Dodaj do ulubionych

Płatna rytmika w SP.

25.09.13, 18:28
Czy w szkole Waszych dzieci rytmika( jako osobne zajęcia przed lub po lekcjach) są płatne?
Co z dzieckiem , które nie chce chodzić na takie zajęcia- są na nich podobno przygotowywane na rożne występy?
Pytam bo w szkole mojego dziecka jest rytmika płatna 20zł (m-c) i wszystkie dzieci mają chodzić- pytam czy mają chodzić a ja mam pani kasę dawać bo tak. Zresztą jest nagonka na płatne zajęcia w przedszkolach a o szkole cisza. Córka koleżanki nie chodziła na taka rytmikę w szkole i na koniec roku na przedstawieniu stała obok, ale córka koleżanki nie chciała chodzić.
Czy szkoła może zatrudnić firmę zewnętrzna do prowadzenia takich płatnych zajęć i wymagać od rodziców aby wszystkie dzieci chodziły?
Nie chce by mój syn stał na występie obok, ale zmuszają mnie do opłat.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Płatna rytmika w SP. 25.09.13, 18:39
      justa234560 napisał(a):

> Czy szkoła może zatrudnić firmę zewnętrzna do prowadzenia takich płatnych zajęć
      > i wymagać od rodziców aby wszystkie dzieci chodziły?
      > Nie chce by mój syn stał na występie obok, ale zmuszają mnie do opłat.

Szkoła może zatrudnić firmę, ale absolutnie nie może wymagać od rodziców aby wszystkie dzieci chodziły na dodatkowe płatne zajęcia. I z resztą JAK ma wymóc to na rodzicach?
      Co złego w tym, że syn oglądnie sobie występy wygodnie jako widz? Nie każdy musi być aktorem. Widownia też jest potrzebna.
    • rytmiczka2 Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 13:23
      Jeżeli na rytmice dzieci są tylko pod presją przygotowywane do występów, to z pewnością takie zajęcia nie mają wiele wspólnego z RYTMIKĄ. Skoro płacicie Państwo za zajęcia RYTMIKI, to proszę wymagać, aby dzieci uczestniczyły w RYTMICE, to znaczy w zabawach i ćwiczeniach muzyczno- ruchowych wg metody Emila Jaques- Dalcroze'a, które uspołeczniają, budują wrażliwość dziecka, uczą słuchać i rozumieć muzykę...które dają dzieciom wiele radości. Są to ćwiczenia i zabawy przede wszystkim przy muzyce imrowizowanej przez prowadzącego zajęcia.
    • bbkk Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 15:13
      Nie słyszałam jeszcze o szkole w której są zajęcia z rytmiki (oprócz muzycznej). A w jakich klasach jest ta rytmika?
      • ewa_mama_jasia Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 15:20
        Pewnie chodzi o zerówkę, czyli przygotowanie przedszkolne.
        • iwoniaw Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 15:24
          Nawet jeśli chodzi o zerówkę, uważam za skandal, że nauczyciel nie jest w stanie przygotować krótkiego występu grupy na okazję dowolną w ramach obowiązkowych zajęć edukacyjnych (które zawierają przecież i elementy ruchowe i nauki tekstów (wierszy) na pamięć i prace plastyczne (więc i scenografię można zrobić z dzieciakami). Przecież to nie są jakieś wydumane umiejętności, to coś, czego powinni umieć nauczyć w każdym przedszkolu, a w szkole tym bardziej.
          • bbkk Re: Płatna rytmika w SP. 01.10.13, 14:44
            do zeszłego roku tak było we wszystkich warszawskich przedszkolach

a zerówka jest oddziałem przedszkolnym a nie szkolnym
    • iwoniaw Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 15:21
      Nie, oczywiście że nie ma płatnych obowiązkowych zajęć pozalekcyjnych. Są zajęcia nieobowiązkowe - zarówno bezpłatne jak i płatne, ale to wyłącznie dla chętnych. Przedstawienia na różne okazje przygotowuje szkolne koło teatralne - odbywa się po lekcjach, bezpłatne, lub poszczególne klasy (to w klasach I-III) w ramach obowiązkowych (bezpłatnych) zajęć lekcyjnych.
      • 77kunda Re: Płatna rytmika w SP. 30.09.13, 15:44
        w szkole mogą być płatne zajęcia dodatkowe ale nikt nie ma prawa wymagać aby uczestniczyły w nich wszystkie dzieci.
        U nas na zajęciach tanecznych dzieci przygotowywały krótkie wystąpienia na akademie ale to był dodatek do przedstawień przygotowanych przez uczniów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka