie nie uczy grafiki od pierwszego roku. Czyli studiuje sie informatykę inż, a na 3 lub 4 roku dopiero wchodzi grafika. Nie ma szkoły która uczy samej grafiki, chyba ze studium policealne. Szkoda.
      • sen.bon Re: wybór kierunku studiów 20.08.13, 19:21
        PJWSTK uczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka