Dodaj do ulubionych

Książki, od których nie mogłyście sie oderwać

12.10.13, 19:06
Najlepiej coś z nowszych, ale nie aż tak, zeby w bibliotece nie było.

Inspiracji szukam, a naszło mnie po żałobnych wątkach po śmierci śp. Chmielewskiej i Niziurskiego - bo to wlaśnie od ich książek (między innymi) trzeba mnie było granatem odrywać.

Teraz radko się zdarza, zeby cos mnie tak wciągnęło, aby mi się chciało noc zarywać. I nie wiem, czy zrobiłam sie bardziej wymagająca, czy trudniej o wciągajaca książkę.

Z góry zaznaczam, że nie muszą to być dzieła, byle były "czytalne".
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:12
      Wszystkie czesci Millenium Stiega Larssona przeczytałam ciurkiem.
      • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:19
        No a mnie Larsson nie zachwycił. Jak jeszcze pierwszą część przeczytałam z zainteresowaniem, tak już supermenka-hakerka-z-martwych-wstająca powodowała, że miałam ochotę zostawić toto i zająć się czymś bardziej zbliżonym do prawdy.

Wiem, wiem, przekopanie tunelu szydełkiem jest równie prawdpodobne, ale jednak gatunek ksiązki był nieco inny i absurd nie raził.
        • quelquechose Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 14.10.13, 14:29
          Mnie Larsson zupelnie nie podszedl - za duzo tam zbednych dluzacych sie wstawek, draznilo mnie wstawianie marek produktow, gdzie sie tylko dalo - nie przebrnelam tongue_out Jedna z nielicznych pozycji, gdzie film byl lepszy smile

Za to "Cale zdanie nieboszczyka" uwielbiam i czytalam nie raz big_grin
    • podkocem Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:13
      50 twarzy Greya

żartowałam tongue_out

Bardzo lubię Pamuka, ale to specyficzna literatura. Nazywam się czerwień przybiło mnie do kanapy na długo
    • panda74 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:17
      "Filary Ziemi" Kena Folleta
      • sumire Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:25
        uch, i ten obłędny miniserial na ich podstawie, w którym zebrano najpiękniejszych aktorów Wielkiej Brytfanny...
        ad rem natomiast - Yrsa Sigurdardottir mnie cholernie wciąga, choć historie paskudne. nie mogłam się oderwać od nagrodzonego parę dni temu "Ciemno, prawie noc" Bator, ale wiem, że zdania są mocno podzielone.
        • butch_cassidy Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:28
          Tak serio, że do rana siedziałam i nieprzytomna chodziłam?
          Kilka lat temu "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz", Lisa See.
          Larssona czytałam, owszem - z zapartym tchem, jednak odkładałam niedługo po północy wink
          • barefoot_duck Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:18
            O, ja też bardzo lubię Lisę See. Teraz na półce czeka na mnie "Marzenia Joy", w przyszłym tygodniu kilkudniowa delegacja, to przeczytam.
            A "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" piękna i wciągająca. Wciągnęłam w pociągu z Katowic do Warszawy, "szczęśliwie" była śnieżyca i opóźnienia, więc zdążyłam w całości smile
        • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:46
          O tak, Yrsa Sigurdardottir to jak najbardziej moje klimaty, "Weź moją duszę" zdecydowanie jest na czele listy lepszych księżek ostatnich lat.

Równie, albo jeszcze bardziej lubię ksiązki Karin Fossum.

Na tę Joannę Bator poluje, ale nie ma w bibliotece.
          • sumire Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:37
            jeszcze Indridason, też Islandczyk. niby łatwo zgadnąć, kto zabił, ale klimat tak gęsty i dołujący, że człowiek chce się suchą bułką pociąć. i też bardzo wciąga.
      • na_pustyni Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 12:17
        siostro
        a Świat bez konca czytalas?
    • thegimel Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:30
      Powtórzę się, Millenium. Druga część zdecydowanie najmniej mi się podobała, ale dla pierwszej i trzeciej zarwałam noce. Podobnie jak dla Władcy pierścieni kiedyś. Jak coś lżejszego szukasz to kryminały Camilli Lackberg są fajne całkiem.
      • bbuziaczekk Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:31
        Grey i Cross big_grin
    • mynia_pynia Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:42
      A polećcie jakiegoś longera jednotomowego bez namiętnego seksu, nie kryminał, coś na podobieństwo dżumy, zbrodni i kary i żeby nie było ekranizowane, bo nie lubię czytać czegoś co oglądałam.
      • hotya Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:31
        "Tysiąc wspaniałych słońc"- ładne, wzruszające, ciekawe, o afgańskich kobietach
        • olena.s Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:07
          I tego samego autora, Khalida Hesseiniego Chłopiec z Latawcem (Kite runner) - fantastyczny.
          • olena.s Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:20
            Tfu, Hosseiniego.
          • inez21 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:33
            A niedługo ukaże się nowa książka tego autora:www.empik.com/i-gory-odpowiedzialy-echem-hosseini-khaled,p1079442195,ksiazka-p
            Hurra!! Hurra!!
        • na_pustyni Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 12:19
          nie bylam w stanie jej doczytac i dokartkowalam
          byc moze powinnam sprobowac jeszcze raz
          • hotya Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 15:41
            "Tysiąca wspaniałych słońc"? Ja akurat słuchałam, czytała Maria Peszek. Nieźle czytała, ale miała kilka wpadek i chyba nawet bardziej podobałoby mi się, gdybym czytała a nie słuchała.
            • na_pustyni Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 18:21
              wlasnie tej... czytalam bedac w Niemczech, jakas taka samotna sie tam czulam, moze klimat nie ten - tak sobie rozmyslam, bo kazdy ja chwali
      • ghrtth Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 14.10.13, 14:03
        Może "Wyznaję" - Jaume Cabre?
    • rhaenyra Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:55
      ja sobie "w pierscieniu ognia" zamowilam big_grin
    • ira_07 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 19:57
      Harry Potter - robiłam przerwy tylko po to, by przyjemność trwała dłużej.
      Germinal - prawie na raz.
      Fado
      Kamień na kamieniu
      Teraz Camilla Lackberg. Millenium mi same-wiecie-czego nie urwało. I tom dosyć wciągnął, II gorzej a III to było w koło macieju to samo, już było wiadomo o co chodzi z Lisbeth, w zasadzie żadnej tajemnicy, tylko klepanie w kółko tej samej historii. Tylko ten szwedzki klimat był super smile
      • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:06
        Psy na tej Lackberg wieszają, a to sie dobrze czyta, tez lubię, niestety przeczytałam wszystko poza tą o migdałach .
        • thegimel Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:12
          To Deavera spróbuj, kolekcjoner kości jest fajny i inne też, Vaterland Harrisa mnie wciągnął bardzo, a ze skandynawskich Mankell jest też fajny. Greya odradzam, grafomania straszliwa, już niektóre Harlequiny były lepszym językiem napisane.
          • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:17
            Deavey'a przeczytałam wszystko, Mankella też, poza ostatnią.
            Harris trochę nie w moim typie.

Jak na razie na liste wpisałam Joannę Bator, proszę o dalsze propozycje.
          • hotya Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:32
            Ze skandynawskich Theorin, można czytać w dowolnej kolejności, nie polecam jedynie "Smugi krwi"
        • przeciwcialo Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:25
          Kiedys Polknęlam" na raz "Smazone zielone pomidory".
          Teraz czytam kryminaly P.D. James.
          • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:27
            "Pomidory" mi nie podeszły wcale, ale za to P.D. James uwielbiam...
        • loola_kr Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 22:38
          Lackebrg przeczytałam wszystko bo zaczęłam, ogólenie to napisane językiem romansideł, średnia.
        • ira_07 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 17:48
          Wieszają psy? Nie spotkałam się z tym. Czyta się dobrze, zgrabnie napisane intrygi, fajny wątek obyczajowy, Mellberg wink No ale może nie wypada chwalić, wszak to taka popularna literatura wink A Zamieć śnieżna i woń migdałów to akurat słabe - opowiadanko z cyklu cała rodzina utknęła na wyspie, kto zabił dziadka? A odpowiedź dość oczywista.
    • joanna35 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:06
      J. Deaver.
    • adwarp Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:10
      "Piaskowa góra" Joanny Bator

nie mogłam się oderwać, a jednocześnie musiałam sobie dawkować, żeby się nią cieszyćsmile
      • tumigutek5 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:39
        z kryminałów - Harlan Coben i Joy Fielding - zaczytuję się .... a z takich ostrych , to Graham Masterton - King przy nim to bajkopisarz wink
        • capa_negra Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:08
          Ostatnio czytałam Czerwony Hotel Mastertona.......grube, King by zapłakał , a ja ekranizacji nie obejrzała bym nigdy....
          • tumigutek5 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:31
            Prawda ... też bym ekranizacji nie obejrzała , toć to masakra wink ale do czytania boskie tongue_out
    • angazetka Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:28
      Harry Potter, Millenium i Bracia Karamazow. Tak, wiem, że nieco eklektyczny zestaw.
    • przeciwcialo Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:30
      "Świadectwo Judasza " dobrze mi się czytało na ostatnim wyjeździe.
      • przeciwcialo Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:31
        I "Cień wiartu" Zafona, i "Katedre w Barcelonie".
        • konwalka Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:40
          piaskowa gora Bator
          bielszy odcien smierci miniera
          tysiac drzewek pomaranczowych k. Harrison
          sprzedawca broni - hugh laurie
          • naturella Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:46
            Dallas 64 Kinga, Grom Koontza, wszystkie książki Jodie Picoult, Tess Gerritsen i Emily Giffin. No i Dan Brown, wszystko jak leci, Inferno jeszcze nie czytałam. Krajewski - ale o Popielskim.
    • biotka Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:47
      Raczej nie najnowsze, ale bardzo lubię książki Ericha Segala (przeczytałam wszystkie, najlepsze dla mnie to "Absolwenci" i "Nagrody") oraz Rosamunde Pilcher (też wszystko przeczytałam, kocham te brytyjskie klimaty, ulubiona to "Powrót do domu" najlepiej w oryginale). Millenium mi się owszem podobało.
    • xyxzza Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:49
      Ze skandynawskich wszystkie Jo Nesbo. Z innych kryminałków Peter James - seria z detektywem Royem Grace (z tym, że nie wiem jak polskie tłumaczenia, nie czytałam). Seria C.J Sansom o Matthew Shardlake'u. Follett "Filary Ziemii" i "Swiat bez końca". Z "babskich" lekkich czytadeł zawsze pasowała mi Marian Keyes, zwłaszcza seria o siostrach Walsh.
      • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 20:53

Seria C.J Sansom o Matthew Shardlake'u.

Z "babskich" lekkich czytadeł zawsze pasowała mi Marian Keyes, zwła
        > szcza seria o siostrach Walsh.

No!
        Wreszcie coś, czego nie znam.
        • xyxzza Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:56
          No to jeszcze może Sharon Kay Penman - dla miłośników gatunku - z tym, że nie wiem czy polskie tłumaczenia w ogóle istnieją. \tytuły oryginałów to np "sunne in splendour", "here be dragons", "falls the shadow" , "the reckoning". Super czytadła dla miłośników powieści historycznych.
    • zona_mi Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:02
      Oderwać się nie mogłam od Jak dotyk Wardy.
      Bardzo podobało mi się też Morderstwo na mokradłach Saszy Hady - taki klimatyczny "angielski" kryminał.
      • zona_mi errata 12.10.13, 21:03
        Jak oddech, nie dotyk.
      • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:06
        Ja do Wardy podchodziłam kilka razy i nie zmogłam, śmiertelnie nudne.

A tego drugiego nie znam, musze sobie zapisać.
        • zona_mi Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:41
          Nie nudne (poza tym ta autorka się rozwija, jej ostatnie są dla mnie dużo lepsze), ale chyba rzeczywiście nie w Twoim guście.
          Ta druga, jeśli lubisz klasyczne kryminały, może Ci się spodobać. Niedawno wyszła druga część.
          • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:46
            Najwyraźniej nie w moim, szczerze mówiąc nigdy nie dobrnęłam na tyle daleko, żeby nawet wiedzieć o czym są, tyle wiem, że o kobietach, te, które zaczęłam (Czarodziejki i jeszcze chyba ze dwie, których tytułów nie pomnę).
            • iwles Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 15:59

Akurat Wardy nie zaliczylabym do literatury o kobietach, a raczej do mrocznej i poruszajacej trudne tematy.
              Jak cos lzejszego to wczesniejsze powiesci Ireny Matuszkiewicz, albo jej kryminaly np. Nie zabijac Pajakow.
              A oderwac nie moglam sie od powiesci ´Zniwo gniewu´ Lucie di Angeli-Ilovan, to autorka polskiego pochodzenia i opisuje losy swojej rodziny.
              • zona_mi Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 22:22
                Racja, Warda nie pisze czytadeł.
                Ostatnio podczas Festiwalu Literatury Kobiecej dostała nagrodę od fundacji Age of Reading za Dziewczynkę, która widziała zbyt wiele.
                Bardzo lubię jej książki, im późniejsze, tym bardziej.
                • iwles Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 22:34
                  Czytalam chyba wszystko i na biezaco. Z wczesniejszych na dlugo pozostal mi w pamieci 'Srodek lata'.
                  • andaba Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 14.10.13, 13:45
                    Spróbuję jeszcze jedno podejście zrobić, może zaskoczy smile
                    • iwles Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 14.10.13, 13:54

Andabo, nie zaczynaj od Czarodziejek, tylko własnie albo Srodek lata, albo Ominąć Paryż.
                      Czarodziejki mają faktycznie skomplikowaną konstrukcję, jak sie przerwie czytanie, trzeba wracać kilka kartek do tyłu, żeby sobie przypomnieć smile
    • olena.s Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:09
      "Noc Żywych Żydów" - nie mogłam się oderwać. Była nominowana do Nike, i słusznie.
      • annakate Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:37
        Jeffrey Archer - w zasadzie wszystkie, ale najbardziej lubię ze starszych "Prosto jak strzelił" a z nowszych "Więzień urodzenia" i "Ścieżki chwały". Z czytadeł damskich - Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut" - jako matka nastolatki czytałam z zimnym dreszczem na plecach
    • vilez Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:35
      Dawno już nic. Dokładnie- zero.
      • sanciasancia Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 15:15
        A Javier Marias?
    • rozamund Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 21:57
      Diana Gabaldon - cykl siedmiu powieści, który zaczyna się tomem "Obca" - fantastyczne czytadło, po 700-1000 stron wciągającej lektury o Angielce, która przenosi się w czasie do XVII-wiecznej Szkocji. Czytałam przez całe wakacje i cierpiałam w momentach, kiedy musiałam odłożyć książkę.
      • na_pustyni Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 12:22
        podpisuje sie
    • pelissa81 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 22:02
      Slynna saga R.R.Martina czyli "Pieśń lodu i ognia" zwana w skrócie "Grą o tron" (tytuł pierwszego tomu). Poważnie, jeśli nie czytałaś to koniecznie! I nie zrażaj się, że to fantasy, bo mogłoby być w dowolnym czasie i krainie.
    • mayaalex Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 22:18
      Mistrz i Malgorzata.
      Ostatnie westchnienie Maura i Dzieci północy Rushdiego
      Wszystkie ksiazki Hanifa Kureishi
      Biale zeby Zadie Smith
      Kryminaly skandynawskie bardzo lubie ale jednak nie na tyle, zeby sie w koncu od nich nie oderwac.
    • inh Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 22:34
      polecam:
      Gentlemani - Klas Östergren
      a potem Gangsterzy tego samego autora. Wspaniały klimat, nie mogłam się oderwać. Od bardzo dawna nie czytałam czegoś, co by mnie równie mocno pochłonęło jak te dwie pozycje.
      Polecam też książkę Cudowne dzieci - Roy Jacobsen.

Te 3 książki wydało jedno wydawnictwo, ale nie robię tu kryptorekamy. Udało mi się je znaleźć w okazyjnej cenie na wyprzedazy, a że jestem mocno zainteresowana literaturą skandynawską to kupiłam 3 naraz, i tak się składa że wszystkie są bardzo dobre.
    • w-dobrym-nastroju Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 23:00
      Z ostatnio przeczytanych mogę polecić Kobietę w lustrze.
    • grendel2011 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 23:13
      Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach" cudna książka niedoceniana wg mnie
      Chmielewska "Lesio"
      wszystko Tyrmanda
      Szczygieł "Gottland"
      • inez21 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 12.10.13, 23:37
        "Kwiaty na poddaszu" "Saszeńka" i "Harry Potter a i jeszcze większość książek Tess Gerritsen
        • ponis1990 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 07:50
          Cała trylogia ,,Igrzysk śmierci''. Nigdy nie lubiłam fantasy ale to mnie tak wciągnęło że zmiechy śniły mi się po nocach tongue_out Swoją drogą filmu wcale nie oglądałamsmile I ,,Samotność w sieci''.
          • marina2 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 10:37
            www.empik.com/chata-young-paul,prod60359396,ksiazka-p
            i ksiązki Sergiusza Piaseckiego i tu ambiwalencja "muszę doczytać i o Boże jakie to straszne"
            • marzeka1 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 10:57
              Cała seria Lee Childa , której bohaterem jest Jack Reacher, świetnie się czyta:
              Lee Child
              bohater jego książek
          • rhaenyra Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 19:15
            >ale to mnie tak wc
            > iągnęło że zmiechy śniły mi się po nocach tongue_out

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            ja sie zaczynam powaznie zastanawiac nad kupieniem bransoletki z kosoglosem big_grin
            ale poczekam az charmsa znajde to sie nie bedzie tak w oczy rzucac i zrobie z siebie mniejsza wariatketongue_out
            • pszczolaasia Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 14.10.13, 11:17
              wink
              tia czytalam do pierwszej w nocy i chcialam isc spac i z "nerw" nie spalam do 3-ciej.
              beznadzieja normalnie.
              big_grin
    • inguszetia_2006 Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 11:04
      Witam,
      Od Murakamiego. Występuje w bibliotekach. "1Q84", na ten przykład. To nie jest dzieło. Może by było, gdyby Murakami nie zgubił się trochę na koniec. I "Maga" Johna Fowles'a ci polecam, bo to też pozycja z repertuaru - granatem trzeba odrywać. Ale pewnie już czytałaś.
      Pzdr.
      Ing
    • kufferrek Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 11:10
      W zeszłym tygodniu jednym tchem przeczytałam 3 tomową "Cukiernię pod Amorem", i "Podróż do miasta świateł - Róża z Wolskich" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Czekam na kolejną część. W/w są dostępne w bibliotece.
      • na_pustyni Re: Książki, od których nie mogłyście sie oderwać 13.10.13, 12:17
        oj, a ja kompletnie nie moglam ich strawic sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka