Dodaj do ulubionych

dlaczego nie najada się po godz. karmieniu piersią

28.10.13, 11:19
dziewczyny poradźcie! karmię moją 3 tygodniową córkę piersią nieraz siedzę godzinę za dnia lub w nocy a ona jak ją odkładam zaczyna płakać i wyraźnie jest głodna. Wtedy żeby móc iść spać daje jej trochę butelki najczęściej 30 ml czasem 60 ml i wtedy zasypia. Często też zdarza sie, ze niby płacze z głodu po mojej piersi a potem wyrzyguje ewidentnie wszystko tak że nawet rożek jest wypaprany. Chyba to nie oznacza, że mam za mało pokarmu i chce więcej? co robić ,żeby jadła jak trzeba i spała? miała któraś taki w domu przypadek?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:26
      Mówisz o normalnym trybie jedzenia dziecka na piersi. Poza tym - dzieci nie zawsze płaczą tylko i wyłącznie z głodu. Wyrzygiwanie to najczęściej ulewanie a nie dowód na to, że dziecko zeżarło za dużo. Idź na forum Karmienie piersią: forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html bardziej Ci pomogą, niż tutaj smile
      • dziennik-niecodziennik Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:29
        tam to ją raczej zamordują - za podawanie butelki i za "czy mam za mało pokarmu"...
        • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:32
          dzięki za empatię smile już wyczytałam wszędzie, że nie mogę mieć za mało pokarmu a podawanie butelki to strzelanie w sobie w kolano wink
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:29
        dzięki z porady dziewczyny ! skoczę na forum z karmieniem , a jak nie poradzą albo nie minie trzeba będzie poskrobać się po kieszeni i zadzwonić po doradcę laktacyjnego smile
        • net79 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 12:05
          póki dziecko przybiera nie masz co się martwicwink Mój najstarszy syn z piersi zrobił sobie smoczek, później miał udka jak
          https://www.opony.com.pl/informacje/images/opony-samolotowe.jpg
          • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:24
            niech ma nawet jak zapaśnik sumo, ale przybiera bo na ręce czuję ze grubsza smile nie mam wagi żeby zweryfikować dopiero w ośrodku mi powiedzą na 1 m-c na wizycie
            • demonii.larua Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:29
              Ważenie dziecka po każdym karmieniu to dopiero masakra big_grin
              Czekaj z tym ważeniem do wizyty kontrolnej i się uzbrój w cierpliwość. Dzieć nawet jak nie głodny to mając 3 tygodnie naprawdę ma prawo chcieć pierś na żądanie - nawet jeśli to jest co godzinę. Martwiłabym się gdyby takim trybem karmić 3-miesięczniaka.
            • agata0 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 10:19
              Dowiedz się w ośrodku. U mnie ważą na życzenie, jeśli jest obawa, że dziecko nie przybiera.
        • thegimel Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 13:54
          Tylko nie przyznawaj się do butli, bo Cię zlinczują smile
          • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 09:26
            milczę we wszystkich językach smile
        • czar_bajry Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 19:58
          a jak nie poradzą a
          > lbo nie minie trzeba będzie poskrobać się po kieszeni i zadzwonić po doradcę la
          > ktacyjnego smile

A nie lepiej iść do sklepu i kupić mleko? Dziecko zje i pójdzie spać.
    • ichi51e Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:26
      Sa takie dzieci co zra nonstop. Wazne jak przybiera. Na wyrzygiwanie mi w szpitalu kazali rozlac lyzke mleka i zobaczyc ile tego jest - od razu czlowiek zauwaza ze dziecko nie wyrzygalo wszystkiego co zjadlo tylko mu sie ulalo - te 10 ml gdy rozlane wyada jak potop.
      Btw jak sie ulewa to rob przerwe co kilka minut odbij i znow przytaw - czasem jak sie zapowietrza robi sie korek z powietrza dzieciak ssie a potem zrzuca - wiec ssie dalej ze y sie wreszcie najesc. Uszy do gory smile
    • szmytka1 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:26
      Forum karmienie piersią Spróbuj tutaj uzyskać poradę, to forum z ekspertem. Mój syn lubił 'wisieć' na piersi, chyba potrzebowal kontaktu bardziej niż jedzenia. To 'wyrzyganie" to może normalne ulewanie? Dzieciom się zdarza, ponoś aż beknie sobie i moze to mu pomoże. Pokarm kobiecy trawi się szybciej i łatwiej niż mieszanki, stąd po mieszance dziecko śpi dłużej i dłużej nie czuje glodu.
    • dziennik-niecodziennik Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:27
      u nas w rodzinie tak mieli że dzieciaka ciągle przystawiali, on ssał, a potem wyrzygiwał. doradca laktacyjny powiedział że dziecko ma silny odruch ssania i potrzebuje nie tyle jesc ile sobie pociumkac. akurat w tym przypadku pomogło podanie smoczka, choc ogolnie nie jest to zalecane.
      skontaktuj sie z doradcą laktacyjnym. w szpitalu powinni ci podac jakis namiar.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:25
        skontaktowałam się z panią laktacyjną i powiedziała, że dziecko prawdopodobnie ma silny odruch ssania i ... lubi być przy mamie a smoczka za cholerę nie weźmie tylko pluje
    • niuniek3 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:28
      Duża część noworodków tak ma. Normą jest jedzenie 15min i spanie 2h - bardzo rzadko - i normą jest karmienie 24/24. Minie. Dziecko oprócz jedzenia potrzebuje być ciągle przy mamie.
      Jeśli dobrze przybiera to jest wszystko ok.
      Polecam forum karmienie piersią.
    • alpha.sierra Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:35
      Wygooglaj sobie kontakt do La Leche League Polska, jest tam darmowa doradczyni laktacyjna z ogromną wiedzą o karmieniu piersią.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:57
        dzięki ! już googluje smile
    • run_away83 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:57
      Nic nadzwyczajnego. Mam już trzeci egzemplarz tego gatunku. Najchętniej nie wypuszczałby piersi z dzioba. Ssie przez sen, jak próbuję zabrać albo podmienić na smoka to jest kwik. W dodatku jak książątko akurat nie je i nie śpi, to i tak jest do mnie na stałe przyklejone, bo inaczej krzywi ryjek. Cieszę się tym póki mogę, bo ani się obejrzę jak zacznie biegać i pyskować wink

Jak po karmieniu płacze i chce jeszcze to nie dawaj butli tylko drugą pierś. A w nocy spróbuj spać z dzieckiem, ono się naje i poprzytula do woli, a ty się wyśpisz.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 11:59
        tylko boję się spać z nią w nocy przy cycku, że jeszcze przez zmęczenie ją przygniotę .. może głupie to trochę jest? ze smoczkiem mam problem, żeby dawać bo starszemu dziecku jak dałam potem była święta wojna , żeby oddał i trochę się boję replay zrobić z tym
        • net79 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 12:15
          ja z trójki przez zrządzenie losu ostatnie mam tylko smoczkowe.....i ono jedyne nie miało problemu z wymową, tamta dójka bez przerwy pchała jęzor między żeby, zresztą najstarszy dalej czasem pcha... smoczkowe, spokojnie daje radę i mówi dość ładniewink Choć dla mnie to jakiś dramat był, ze mi dzieciaka do smoczka w szpitalu przyzwyczaili, ale teraz....jakbym miała (tfu, tfu) czwarte - nie miałabym większych oporówwink
        • run_away83 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 12:18
          O spaniu z dzieckiem po angielsku: cosleeping.nd.edu/ (polecam!) i po polsku www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=133 , www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=24
        • yuka12 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 12:23
          Wiem, ze dzieci sa rozne, ale w przypadku mojej dwojki pomoglo pozbycie sie smoczka okolo 1 roku zycia. Obydwoje rozstali sie z nim bez wiekszych problemow. Moze tez dlatego, ze obydwoje karmilam piersia, syn (mlodszy) w ogole nie byl karmiony butla, bo z piersi przeszedl na kubki-niekapki. Za to mielismy przeboje, kiedy corka na nowo zaprzyjaznila sie ze smoczkiem okolo 2 roku zycia. Babcia chciala ja przekupic, zeby mloda spala po poludniu. Mloda i tak nie chciala spac, a odzwyczajanie od smoka trwalo nie jeden dzien, jak poprzednio, tylko pol roku i kolejny rok ja jeszcze ciagnelo smile.
          • net79 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 12:28
            O, też odstawiłyśmy około roku, dziecko jest w fajnej fazie poznawczej, jest dla niego tyle ciekawostek wokół, zdobywa nowe umiejętności, nie ma czasu na pierdoły, a i już sporo rozumie z tego co do niego tam pindolisz po mamusinemu;P nasz smok został u pediatry. powiedziała, że pani doktor już tam nie ma, mała strzeliła karpia i jakoś przeszło...wcześniej za każdym razem ganialiśmy za smokiem, bo ta tylko jeden rodzaj tolerowała... przyszedł moment i to po za naszą pełną świadomościa i jużsmile
    • majenkir Re: 28.10.13, 14:20
      alonkah napisał(a):
      > karmię moją 3 tygodniową córkę piersią nieraz siedzę godzinę za dnia lub w nocy a ona jak ją odkładam zaczyna płakać i wyraźnie jest głodna.

Nie musisz jej trzymac przy piersi godzinami (I nie radze, bo w koncu zmaceruja Ci sie brodawki).Tak naprawde dziecko ssie efektywnie tylko na poczatku przystawienia, a potem tak tylko sobie dziamdzia wink.

A, I nie sadzie, ze placze z glodu, pewnie po prostu spodobal sie jej cyc w buzi
      • alonkah Re: 28.10.13, 14:36
        to poradź co robić ? odkładać po kwadransie karmienia? szkoda, że się jej bardziej spanie nie podoba big_grin niż mój cycek smile
    • mayaalex Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 14:35
      E, to norma smile najwazniejsze, zeby przyrosty byly dobre. I dla wlasnej wygody sprobuj sobie tak zorganizowac miejsce do karmienia, zeby Ci bylo wygodnie (lozko/kanapa, laptop/tablet w dloni, picie i jedzenie w zasiegu reki, ksiazki, gazety, tv), tam sie umosc i dawaj pic, ile bedzie chcialo. I nie zabieraj piersi jak lekko przysnie - jak bedzie mialo naprawde dosc, to samo wypluje brodawke wink dziecko ma 3 tygodnie czyli Ty jestes 3 tygodnie po porodzie - nalezy Ci sie odpoczynek i pomoc. Olej sprzatanie, gotowanie i inne pierdoly, na tyle, na ile mozesz i skoncentruj sie na regeneracji swojego organizmu (lepiej Ci bedzie karmic polegujac na kanapie niz latac z odkurzaczem), poznawaniu malucha i budowaniu wiezi miedzy wami. Ja w nocy tez sie balam, ze przypadkowo synka przygniote wiec spal przysuniety do naszego lozka na tzw dostawce (w naszym przypadku bylo to po prostu lozeczko z ikei z niezamontowanym jednym bokiem) - nie musialam wstawac na nocne karmienia tylko siegalam po niego. Bedzie dobrze, mleka masz zapewne mnostwo, tylko dzieciaki po prostu tak jedza.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 14:40
        dzięki smile lejesz miód na moje obolałe ( fakt jeszcze koszmarnym porodem ) serce smile siedzę sobie i karmię przy włączonym radio - ile konkursów radiowych w tym czasie "wygrałam" to moje wink smile staram się po prostu za wszelką cenę nie zniechęcić tym niewyspaniem nocnym i wiecznym siedzeniem z mlekołakiem przy piersi ale nie wiem jak będzie smile czyli mówisz czekać aż wypuści sama brodawkę? jak ją odsuwam delikatnie to ona sama wypaa czyli ewidentnie nie je tylko sobie tnie komara na mnie ... ehh cierpliwości
        • mayaalex Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 14:48
          Ech, bo to niewyspanie nocne to jak dla mnie najgorsza czesc macierzynstwa... Wiec chociaz dzien trzeba sobie umilic wink
          Nie wiem, jak Twoje dziecie reaguje, ale jesli da sie lekko wyjac brodawke to wg mnie tez ok. Moj wypluwal, robil obrzydzona mine i wywijal ryjek - dawal baaaardzo jasne sygnaly, ze ma dosyc (choc zdarzalo sie, ze po 20-30 minutach drzemki chcial znow pociagnac przynajmniej kolejne pol godziny). No i moj byl czujny - jak zasnal na mnie (na rogalu do karmienia) to spal dluzej, jak go usilowalam odlozyc na bok, zeby sie samej tez zdrzemnac to najczesciej otwieral te oczyska sad wiec doszlam do wniosku, ze lepiej niech juz spi na mnie a ja na forum posiedze zamiast go nosic i pokazywac swiat (bo jak nie jadl to domagal sie noszenia, musial byc w pionie i koniec).
          • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 14:56
            tylko proszę Cię nie mów mi , że po tej pól godzinie znowu dawałaś do cycka bo zwariuje smile mam dość na samą myśl o tym. Chyba zacznę myśleć poważnie o mm , tylko , ze wyrzuty sumienia będę mieć , że nie daję co najlepsze. A w nocy w moim wieku to już się spać powinno a nie do dziecka wstawaćsmilesmile bardzo mi brakuje kilku godzin snu pod rząd . A Ty jak dawałaś radę?
            • mayaalex Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 17:57
              Nie dawalam wink bylam zombie i warczalam na meza smile jakos to przezyl... Ale na poczatku spanie chyba nie bylo takie zle, z tego co pamietam, i do 3-4 miesiaca po troszku ale stale sie polepszalo. I jak mial 3 miesiace, na dzien matki dokladnie, przespal po raz pierwszy cala noc. Bylam w euforii, naiwna smile Bo byla to jedna z moze w sumie 3-4 przespanych przez niego do dzis w calosci nocy. Bo potem zeby, potem ja wrocilam do pracy, potem opiekunka/minizlobek, skok rozwojowy - no ciagle cos. Ciezko bylo ale kolo 9 miesiaca zrobilo sie latwiej. No i ostatecznie nadal karmie ALE nie robie w domu w zasadzie nic, poza wieszaniem prania, i generalnie mam prace na caly etat ale w rzeczywistosci godzinowo wyjdzie max pol etatu - czyli mam sporo czasu na relaks i malo innych rzeczy do roboty wiec karmienie mi pasuje. Plus bardzo mi ulatwialo zycie - podczas podrozy, zwlaszcza samolotem (podrozujemy naprawde duzo), jak nie chcial jesc niczego innego, do usypiania, do uspokojenia, no dla mnie po prostu kp jest superwygodne a te nocki to jedyny minus. Teraz jestem w ciazy wiec wlasnie staramy sie wreszcie te nocki wyeliminowac.
              No i moj niespioch jest jednak dosc wyjatkowy w tym swoim nocnym budzeniu. Zazwyczaj dzieci jednak spia coraz lepiej, niezaleznie od rodzaju mleka. Radzilabym Ci metode malych kroczkow - poczekaj az dziecko bedzie mialo np 6 tygodni i wtedy zobaczysz co dalej. Jak bedzie ok to doloz jeszcze pare tygodni kp, jak nie to przejdz na mieszanke. Po tych paru tygodniach, jesli zostaniesz przy kp, znow sie zastanow czy kp czy mm. I tak po troszku, bez stresu. 3 tyg to malutko, jak dasz za czesto mieszanke to rzeczywiscie mozesz nie rozkrecic laktacji i potem, nawet jesli zmienisz zdanie i bardzo bedziesz chciala kp, mozesz nie byc w stanie - a dziecko butelkowe moze nie chciec meczyc sie przy cycu. Wiec moze poczekaj jeszcze troche - a jak stwierdzisz, ze masz dosc, to daj mm i juz. A na razie pamietaj, ze jestes w pologu wiec nalezy Ci sie pomoc i dopieszczanie smile i drzemki, jak maz/partner/mama/niania zajmuja sie dzieckiem, najlepiej na spacerze, zebys kwikow nie slyszala wink
              • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 09:09
                mój mąż też jest biedny, nawet ze złości potrafię go obudzić w nocy żeby dał trochę butelki bo ja też chcę poleżeć- wiem , okropna jestem , bo on wstaje rano do pracy smile ale cóż - córka to nasze wspólne dzieło wink chciałabym , żeby się okazała z tych egzemplarzy co śpią coraz dużej z czasem szybciej jedzą i po prostu dadzą matce spokój i idą spać- chyba jestem trochę naiwna wink Zasadniczo nie chciałabym stracić laktacji bo zdaje sobie sprawę , że moje mleko jest indywidualne tak jak ona i żaden Enfamil tu nie zastąpi moich cyców smile masz rację, poczekam aż będzie miało 6 tygodni czyli w sumie już blisko i jak się sytuacja nie wyrówna dam mieszankę. Połóg też jest ciężki pod tym względem , że oprócz tego że mnie jeszcze boli dół , krwawię to hormony powodują , ze strasznie płaczliwa jestem sad lekka deprecha chyba a w domu mam obowiązki i niestety nie wszystkie mogę na kogoś zrzucić , ale oby do przodu. Gratuluję ciąży sad oby dzidziuś był śpiochem ... chyba dobrze mówię? smile
              • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 09:10
                mój mąż też jest biedny, nawet ze złości potrafię go obudzić w nocy żeby dał trochę butelki bo ja też chcę poleżeć- wiem , okropna jestem , bo on wstaje rano do pracy smile ale cóż - córka to nasze wspólne dzieło wink chciałabym , żeby się okazała z tych egzemplarzy co śpią coraz dużej z czasem szybciej jedzą i po prostu dadzą matce spokój i idą spać- chyba jestem trochę naiwna wink Zasadniczo nie chciałabym stracić laktacji bo zdaje sobie sprawę , że moje mleko jest indywidualne tak jak ona i żaden Enfamil tu nie zastąpi moich cyców smile masz rację, poczekam aż będzie miało 6 tygodni czyli w sumie już blisko i jak się sytuacja nie wyrówna dam mieszankę. Połóg też jest ciężki pod tym względem , że oprócz tego że mnie jeszcze boli dół , krwawię to hormony powodują , ze strasznie płaczliwa jestem sad lekka deprecha chyba a w domu mam obowiązki i niestety nie wszystkie mogę na kogoś zrzucić , ale oby do przodu. Gratuluję ciążysmile oby dzidziuś był śpiochem ... chyba dobrze mówię? smile
            • claudel6 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 16:24
              stosuj karmienie mieszane. dostanie Twoje mleko z wszystkimi cennymi składnikami, ale nie będzie na Tobie non stop wisieć.
              • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 09:30
                i tak właśnie staram się robić, bo niestety są w domu i inne obowiązki a trochę snu też wskazane smile
    • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 17:02
      Być może Twojej córce się nie odbija. Taka reakcja nie świadczy o głodzie, tylko o tym, że odczuwa dyskomfort, bo nałykała się powietrza, dlatego jej się ulewa, czy wręcz wymiotuje.
      Spróbuj po karmieniu przez chwilę nosić ją w pionie, opartą o ramię lub trzymać ją przez moment w poziomie, a potem dość szybko podnieść do góry (zrób tak kilka razy) - takie "akrobacje" pomagały mojej córce, która zachowywała się podobnie do Twojej małej.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 09:00
        dzięki, nigdy bym nie pomyślała, że taki sposób może być na odbijanie , ale wypróbuje gwałtowne zmiany pozycji tak jak mówisz. Nie wiem jak to jest ale potrafi jeść i jeść a jak ją odłożę to od razu krzyczy i nic nie pomaga tylko cyc ewentualnie butelka sad
        • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 09:53
          Dokładnie tak zachowywała się moja młodsza córka. Po karmieniu pięć minut snu i krzyk, więc od nowa karmiłam, a mała niby chciała ssać, ale coś jakby jej to uniemożliwiało. Była bardzo niespokojna. Dopiero pomagało takie kilkukrotne odbicie. Co dziwne, takie akcje zdarzały się najczęściej w nocy. Gdy po kilku dniach nerwówki wyglądałam już jak zombie z niewyspania, wzięłam córkę do naszego łóżka. Okazało się, że mała jadła jakoś dużo spokojniej i z czasem odbijanie nie było już konieczne, a ja karmiłam praktycznie na śpiąco, dzięki czemu nie byłam już taka umęczona.
          Najważniejszy jest spokój. Wtedy dużo łatwiej "rozpracować" dziecko smile
          • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:10
            Kochana ale jak na leżąco karmić? dla mnie to nie do pojęcia. Pamiętam jak mój starszy syn za nic nie chciał na leżąco bo cycek mu wyskakiwał z buzi. Chciałabym żeby najadła się do syta, mogę siedzieć z nią nawet godzinę ale żeby potem tak przeraźliwie nie darła się na cały dom, bo deprecha moja gotowa sad
            • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:18
              Leżałam sobie na boczku, a mała obok mnie na poduszce lub z głową na mojej ręce. Może znaczenie ma też fakt, że jestem dość biuściasta wink Sama nie wiem, ale jakoś mi się to udawało smile
              • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:22
                ja cycki to mam duże teraz od mleka smile może podejmę próbę przy małej , najwyżej się nie uda ...
                a nie miałaś takiego wrażenia, że jak cycki miękkie to znaczy, że mleka w nich nie ma? bo ja się martwię, że przedtem twarde były to wiadomo mleka pełno ,a teraz miękkie to może mi laktacja zanika
                • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 11:11
                  Absolutnie nie zanika, raczej świadczy to o tym, że cycki "zrozumiały" ile powinny mleka wytwarzać i nie mają nadprodukcji. Wszystko jest o.k. smile
                  • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 13:47
                    to muszę je trochę laktatorem podpędzić , bo butlą im dałam trochę wolnego czasu wink dzięki za radę!
                    • mia_siochi Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 17:07
                      Nic nie podpędzaj, samo się podpędzi. Laktatorem rozbujasz laktację i będzie Ci się lać po nogach big_grin
                      • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 18:24
                        Zgadzam się. Laktatorem nie popędzaj, dziecko samo Ci wyreguluje produkcję. Pokarm nie musi zalegać na zapas w piersi. On się produkuje na bieżąco, w zależności od potrzeby małego ssacza.
                        • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 09:26
                          nawet nie wiedziałam , myślałam, że jak piersi twardnieją to dopiero wtedy jest jakiś zapas dla dziecka
                      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 09:29
                        to będę robić zapasy na zimę , bo idzie big_grin a tak na serio to wydawało mi się, że muszę , bo inaczej zaniknie
              • asia_i_p Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 19:44
                Podejrzewam, że nie z wielkością biustu jest problem.
                Ja miałam problem z karmieniem na leżąco, do póki dziecko było maleńkie, bo zarówno poduszka, jak i moje przedramię podsunięte pod główkę dziecka chyba by jej odłamały głowę (miałam naprawdę miniaturkę, 2610 wagi, obwód główki poniżej 3 centyla, tyle, że dość długa była). Kiedy urosła, było już lepiej.
                • wegatka Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 31.10.13, 09:39
                  Ja już dokładnie nie pamiętam, bo moja młodsza córka skończyła niedawno 12 lat smile ale tak sobie kojarzę, że chyba nawet leżała praktycznie całym ciałkiem na mojej zgiętej ręce. Miałam też koło siebie kilka poduszek, którymi podpierałam się na różne sposoby.
                  • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 31.10.13, 10:16
                    ale masz już dużą córę ! smile teraz pewnie zacznie się okres buntu i do karmienia będzie się wracać z sentymentem, kiedy można było na dziecko mieć jakiś wpływ wink smile
    • katiko Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 28.10.13, 17:31
      Czesc,
      mam dokladnie to samo z moim 4 miesiecznym synkiem. Moze w kolejnosci:
      1. jedzenie to ciezka praca. Na serio. I jak popatrzysz na swoje dziecko i zaczniesz liczyc ile tych ruchow buzka robi i ile odpoczywa to zdasz sobie sprawe, ze wcale tak duzo czasu na jedzeniu nie spedza. Moje dziecko czasem "zapominalo" o tym, ze je i dopiero proba wyciagniecia piersi z jego buzi przypominala mu, ze je. Pomagal tez lekki masaz policzka albo miejsca przy uchu. Wtedy wracal do pracy.
      2. Dokramianie butelka - w dzisiejszych czasach to zadne strzelanie sobie w noge. Jak masz dobra butelke to dziecko moze bez problemu byc i na piersi i na butelce. Ale i tak latwiej mu sie je z butelki.
      Moj maluch nie umiach ssac na poczatku wiec go karmilam "kubeczkiem" przez pierwsze pare dni. Potem butelka NUK, a potem COMOTOMO. Dodam, ze zaczelam pompowac mleko. Probowalam ta z 1 dziurka ale mojej zasypialo zanim cos zjadlo wiec przeszlismy na 2 dziurki i tak jemy az do teraz.
      W miedzyczasie nauczyl sie ciagnac z piersi i je z obu - jak gdzies wychodzimy to biore i cycki butelki wink i w zaleznosci od sytuacji karmie tym lub tym.
      Moja siostra od poczatku uzywala MEDELA i tez na przemian butelke z cyckiem.
      Moj maluch uwielbia cycka, ale nie marudzi przy butelce. No chyba, ze go cos boli.
      3. Z czasem dzieci jedza szybciej. Moj brzdac - ma juz ponad 4 miesiace - jak jest bardzo glodny - po calej nocy - wyciagnie z piersi i sie naje w 15-20 minut. Ale np. w dzien je wolno bo tak lubi. Zarowno z piersia jak i butelka. Przestaje, gada i wraca do jedzenia. To taki moment dla nas obojga. Tak jak jedzenie obiadu w rodzinie. Nie jesz ale tez gawedzisz.
      4. Poprobuj rozne pozycje do karmienia. Ja na poczatku karmilam na siedzaco, trzymajac go w rekach, potem z poduszka 3.bp.blogspot.com/_P_ru3l6C-gQ/S8zXQTlTaYI/AAAAAAAAABU/6Tu7WX4QFkA/s1600/Green+Paisley.jpg, a potem nauczylam sie na lezaco (z poduszka rurka pod tylkiem i plecami) i jest to moja ulubiona pozycja. Maluch je bez marudzenia, odwraca glowe na obie strony, mi jest wygodnie i nie bola mnie plecy.
      5.I owszem takie male dzieci trzeba dokarmiac by dobrze sie rozwijaly. Ja dokramialm i dokarmiam. Moj urodzil sie przedwczesnie: maly i chudy jak szkapa. Teraz nadrobil zarowno wage jak i wzrost i juz nie porownuje go z wczeniakami tylko z dziecmi urodzonymi o czasie i wyglada super.
      6. Moja mama co miala 3 mowi, ze ja jadlam szybko ale np. moj brat to potrafil i 1.5 siedziec. Co dziecko to inne.

• alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 09:30
        cześć Katiko!
        dzięki za szczegółowe instrukcje smile wszystko co mówisz to jest racja. Mam butelkę antykolkową Tommy Tippe i mała bez problemu je z niej a potem z cycka więc może tak zostanie. Kurcze szkoda, że cycki nie są przeźroczyste , żeby widzieć jaką ilość zjada big_grin co do pozycji karmienia siedzę z nią a ona leży na rogalu. Nie wiem czy umiałabym na leżąco bo mam wrażenie, że cycek by jej uciekał a ja w kółko musiałbym wkładać brodawkę...
        cieszę się , że mnie nie "bijesz" za to, że dokarmiam smile pełne zrozumienie więc dziękuję za to smile wolę żeby dziecko dojadło mm i spało dla wszystkich chyba tak lepiej niż żebym siedziała co pół godziny z nią a potem nienawidziła karmienia piersią .. sad
        Być może moja też musi dobić do wagi bo jej waga urodzeniowa to 2840 więc w sumie szału nie było. No i liczę na to , że w końcu zacznie ssać jak odkurzać naje się i będzie tylko lepiej smile dzięki za porady
        ps. ile kosztowałby wysyłka z niemiec orientacyjnie?
    • katiko Re: wspolne spanie 28.10.13, 17:36
      Ja nie chcialam dostawki wiec kupilismy sobie Baby Nest.
      www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=11537901
      I spal z nami w lozku, pomiedzy naszymi poduszkami.
      Cudowna rzecz!

Popatrz na allegro. Ja swoja bede sprzedawac ale wysylka z Niemiec chyba Ci sie nie oplaca.
      • alonkah Re: wspolne spanie 29.10.13, 10:40
        tak mi się spodobała , że kupiłam od razu na allegro i chyba cena nawet nie wyśrubowana bo 49 zł plus przesyłka smile
    • mamameg Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 10:08
      Obydwaj moi synowie pierwsze trzy miesiące w zasadzie spędzili u mnie na rękach i przy piersi. Obaj jak na niemowlaki mało spali, mieli silną potrzebę ssania i autentycznie potrafili godzinę czy dwie ssać, nie przysypiali przy piersi tylko jedli a na próby zakończenia karmienia reagowali dzikim wrzaskiem smile Po trzecim miesiącu się to wszystko samo unormowało, karmienie zajmowało 15-20 minut, zaczynali spać w dzień po dwie trzy godziny a nie jak przedtem przysypiać 2-3 razy po pół godziny. Starałam się ograniczać obowiązki do absolutnego minimum a w czasie karmienia czytałam książki, zaglądałam do internetu, ze starszym oglądaliśmy filmy czy bajki albo graliśmy w planszówki.
    • nangaparbat3 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 13:53
      Mialam taki przypadek. Przenoszona 3 tygodnie, po koszmarnym porodzie urodziła sie chudziutka, skora i kosteczki. Karmienie wygladalo jak u Ciebie, chociaż pokarmu mialam mnóstwo i rosla jak na drożdżach. chodziło o ssanie. smoczka nie zaakceptowala (wylatywal w powietrze jak rakieta), ale nauczyla sie ssać paluchy (nauczyla sie, bo w szpitalu byla obwiazana, dopiero w domu zaczela sie uczyc od nowa - na początku kladla rączke na czole, zjeżdżala w doł po nosku i chwytala - jak szczupak - środkowy paluszek, ktory sobie wpychala do buzi do samego końca). ssanie paluchow pomoglo
    • mruwa9 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 14:01
      norma dla wieku.
      Opisujesz najnormalniejsze i jak najbardziej prawidlowe zachowanie noworodk/malego niemowlaka.
      Wiekszosc miala w domu takie rpypadki, bo to jest ABSOLUTNA NORMA. Tak jest zwykle i tak ma byc.
      Tak naprawde jestem przekonana, ze meczy cie nie tyle karmienie, ile bunt, brak akceptacji tego stanu i przekonanie, ze cos z dzieckiem i karmieniem jest nie tak, ze to objaw nieprawidlowosci i problemow.
      Wystarczy zaakceptowac te sytuacje, ze to norma i ze minie samo za 2, max 3 miesiace, oraz tak zorganizowac sobie dnie, zeby uprzyjemnic sobie czas z dzieckiem przy piersi, a zycie od razu stanie sie latwiejsze. Zastanow sie, co moglabys robic podczas karmienia- podpowiedzi: czytac, ogladac tv ( pod reka pilot i stos filmow, ktore lubisz, plus pcie i cos do jedzenia), zdrzemnac sie, karmiac na lezaco, umowic sie z przyjaciolka na plotki i kawe (ona cie obsluguje w twoim wlasnym domu, a ty jestes Krolowa Matka z noworodkiem przy piersi, zmieniasz tylko strone prawa-lewa-prawa -lewa). W nocy spac z dzieckiem przy piersi, a jesli trzeba przewinac cy ponsc-budzisz partnera i on sie tym zajmuje, ty spisz.
      Kup chuste i nie odkladaj dziecka, niech sobie bedzie przytulone do ciebie calymi dniami. Takie jego noworodkowe prawo.
      • mia_siochi Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 17:11
        Podpiszę się. Mnie męczył właśnie ten bunt. Bo nasłuchałam się bzdur gadanych przez moją matkę i teściową. Trafiłam na forum o karmieniu piersią i mnie naprostowały. Nauczyłam sie również wtedy pokazać palcem drzwi matce i teściowej i brać poprawkę na wszystko, co mają do powiedzenia w kwestii niemowlaka....
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 09:32
        chyba jak się wyciszę przy karmieniu, miną nerwy, że nie daję rady albo co gorsza , że mam za mało pokarmu ( wiem już teraz, że tak nie może być) to dziecko się uspokoi a ja zacznę czerpać przyjemność z przystawiania małej smile dzięki !
    • lauren6 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 18:21
      Polecam smoczek. Dziecko najwyraźniej zrobiło sobie własny z Twojej piersi.
      • mruwa9 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 20:51
        to smoczek imituje i zastepuje piers, nie odwrotnie.
        Do ssania sluzy piers.
      • run_away83 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 20:54
        Eee... przecież to smoczek jest substytutem piersi (niedoskonałym, czasem szkodliwym), a nie pierś substytutem smoczka smile

Czy ktoś przy zdrowych zmysłach wyrwałby sobie zdrowe zęby żeby wstawić implanty? Albo amputował rękę aby zastąpić ją protezą??? Chyba nie... Dlaczego więc sztuczny gumowy sutek uważany jest za właściwsze narzędzie do zaspokojenia odruchu ssania niemowlęcia niż prawdziwy sutek matki niemowlęcia???

No jak żyję to tego nie pojmę...

I nie żebym była fanatyczką - mam smoczki, w awaryjnych sytuacjach używam (głównie jak się któreś rozedrze kiedy nie mogę dać piersi ani inaczej uspokoić, np. w samochodzie), ale w życiu by mi nie przyszło do głowy pomyśleć że smoczek w dziobie niemowlęcia jest czymś właściwszym i lepszym niż moja pierś...
        • asia_i_p Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 20:07
          ale w życiu by mi nie przyszło do głowy pomyśleć że smoczek w
          > dziobie niemowlęcia jest czymś właściwszym i lepszym niż moja pierś...

Mnie to przyszło do głowy, kiedy moja przeżuta pierś była już tak poraniona, że dziecko miało w stolcu przetrawioną krew. Miałam centymetrową szramę, z której czasem lała się żywa krew, ale karmiłam, bo myślałam, idiotka, że się zagoi - zwłaszcza, że po każdym karmieniu wyglądało lepiej niż przed (bo było dokładnie wyssane wink ). Myślałam, że tak wygląda to popękanie, o którym pisali w poradnikach. Potem się kapnęłam, że niekoniecznie.

Niestety, nie dała się przekonać, pluła smoczkiem na odległość.

Aha, i fajnie im było pisać w poradnikach, że ma chwycić brodawkę z całą otoczką. Usta mojego dziecka w maksymalnym rozwarciu były mniejsze niż moja otoczka, więc cudów nie ma - nie dało się.
          • run_away83 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 23:35
            Współczuję takich przeżyć z karmieniem, nie dziwię się że w takiej sytuacji chciałaś się poratować zmoczkiem, przecież nie o to chodzi żeby karmić za wszelką cenę, kosztem swojego cierpienia... Inna rzecz, że smoczek na dłuższą metę mógłby bardziej zaszkodzić niż pomóc, utrwalając dziecku nieprawidłowy sposób chwytania piersi i niewłaściwą technikę ssania.

A poradniki niestety czasem nie wystarczają... Teoria sobie, praktyka sobie... zwłaszcza że niemowlęta nie czytają tych poradników i nie wiedzą, biedactwa, co im wypada, a co nie...
    • sakija Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 20:51
      Moja dziecinka z początku potrafiła ssać pierś nawet 2, 3 godziny (wprawdzie nie ulewała). Tez zachodziłam w głowę o co chodzi, dlaczego nie piętnaście minutsmile czy się najada? Intuicyjnie pozwoliłam ssać tyle czasu ile potrzebowała. Smoczka nie podawałam. Po trzech miesiącach moje dziecko ssało już 10 minut w ciągu dnia, kiedy zasypiało przy piersi oczywiście dłużej. Dziś wiem, że dziecko potrzebowało mojej bliskości (a nie jedzenia) i w ten sposób zaspokajało tę potrzebę.
    • hermenegilda_zenia Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 29.10.13, 22:12
      Twoje dziecko jest jeszcze malutkie, dopiero uczy się techniki ssania. Z pewnością ma silny odruch ssania i potrzebuje piersi, żeby czuć się dobrze i bezpiecznie a jeszcze nie potrafi ssać nie odżywczo (czyli dziamdziać, ale tak, żeby nie leciało mleko) to pewnie za dużo ściąga i potem ulewa. To minie, dzieciak nabierze wprawy i chlustanie powinno minąć, jeżeli nie jest efektem jakichś zjawisk chorobowych. Dawanie butelki na początku karmienia jest ryzykowne, dziecko nie ma jeszcze wypracowanej techniki ssania, butla może namieszać w karmieniu. A smoczka nie dawaj - po to natura stworzyła pierś, żeby maluch ją ssał, i to nie tylko celem jedzenia. Po prostu zaakceptuj fakt, że przez pierwsze 3 miesiące jesteś bardzo intensywnie dla dziecka, bo to jakby czwarty trymestr ciąży, a potem będzie na pewno lepiej.
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 10:00
        masz rację, po prostu trzeba zaakceptować fakt, ze mala wyrwana z bezpiecznego świata dopomina się mojej obecności dla swojego dobrego samopoczucia smile z resztą czas tak szybko biegnie, że nim się obejrzę będzie sama biegać smile
        • sakija Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 17:10
          Właśnie, jeszcze zatęsknisz za tą jej potrzebą bycia blisko, a na pewno będziesz miło wspominać te pierwsze chwile/miesiące bycia razem. A i czekają Cię też tzw. kryzysy laktacyjne, podczas których zdaje się że pokarmu jest za mało. Na pewno 6 tydzień i nie wiem czy nie 3. Jeżeli coś mogę poradzić staraj się podczas nich nie podawać butelki zbyt często bo może to wpłynąć na powolne odstawianie od piersi. Sposób jest jeden: dużo i często przystawiać do piersi a pokarmu naprodukuje się tyle ile trzeba.
          • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 31.10.13, 10:14
            dzięki za radę! tylko jak dużo przystawiam to potem mam wrażenie, że mi brodawki płoną ogniem (ona potrafi ssać około godziny- półtorej na raz)
            • run_away83 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 31.10.13, 10:54
              Alonkah, jeśli bardzo cię bolą brodawki, to warto żeby ktoś doświadczony (np. konsultantka/położna) rzucił okiem na technikę ssania malucha. Brodawki nie powinny boleć - jeśli bolą to możliwe że dziecko za płytko chwyta, albo pokiełbasiła jej się pierś z butelką i próbuje ssać pierś tak jak smoczek - wtedy jej słabiej leci mleko a tobie masakrują się brodawki.

Szybka pierwsza pomoc: bezpośrednio po karmieniu wyciśnij delikatnie 2-3 kropelki mleka, posmaruj nim brodawkę i zostaw do wyschnięcia smile
    • dorotaifilip skok rozwojowy 30.10.13, 19:37
      Z tego co pamiętam to około 3, 4 tygodnia dziecko zaczyna potrzebować więcej pokarmu. Wisi przy piersi, żeby ją "postymulować" do większej produkcji mleka.
      Dawanie butelki jest w tym wypadku "strzelaniem sobie w kolano", jeśli myślisz o utrzymaniu tylko kp.
      W tym 4 tygodniu to pamiętam, że w nocy specjalnie wstawałam, żeby odciągać jeszcze mleko pomiędzy nocnymi karmieniami, żeby zwiększyć produkcję mleka dla dzieciaka. Ale ja leniwa byłam - karmienie kp było dla mnie łatwiejsze niż butelkowanie i spałam z dzieckiem i na leżąco karmiłam w łóżku.
      pozdrawiam ciepło
      Dorota
    • katiko Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 22:22
      Alonkah,

Cos. mi sie przypomnialo. W ktoryms momencie tez sie martwilam tym ssaniem - ze mi cos sie z sutkami stanie i jak zasypial przy piersi to mu zaczelam podmieniac sutek na smoka, ale zostawiac go przytulonego do piersi jeszcze jakis czas. Jak sie budzil bo naprawde chcial jest to wracalismy do cycka. Jak sie nie budzil to tlumaczylam, ze mu wystarczalo a ssie z potrzeby ssania a nie z glodu.
      Na sutki musisz mocno uwazac i nie pozwalac dziecku ssac jak sie najadlo. Ja uzywam smoczka nuk ortho(?).
      I- jeszcze dwie rzeczy, o ktorych zapomnialam.
      1. Juz wspomniana - dziecko chce jesc ale sie nie najada bo ma gazy w brzuszku. Na poczatku moj maly potrafil odbic i 3-4 razy jak facet spod budki z piwem. Teraz w wiekszosci jeden bek wystarcza
      2. Moj maly nie umial robic kupy. I czesto chcial ssac jak probowal ja robic. Na poczatku tego nie lapalam. Lezal i nagle zaczyna plakac wiec po spradzeniu, ze suchy myslalam, ze glodny. Wiec do cycka. I on sie tak orzyzwyczail, ze potem jak tylko go cos bolalo przy kupkaniu to plakal i chcial do cycka. (Kupa niemowlaka to u nas w domu caly ososbny temat) . Teraz w koncu robi kupke bez plakania i nie musi ssac.
      Ale dziecko naprawde poptrzbuje byc przy Tobie. Mi tez na poczatku karmienie na lezaco sprawialo trudnosci - moze moglabys poprosic polozna do domu? Mi wlasnie polozna pomogla. No i poduszka rurka pod tylkiem i plecami ( taka jedna dluga, stara ikeowska kupiona na ebayu).

Mam nadzieje ze babynest Ci sie przyda. Zamiast przescieradelka mozesz uzywac ikeowskiej/ innej poszewki na poduszke 40/60 lub40/80
      • alonkah Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 31.10.13, 10:24
        Katiko,
        po karmieniu zwłaszcza, że ona dużo siedzi przy cycku, bolą mnie okropnie brodawki, mam wrażenie, że ogniem wypalone uncertain też mam smoczka tomme tippee ortho ale za cholerę nie weźmie strzela nim dalej niż widzi. Co do gazów to chyba nie ma bo nie pręży gwałtownie nóżek i piję herbatkę z kopru włoskiego ( nie wiem kogo bardziej po niej pierdzi big_grin )
        Co do kupek to ma bardzo częste wypróżnienia, żótłciótka to myślę, że z tym jest ok
        próbowałam dziś pierwszy raz na leżąco- mała chwilę possała i usnęła jak wstałam z łóżka za chwilę się obudziła i znowu chciała jeść ....
        dzięki za pomysł z tym separatorem , może się przyda , poza tym fajne też do użycia poza domem albo w domu w innym miejscu niż łóżeczko smile
    • kamelia04.08.2007 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 22:29
      zeby jadla jak trzeba i spala, to ci trzeba lalki, a nie dziecka.

Dziecko ci wszystko robi jak trzeba, tylko ty tego nie rozumiesz i robisz burdel ta butelka.
      Dziecko sie karmi na zadanie, nawet co godzine, bo dziecko ma takie potrzeby. Wyrzyga ci, to trudno, dasz znowu.

kombinujesz wbrew logice i zdrowemu rozsadkowi
      • ca.melia Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 22:41
        Kamelia

weź ty się zastanów ca za głupoty piszesz. Jasne a dziecko jest wszechwiedzące a matka ma być jak robocop. poczytaj, dokształć się a potem pisz dziecinko.
        • kamelia04.08.2007 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 22:53
          jak urodzisz, to pogadamy.

czy ciaza odbiera umiejetnosc czytania? czy w ciazy pisze sie glupoty 3 po 3? a moze ty tak masz, ze i w ciazy i nie w ciazy, to brednie bez ladu i skladu piszesz, malutka
          • ca.melia Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 23:01
            dziecko drogie ja juz urodziłam, kiedy ty zapewne zielonego pojecia o karmieni niemowląt nie miałaś.
            • kamelia04.08.2007 Re: dlaczego nie najada się po godz. karmieniu pi 30.10.13, 23:08
              malutka, jutro do szkoly trzeba isc, marsz do lozka i przestan sie bawic na komputerku.

dziecko urodzila, to dopiero jej madrosci przybylo. A lekcje odrobilas? plecak doszkoly spakowany?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka