30.10.13, 12:38
W listopadzie zostanę matką chrzestną. Zastanawiam się nad prezentem:
-złoty łańcuszek,
-złota bransoletka,
-pieniądze.
Dodam, że to chłopak. Mam dylemat. Napiszcie proszę jakie prezenty Wasze dzieci otrzymały i jakie Wy dajecie.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Chrzest. 30.10.13, 12:40
      jestem chrzestną u dwójki dzieci.
      Dałam pieniądze i każdemu złotą pamiątkę
      chłopcu łańcuszek z krzyżykiem a dziewczynce z medalikiem
      • gazeta_mi_placi Re: Chrzest. 30.10.13, 12:43
        Krzyżyk przynosi pecha, nie kupuje się na prezent krzyżyka.
        • neffi79 Re: Chrzest. 30.10.13, 12:48
          hmm pierwsze słyszę? serio
          • gazeta_mi_placi Re: Chrzest. 30.10.13, 12:56
            Taki zabobon w sumie, ale niektórzy wierzą.
    • majenkir Re: Chrzest. 30.10.13, 12:43
      Kase daj. Malo ktory chlopak ucieszy sie z lancuszka czy bransoletki.
      • verdana Re: Chrzest. 30.10.13, 12:44
        Sądzę, że w tym wieku z pieniędzy też się nie ucieszysmile
      • ichi51e Re: Chrzest. 30.10.13, 12:45
        Nawet zakladajac ze chrzczone jest dosc duze dziecko to i tak nie sadze by rozroznialo wartosc pieniadza od zlota. Baa mysle ze bedzie wolalo blyszczace...
        • mid.week Re: Chrzest. 30.10.13, 12:50
          kasę weźmie i kupi sobie grzechotkę wink
    • ira_07 Re: Chrzest. 30.10.13, 12:47
      Czy tylko ja nie rozumiem dawania kasy na chrzest? Rozumiem nastolatkowi, bo ciężko trafić w upodobania i moda jest bardzo zmienna, ale na chrzest? Kup mu łańcuszek z krzyżykiem, pamiątkowy album, Biblię dla dzieci z dedykacją, będzie miał jak podrośnie.
      • neffi79 Re: Chrzest. 30.10.13, 12:51
        w moim przypadku rodzicami chrześniaków są młodzi ludzie. Dałam pieniądze bo wiem, że się im przydadzą, niech kupią dziecku pieluchy, zabawki, ubranie, nie interesuje mnie co. A nawet niech pokryją sobie koszty urządzenia imprezy.
        złoto też dałam, żeby dzieci miały pamiątkę od chrzestnejsmile
      • mx3_sp Re: Chrzest. 30.10.13, 12:51
        a z własnej perspektywy? Dla mnie to wsio ryba, nie mam żadnych pamiątek. Daj kasę i już.
    • suazi1 Re: Chrzest. 30.10.13, 13:53
      Ta ostatnia opcja. myślę, że bez sensu jest kupowanie złota małemu dziecku, natomiast pieniądze świeżo upieczonym rodzicom zawsze się przydadzą (my za pieniądze z chrzcin kupiliśmy m.in. szczepionkę skojarzoną)
    • solejrolia Re: Chrzest. 30.10.13, 14:32
      a może kup wypasioną zabawkę- np pchacz- jeździk- bujaczek, jakiś stolik z grajkami różnymi,
      rowerek biegowy
      albo coś konkretnego, praktycznego, co za chwilę przyda się, np. "następny" fotelik samochodowy
      • mx3_sp Re: Chrzest. 30.10.13, 14:40
        rodzice wiedzą najlepiej czego och dziecku brakuje. Niektórym, np. wstyd było powiedzieć, że nie mają na pampersy (oryginalne).
    • kkalipso Re: Chrzest. 30.10.13, 15:47
      U mnie było tak...
      Chrzestny spytał czego życzylibyśmy dla córki ? Zasugerował kilka pomysłów ( bardzo dobrze żyjemy , nie mieliśmy problemu szczerze o tym porozmawiać).Oczywiście wybrałam krzyżyk , tylko żeby był taki jakiś wyjątkowy. A że ma doskonały gust i znajomego znanego jubilera wybrał 2 krzyżyki , pokazał mi je i poprosił , żebym zdecydowała który .Wybrałam , jest piękny z 24 k złota , ręcznie robiony nie ma takiego drugiego(mam nadzieję).Drogi przyznajęsmile. O takim kształcie- krzyż klasyczny. Wszystkie ramiona krzyża są równe. Jest to również jeden z najbardziej znanych symboli przedchrześcijańskich tylko o bardziej "zaokrąglonych" końcówkach.Pełny z wygrawerowanymi szlaczkami. Możliwe , że jak ktoś nie wie , to nawet nie pomyśli , że to krzyżyk.
      https://www.sklep.a-gat.pl/files/P1060615.jpg

Pieniądze fajnie dostać ale się rozchodzą i nic nie zostaje,zresztą i tak przeważnie ktoś z najbliższej rodziny sypnie groszem więc lepiej jest jak chrzestni ofiarują dziecku coś wyjątkowego , co zostanie na pamiątkę.

• grave_digger Re: Chrzest. 30.10.13, 16:31
      Ponieważ moja szwagierka poprosiła największego satanistę w rodzinie, czyli mnie, na chrzestną (teraz ematki możecie sobie poużywać), jako przyszła chrzestna nie zamierzałam kupować żadnych medalików ani krzyżyków. Zapytałam się jej po prostu co chce. Pomiędzy 'ważne, byście po prostu byli', gdy napomknęłam o macie edukacyjnej okazało się, że wolałaby leżaczek-bujaczek. I to, a raczej mój chrześniak dostał. Dołożyłam jeszczepudełko wspomnień z grawerem i włożyłam do niego okolicznościową kartkę, na której podpisała się cała moja wesoła rodzinka. Do kartki jeszcze wrzuciłam 100 zł.
    • capa_negra Re: Chrzest. 30.10.13, 16:49
      Wszystkim dzieciom w rodzinie ( wyjątku) daje złoty łańcuszek z medalikiem/krzyżykiem.
      Chrześniak oprócz złota coś jeszcze dostał, ale nie pamiętam bo to 20 lat temu było
      • buzka25 Re: Chrzest. 30.10.13, 19:27
        ja zostajac 2 tyg temu matką chrzestną bratanka, dałam mu koperte i figurke aniołka, takiego wiekszego aniłka coby stał przy łozeczku i go pilnował wink
        • sarah_black38 Re: Chrzest. 30.10.13, 20:06
          Moja córka kilka miesięcy temu została matką chrzestną mojego siostrzeńca. Żadnych pieniędzy nie dawała. U nas jest przyjęte ,że chrzestna kupuje ubranko do chrztu, pamiątkę i srebrny medalik. Groszowe sprawy. Fety też nie było, tylko obiad po uroczystości dla chrzestnych i rodziców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka