Dodaj do ulubionych

Pogrzeb, wieniec, SV

23.09.13, 01:52
Dziewczyny, jak zawsze liczę na pomoc.

Zmarł najlepszy przyjaciel mojego Taty. Dla mnie samej był "wujkiem". Przyjaźń od dziecka, wieloletnia, bliska.

Idziemy na pogrzeb całą rodziną i teraz: czy "wypada" złożyć duży wieniec/bukiet? Ja co prawda nie z tych co "zastaw się a postaw się", ale uważam, że po prostu mu się ten ostatni raz "należy". Co będzie na miejscu, co nie będzie pretensjonalne, ale pokaże nasz szacunek i uczucia do zmarłego?

Jeżeli to ma znaczenie - nie była to śmierć naturalna.

Dzięki wielkie.

--
l-userpic.livejournal.com/117866512/3491182
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 02:06
      Ja bym kupiła wiązankę, można kupić naprawdę ładną i okazałą, jakoś tak wieniec mi się z najbliższą rodziną kojarzy albo instytucją (współpracownicy np.). Ale myślę, że nikt złego słowa nie powie jak kupisz wieniec.
      • kosc_ksiezyca Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 03:41
        "Wieniec" to był w sumie skrót myślowy, ale masz/macie rację, to powinien być bukiet.

Nie chciałabym się wygłupić po prostu, a jednocześnie żeby było "jak należy".
        • iwles Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 09:41

wiązanka na świerku, jak najbardziej.
          O, coś takiego:

www.kwiatynapogrzeb.pl/wp-content/gallery/wiazanki-pogrzebowe/dsc09353.jpg
    • x.i Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 02:06
      szacunek pokazuje to że tam będziecie, a wieniec jak to wieniec - byle nie był wielkości szafy.
      zresztą kto w takim momencie będzie oglądał wieńce..
      • bi_scotti Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 03:00
        A co mysli tata? To byl jego kumpel, niech on decyduje, reszta rodziny follows ... No i pewnie znacie rodzine zmarlego, ich ewentualne oczekiwania w kwestii wyrazenia uczuc i pozegnania zmarlego - nie ma co kombinowac w kierunku "co wypada" tylko jak sie zachowac w tym konkretnym przypadku wobec tej konkretnej rodziny, ku pamieci tego konkretnego zmarlego.
        Wyrazy wspolczucia!
        • kosc_ksiezyca Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 03:40
          Ech, widzisz, Tata jest na tyle przybity, że niespecjalnie o tym myśli. I szczerze, chciałabym jak najwięcej obowiązków z niego zdjąć. Stąd też pytanie o wieniec/kwiaty.
          • minerallna Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 03:57
            Kilka długich kwiatów, jakieś, np: gerbery. Ładna wiązanka i wystarczy.
            Najważniejsze uczucia i pamięć.
    • kol.3 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 06:05
      Wiązanka na gałązkach świerku wystarczy.
    • ichi51e Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 06:32
      Bedzie tyle kwiatow i wiencow ze twojego nikt nie zauwazy. Na pogrZebach sie raczej nie ocenia kto jakie kwiaty dal tym bardziej ze sluzba cmentarna je roznosi i uklada. Jesli chcesz kupic wieciec nie wahaj sie - wieniec i tak zreszta lepszy nampohrzeb - bukiety mi sie ze slubem kojarza -
      Nie musi to byc 400roz I wielkosci kola mlynskiego.
    • zuwka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 07:41
      miałam wiosną identyczną sytuację. Zmarł przyjaciel mojego ojca, traktowałam go jak wujka. Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się czy kupować kwiaty czy wieniec. runt że tam po prostu będziesz
    • tully.makker Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 09:03
      Ac zemu nie wieniec? No chcyba ze rodzina zazyczy, zeby zamiast tego przekazac pieniadze na jakis szczytny cel.
      • kklekss Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 09:19
        Masz bardzo głupi dylemat , kup co uważasz za stosowne tu nie ma zadnych reguł.
        • drogadodomu Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 09:46
          To nie jest głupi dylemat. Jak umiera ktoś bliski to często skupiamy się na rzeczach niby mało ważnych ale one pozwalają nam pogodzić się z sytuacją, przeżyć żałobę. W moim wypadku panika około kwiatkowa daje mi złudne poczucie, ze mimo wszystko nad czyś panuje.
    • iwoniaw Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 09:27
      Może być wieniec, może być wiązanka na świerkowych gałązkach, wszystko pasuje.
      Bliscy przyjaciele jak najbardziej mogą składać wieńce takiej samej wielkości jak rodzina, zresztą dla rodziny zazwyczaj okazywanie pamięci zmarłemu - także poprzez zamawianie wiązanki na pogrzeb, choć oczywiście głównie poprzez obecność - jest krzepiące i dobrze przyjmowane.
      • kietka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 10:00
        ja tak miałam przed pogrzebem osoby mi prawie bliskiej rodzinnie, korej strata była bardzo bolesna, poszłam do kwiaciarni z checia zakupu "najwiekszego" wienca....wyszłam z jedna czerwoną różą, nie wazne co kupisz, wazne, ze tam bedziesz smile
    • thea19 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 11:00
      pasuje i sredni wieniec (taki z metr srednicy) i wiazanka na jodle - 80-100cm. do tego szarfa z napisem od kogo
      mi sie podoba pek dlugich mieczykow (takich ponad metr) przewiazanych satynowa wstazka
    • kosc_ksiezyca Dzięki 23.09.13, 13:28
      Na razie nie wiem jeszcze niestety, kiedy będzie pogrzeb, ale dziękuję Wam za wszystkie rady - na pewno zapytam jeszcze o coś stosownego w kwiaciarni, gdzie kwiaty/wieniec/wiązankę będę zamawiać.

Jak pisałam - nie chciałam się wygłupić, chciałam jednak, żeby było "ładnie" (okropne słowo w tych okolicznościach), odpowiednio.

No i a propos odpowiedniości - napisane na szarfie/wstążce: "Imię mojego ojca z rodziną" będzie okej? Myślałam o nazwisku, ale to bliscy przyjaciele byli, nie chcę się bez powodu nadymać.
      • iwles Re: Dzięki 23.09.13, 13:32

- napisane na szarfie/wstążce: "Imię mojego ojca z
        > rodziną" będzie okej?

tak.
      • thea19 Re: Dzięki 23.09.13, 13:37
        na szarfie pisze sie: drogiemu/kochanemu (zaleznie od stopnia zazylosci) Stefanowi a na drugiej czesci: Ryszard z rodzina albo rodzina Kowalskich
        niektorzy pisza: ostatnie pozegnanie rodzina Kowalskich. moim zdaniem to srednio brzmi i wyglada
    • kamunyak Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 13:48
      jeśli masz zaufaną kwiaciarnię to zamów wiązankę z żywych kwiatów.
      Wieniec zostawiłabym jednak rodzinie, nigdzie na pogrzebie nie widziałam wieńca od "obcej" osoby.
      A wiązanki z żywych kwiatów mogą być naprawdę piękne i wyróżniające się.
      Ostatnio kilka razy zamiawiałam, niestety. Z tym, że ja mam dobrą kwiaciarnię, wystarczy, że powiem dla kogo kwiaty, z jakiej okazji i w jakiej cenie a panie robią co trzeba.
      • podkocem Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 16:12
        > Wieniec zostawiłabym jednak rodzinie, nigdzie na pogrzebie nie widziałam wieńca
        > od "obcej" osoby.

A ja widziałam, moja Mama "dostała" sporo wieńców ale była osobą raczej znaną w pewnych kręgach, udzielałą się społecznie i były to wieńce właśnie od grup osób, całych dużych rodzin itd.
      • morekac Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 12:53
        Widziałam. Na pogrzebie mojej mamy. Ale w sumie jakoś specjalnie nie rozkminiałam, kto i co dał. To w sumie było najmniej istotne.
    • asia_i_p Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 15:02
      Nikt się nie obrazi, jeśli dasz duży wieniec. Chyba, że rodzina jest bardzo dziwna.
    • kosc_ksiezyca No, zamówiłam 23.09.13, 15:31
      Zdecydowałam się na wiązankę "na świerku" z jasnych, żywych kwiatów. Pani w kwiaciarni była bardzo pomocna, Wam również bardzo, bardzo dziękuję.
    • malowanka06 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 15:58
      Skoro najlepszy przyjaciel, wujek- to ja sie dziwie pytaniu. Jak najbardziej na pogrzebach, bliscy i przyjaciele składają wieńce. Typ śmierci nie ma znaczenia. Przez to chyba nie przestał być przyjacielem.
    • podkocem Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 16:10
      Myslę, że jeden ładny wieniec od całej rodziny to dobry pomysł, lepszy niż 10 bukiecików kazdy w inny deseń.
    • yenna_m Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 16:33
      dopytaj, czy wujek będzie kremowany

przy kremacji większa wiązanka jest problemem, a co dopiero wieniec...
      (mało miejsca jest na kwiaty, wtedy lepiej kupić piękną, symboliczną wiązankę)
      • katja.katja Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 11:50
        Co prawda wykopaliska, ale wypowiem się do tematu bo miałam już 2 uroczystości tego rodzaju (ostatnio wszyscy się chcą spopielić, taka moda) i mam doświadczenie.
        Wszystko zależy czy zmarły idzie potem do większego grobu np. rodzinnego czy nie.
        Jeżeli idzie do grobu rodzinnego nie ma to znaczenia, może być większa wiązanka (choć moim zdaniem po co, lepiej kupić mniejszą, a różnicę wydać na coś przyjemniejszego, pożyteczniejszego lub bardziej trwałego).
        Wiązanki składa się w kościele/kaplicy pod urną, potem zabierają łapiduchy i idziemy na cmentarz.
      • dzikka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 12:03
        Ale często urnę wkłada się do grobu, dlatego ważniejsze, gdzie będzie pochowany. Niemniej to dość istotne.
    • angazetka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 16:41
      A dlaczego miałoby cokolwiek nie wypadać?
      • iwles Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 18:01

może się myle, ale takie jest moje osobiste odczucie, że największe wience, czyli te na stojakach, ktore są poustawiane koło trumny w czasie odprawiania mszy, są zawsze od najbiższych (żony, dzieci itp.). Nie, żeby nietaktem były inne wience, tylko żeby te inne nie znalazly się na pierwszym miejscu przed tymi od najbliższych, no i wience zajmują duzo miejsca, a tego wokól trumny nie ma zbyt wiele.
        Acha, i podkreslam, nie będę się z nikim spierać, takie jest tylko moje odczucie.
        • thea19 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 23.09.13, 21:46
          wience stoja w kosciele na stojakach po bokach trumny. w przecietnym kosciele zmiesci sie i 10 sztuk plus mniejsze wiazanki i stos kwiatow
    • solver-europe [...] 01.08.18, 09:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • majaa Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 09:48
      Myślę, że najlepsza będzie okazała wiązanka ze świeżymi kwiatami. To wygodniejsze od wieńca, a też wygląda pięknie.
    • diona78 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 11:33
      Najlepszy przyjaciel, to żaden obcy. Zamówiłabym wieniec z napisem.
      • kruella83 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 11:41
        Brałam ostatnio wiązankę na pogrzeb , mówię babce żeby zrobiła taką do 50 zł , zrobiła mi coś na wzór wieńca , no piękna była ta wiązanka
    • katja.katja Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 11:47
      Wykopaliska!
    • dzikka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 11:58
      jak najbardziej możecie kupić wieniec.
      • katja.katja Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 12:22
        Wykopaliska, kobieta od tego czasu zdążyła już zapomnieć o pogrzebie.
    • jola-kotka Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 15:05
      Wience kupuje rodzina przewaznie sa zamawiane w domu pogrzebowym w ktory ogarnia calosc pogrzebu bo te domy daja z automatu stelarze do nich i wtedy stoja przy trumnie. Jesli to bliscy ludzie a ty chcesz wieniec dzwonisz do nich oni zamawiaja ci go razem ze swoimi ty dajesz kase . Proste rozwiazanie
    • bo1 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 15:23
      Nie ma żadnych wytycznych, że wieńce to tylko rodzina. Często zakłady pracy zamawiają swoim zmarłym pracownikom właśnie wieńce. Każdy przychodzi na pogrzeb, z czym chce. Skoro zmarły był najlepszym przyjacielem Twojego ojca, to jak najbardziej wieniec będzie odpowiedni.
      • bo1 Re: Pogrzeb, wieniec, SV 01.08.18, 15:24
        Aj, nie zauważyłam, że to stary wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka