Dodaj do ulubionych

proste i smaczne surówki help

04.09.13, 11:17
Tak, wiem, w necie jest tego mnóstwo, ale ja chcę przepisy sprawdzone przez ematki no i własnie w necie jest tego za dużo wink

Szukam przepisu na surówki (nie sałatki), coś, co można zrobić wieczorem poprzedniego dnia i rano wziąć do pracy i nie mam pomysłu. Robiłam kiedyś surówkę z czerwonej kapusty i marchwi z sosem ze słodkiej musztardy, ale jakoś mi się przejadła. Poza zwykłą z białej kapusty i marchwi nic mi do głowy nie przychodzi. Chętnie coś z np. prażonym słonecznikiem, bo lubimy i z produktów, które można kupić w przeciętnym warzywniaku. I raczej bez cebuli, bo to do roboty wink
Obserwuj wątek
    • imogen0 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 11:46
      Moja ulubiona:
      Tarty surowy seler,rodzynki,prażone orzechy,sos majonez z jogurtem naturalnym,najlepsza właśnie jak się przegryzie przez noc.Podobnie pyszna gdy zamiast selera damy kalarepkę,smacznegosmile
      • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 11:50
        Zadam głupie pytanie - seler w korzeniu czy naciowy? smile
        • kura17 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 11:58
          ja sie wtrace, bo bardzo podobna chcialam zaproponowac wink

seler w korzeniu.

ja jeszcze bardzo lubie seler (w korzeniu wink) + marchewka, starte, z jogurtem (ja dodaje jeszcze troche smietany i majonezu _kieleckiego_)

a mozesz sobie to odgrzac w pracy?
          bo ja sie ostatnio zajadam "salatka z soczewicy na cieplo" - robota minimalna, mozna przygotowac wczesniej, a niezle syci (ja lubie soczwice). mozna tez zjesc na zimno, ale (dla mnie), to juz nie to samo.

ja bardzo lubie surowke z pora, zielonego groszku, jajka na twardo, jogurtu. ale por podobny do cebuli... wink
          • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:06
            Mogę odgrzać, dajesz tę z soczewicą wink
            • kura17 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:49
              ja dla siebie robie takie proporcje:
              filizanka czerwonej soczewicy (ostatnio robilam pomiary, ok 135 gr soczewicy wink ).
              zalewam to 1.5 filizanki wody/bulionu. dodaje z lyzke masla i chlust smietany kremowki i gotuje 10 minut.
              mozna oczywiscie "bez wydziwian", mnie z takimi dodatkami lepiej smakuje. w zasadzie nie doprawiam, bo lubie smak soczewicy, a soli generalnie malo uzywam. mozna dodac przyprawy - sol ziolowa, jakas mieszanka ziolowa, curry (bardzo dobre). jeszcze dodaje troche przecieru pomidorowego lub keczupu. po 5 minutach dodaje jeszcze pomidory koktailowe pokrojone w cwiartki, mozna dowolne pomidory, dowolnie pokrojone smile

to jest wersja podstawowa, ja mam lenia, to wlasnie jem.
              mozna dodac: podsmazone pieczarki/grzyby, super smakuja!
              jakies ziarna/orzechy/pestki wlasnie, ale to po podgrzaniu, tuz przed jedzeniem.
              ja lubie z lyzka tahinu (pasty z sezamu), uwielbiam ten smak nieslodkiej halwy wink
              czasem dodaje pokrojone w kostke i podsmazone mieso/tofu/oberzyne, jest wtedy bardziej syte.
              mozliwosci jest duzo, a baza prosta, smacznego! smile
        • mdro Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:03
          Pewnie korzeń. Inna wersja (aczkolwiek ja robię ją na obiad i nigdy nie stała dłużej niż 1 godz.) - utarty na grubszej tarce (ja robię tarką w maszynce, wtedy jabłko nie ciemnieje) seler i jabłko (proporcje w zależności, czy chce się słodszą, czy bardziej esencjonalną, na początek możesz wypróbować 1:1), sól, jogurt i wszystko. Można dodać sok z cytryny, można orzechy i rodzynki (ja nie daję, bo 1/2 rodziny będzie wydłubywać, a 1/4 marudzić wink).
    • vilez Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:06
      Ja noszę ze sobą umyte marchewki, czasem pietruszkę, czasem surową paprykę. I szlus. Nie upaprzesz się oliwami czy innymi takimi.
    • lelija05 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:08
      Por, jabłko, marchewka (albo i bez) + majonez. Może być z dodatkiem musztardy.
      Aha, można dodać startego żółtego sera.

Pekińska z jabłkiem i ananasem + śmietana z solą i pieprzem.
    • nenia1 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 12:10
      Ja bardzo lubię surówkę z jabłka pokrojonego w kostkę, do tego por i kukurydza.
      Moim zdaniem najlepiej smakuje z nieco kwaśnym jabłkiem bo równoważny smak słodkiej kukurydzy. Do tego majonez, jak ktoś nie chce z majonezem jogurt.
      Można dorzucić mandarynki.
    • lilly_about Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:02
      Zrób zaprawy: buraczki, mądrą kapustę, białą kapustę, ogórki... Bedzie jak znalazł! (nie zabijajsmile )
      • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:08
        Mądra kapusta w sam raz dla mnie wink
        Weź, ostatnio zrobiłam dżem z czerwonych porzeczek, umordowałam się, efekt - jeden mały słoiczek dżemu i garnek do wyrzucenia big_grin
        • lilly_about Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:11
          No bo nie wiesz za co się zabrać, tylko za dżemy?? Ja zrobiłam ogórki, i buraki, mamie wcisnęłam kapustę i paprykę.
        • kura17 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:16
          > Weź, ostatnio zrobiłam dżem z czerwonych porzeczek, umordowałam się, efekt - je
          > den mały słoiczek dżemu i garnek do wyrzucenia big_grin

ciesz sie, ze nie masz dzieci, ktore koniecznie chca Ci pomagac we wszelkich fascynujacych zajeciach kuchennych - rozmiary syfu w kuchni sa niesamowite...
    • bri Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:19
      Kapusta pekińska pokrojona w p paski, ogórek kiszony starty na grubej tarce, trochę śmietany i pieprzu i ewentualnie wody z ogórków kiszonych jeśli byłaby mało pikantna.

Biała kapusta pokrojona w cienkie paski, z dużą ilością siekanego szczypioru, olejem, solą, pieprzem, koperkiem.

Sałata, rukola, przekrojone na pół winogrona, sok z cytryny, olej arachidowy, prażony słonecznik, sól, pieprz.

Moja ulubiona sałatka "do pracy": rukola, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, oliwa, ocet balsamiczny (najlepiej taki zagęszczony).

Ale IMHO niewiele surówek nadaje się jeszcze do jedzenia na drugi dzień. Chyba, że wieczorem byś sobie tylko kroiła, a przyprawiała rano.
      • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:25
        Mogę brać sos w osobnym pojemniczku. Dlatego pisałam o surówkach, bo wszelkie miękkie sałaty po prostu zwiędną w lodówce już pokrojone.
        • sinusoidaa Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 14:04
          Spróbuj mix sałat, w opakowaniu. Resztę skłądników weź w pudełeczkach, na miejscu wszystko tylko wymieszasz. Moja ulubiona pracowa: mix sałat (pół opakowania), pomidory w półplasterkach, kiełki rzodkiewki, papryka w kostkę, pestki dyni, słonecznika (alternatywnie, albo razem, jak kto woli), do tego sos winegret. Pycha
          • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 14:32
            Już tak robię, tylko w moim sklepie nie zawsze je "rzucają", a poza tym czytałam nie za dobre informacje o tych gotowych mieszankach, ponoć je tam czymś sypią.
    • anika772 Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:26
      A czy te surówki nie stracą na apetyczności po nocy spędzonej w lodówce? Większość surowych warzyw, posolonych puści sporo soku.
      Polecam drobno starty seler z jogurtem naturalnym, sól, pieprz, odrobina cukru, i posiekane orzechy/migdały.
      • morgen_stern Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 14:33
        Sos można dodać tuz przed podaniem. Trzeć warzyw rano ani w pracy nie będę smile
    • bella_roza Re: proste i smaczne surówki help 04.09.13, 13:56
      moja ulubiona letnio-jesienna: pomidor, papryka kolor najlepiej żółty żeby ładnie wyglądało, ogórek kiszony lub małosony. wszystko w kostkę, do tego odrobina oliwy, pieprz i sól do smaku - jak ogórki mocno zakiszone to soli już nie daję. nawet jest lepsza po przegryzieniu się w lodówce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka