Dodaj do ulubionych

PILNE!!! Praca - czy się zdecydować

16.10.13, 12:26
Uprzedzając "błyskotliwe" komentarze - nie, forum nie ma podjąć za mnie decyzji.
Bardzo proszę o wyrażenie swojej opinii, argumentów za i przeciw - może coś z tego okaże się przełomowe i mnie natchnie smile

Otóż dostałam propozycję pracy - ciekawa, sensowne pieniądze, 30 godzin tygodniowo.
Minus - praca na zmiany, również nocne (całodobowe call-center).

I sama nie wiem ...
Mam 4-letniego syna, musiałby być w przedszkolu od 8:00 do 17:15 (teraz 8:30 - 13:30). W wolne popołudnia bym go odbierała wcześniej.
Nie wiem, czy da się w tym układzie wozić go na zajęcia dodatkowe (chcę zapisać na pływanie i spróbować muzykę).

Podoba mi się bycie kurą domową, nie mam żadnych ambicji zawodowych. Pracę chcę podjąć przede wszystkim dla pieniędzy. Czasem szkoda mi, że "marnują" się moje ukończone studia, znajomość języków obcych i systemów informatycznych, ale trudno, takie życie wybrałam. Ale dodatkowe pieniądze umiliłyby nam życie, dlatego rozważam podjęcie pracy.

JUTRO muszę dać odpowiedź. Pomóżcie, dziewczyny smile
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:32
      jeśli podoba Ci się bycie kurą domową i nie masz finansowego noża na gardle, nie zatrudniaj się w call center. robota tam jest ciężka, w zależności od branży dzwoniący ludzie mniej lub bardziej na Ciebie wrzeszczą, wyzywają itd - zdecydowanie nie jest to praca dla kogoś, kto chce pracować hobbystycznie.
      • petuniasta Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:45
        E no, są różne call centre, jeśli autorka 'zna systemy informatyczne' a praca jest ciekawa i dobrze płatna, to raczej nie rozmawiamy o pracy 'na słuchawkach'
        • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:57
          petuniasta napisała:

> E no, są różne call centre, jeśli autorka 'zna systemy informatyczne' a praca jest ciekawa i dobrze płatna, to raczej nie rozmawiamy o pracy 'na słuchawkach'

Systemy informatyczne znam tongue_out wdrażałam i w call center jednego z nich pracowałam, ale nie z tym wiązałaby się ta praca.
          Co to "na słuchawkach"???
          Jest to firma ubezpieczeniowa (samochody), zgłaszaliby się ludzie, którzy mieli wypadek - należy zorganizować warsztat, załatwić odszkodowanie i co tam jeszcze. Musiałabym odbyć 2-tygodniowe szkolenie.
          • monia76 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:01
            no to właśnie praca "na słuchawkach", tylko dla silnie zdeterminowanych. o ile wiem, praca w call center należy do najniżej opłacanych, nie bardzo wiem jak to możliwe, że zaproponowali Ci "niezłe pieniądze".
            • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:10
              monia76 napisała:

> o ile wiem, praca w call center należy do najniżej opłacanych, nie bardzo wiem jak to możliwe, że zaproponowali Ci "niezłe pieniądze".

Może dlatego, że to będzie oddział "obcojęzyczny". Zgłoszenia w języku polskim i angielskim (call center w Niemczech).

Poza tym, nie mówię, że to jakieś kokosy, po prostu sensowne pieniądze.
          • petuniasta Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:05
            brzmi nieźle - przez 'na słuchawkach' mam na myśli pierwszą linie frontu, która najczęściej nic nie może załatwić a zbiera od ludzi wszystkie skargi. Tzn siedzisz non stop, odbierasz telefon za telefonem i tylko notujesz co ktoś powiedział i odsyłasz to gdzieś dalej. I tak w moim rozumieniu ludzie myślą o call centre
            Ale z tego co piszesz to nie to - to, co opisujesz brzmi nieźle i może być dobrym sposobem na powrót na rynek pracy przy jednoczesnym posiadaniu czasu dla dziecka. A przecież nikt nie mówi że masz tam do końca życia pracować. Ba, nie masz noża na gardle i jak np atmosfera będzie nie taka to się zwolnisz i będziesz szukać dalej
    • srubokretka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:32
      zawsze mozesz zrezygnowac, jak sie okaze niewypalem.
      • kietka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:35
        lepiej wez pol etatu w zawodzie.
        w call center nie wytrzymasz, jezeli nie masz odpowiedniego charakteru (z zamilowania), alebo koniecznosci finansowej.
        tylko małemu przorganizujesz zycie, potem trudno byloby wrocic na stare tory.
        • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:46
          kietka napisała:

> lepiej wez pol etatu w zawodzie.

Ehhhhh, Kietka, w moim zawodzie nie ma pół etatu sad
          Albo jesteś w delegacji od poniedziałku do piątku (w optymistycznym wariancie wychodzisz z domu o 7:00 a wracasz o 20:00) albo nie pracujesz.
          • mx3_sp Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:56
            można wiedzieć co to za zawód wymagający takiego spięcia?
            • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:00
              mx3_sp napisała:

> można wiedzieć co to za zawód wymagający takiego spięcia?

Konsultant SAP pracujący w firmie wdrożeniowej.
              Nie zawsze jest aż takie "spięcie", ale nigdy nie wiesz kiedy.
              • kietka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:32
                masz taki wyuczony zawód "konsultant sap"?
                podejrzewam, ze jestes po zarzadzaniu, albo finansach, w najlepszym razie zas po informatyce, wiec na pewno cos bys znalazła smile
    • motylka34 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:33
      Idź do pracy!!! Kurą domową i tak będziesz po pracy i w weekendysmile Dziecku w przedszkolu nie dzieje się tragedia, a sama piszesz że czasami będziesz mogła go odbierać wcześniej. Z zajęciami dodatkowymi też dacie radę. I uważam, że praca w systemie zmianowym jest idealna dla matki- mężatkismile
    • mx3_sp Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:33
      a takimi umiejętnościami i tylko call center? Tam kasa chyba nie za duża?
      • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:43
        mx3_sp napisała:

> a takimi umiejętnościami i tylko call center?

Kurcze, to samo mój mąż powiedział smile

> Tam kasa chyba nie za duża?

Całkiem przyzwoita jak na ten wymiar czasowy.
    • swiecaca Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:36
      praca w call center ciekawa? hm... ja tu nie widzę żadnego argumentu "za" - poza kasą. więc decyzja na tak, jeśli te pieniądze są wam rzeczywiście potrzebne a nie ma szans na inną pracę. w pozostałym przypadku nie.
    • kota_marcowa Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:39
      Ja bym brała, przecież jak ci się nie spodoba zawsze możesz zrezygnować, a kto wie może ci przypasuje, a kasa dodatkowa zawsze się przyda.
      Syn szybko dorośnie, a zawsze łatwiej będzie ci szukać czegoś lepszego pracując. A druga taka okazja może się nie trafić.
    • petuniasta Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 12:59
      goodnightmoon - ja bym brała, jak się nie będzie podobało to zawsze możesz zrezygnować. A mąż nie da rady dziecka na zajęcia dodatkowe wozić? Na basen możecie chodzić razem, przecież nie musisz go 'zapisywać', możesz zabierać ze sobą jak będziesz miała czas. 30 godzin to nie jest dużo, będziesz miała dla niego czas.
      Co do 'call centre' - nie wiem jaka to firma i jakie stanowisko, więc trudno powiedzieć, ale na przykład moja firma jest w okolicy nazywana 'call centre', co nie zmienia faktu, że ja w pracy średnio jeden telefon w tgodniu odbieram wink Call centre jest tylko małym wycinkiem działalności outsorcingowej, zresztą bardzo specyficzne to call centre jest, bo dostępne tylko dla firm którym dostarczamy usługi IT - więc nikt nie krzyczy, nikt nie wyzywa. A jak się taki delikwent znajdzie, to nagranie takiej rozmowy szybko u jego przełożonego ląduje. Znam ludzi którzy pracowali na tzw 'pierwszej linii' i skuszeni lepszą kasą poszli do 'prawdziwego' call centre, otwartego dla klientów indywidualnych. Przeżyli szok kulturowy i najczęściej bardzo żałowali.
      Sama pracowałam na tzw pierwszej linii przez jakiś czas i dobrze to wspominam - odbierałam jakieś 15 telefonów dziennie, naprawiałam ludziom zdalnie komputery, było fajnie big_grin
      • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:05
        petuniasta napisała:

> jak się nie będzie podobało to zawsze możesz zrezygnować.

Niby tak, tylko że muszę odbyć 2-tygodniowe szkolenie, głupio mi będzie zrezygnować po miesiącu ... Chociaż, z drugiej strony, można sobie dać czas np. do lutego, "odpracuję" szkolenie, jakby co smile
      • eo_n Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:07
        A ja bym nie brała. Też mam wysokie kwalifikacje i pracuję na pół gwizdka, powiedzmy.
        Mam córkę w wieku Twojego synka.
        Nie wyobrażam sobie, żeby miała spędzać tyle godzin w przedszkolu, gdyby nie było to konieczne (jak jest, to inna bajka - krzywda rzeczywiście się dziecku nie dzieje, ale już różnica dla rozwoju między pobytem 5-6h a 9 jest żadna, natomiast na zmęczenie i czas spędzony z rodziną te 4 godziny mają IMHO znaczny wpływ).

Mnie też kusiła swego czasu praca poniżej kwalifikacji (dla odmiany, odstresowania - tak sobie to wyobrażałam wink ). Przyznam, że skutecznie zniechęciły mnie oferowane pieniądze.
    • araceli Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:01
      goodnightmoon napisała:
      > Czasem szkoda mi, że "marnują" się moje
      > ukończone studia, znajomość języków obcych i systemów informatycznych,

Z całym szacunkiem bo nie wiem co rozumiesz pod pojęciem 'znajomość systemów informatycznych' ale te się zmieniają i po paru latach przerwy pewne rzeczy się po prostu dezaktualizują. Pomyśl jakie opcje będziesz miała po kolejnych latach przerwy.
    • alpha.sierra Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:09
      Na plus:
      - wyjście do ludzi;
      - odetchniesz od domu;
      - łatwiejszy powrót na rynek pracy;
      - jak jesteś obrotna, to możesz szybko awansować;
      - ponieważ praca jest zmianowa, to mały tylko czasami będzie musiał posiedzieć dłużej w p-kolu;
      - trochę się zdyscyplinujesz, bo w domu człowiek nieco się rozłazi;
      - zawsze będą jakieś drobniaki na waciki wink;
      - od czegoś trzeba zacząć, nie ma tak, że od razu wskakujesz jako manager;
      - nauczysz się nieskończonej cierpliwości i opanowania;

Na minus: call center może dać w kość.

Podsumowując - ja bym brała.
    • madame_edith Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:22
      Jako konsultant SAP nie chciałabym pracy w call center.
      Nie wiem w jakim module się specjalizujesz i jak dużo masz doświadczenia, bo od tego zależą stawki. Ale konsultanci SAP mało nie zarabiają. W tym zawodzie jest mnóstwo freelancerów, na projekcie pracują dużo i długo, ale mogą sobie projekty wybierać. I naprawdę z raczej konkretną kasą się to wiąże jak ktoś jest seniorem.
      • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 13:53
        madame_edith napisała:

> Jako konsultant SAP nie chciałabym pracy w call center.

Ale ja nie chcę pracować jako konsultant SAP. Nie chcę tej odpowiedzialności, przekonywania użytkowników, stresu swiązanego z go-live.
        Moja wymarzona praca to księgowa w firmie, pracującej na SAP. Doświadczyłabym na własnej skórze co przez lata "wciskałam" klientom wink Ale do tej pory nie znalazłam ... może ktoś szuka w okolicach Monachium?
        • madame_edith Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:20
          smile
          no nie wiem czy taka księgowa ma lepiej, raczej ludzie ten system (intuicyjny i prosty w obsłudze wink przeklinają ile wlezie.
          A stres jest na pewno, jak w każdym wdrożeniu, nie tylko SAP.
          Rozumiem, trzymam kciuki, żeby się udało
          • kietka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:37
            miałam okazje pracowac w SAP, system, jak "kazdy inny", tyle, ze SAP.
            Ma dobry PR, no i cena...elitarny jest, wiec wiadomo o co cho.
            mały ma 4 lata, za rok , dwa do szkoły, wiec pomsl, co wtedy, w szkole do 17.15?

mozesz poszukac pracy asystentki w dziale ksiegowym, na pewno cos znajdziesz, jezeli wprwadzałas SAP. do call center nie idz.
            nie wiem, jak katywnie szukalas pracy, ale mysle, ze szybko bedziesz stamtad uciekac.

• mx3_sp Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:43
              mieszkasz w Niemczech i pytasz o pracę tutaj w Polsce? A co to za kuriozum?
              • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 15:10
                mx3_sp napisała:

> mieszkasz w Niemczech i pytasz o pracę tutaj w Polsce? A co to za kuriozum?

A to do kogo uwaga???
                Jeśli do mnie, to skąd błędny wniosek, że praca w Polsce? Praca w Niemczech.
                • mx3_sp Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 15:18
                  właśnie pytałam dlaczego pytasz o pracę w Polsce skoro ma być ona wykonywana w Niemczech.
                  • goodnightmoon Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 15:34
                    mx3_sp napisała:

> właśnie pytałam dlaczego pytasz o pracę w Polsce skoro ma być ona wykonywana w Niemczech.

W jakim sensie "pytasz o pracę w Polsce"? Nie rozumiem. W sensie, że na emamie? Emama to Polska? L'État, c'est moi! big_grin

Jeśli pragniesz filozofii na temat podłych emigrantek, to zapraszam tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,147464705,147464705,Do_emigrantek_niektorych_nie_rozumiem.html
            • wro-tka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:47
              > mały ma 4 lata, za rok , dwa do szkoły, wiec pomsl, co wtedy, w szkole do 17.15
              > ?

proszę Cię... 80 % matek pracuje i daje radę. i dzieci zadbane i mądre.
              • kietka Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 15:07
                odnosze sie tylko do syt autorki watku, nie pisze, ze to zuooo.
            • izak31 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 20:24
              Ja niedługo w pracy bedę SAP-ować wink. Na razie system jest wdrażany (7 rok). W mojej działce konsultanci i system rozłożyli się na rozliczaniu 7 programów ramowych....
      • morgen_stern Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 16:32
        O, edith, dawno cię nie było, nie? wink
    • slonko1335 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 14:54
      Czterolatek w przedszkolu od 8 do 17,15 dla mnie nie wchodzi w grę jakbym miała inne alternatywy, zajęcia dodatkowe to już w ogóle bym mu odpuściła ale piszesz, że to 30 godzin tygodniowo i praca zmianowa, jak często wiec musiałby być w takich godzinach w przedszkolu? bo przecież chyba nie za często ?bo jeśli sporadycznie tylko to bym próbowała najwyżej zrezygnujesz skoro nie masz nic do stracenia ale obawiam się, że wtedy koszty szkolenia będziesz musiała ponieść bo z tego co mi wiadomo trzeba podpisać lojalkę na jakiś okres czasu po takim szkoleniu.
    • solejrolia Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 15:25
      w polsce sytuacja z pracą jest jaka jest, więc poradziłabym ci bierz tę robotę i nie wybrzydzaj .
      (sama też nie wybrzydzam, przyjmuję absolutnie każde zlecenie jakie mi się nawinie, najwyżej później oddaję podwykonawcy, albo zlecam dalej, bo to grzech odprawiać klienta, który sam do mnie przychodzi.)
      ale w niemczech pojęcia nie mam jak wygląda sytuacja z pracą, z powrotem z macierzyńskiego/wychowawczego i jakie masz perspektywy z twoim wyuczonym zawodem- jest popyt czy go nie ma....
      a call center są różne, w niektórych firmach pracuje się bardzo dobrze.
    • gazeta_mi_placi Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 16:33
      Nie mam zdania.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
    • kol.3 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 20:31
      Call center to najgorsze zajęcie. Poza tym jeśli nie wyrobisz obowiazujących norm namawianie klientów na coś tam (jeśli coś takiego obowiązuje) - wylecisz. Szkoda czasu.
      • solejrolia Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 20:47
        kol.3 napisała:

> Call center to najgorsze zajęcie.

no znam przynajmniej kilka mniej przyjemnych zawodów. siedzenie na słuchawce, nawet na pierwszej lini, aż tak najgorszym się nie wydaje być biorąc inne, mniej przyjemne zajęcia.

Poza tym jeśli nie wyrobisz obowiazujących no
        > rm namawianie klientów na coś tam (jeśli coś takiego obowiązuje) - wylecisz. Sz
        > koda czasu.

niestety ale bez pracy nie ma kołaczy, jak mówi porzekadło. i za nicnierobienie w tych czasach nikt ci nie zapłaci, czy będziesz na swoim, na samozatrudnieniu, czy będziesz na etacie- swoje wypracować musisz. inaczej nie zarobisz na koszty, nie mówiąc o zysku. i to by było na tyle i po pracowaniu.

a autorka wątku nie miałaby nic sprzedawać, "namawiać na coś i wyrabiać normy" a pomagać, być na pierwszej lini.
        to jednak różnica.
    • beverly1985 Re: PILNE!!! Praca - czy się zdecydować 16.10.13, 20:58
      Jeśli tobie ta praca odpowiada- to tak, bierz.

Dziwi mnie, ze konsultant SAP nie szuka pracy w zarzadzaniu/finansach/szeroko pojetej informatyce, ale skoro tobie umawianie napraw i przyjmowanie reklamacji odowiada- pewnie ze idź.

Wyjdziesz do ludzi, nocne zmiany mam nadzieję częste nie bedą (a po takiej zmainie masz wolny dzień! to też ważne!), 30h tygodniowo to nie dużo. Jak rozumiem twój czterolatek nie siedzialaby do 17.30 codziennie tylko 2-3 dni w tygodniu, to nie jest źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka