Dodaj do ulubionych

Chcę mieć dzidziusia

04.08.04, 14:44
Witam wszystkie emamy. Zwracam się do Was bo jesteście doswiadczone w tej
wkestii. Mam 22 lata i od pazdziernika rozpoczynam 4 rok studiów dziennych.
Odkąd mąż dostał stała i pewną pracę myslimy o dzidziusiu. Maż bardzo chce,
ale ja się strasznie boje i mam duże obawy. Chodzi o to, że na studia bedę
musiała codziennie dojeżdzać pociagiem, boję się, że zniosę źle ciążę niekogo
nie będzie pod reką wraziie czegoś i że zawalę studia.
Powiedzcie czemu zawsze jak człowiek czegos chce to musi być tyle
wątpliwości tyle miotania się między soba i tyle zapytań??? Juz sama nie wiem
czego chcę. Teraz jak mam wolne i siedzę sama po całych dniach, kiedy mąż
jest w pracy, to w domu panuje taka pustaka, nic nie słychać oprócz wrzasku
papugi smile znowu jak się zaczną studia będzie urawanie głowy i brak czasu na
nicsad
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: Chcę mieć dzidziusia 04.08.04, 14:54
      Czesc,
      Ile Ci jeszcze lat zostalo: rok, dwa? Ja uwazam, ze lepiej poczekac jeszcze
      troche. Ciaza ciazy nie rowna i podczas, gdy niektore kobiety maja duzo energii
      i sily, zdarza sie, ze trzeba lezec i sa problemy. Do tego dojdzie Ci stres, ze
      trzeba konczyc studia, ze sesja, ze nie mozesz chodzic na zajecia, etc. Wiec
      zaczekaj jeszcze troszke.
      pozdrawiam,
      m.
      • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 04.08.04, 14:57
        hej zostało mi w sumie 2 latka, tyle ze znowu teraz jak by był dzidzius to
        potem mogłabym iść do pracy bez obawy, ze mnie nie przyjmią bo nie mam dziecka.
        Dzisiejsze realia są beznadzejne i tak, źle i tak też źle. Wiem, każda kobieta
        reaguje inaczej i własnie tego nie wiadomo jak to będziesad
        • mamamon Re: Chcę mieć dzidziusia 04.08.04, 15:03
          A mi sie zawsze wydawalo, ze to te bez dzieci chetniej przyjmuja.
          • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 04.08.04, 15:43
            możliwe, tyle ze np mojej znajomej któraz znalazła prace kazali podpisać
            klauzule dwu letnia, ze nie zajdzie w ciąze i nie odejdzie bo jak tak to bedzie
            musiała zapłacić sporosad
            • zorkas Re: Chcę mieć dzidziusia 05.08.04, 15:56
              Iwsz co - poczekaj troszkę, bo rzeczywiście różnie możesz przejśc tę ciążę - ja
              to nawet tramwajem nie dam rady jechac i ciągle wymiotuje i w ogóle czasem to
              mało fajnie jest. Poza tym hormonki sprawiaja, że inne rzeczy zaczynają się
              liczyć i nie wiem, czy studia nie przestaną byc mniej ważne.
              To już lepiej teraz znajdź pracę i zdobądź jakieś doświadczenie -z
              doświadczeniem zawsze łatwiej przyjmują do pracy. A takie dwa lata pracy (nawet
              czasowej, nawet bez etatu, byleś listy referencyjne miała i szanszę wpisania
              czegoś do życiorysu) mogą więcej zdziałać przy poszukiwaniu pracy nic cokolwiek
              innego.
              A jak Ci w pracy kiedyś tam kazą podpisać takie oswiadczenie to koniecznie
              podpisz - i to ze dwa razy i weź sobie kopię:0) Sprawa w sądzie pracy
              gwarantowana, że wygrasz i nic się takim kwitem nie musisz przejmować - jest
              kompletnie niezgodny z prawem i nic Ci nie zrobią jak zajdziesz.
              ____
              Już w marcu'05 będę mamusią.
    • josik11 Re: Chcę mieć dzidziusia 05.08.04, 16:02
      Ja poczekalam.
      Tylko ze u mnie byla inna sytuacja nawet stworzona do rodzenia dzieci.
      Studiowalam zaocznie 4,5 lata a potem jeszcze 2 lata wieczorowo.
      Gdybym nie czekala to moje dziecko mogloby isc juz do szkoly a tak ma dopiero 3
      m-ce a ja juz 30 - stke na karku i chyba Marta bedzie jedynaczka...
      A co do pracy to zaczelam ja bedac na ostatnik roku tych zaocznych studiow.
      Ja zaluje ze nie urodzilam wczesniej ale fak jak juz powiedziala jedna z
      dziwczyn ciaza ciazy nierowna i mogloby ci to przeszkodzic w studiowaniu. A z
      now brac dziekanke? Czy ja wiem czy mialabym tyle zaparcia i wrocic na uczelnie?
      Aska
      • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 16:18
        dzięki dziewczyny za odpowiedzismile
        no własnie raczej nie chciałabym zawalać studiów i brać dziekanki. Myślałbym
        raczej o indywidualnym toku nauczania(to również jest możliwe ale zależy od
        wykładowców tylko i wyłącznie). jest to bardzo ciężki orzech do zgryzienia,
        ciągle myślę i się zastanawiam. Chyba odstwię tabletki, przecież zawsze po
        miesiącu mogę znowu je zacząc brać i zobaczę jak bedzie(mąż narzeka ze od
        tabletek nie mam ochoty na seks nie wiem czy może to być też tym spowodowane?).
        • sakada Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 16:46
          Ja nie czekałam. Mam ślicznego synka i studiuję zaocznie. Poród miałam jak marzenie, dzidzuś zdrów jak ryba. Wiesz, że z punktu widzenia biologii najlepszy czas na rodzenie dzieci to 20-25 lat (mniejsze ryzyko wad, lżejszy poród). Pamiętaj, że odkładając to w czasie możesz nie zauważyć, gdy Twój zegar biologiczny przestanie tykać i skończy się na piesku, czy kotku... A im człowiek starszy - tym bardziej wygodny. Choć oczywiście w Twoim przypadku tak być nie musi. Za to, jeśli miałabyś dzidzię teraz - odchowasz ją nieco i nadal możesz cieszyć się młodościąsmile
          Pozdrawiam.
          • sugar_mama_danielcia Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 17:44
            Poczekaj jeszcze troszeczke.
            Ja sama nie chcialam czekac, ale los okazal sie laskawy wink Lecialam do Polski w
            3 miesiacu ciazy na obrone. Mialam szczescie bo nie mialam mdlosci i zmeczenie
            juz stawalo sie historia.
            W obecnej ciazy czulam sie tak paskudnie, ze nie da sie tego opisac. W
            pierwszym trymestrze nie dla mnie byly wyprawy do sklepu, przejazdzki srodkami
            komunikacji miejskiej - moim przyjacielem byl woreczek, w ktory niemal
            codziennie wymiotowalam bedac w parku, na ulicy. Przykre uczucie.
            Nigdy nie wiesz na jaka ciaze trafisz, nie wiesz czy dzidzia, ktora Ci sie
            narodzi da Ci spac noca. Nie wiesz czy nie bedziesz musiala lezec w czasie tych
            magicznych 9 miesiecy. Nie wiesz czy porod nie zakonczy sie cesarskim cieciem i
            twoja rehabilitacja bedzie dluzsza.
            Mysle, ze bardziej docenisz macierzynstwo jak problem zaliczenia sesji i
            egzaminow spadnie ci z karku.

Sugar
          • wieczna-gosia Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 18:33
            w kwestii formalnej sakado
            dnia 20. 06
            bylas 20-letnia mamusia, mialas za soba matury i egzaminy na studia przed
            soba wink)
            teraz juz studiujesz i to zaocznie wink)
            cos przegapilam?
            bo jesli sie dostalas na studia to gratuluje ale pardon nic nie wiesz o tym jak
            sie studiuje z dzieckiem wink))
            • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 18:41
              ja w połowie 4 roku zaszłam w ciąże - planowalismy i się duało za pierwszym
              razem,wszystko było OK,egzaminy zdawałam prez telefon,kiedy juz bałam sie
              jezdzic na uczelnie( to byl 5 rok),urodzilam przed zimowa sesja i tez jakso
              poszlo,ale tragedia bylo dla mnei pisanie pracy magisterskiej,zajmowanie sie
              dzieckiem 24/7,czas na zrobienei obaidu itd.Nie wyrabialam,ale dalam rade.Mimo
              to bylam i jestem zdania,ze urodzic dziecko na ostatnim roku studiow - czy
              wczesniej wiaze sie ze stresem,nerwowką.Trzba umeic dobrze zorganizowac czas.Ja
              mialam to szczescie ze udalo mi sie nei jezdzic na zjady.promotor mi bardzo
              pomagal.Ale roznie w zyciu bywa.

Teraz jzu powoli zapominam jak to bylo ciezko na pcozatku,maluch rosnei jak na
              drozdzach,w planach niebawem poczecie nastepnego stworzonka.
              Ale wydaje mi sie ze lepiej teraz niz czekac,czesto jest tak ze kobiety ktore
              czekaja potem maja problemy z zajsciem w ciaze i wteyd dopiero zaczynaja sie
              schody.
    • impala29 Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 18:44
      machnij sobie dzieciaka i zobaczysz zjaka to rozkosz...........
      nikt nie da recepty ze bedzie tak i tak...
      tylko pamietaj ze to decyzja na całe zycie
      • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 18:51
        dokładnie,nie wyobrazam sobie zycia bez mojego Dominika.A to jak bedziesz
        znosila ciaze nikt nie moze Tobie zagwarantowac czy lepiej maja tyle lat co
        teraz czy w wieku np. 25 po studiach.itd
        Na pewno sobie poradzisz.
    • erinaceus Re: Chcę mieć dzidziusia 06.08.04, 19:05
      Radziłabym Ci poczekać - tak jak pisały dziewczyny - ciąża może przebiegać mało
      komfortowo, a jak już dzidziuś się pojawi, to o komforcie wcale nie będzie
      mowy. Zapewne będziesz zestresowana ciągłym rozdarciem między uczelnią a
      dzieckiem, o ile w ogóle bedziesz w stanie studiować (możesz liczyć na pomoc?)
      pozdrawiam
      aga
      • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 07.08.04, 15:07
        Hej witam Was ponownie)
        dzięki za szczere opinie. Wiem, że to jest decyzja na całe zycie i wielkaa
        odpowiedzialność. Mam teściów którzy z wielką chcęcią by pomogli i są w stanie
        pomóc bo już są na emeryturach takze mają czas.
        Wiem, że wielkim plusem jest młodość im wczesniej tym lepiej, a co bedzoe to
        nigdy niewiadomo i to jest właśńie ten minus ale tak już chyba jest we
        wszytskim, że więcej niewiadomychsad
        • magdazaw Re: Chcę mieć dzidziusia 08.08.04, 13:52
          ja także zaczynam od października 4 rok studiów i mam już 11-miesięcznego
          synka smile rok byłam na dziekance, ponieważ moje studia wykluczają ciążę -
          studiuję chemię. Nie jest lekko, ale nie żałuję, kocham Mateuszka ponad życie i
          nie wyobrażam sobie jakby Go nie było.
          Magda
    • domali Re: Chcę mieć dzidziusia 08.08.04, 14:03
      Ja urodziłam synka na drugim roku studiów, wzięłam roczną dziekankę (co nie
      jest równoznaczne z zawaleniem studiów), od września zaczynam czwarty rok.
      Dziecko podczas studiów to wielki plus z jednego powodu - nigdy, pracując, nie
      będziesz miała dla maluszka tyle czasu, co teraz. Chociażby trzymiesięcznych
      wakacji, ferii, długich przerw świątecznych. Poza tym łatwiej opuścić zajęcia,
      gdy maluch choruje, niż wziąć wolne w pracy.
      No i to, o czym piszesz - kończąc studia będiesz miała odchowanego brzdąca i
      myślę, że prędzej pracodawcy uwierzą, ze więcej dzieci nie planujesz, bo masz
      już jedno, niż w to, że jako młoda mężatka 'na razie o tym nie myślisz'.
      Co do studiowania z dzieckiem, to nie ukrywam, łatwo nie jest. Ale wszystko to
      kwestia organizacji.
      Ja cały pierwszy rok życia Wiktorka spędziłam z nim, potem poszedł do żłobka, a
      ja wróciłam na studia (dzienne).
      I tak sobie powoli zyjemy, sesje są wykańczające (bo uczyć się mogę, jak mały
      śpi, czyli czasami na przykład około 4), ale da się to przeżyć. Aha, i nie mamy
      do pomocy nikogo, bo rodzina cała daleko.
      Jesli tylko kwestie 'organizacyjne' Cię powstrzymują, a jesteś pewna, że chcesz
      dziecka, to wierz mi, można dać sobie radę.
      Pozdrawiam, Dominika
      • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 08.08.04, 19:12
        Dzięki Dominika za liścik. Z dnia na dzień razem z mężem zastanawiamy się nad
        zajściemsmile na razie postanowiliśmy odstawić tabletki na miesiąc- myslę, że to
        dobry krok u przyszłoścismilezobaczę teraz jak się ureguluje cykl. Dużo mi
        pomagają Wasze posty i czytam je z wielkim zainteresowaniem. Pozdrowionka dla
        wszystkich mamuś i ich bobaskówsmile wszytskie zdjęcia bobasków są prżeśliczne
        • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 08.08.04, 19:16
          Oby się udało i uwazam,ze dobrze robiszsmile
          • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 10:55
            dzięki za wsparcie nawet nie wiecie ile to dla mnie znaczy. tak naprawdę nie
            mam z kim o tym porozmawiać podzielić sie wątpliwościami. Dzieki jeszcze razsmile
            • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 11:09
              ja mam prawei 8 miesiecznego szkraba,w pt byłam u lekarza,przepisal mi kwas
              foliowy,w tym tygodniu ide do rodzinnego po recepte na szczepionke na rozyczke
              i zaczynamy produkcje rodzenstwa dla Dominikasmile
              • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 11:15
                To wspaniała wiadomość, cieszę się razem z Wami i naprawdę zyczę powoedzeniasmile
                • allga Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 12:22
                  Hejhej!
                  A ja Ci radzę po przeczytaniu całego wątku iść sama (!) do lasu lub zamknąć się
                  w ciemnym kibelku, zamknąć oczy, wyciszyć się i zapytać: czy JA tego chcę? My
                  emamy możemy Ci z pełną życzliwością radzić, ale nasze rady opierają się na
                  naszych doświadczeniach (+sióstr, sąsiadek, koleżanek), a co kobitka, to
                  doświadczenie.

Pozdrawiam z całego serca i życzę, aby Twój wybór był zgodny z Twoimi
                  potrzebami i pragnieniami. No i jeszcze Twojego męża oczywista. Tu muuuusi być
                  zdogność!
                  • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 14:26
                    mąż i ja mamy takie samy obawy on boi się o mnie i nic nie chce na siłę ani
                    mnie do niczego zmuszać. Jeszcze raz dzieki za rady i wyrozumiałość.
                    • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 17:53
                      Będzie dobrzesmile
                      • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 18:35
                        Dominik jest przesłodkismile
                        • aluniaaa Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 18:43
                          a dziekuję bardzosmile Wasze też będzie słodziutkiesmile A mój Dominik bidulek,oczka
                          ma chore,zaropiałe i tak mi go szkodasad masz może GG?
                          Chetnie bym sobie porozmawiała poza forumsmile
                          • pysienka Re: Chcę mieć dzidziusia 09.08.04, 18:48
                            Biedne dzieciątkosad
                            podaje numer gg mój i mojego meża(ale ja na nim raczej tylko jestemsmile) 3903646
                            z przyjemnością porozmawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka