Dodaj do ulubionych

Najlepsze ciasto jakie jadłyście.

21.10.13, 19:34
Lub jakie robicie. Najpyszniejsze łatwe, trudne - wszystko jedno smile

Ciekawa jestem, weny mi brak a coś bym upiekła. Jakie połączenia smakowe, jaka konsystencja? Przepisy mile widziane, ale sam opis również smile
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:38
      Sernik i szarlotka w moim wykonaniu.
      Niebieski najbardziej mi smakował smile Sernik niebieski w sensie big_grin
      • wilowka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:09
        Roza, niebieski? Bridget go piekła? big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:28
          Ja osobiście smile
          Nie używałam niebieskiego sznurka, obiecuję!

http://img834.imageshack.us/img834/7963/x0x9.jpg

Kolory nieprawdziwe, bo w domu wieczorem bardziej żółte światło jest.
          • d.o.s.i.a Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 23.10.13, 00:59
            Jezu. Sam kolor krzyczy: niejadalne...
            • mvszka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 23.10.13, 07:45
              a dzieci w tym kolorze turkusu (o nazwie guma balonowa) lody bardzo często jedzą
    • moofka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:38
      sernik mamusi, krolewiec z orzechami, miodownik i tort chalwowy na weselu w ostrołęce smile
    • gulcia77 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:40
      Ostatnio piekłam po raz pierwszy, nazywa się Izaura i jest kokosowo-czekoladowe. Jutro wrzucę przepis. Pyszne big_grin
      A prywatnie najbardziej na świecie kocham domowe napoleonki smile
    • gretchen184 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:41
      sporo jest takich ale u mnie w domu hitem jest marcinek na herbatnikach-banalnie proste,szybkie, bez pieczenia, zawsze wychodzi-a ten smak...
    • malgosiek2 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:42
      Oj, jest ich sporo.
      Ale ostatnio na topie mam tort dacquoise czyli bezowy smile
      Trochę mi się przejadło ciasto czekoladowe doskonałe, ale dzieciom jeszcze nie big_grin
      • baltycki Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:54
        Najlepsze jest tylko jedno.
        • lapu_capuu Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 01:38
          a dasz przepis na to ciasto jedno?
          • malgosiek2 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 15:10
            A kto ma dać?
            I na jakie ?
            • babcia_kasi Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 23:58
              Latwe, zwyczajne, dobre-ciasto marchewkowe.
              Dużo przepisów jest np. na you tube.
    • anorektycznazdzira Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:42
      1. karpatka mojej mamy- zero z papierka, krem własnej roboty, nie ma sobie równych!!!
      2. szarlotka. Moja własna tongue_out duuuużo jabłek, cynamon, wanilia, goździki, kardamon, chrupiące kruche ciasto na maśle. Tak, jestem MISZCZEM smile
      • wilowka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:47
        No pyszne rzeczy tu piszecie - Jak kto przepis ma - to ja chętnie smile Osobiście chyba sernik chałwowy bym na pierwsze miejsce wsadziła.
    • barbibarbi Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:46
      Zdecydowanie pleśniak.
      Potem szarlotka, sernik, strucla makowa.
      Nie cierpię tortów i ciast z masami, blehh.
    • inguszetia_2006 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:57
      Witam,
      Tiramisu i szarlotka. Moja mama robi. Sto razy brałam przepis i zawsze zgubiłam;-P Oprócz tego lubię wszystkie ciastka z kremem, ptysie, wuzetki, eklerki i rurki z kremem. Zwłaszcza w wersji mini. Mini ptysie, mini eklerki. Mniam,mniam...
      Pzdr.
      Ing
      • rosapulchra-0 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:30
        Inguszetia, to ja cię bardzo proszę - weź od mamy swojej przepis na tiramisu. I podaj nam tu na forum.
        Z góry i z dołu dziękuję.
    • saszanasza Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 19:58
      pavlovasmile
      czyli beza z bitą śmietaną i owocami. uwielbiam ja, uwielbiają moi goście.

http://i28.tinypic.com/2d11kq1.jpg
      • wilowka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:01
        Ojacie zapomniałam o dakłasie i Pavlovej big_grin TAK! Są pyszne! Najlepsze smile
    • saszanasza Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:07
      a i tiramisu, choć ostatnio na życzenie syna w wariacji "tortowej"smile

http://i41.tinypic.com/v680ax.jpg
    • misterni Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:07
      Cóż, chciałam Ci zalinkować przepis na mój ulubiony sernik, ale nie chce się wysłać, bo podobno "wykryto spam" tongue_out
      • wilowka Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:11
        No weź, kocham piec serniki. Pokombinuj, spacje może w adresie porób? Posklejam sobie smile
        • bi_scotti Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:20
          Wylacznie z sentymentu za NAJ uwazam tzw. tort wegierski jaki 35-40 lat temu mozna bylo kupic w cukierni Hotelu Europejskiego w Warszawie. Do tej pory uwielbiam polaczenie czekolady, alkoholu i kwasnych wisni wink Ale tak jak smakowal wtedy tamten tort wegierski to juz chyba nic smakowac nie da rady. Life ...
        • joxanna Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:14
          No to spróbuj sernik nowojorski (albo amerykański). Ja brałam przepis z kotlet.tv. Nie jest trudny, ale trwa to w sumie z 5 godzin. Ale jest pyyyyszny. Jak nie lubię serników to ten mogłabym w całości. Coś jak sernik z Coffee Heaven. Chciałabym mu jeszcze jakoś wstrzyknąć sok wiśniowy, albo malinowy do środka, ale mi nie wychodzi.

Mmm. Może zrobię w weekend.
          • joxanna Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:18
            I wyszło mi, że sernik jest najnajlepszysmile
            A chciałam wcześniej napisać, że nic nigdy nie pobije prostej drożdżówki i prostego tiramisusmile
          • bi_scotti Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:24
            joxanna napisała:

> No to spróbuj sernik nowojorski (albo amerykański).

Jesli to propozycja dla mnie, to przyznam, ze New York cheesecakes sa najczesciej dla mnie za slodkie. Ja w ogole cheesecakes to tak wybiorczo toleruje wink Jesli juz ma byc cos dla mnie z tej poleczki, to tzw. wiedenski a najlepiej to taki najprostszy po prostu zapiekany ser z duza iloscia rodzynek i jak najmniej cukru - w temacie cheesecake trudno mi dogodzic wink
          • burina Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 22:11
            CH jako punkt odniesienia dla dobrego sernika?

W ogóle: robienie cheesecake (koniecznie z serka na 'p') zamiast sernika w kraju, którego sernik cały świat próbuje podrobić i z braku twarogu wychodzą mu cheesecake'i?
            • bi_scotti Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 22:22
              burina napisała:

> CH jako punkt odniesienia dla dobrego sernika?

Albo "dobry", albo "sernik" - sorry, jak napisalam wyzej zaden cheesecake mi nie robi chocby i jakas krakowska albo lomzynska Pani Zosia uchetala go wlasna reka spracowana i doswiadczona we wszystkich reczno-piekarniczych dzialaniach przy serze.
              Zaproponowano wpis wyzej New York cheesecake, ktory jest jakims tam classic - nie dla mnie. Polskie wersje takoz nie - naprawde az tak Ci zalezy zebym przed 60tka zdarzyla pokochac jakiekolwiek ciasto z sera? No chance wink
              BTW, istnieje cos takiego jak baker's cheese smile
            • joxanna Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 09:11
              No, ale ja lubię sernik z CH i właśnie tego typu serniki to jedyne jakie jem, nawet w kraju-raju twarogu.

Nie pisałam co bi-scotti, drzewko wyraźnie pokazuje komu odpisałam.
        • misterni Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:40
          Kopiuję ze strony, może się uda wink
          Składniki:

1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
          450 g drobnego cukru do wypieków
          10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
          250 g masła, o temperaturze pokojowej
          6 łyżek kaszy manny
          1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
          1 szklanka śmietany kremówki (30%)
          ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
          ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki
          Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.

Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.

Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm** wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.

Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.

* jeśli korzystacie z twarogu z wiaderek, jeśli można zasugerować firmę, korzystajcie z 'Piątnicy' (ja sama używam tego twarogu)

** sernik piekłam z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm

Ważna uwaga:

Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!

Ważne, by stosować się do rad, które zamieściłam w notce o serniku doskonałym. Najważniejsze z nich to:

- wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),

- masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej,

- sernik studzimy z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.

Smacznego smile
    • joa66 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:13
      W wykonaniu cudzym - szarlotka mojej cioci
      We własnym - crumble (cały rok), Pavlova z truskawkami i malinami (sezonowo)
    • imogen0 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:32
      Ja uwielbiam ptysie z bitą smietaną,pleśniaka,tarty z owocami i makowce,
      oczywiście wszystko domowej roboty
      • 3-mamuska Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:39
        Jadłam kiedyś takie ciasto drożdżowe na gorze zapiekane płatki migdałowe w miodzie, po upieczeniu przekroić i krem budyniowy.
        Pychota zjadłam pól brachy sama, dobrze ze siostra piecze raz do roku bo inaczej 10 kilo do przodu.smile
    • klubgogo Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:44
      Najlepszy jest dla mnie każdy sernik i brownie. Na sobote planuję sernik śliwkowo-czekoladowy.
    • gazeta_mi_placi Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 20:47
      Domowy sernik.
      • ledzeppelin3 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:04
        Tak jak nienawidzę gotować, to kocham piec. Codziennie coś piekę.
        Dziś- bułki drożdżowe z kruszonką z nadzieniem ze smażonych śliwek mojej mamy
        W łikend- kruche ciasto z orzechami w karmelu, zdaniem rodziny najlepsza rzecz jaką jedli w życiu a niewymyślna
        Czekoladowe płynne w środku
        Sernik królewski z 7 jaj z migdałami
        pavlowa z borówką amerykanską i kremem z mascarpone
        szarlotka zwykła na kruchym
        • an_ni Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:13
          oo patrz to tak jak ja i te wymienione przez ciebie ciasta to prawie wszystki tez moje ulubione
          dodaje jeszcze tiramisu tzn konkretniej tort tiramisu czyli platy biszkoptowe przekladane masa mascarpone
        • jolinka102 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 08.09.21, 14:37
          Kruche ciasto z orzechami w karmelu brzmi pysznie. Mozesz prosze podac przepis?
    • olena.s Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:18
      Królowa Saby. Czekolada, czekolada, czekolada.
      Marokańskie ciasto pomarańczowe, które udoskonaliłam poprzez błąd. Taki rodzaj babki piaskowej, ale z dużą porcją tartej skórki pomarańczowej i wyciśniętym na świeżo sokiem. Pomerdało mi się, i tego soku dałam o wiele więcej. Wyszło wściekle pomarańczowe i bardzo wilgotne - nadzwyczajnie mi się spodobało. Podaje sie je z coulis malinowym (czyli przecierem ze świezych malin przepuszczonym przez sitko żeby pozbyć się pestek). Mniam, mniam.
    • loola_kr Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:22
      jadłam i piekłam mnóstwo pysznych ciast i tortów. Cięzko wybrac.
      naj to była szarlotka z tymiankiem, robiłam parę razy, innej już nie zrobię.
      kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkacienka/szarlotkacienka.htm
      Uwielbiam też paschę z sera gotowanego, moge ją jeść nie tylko na Wielkanoc.
      kuchniawioli.pl/desery/pascha3/pascha3.htm
      teraz sezon na śliwki, ostatnio kilka razy robiłam proste i pyszne ciasto ze śliwkami (najlepsze węgierki)
      kuchniawioli.pl/ciasta/placekzesliwkami2/placekzesliwkami2.htm
    • ira_07 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:31
      Serniko-brownie mojej znajomej, pokroić bym się dała. I szarlotka z Nowej Prowincji, na ciepło, z sosem waniliowym.

Ja piekłam w życiu tylko kilka razy, ale brownie zepsuć się chyba nie da.
      • aga_sama Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:44
        dacquoise
        brownie, takie wilgotne
        ciasto kajmakowe
        tiramisu z malinami
        wszystko piekę oprócz dacquoise
        • malgosiek2 aga_sama, ale dacquoise 21.10.13, 22:12
          wcale nie jest trudny.
          Strasznie się bałam tych bez, ale wyszło z czego się bardzo ciesze.
          Na początku też tak myślałam, ale jak za drugim razem wyszedł prawie doskonały to się przełamałam i piekłam już kilka razy.
          Uzywam 36 % kremówki i gęstej.
    • lola211 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:44
      Tiramisu, wlasnie sie chłodzi w lodówce.
      Moge kazda ilosc.
      • misterni Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:49
        O, tiramisu też uwielbiam. I ciasta kruche z owocami sezonowymi - najbardziej szarlotkę i ze śliwkami smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:47
      w moim wykonaniu - ciasteczkowiec, zwany tez 3-Bitem.
      w wykonaniu teściowej o palmę pierwszenstwa walczy klasyczna szarlotka i ciasto czeskie.

generalnie nie lubie ciast. w cukierniach - jesli musze - wybieram jakies tarty owocowe.
    • beverly1985 Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 21.10.13, 21:51
      Zdecydowanie tort bezowy. Sama robić nie umiem.

• salsadura Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 03:28
      Sto lat temu: hiszpan z cukierni na ul. Gramatyka i cwibak z Wiślnej.

Sernik i bajaderka zrobione własnoręcznie smile.
    • morgen_stern Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 09:29
      Pleśniak mojej babci i torcik czekoladowy z wiśniami... nie do końca tort, bo to taki sztywny, gęsty krem raczej jest, ale kroi się jak torcik. Masakra, muszę kiedyś spróbować zrobić.
    • pszczolaasia Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście. 22.10.13, 09:42
      wszystko co wlasnorecznie moja tesciowa jest po prostu..po prostu.... po prostu brak slow. genialne. od drozdzowki do karpatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka