twins00
11.09.13, 21:49
Witam,
stoję z córką przed ważnym wyborem szkoły średniej. W grę wchodzą średnie licea, niestety w moim mieście nie ma dużego wyboru na tym poziomie, z klasami z matematyką i geografią albo technikum. Przyglądamy się geodecie, logistykowi, analitykowi lub ekonomiście. Jednak cały czas po głowie chodzi mi kwestia progów punktowych, które do technikum są sporo niższe niż do średnich liceów, za to liceów z odpowiadającymi nam klasami mamy do wyboru tylko 3-4, bo pozostałe mają za wysokie progi. Zastanawiam się, czy jest sens rozpatrywać w ogóle technika? Jaki jest obecnie poziom nauki? Podobno od 2012 r weszły zmiany i wszystko jest dokładnie regulowane, ilość godzin zajęć, standaryzowany program, egzaminy z poszczególnych przedmiotów zawodowych, więc nauczyciele powinni się bardziej przykładać. W każdej klasie są ogólne przedmioty rozszerzone jak w liceum, matura ta sama, tylko uczą się 4 lata nie 3. Obawiam się jednak, czy technikum przygotuje dobrze do matury, bo chcę żeby córka miała i w razie czego później mogła pójść na studia, a jednocześnie czy z zawodowych przedmiotów coś wyniesie. Córka wolałaby uczyć się 4 lata i iść do pracy, nie widzi się na studiach, bo to dodatkowe 3 czy 5 lat nauki, a ona do nauki miłością nie pała. To na teraz jej zdanie. Nie wiem tylko, czy po technikum o takim profilu jak rozważamy ma szansę na pracę. I czy, jeśli zmieni zdanie co do studiów, będzie na tyle dobrze przygotowana do matury, że dobrze ją zda i dostanie się na studia. Nie ukrywam, że obawiam się też nieciekawego towarzystwa w technikum, tylko nie wiem na ile realne są moje strachy.
Konkretnie chodzi o szkoły w Gdańsku, ale proszę bardziej doświadczone osoby o informacje, opinie na temat ogólnie techników.