14.10.13, 15:36
prosiaki

Widziałyście to? Nie rozumiem oburzenia. Nie widzę różnicy między świnką w całości, a świnką w kawałkach lub plasterkach. Ja bym takiej nie kupiła tylko dlatego, że nie mam ochoty jej oporządzać, wolę kupić gotowe plasterki.
A Was to razi (pytam mięsożerców, bo wegetarianki to rozumiem że może razić)?
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: prosiaki 14.10.13, 15:43
      Ja też nie ogarniam. Stado dorosłych ludzi się zorientowało, skąd się bierze mięso... No, szok normalnie i odkrycie tysiąclecia.
    • ichi51e Re: prosiaki 14.10.13, 15:44
      No ale jak inaczej upiec prosiaka? big_grin gdzies to jablko trzeba wlozyc.
      • ichi51e Re: prosiaki 14.10.13, 15:46
        A ludzie porabani - maja pretensje ze kotlet to swinia jest...
        • nowel1 Re: prosiaki 14.10.13, 15:50
          Dla mnie kompletna hipokryzja.

• chipsi Re: prosiaki 15.10.13, 13:26
          Po kilku poprzednich wątkach to ja się dziwie że są ludzie, którzy wiedza że mięso na krzakach nie rośnie big_grin
    • przeciwcialo Re: prosiaki 14.10.13, 15:52
      Świnia w kotletach nie razi uczuc wrazliwców wink
      Przedsada, jakos na martwe ryby sie niekt nie oburza.
    • gryzelda71 Re: prosiaki 14.10.13, 15:54
      A dlaczego nie oburzali się jak sprzedawali połówki, czy ćwiartki dużych prośków?
    • kozica111 Re: prosiaki 14.10.13, 15:55
      Hehe, szyneczka.....
    • eilian Re: prosiaki 14.10.13, 15:56
      Mnie takie rzeczy nie ruszają, wiem skąd się bierze mięso. A ci oburzeni nie widzieli nigdy na jakimś przyjęciu prosiaka podawanego w całości?
      • peggy_su Re: prosiaki 14.10.13, 16:00
        Może im chodzi o to że to małe prosiaczki? Nie wiem w sumie.
        • ichi51e Re: prosiaki 14.10.13, 16:05
          Mysle ze po prostu dla wiekszosci ludzi cale martwe zwierze jest zwyczajnie trupem - a tam cala zamrazarka tych swinek... Nie dziwie sie ze ludzie sie zaniepokoili - nie jest przyjemnie uswiadomic sobie ze zjadlo sie cos co zylo - ale normalny czlowiek przechodzi nad tym do porzadku dziennego albo rzuca miesozerstwo.
          (Bylam kiedys w rzezni - wiszace poltusze sa przerazajace troche - jakos tak sie zimno robi. )
          W dzisiejszych czasach ludzie spychaja mysl ze wieprzowina byla prosiakiem. Szkoda - bo moze to by ich nauczylo szacunku do jedzenia.
        • gulcia77 Re: prosiaki 14.10.13, 21:56
          Że małe? A jak upiec na ruszcie 130 kilo dorosłej świni?
    • wegatka Re: prosiaki 14.10.13, 16:03
      Nie powiem, przyjemnie to raczej nie wygląda, ale z drugiej strony czym niby różni się kurczak od świnki? Może tym, że zazwyczaj nie ma głowy, dzięki temu bardziej wygląda jak mięso, niż jak oskubany, nieżywy ptak. Gdyby świnka była bez głowy, to pewnie wtedy jej widok nie wzbudzałby już takich emocji.
    • eliszka25 Re: prosiaki 14.10.13, 16:03
      no straszne, nagle co poniektorzy zauwazyli, ze kotlety nie rosna na drzewach? tongue_out. a zafoliowane w calosci kurczaki ich nie bulwersuja? to takie same "male kurki", jak te prosiaczki "male swinki". swoja droga, taki prosiak z grilla bardzo smaczny jest. na codzien bym tego nie kupowala, ale np. na grilla w wiekszym gronie taki kilkukilogramowy prosiak w sam raz.
    • attiya Re: prosiaki 14.10.13, 16:04
      nie, zupełnie mnie to nie razi
      to tak jakby miały mnie razić kurczaki np mrożone w sklepach
      ludzie to mają problemy.....
    • tanebo Też płaczę... 14.10.13, 16:06
      ... ilekroć widzę nagie, ranne, młodziutkie ziemniaczki na półkach.
      • peggy_su Re: Też płaczę... 14.10.13, 16:10
        Tak mi się przypomniało jakoś:

https://i4.face-palm.pl/pictures/201208/normal/f0012e8718ccd41247ef3629cbf008e7.jpg
      • attiya Re: Też płaczę... 14.10.13, 16:16
        a pomyśl jak ja płaczę rzewnymi łzami gdy obieram, ściągam skórę dla jabłuszka.....no masakra....i te kropelki krwi eeee soku skapujące z jabłuszka, mój boże, już płaczę.....buuuuu
    • puza_666 Re: prosiaki 14.10.13, 16:09
      Nie czaje bulwersu. Mieso to mieso.
      Nie raz na jakich grubych imprezach podaje sie prosiaka w calosci/
    • maugorzata2008 Re: prosiaki 14.10.13, 16:37
      Jako wegetarianka też zdziwiłam się skąd to oburzenie wśród ludzi jedzących mięso, a potem do mnie dotarło, że oni po raz pierwszy w życiu zobaczyli dział mięsny tak, jak ja go widzę.
      • cherry.coke Re: prosiaki 15.10.13, 13:21
        maugorzata2008 napisała:

> Jako wegetarianka też zdziwiłam się skąd to oburzenie wśród ludzi jedzących mię
        > so, a potem do mnie dotarło, że oni po raz pierwszy w życiu zobaczyli dział mię
        > sny tak, jak ja go widzę.

Swietnie ujete, mialam tak samo.

A jeszcze "naszymi oczami" zaczynaja patrzec czesto osoby, ktore pojada do Wietnamu i zobacza stragany z pieczonymi psami. Widzialam na FB ze trzy duze histerie z tej przyczyny, rozkrecane przez ludzi, ktorzy rabia szynke i nie zastanowia sie, ze swinia czuje to, co pies.
    • fomica Re: prosiaki 14.10.13, 16:48
      Ja bym tego nie kupiła, za trudne w obróbce. Wole takie już pokrojone, poporcjowane, oczyszczone.
      Ale fakt, wygląda to dość smutno, zafoliowane zwłoki w koszyku.
    • e-kasia27 Re: prosiaki 14.10.13, 16:54
      A zafoliowane kurki, perliczki, kaczki, gąski, gołąbki, przepiórki, króliki to już złego wrażenia nie robią?? Przecież też są w całości!
      Ostatnio widziałam w Realu faceta, co całą wielką połowę świni kupił i na plecach ze sklepu wynosił, to nie jest zbrodnia?
    • rosapulchra-0 Re: prosiaki 14.10.13, 16:57
      Mięso, ja mięso. W tej czy innej formie nadal pozostanie mięsem. Osobiście wolę w kawałkach, mniej roboty po prostu. A nigdy nie piekłam całego prosiaka i jakoś nie odczuwam potrzeby.
    • doral2 Re: prosiaki 14.10.13, 18:58
      prosiaki w całości rażą, a ryby w całości już nie...
      ot, mentalność ludzka uncertain
      • lola211 Re: prosiaki 14.10.13, 21:49
        Swinia to ssak i w dodatku inteligentny, co tu porównywac z ryba..
        Nagle dotarło,ze mieso to tak naprawde zwierze, łał.
        Własnie dlatego nie jem miesa, bo wiem, ze to czyjes cialo.Cos, co kiedys zyło i zostało zabite.
        Swinskie dzieci, zwłoki w lodówce, mniam, pycha.Normalnie mam dreszcze..
        • gryzelda71 Re: prosiaki 15.10.13, 07:11
          Cała rodzina już wegetariańska?
    • kamelia04.08.2007 Re: prosiaki 14.10.13, 22:12
      jestem nadal miesożercą (drób, ssaki, ryby) i to mnie to razi.

A jak juz o tym mowa, to jutro jest muzułmańskie swieto ofiarowania, tam to dopiero bedzie sie krew lała, bo zwierzeta sa dosłownie zażynane (maja podżynane gardło na zywca). W Europie, to nie jest na ulicach, ale w w specjalnych ubojniach, gdzie wczesniej wykupuje sie bilet na rytualne zabicie "swojej" owcy. W Turcji, czy w Afryce, to nikt sie tak nie patyczkuje, tylko zabijaja na ulicach.
    • ginger.ale Re: prosiaki 14.10.13, 22:15
      ciekawe ilu oburzonych, a raczej obrzydzonych raczyło się w swoim życiu pieczonym prosiakiem na weselu..
    • edelstein Re: prosiaki 14.10.13, 22:38

No teraz zobaczylam.Akurat jem kotleta i stanal mi przed oczyma prosiaczek z rusztu,pychaaaaa.
      Nie wierze,ze to miesozercy sie zdegustowalitongue_out

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • jola-kotka Re: prosiaki 15.10.13, 01:07
      Takie prosiaki do tej pory na różne imprezy zamawiałam w restauracjach już gotowe,więc sprzedaż w sklepie jest normalna co w tym dziwnego?Zrobić go samej do spożycia to pewnie wyczyn ale pomysł ok.Kupowanie schabu to,to samo.
    • iwles przyklejone przez moderatora-autor-mid.week 15.10.13, 08:59

Edukacyjna promocja w Makro?
      mid.week 15.10.13, 08:22
      Byłam Waszą wierną klientką i dużo zostawiałam pieniędzy w sklepie, ale sprzedaż małych martwych świnek to porażka! Nigdy więcej, choćbym przymierała głodem, nic u Was nie kupię i moi znajomi też mają takie zdanie - napisała Ewa. ...i poszła do rzeźnika po 15 dag ślicznie pokrojonej szyneczki?

-----
      Re: Edukacyjna promocja w Makro?
      kropkacom 15.10.13, 08:25
      Bo ludzie to nie rozumieją....

----
    • lelija05 Re: prosiaki 15.10.13, 09:06
      Może ci zbulwersowani to wielbiciele Prosiaczka, kompana Kubusia P.
      Dotarło do nich, że wieprzowina nie jest z plastyku (chociaż?) a ze świnki.
    • paul_ina Re: prosiaki 15.10.13, 09:23
      Nie, nie szokuje. Powiem więcej - taka świnka z jabłkiem w mordce byłaby niezłą atrakcją jesiennego ogniska, gdybym tylko wiedziała jak toto zamarynować.
    • kota_marcowa Re: prosiaki 15.10.13, 14:03
      Hipokryci.
      Ale jak już na jakimś kuligu/weselu/imprezie podają takiego prosiaka upieczonego na rożnie, to gawiedź wpie*prza aż im się uszy trzęsą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka