Dodaj do ulubionych

Kolor oczu dziecka

05.09.13, 10:45
Ematki, znacie się wszystkim więc pomóżcie - ja mam oczy piwne, mąż niebieskie. Pierwsze dziecko ma oczy zielone, drugie niebieskie a trzecie zielone. Interesuje mnie jaki procent szans był na ten zielony kolor u trzeciego dziecka? Bo pewnie niewielki. Wszelkie kalkulatory koloru oczu dotyczą tylko pierwszego dziecka. Rzućcie linkiem, albo wiedzą smile pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 10:57
      Ale ten kalkulator jest tak samo dobry dla pierwszego, drugiego i osiemnastego dziecka.
      Chyba, że masz jakieś naukowe dowody, że występowanie takich to a takich cech w pierwszym jaju i plemniku determinuje to, jakie wystąpią w przypadku trzeciego suspicious
    • fergie1975 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 10:58
      Od 12,5 do 50 %
    • agata_abbott Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 11:14
      Taki sam, jak u pierwszego.

To tak jak z rzutem kostką - prawdopodobieństwo, że za pierwszym razem wypadnie "6" jest 1/6. Tak samo, jeśli zdecydujesz się rzucić znowu - bo to są zdarzenia niezależne.
    • mytka82 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 11:18
      O rany, faktycznie smile dzięki wielkie!
    • joxanna Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 11:18
      No, w naszym przypadku nikt nie poinformował plemników przy drugiej i trzeciej ciąży, że to kolejna ciąża, a nie pierwsza.

Czy dzieci z takich plemników w ogóle są ważne?
    • totorotot Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 13:38
      Wszędzie prawdopodobieństwo jest takie samo jak przy pierwszym, bo zdarzenia są od siebie niezależne
    • gazeta_mi_placi Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 14:41
      Czy możliwe są brązowe oczy w przypadku:

matka - zielone oczy
      ojciec - niebieskie

Czy też jest się wtedy tzw. bękartem?
      • figrut Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 14:58
        > Czy możliwe są brązowe oczy w przypadku:
        >
        > matka - zielone oczy
        > ojciec - niebieskie
        Możliwe. Ojciec mojej córki miał zielone oczy, ja mam zielone, a ona ma piwne.
        • memphis90 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:48
          Nie chcę Cię martwić, ale brąz jest cechą dominującą. Nie ma takiej opcji, żeby urodziło się dziecko z zielono/błękitnookich rodziców, bo to są cechy recesywne...
          • mytka82 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:02
            Koleżanka i jej mąż oczy piwne - dziecko niebieskie. Tylko córa strasznie do taty podoba, więc afery nie będzie wink
            • mama-tyma Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:14
              no z pary oczu niebieskich brązowych nie będzie , ale z pary oczu brązowych niebieskie jak najbardziej
              • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:30
                > no z pary oczu niebieskich brązowych nie będzie
                bardzo rzadko, ale w pewnych okolicznosciach moze sie zdarzyc
          • gazeta_mi_placi Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:32
            Czy to pewne? Bo to by znaczyło, że mam w rodzinie tzw. bękarta (wiem, że nieładnie, ale nie znam innego określenia).
          • bi_scotti Re: Kolor oczu dziecka 07.09.13, 20:35
            memphis90 napisała:

> Nie chcę Cię martwić, ale brąz jest cechą dominującą. Nie ma takiej opcji, żeby
            > urodziło się dziecko z zielono/błękitnookich rodziców, bo to są cechy recesywn
            > e...

Moze i taka jest teoria, praktyka wykazuje co innego. Znam iles tam par, w ktorych dzieci z zestawu niebieskie + brazowe, maja oczy niebieskie, z zielonymi znam tylko jedna taka pare ale juz jedna przeczy teorii wink Mnie to kiedys nawet moj domowy paleontolog probowal wytlumaczyc ale poniewaz info nie zrymowal, nie zapamietalam.
        • wredna1zmija Re: Kolor oczu dziecka 07.09.13, 19:17
          figrut napisała:
          > Możliwe. Ojciec mojej córki miał zielone oczy, ja mam zielone, a ona ma piwne.

Ale czy wy macie "zielone" z niebieskich czy "zielone" z brązowych?
          Dla mnie są oczy "brązowe" i "niebieskie". "Szare", "zielone" itd to jedynie odcienie
      • kamelia04.08.2007 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 15:34
        mozliwe, bo kolor niebieski/brazowy, to cecha jakosciowa, zalezna od jednego genu.
        Kolor niebieski(w skrócie brak barwnika)/ zielony/ brazowy jest cecha ilosciową, zalezy jest od wielu genów i tutaj wyliczanki medlowskie nie maja zastosowania, bo na wynik ostateczny na wplyw wiele czynników. W podobny sposób nie wyliczysz ile ktos bedzie miał wzrostu, czy jaki konkretnie kolor wlosów, czy kolor karnacji.
      • asia_i_p Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:12
        Chyba możliwe - ktoś tu kiedyś pisał, że zieleń i brąz to ten sam gen, tylko inne natężenie barwnika.
        • wies-baden Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:38
          Nieprawda, kolor zielony jest recesywny.
          • kamelia04.08.2007 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 23:15
            zielony jest podobnie, jak brazowy, dominujący
      • wies-baden Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:37
        Niemożliwe. Kolor piwny dominujący.
      • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:07
        bekartem mozna byc zawsze tongue_out
        co nie zmienia faktu ze jak najbardziej w takim przypadku dziecko moze miec piwne oczy
      • demonii.larua Re: Kolor oczu dziecka 07.09.13, 23:12
        U mnie tak jest, mam zielone oczy ojciec córki niebieskie, córka ma brązowe oczy.
        Nie przypominam sobie bym z kim innym to dziecko sobie zrobiła :F
    • kamelia04.08.2007 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 15:30
      kolor oczu jest determinowany przez dwa czynniki:
      -fakt obecnosci barwnika (niebieskie kontra brązowe)
      -jesli barwinik jest, to ile jest tego barwnika (mniej zielone, wiecej brązowe).

Kolor brązowy jest kolorem dominujacym wobec koloru niebieskiego. Na skróty, to wyglada tak, ze mamy pare alleli determinujacych kolor oczu, moga one składac sie z genu kodujacego kolor niebieski i kolor brązowy, z 2 genów kodujących kolor niebieski, bądx 2 z genów kodujacych kolor brązowy.

A - gen kodujacy kolor brazowy (dominujacy wobec nibieskiego)
      a - gen kodujacy kolor niedieski (recesywny)
      mamy zawsze dwa "komplety" chromosomów (pomijając chromosomy determinujace płeć), znaczy to, ze mamy (na skróty) dwa geny determinujace kolor oczu.
      Moga wystapic nastepujace układy: AA (brazowy), Aa (brazowy, bo brazowy jest dominujący wobec niebieskiego) i aa (niebieski).

Lecimy dalej. Wyliczenia. Od razu mówie, że nie da sie wyliczyc jaki beda szanse na zielony kolor, czy bursztynowy, bo ta cecha jest kodowana przez kilka genów, zalezy to min. od ilosci barwnika - nakłada sie na ostateczny wynik kilka czynników.
      Wyliczenia dotycza kolor brazowy, a kolor niebieski.

1. Spotyka sie para, np. wy: brazowa homozygota AA (czyli ma geny tylko brązowego koloru) i niebieski aa. Stosunek brążowych do niebieskich jest 3:1.

2. Para: 2 brazowe hererozygoty Aa. Prawdopodobieństwo brazowych do niebieskych jest 3:1

3. para, tez np. wy: brazowa heterozygota Aa i niebieski. Stosunek brazowych do niebsieskich jest 1:1.

Z kazdym dzieckiem prawdopodobieństwo takiego, a nie innego koloru jest takie samo. To czy jest to pierwsze, drugie, czy dziesiate dziecko nie ma zadnego znaczenia, loteria jest od nowa.
      • edelstein Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:18

Moj syn ma oczy "szatanskie"mozna zawalu dostac Jak przykrywasz go koldra,a on nagle otwiera te oczyska.
      • pederastwa Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:44
        Dobra
        Moja mama ma oczy brązowe
        Tata zielone

Ja jasnoszare/niebieskawe

Znaczy, że mnie w szpitalu podmienili?
        • pederastwa Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:47
          Dobra, cofam pytanie, to chwilowe zaćmienie było. Znaczy ze oboje są heterozygotyczni wink
        • memphis90 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:50
          Nie, to znaczy, że od brązowookiego ojca odziedziczyłaś kolor, który u niego się nie ujawnił, bo był recesywny względem brązu;
          • memphis90 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 17:51
            Ojć, sorki, od brązowookiej matki smile
            • pederastwa Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:11
              Skoro jest recesywny, to musiałam od obojga odziedziczyć.
        • wies-baden Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:29
          Nie, wszystko się zgadza. Na kolor oczu są dwa allele, kolory wg dominacji; piwny, niebieski zielony. Osoba, która ma oczy szmaragdowe jest homozygotą. Z dwojga rodziców o piwnych oczach; dzieci mogą mieć oczy i piwne, i niebieskie, i zielone. Natomiast dwoje rodziców o niebieskich oczach nie może mieć dzieci o oczach piwnych, natomiast dzieci mogą mieć oczy zielone i niebieskie. Podobnie z kolorem włosów; z dwojga brunetów może urodzić się i rude i blondynek i maleńki brunecik, ale z dwojga blond nie może urodzić się ciemnowłose.
          • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:30
            zielony i brazowy to ten sam gen
      • burina Re: Kolor oczu dziecka 08.09.13, 07:36
        Kamelio, dzięki, że Ci się chciało tak tłumaczyć!

Więcej takich postów a mniej tych o bidetach i o tym, kto którą nogą wstał! smile
    • annajustyna Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:29
      Ja brazaowe, chlop piwne, dziecko oczy niebieskie jak moja mama. Czy maz zdradzil mnie ze swoja tesciowa? tongue_out
      • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:30
        big_grin
        • astomi25 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:41
          ja mam oczy brazowe, maz niebieski. Troje dzieci: pierwsze ma oczy brazowe, drugie niebieskie, trzeciemu zapowiadaja sie zielone (jeszcze nie do konca wiadomo jaki bedzie kolor docelowy)
    • kkalipso Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:40
      Ja oczy brązowe , mąż szaro niebieskie , córka po tacie . A byłam pewna , że brązowe będą smile
      • robin2510 Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 18:56
        Również swego czasu interesowałam się tym tematem i wprost spytałam się pediatry czy gdy oboje rodzice mają jasne oczy- niebieskie/zielone to dziecko może mieć piwne/brązowe. Potwierdził, że nie. Może być natomiast odwrotnie ze oboje ciemnoocy rodzice będą mieli dziecko/dzieci o niebieskich oczach, bo tu dzieci mogą odziedziczyć kolor po dziadkach. Takie przypadki znam z najbliższego otoczenia.
        • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:06
          miejmy nadziele ze w leczeniu dzieci jest lepszy niz w genetyce wink
          po pierwsze nie ma czegos takiego jak jasne czy ciemne oczy ( bo np moje szaroniebieskie oczy sa ciemniejsze niz zielono piwne oczy mojego faceta )
          sa konkretne kolory i na ich podstawie sie ocenia
          a reszte napisala kamila
          • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:09
            * sorry kamelia
        • puza_666 Re: Kolor oczu dziecka 07.09.13, 22:17
          My jesteśmy takim przypadkiem. Obydwoje oczy brazowe. Corka niebieskiesmile
    • moniakociara Re: Kolor oczu dziecka 05.09.13, 19:24
      Teoria o tym, ze kolor niebieski jest recesywny i zawsze zostanie zdominowany jest juz nieaktualna. Niebieskoocy rodzice mogą miec brązowookie dzieci. Za dziedziczenie koloru oczu odpowiada CO NAJMNIEJ 15 genów, tyle akurat jest pewnych.
    • katiko Re: Kolor oczu dziecka 08.09.13, 03:32
      Ale co za bzdury z tymi dominujacymi.
      Moj ojciec ma oczy brazowe, matka niebieskie: cala nasza tojka dzieciakow niebieskie (rozne odcienie, czy piegi ale jednak niebieskie). Moj kuzyk brazowe, zona niebieskie: oboje dzieci niebieskie. Moj wuj niebieskie, zona brazowe: dzieci niebieskie. Moj drugi wuj to samo.
      Moj maz brazowe, ja niebieskie.
      Nasz synek: NIEBIESKIE
      Brazowy to w malarstwie jest dominujacy.
      W genetyce juz nie.
      Zreszta pamietam, ze na lekcji biologii (w mlodosci ja zapalona malarka) bylam nieziemsko zdziwiona, gdy Pani powiedziala, ze niebieski jest - wbrew powszechnej opinii - dominujacy!!!
      Oczywiscie nalezaloby to zweryfikowac z genetykiem ale... Moja rodzina te teorie calkowicie potweirdza.
      • rhaenyra Re: Kolor oczu dziecka 08.09.13, 10:00
        > Moj ojciec ma oczy brazowe, matka niebieskie: cala nasza tojka dzieciakow niebi
        > eskie (rozne odcienie, czy piegi ale jednak niebieskie). Moj kuzyk brazowe, zon
        > a niebieskie: oboje dzieci niebieskie. Moj wuj niebieskie, zona brazowe: dzieci
        > niebieskie. Moj drugi wuj to samo.
        > Moj maz brazowe, ja niebieskie.
        > Nasz synek: NIEBIESKIE

ale wlasnie to co napisalas potwierdza ze brazowy jest dominujacy smile
    • moofka Re: Kolor oczu dziecka 08.09.13, 07:19
      za kolor oczu odpowiada kilka genow i alleli
      uproszczone tabelki wymyslili na potrzebe biologii w podstawowce smile
      wiekszosc swiata ma oczy brazowe
      a niebieskie najpopularniejsze sa rejonach morza baltyckiego i podobno pojawily sie stosunkowo niedawno (z 10 lat temu) jako mutacja surprised
      ja sie w kazdym razie ciesze ze ja i moje dzieci mamy jasne oczy
      bo mi sie bardzo jasne oczy podobają smile
      • moofka Re: Kolor oczu dziecka 08.09.13, 07:20
        10 tysiecy lat *

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka