Dodaj do ulubionych

oplacanie składek krus

18.09.13, 13:54
Witam mam dwoje dzieci, meża który pracuje ale tylko dorywczo i tak: mam możliwość aby płacić sobie składkę w krusie jako rolnik ojciec chce mi przepisać pole, ale mąż nie chce ze mną opłacać tej składki, myślałam żeby zrobić rozdzielność majątkową i wtedy tylko ja będe miała obowiązek płacenia składki, czy dobrze myśle?
Czy rozdzielność majątkowa zrobiona przed przekazaniem mi pola uchroni mojego męża przed płaceniem składki do krusu??[proszę o podpowiedź
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 14:01
      Niech ojciec przepisze pole wyłącznie na Ciebie, jako majątek osobisty (darowizna).
      Wówczas tylko Ty będziesz opłacała składki.
      Nie musisz wprowadzać rozdzielności.
      • esr-esr Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 14:19
        cytując z krus:

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, wymienionemu ubezpieczeniu podlega obowiązkowo: rolnik, [...] a także małżonek rolnika oraz domownik stale pracujący w tym gospodarstwie, jeżeli rolnik ten, jego małżonek, domownik, nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty, albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

mąż jest objęty ubezpieczeniem z automatu, chyba że pokaże zaświadczenie, że jest w zusie.
        • pitahaya1 Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 14:30
          Masz rację. Założyłam, że mąż jest w ZUSie.
    • esr-esr Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 14:15
      najlepiej zadzwonić/udać się do krus. małżonek rolnika jest objęty ubezpieczeniem z automatu, o ile nie ma innego ubezpieczenia (umowa o pracę, bezrobocie, etc). www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/przepisy-o-ubezpieczeniu-spolecznym-rolnikow-cd-1/
      rozdzielność majątkowa nic nie da, bo o ile ojciec przepisze ziemię tylko na ciebie to i tak nie będzie ona własnością twojego męża.
      rozważ ubezpieczenie ciebie w krusie przez ojca - tzn on wskazuje tzw domownika, ale nie jestem pewna czy tu nie trzeba mieć wspólnego meldunku, musisz zapytać.
      BTW dlaczego mąż nie chce opłacać składki? to nie są duże pieniądze, ale zawsze jakieś ubezpieczenie jest (zasiłki nie są powalające, ale są, renta jakaś jest, ubezpieczenie zdrowotne). możesz poprosić ojca o przepisanie jak najniższej powierzchni, żeby składki były niskie, ale pamiętaj że posiadając ziemię rolną nie możesz zostać zerejestrowana jako bezrobotna. z drugiej strony mając odpowiedni staż w krusie i meldunek na wsi (musisz opłacać podatek rolny, bo jest to munimum do tzw osobistego prowadzenia działalności rolniczej) możesz starać się o różne dofinansowania unijne kierowane na wieś. krus ma też ciekawe formy wspierania wakacji dla dzieci wiejskich i wyjazdy rehabilitacyjne, z tego co wiem nie są jakoś strasznie oblegane.
      • szmytka1 Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 15:24
        możesz poprosić ojca o przepisanie jak najniższej p
        > owierzchni, żeby składki były niskie, ale pamiętaj że posiadając ziemię rolną n
        > ie możesz zostać zerejestrowana jako bezrobotna.

Na razie jeszcze wysokość składki emerytalnej w przypadku rolników nie jest w ogóle uzależniona od wysokości posiadanego areału. Podatek natomiast jak najbardziej.

Jeśli mąż jest zarejestrowany jako bezrobotny, nie będziesz musiała zgłaszać go do KRUS.
        • esr-esr Re: oplacanie składek krus 18.09.13, 16:54
          > Na razie jeszcze wysokość składki emerytalnej w przypadku rolników nie jest w o
          > góle uzależniona od wysokości posiadanego areału.

jak najbardziej wysokość składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe jest uzależniona od areału i waha się od 300 do 1500 złotych. składka zdrowotna jest stała. www.krus.gov.pl/krus/krus-w-liczbach/wymiar-kwartalnych-skladek-na-ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/
          • madziorek23 Re: oplacanie składek krus 19.09.13, 21:10
            dziękuję za odpowiedzi nie jestem pewna co do tego czy wystarczy że mąż będzie zarejestrowny jako bezrobotny, chcemy uniknąć takich kosztów, a ja chcę sobie opłacać składkę do krus bo w przyszłości chcę założyć działalność gospodarczą, i tak potrwa to 3 lata płacenia składek abym mogła założyc firmę.
            • esr-esr Re: oplacanie składek krus 19.09.13, 21:42
              porozmawiaj z krusem jakie zaświadczenie mąż musi przedstawić, żeby uznali że nie prowadzi razem z Tobą gospodarstwa rolnego. swoją drogą koszt notariusza przy rozdzielności majątkowej wyniesie pewnie coś koło rocznej stawki ubezpieczenia, więc nie wiem czy to jest oszczędność.
              sugerowałabym też abyście pomyśleli o przyszłej emeryturze męża, bo jeśli nie ma zasiłku to nie nabywa praw do emerytury, a ty sprawdź preferencyjne stawki zus dla nowych działalności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka