Dodaj do ulubionych

Psiary - pytanie

03.11.13, 12:46
Kobiety, dostałam właśnie wiadomość, że będziemy mieć psa - po prostu jakiś zwierz potrzebuje opieki. Planowaliśmy w dalszej przyszłości, więc ni diabła nie jestem przygotowana, miałam psa 10 lat temu, ale zgłupiałam trochę.

Suka ma 9 miesięcy. Podobno zaszczepiona i odrobaczona.
Więc kilka pytań:
1. Jak zweryfikowac szczepienie, jeżeli nie ma książeczki? Nie zaszczepię jej na zapas przecież.
2. Co taki pies je? Kiedyś gotowałam tamtemu psu kaszę z marchwią i wątróbką, nerkami czy innym pachnącym żarciem. Wolę przygotować niż dawać suchą karmę. Na full wypas żarcie raczej nie będę mieć kasy, pedigree i podobnych raczej chcę uniknąć.
3. To suka, 9 mcy, tamten mój pies to tez suka była, z ciążą urojoną notorycznie, aż się skończyło ropomaciczem i operacją na cito. Robić sterylkę? Wtedy nikt nie proponował, ale to były lata 90-te i później, więc nie wiem czy się robiło.

Coś Wam przychodzi do głowy co powinnam wiedzieć lub zapytać?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 13:06
      Jak tylko dostaniesz psa idz do weta on ci wszystko powie nawet jak i czym karmić.
      Czemu nie ma książeczki zdrowia?
      Sterylka to podstawa chyba,że to jakaś rasa i chcesz mieć szczeniaki,ale osobiście jestem przeciwna trzymaniu psa dla kasy.
      • aknaszilak Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 14:13
        Co do książeczki- nie wiem. Mój chłop psa przygarnął, nie wiem jeszcze czy cieszyć się jego sercem czy zamordować. Męża, oczywiście.

• majenkir Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 13:38
      aknaszilak napisał(a):
      > Kiedyś gotowałam tamtemu psu kaszę z marchwią i wątróbką, nerkami czy innym pachnącym żarciem

Podroby w duzej ilosci sa dla psa szkodliwe. Dawaj mieso albo karme.
    • vi_san Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 14:26
      ad. 1. pójść do weta, i on oceni, czy szczepić, na co itd.
      ad. 2. Kasza z warzywami jak najbardziej, z tym, że podroby zamienić na normalne mięso - często u rzeźnika można dostać taniej tzw. "końcówki". Możesz też nastawić się na puszkowo - chrupkowe [praktyczne], z tym, że karmy dobre jakościowo są, niestety, raczej drogie.
      ad. 3. Jeśli nie jest to pies rodowodowy [a raczej nie jest, skoro nie ma nawet książeczki szczepień!] i nie planujesz hodowli psów rasowych [a raczej nie planujesz] - sterylizacja jest świetnym rozwiązaniem. Nie tylko chroni suczkę przez ropomaciczem i ciążami urojonymi, ale też, brutalnie mówiąc, "uwygodnia" życie z psicą - nie ma cieczek, koczujących pod domem psów, plamienia w domu...
      I nie martw się, na pewno dasz radę. big_grin
    • agamama123 Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 14:26
      Jeśli nie ma książeczki - spytać u którego weta była szczepiona - skoro wiadomo, że szczepiona to chyba poprzedni właściciel wie gdzie.
      Wysterylizować - tu kwestia ustalenia czy już miała pierwszą cieczkę, jeśli tak to kiedy - optymalny moment to ok 3 miesiące od pierwszej cieczki.
      Suche karmy dobrej jakości zapewnia psu wszystkie potrzebne wartości odżywcze, są nie kłopotliwe w podawaniu a nie trzeba sięgać od razu po te najdroższe (np moja psica alergiczka, po wielu próbach toleruje tylko brit care na jagnięcinie a to koszt ok 100 pln za 8 kg)
      Odrobaczać nadal trzeba regularnie.
      • oteczka Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 14:42
        Tak jak poprzedniczki napisały najpierw weterynarz + bardzo wskazany kontakt z poprzednim właścicielem psa ,dowiesz się np. co pies jada bo może okazać się że worek zakupionej karmy pójdzie do ludzi lub odwrotnie twoje krupniczki nie zostaną docenione ,czy ma tendencje do uciekania i oczywiście czy był szczepiony i na co i sterylka koniecznie ,wywiad jednak jest bardzo ważny u mnie przy psie okazał się mało pomocny bo pies po schronisku i DT a niestety opiekunka nie miała doświadczenia i ja dopiero pytając i czytając o rasie dowiedziałam się sporo ,ale teraz przy ślepym kocie bardzo ważne było to że wetka ze schroniska powiedziała mi że musimy cały czas mówić do kota jak się zbliżamy niby logiczne ,ale jak bym tego nie wiedziała to kot zabiłby mi się o ściany tak zwiewał na każdy ruch .
    • aknaszilak Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 14:47
      Dzięki dziewczyny.

Wet jest oczywista oczywistością, sterylka też, niespecjalnie mam ochotę bujać się po domu ze ścierką, kijem odganiać psy, a potencjalnie przysparzać światu niechcianych szczeniąt.

Pies przyjedzie i zobaczymy, obwąchamy się, poznamy, zobaczymy co lubi.

• kamea_chateau odpowiedz 03.11.13, 15:00
        Mamy psiunia marki PON.
        PO wielu próbach i błedachsad niestety takie się też zdarzały karmimy Chrupkami marki Magnusson
        www.magnusson.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=28 karma jest super, ekologiczna bez wypełniaczy i chemii, chrupki pachnął, smaczne- spróbowała, piesek zadowolony. Oprócz chrupek gotowaliśmy- kaszę pęczak+warzywa+ mięsko. Pyszne pachnące.... Mniam mniam....No ale kupy duże, trudno w mieście sprzątać. Więc przerzucliśmy się na dietę barf, piesek dostaje surowe miesko-okrawki wołowe, kości CIELECE, podroby drobiowe, skrzydełka surowe drobiowe, korpusy itd. zeberka cielęce itd trochę trzeba poczytać.
        POstarm się wieczorem wrzucic ci na pocztę gazetową przykładowy jadłospis.
        aha no i warzywa np z jogurtem naturalnym . Kupy malutkie zwarte i łatwe do sprzatniecia.
        a i jeszcez zeby psa wzmocnić i żeby ładnie wygladał polecam kerabol- cynk i biotyna.

a wogóle to z takim psiuniem jak z małym dzieckiem.... radość też duża.

bo piesio zawsze sie bedzie cieszył bezpiteresowanie na twoj widok
        Kiedy zaczął dorastać to
        • noname2002 Re: odpowiedz 03.11.13, 16:58
          piesek dostaje surowe miesko-okrawki wołowe, kości CIELECE, podroby drobiowe, skrzydełka surowe drobiowe, korpusy itd.

Z koscmi? wszyscy odradzaja dawanie kosci drobiowych psu.
          • kamea_chateau o kościach drobiowych 03.11.13, 17:26

info ws drobiowych kości
            DROBIOWE KOŚCI PODAJEMY TYLKO W KORPUSIE I SKRZYDEŁKACH W SUROWEJ POSTACI-
            DIETA BARF
            I TYLKO Z TYCH A NIE INNYCH CZĘŚCI DROBIU.
            psince mozemy dawać szyjki indycze, kurze... trochę tego jest
            i warzywa np brokuła, kalafiora selera, marchewkę buraka, jabłuszko, gruszkę, nie podajemy pieruszki bo strasznie siusiałsmile wszystkie warzywa oprócz cebulowych.
      • hamerykanka Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 16:48
        Ja tez bylam zwolenniczka sterylki, zwlaszcza ze Xena miala urojona ciaze.
        Niestety, w jej przypadku skonczylo sie nietrzymaniem moczu i musze jej dawac diethylstilbestrol co tydzien, czasem dwa razy, jak zaczyna zostawiac mokre plamy, gdzie lezala. Gaby, druga psica, nie ma zadnych problemow.
        Moje poprzednie psice karmilam kasza jeczmienna gotowana z podrobami, plus surowe zoltko i co jakis czas przetwory mleczne typu twarog, mleko, smietana. Ale to byly lata 90te.

Moje obecne psice sa na suchej karmie (Before Grain; ostatnio przerzucily sie na Bil & Jack, gdzie 25 funtow kurczaka jest uzyte do zrobienia 30 funtow karmy), dostaja rozne gryzaki ze swinskiej skory, suszone i wedzone swinskie uszy, wolowe penisy, dwa razy w tygodniu gotuje im wielka miche kosci z miesem (surowych nie tkna); dostaja surowe piersi kurczaka, mleko, jajka, smietane, naturalne jogurty, sery (uzywam plasterkow sera do ukrycia lekow).
        Policzylam, ze na dwie dobermanki idzie mi ok 200$ miesiecznie. O ile nie kupuje wiecej zabawek i gryzakowsmile
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 17:12
      kupuj szkrzydelka kurze i dawaj na surowo - bedzie miec i bialko i kosc (wapn) i troche kolagenu.
      • 3-mamuska Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 21:16
        japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> kupuj szkrzydelka kurze i dawaj na surowo - bedzie miec i bialko i kosc (wapn)
        > i troche kolagenu.

Nie wolno dawać psu kości z kury.

Jak pies skończy rok to i tak trzeba powtórzyć szczepienia.
        Wiec czy jest czy nie jest szczepiona to i tak za chwile trzeba je zrobić.

Najlepiej suche karmy orijen acana, jest sporo dobrych firm.
        My swojemu dajemy niemal tylko suche.

Dostaje tez surowe mięso, i czasami ryż z warzywami i mięsem.

Sterylke chroni suke, przez chorobami, dom przed plamami no i spacery odbywają sie bez problemy.
        Nasz niespełna roczny labek tez bedzie kastrowany, uchroni go to przed chorobami ale i agresja innych psow.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 21:32
          Nie wolno dawać psu kości z kury."

nie masz racji. nie wolno dawac gotowanych, surowe mozna.
          • zielona.limonka Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 21:44
            Zawsze mi weterynarze mówili, że żadnych drobiowych, bez względu na to, czy gotowane czy nie, bo się odłupują w cienkie drzazgi i mogą uszkodzić przełyk.

Co do karmy - dobre karmy są dość drogie, jeśli chcesz taniej, to gotuj kasze (nie wolno podawać psu tylko pęczaku) albo ryż, mięso, rozdrobnione warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i mieszaj. Ja mojej psicy gotowałam w szybkowarze wszystko razem - jest szybciej niż w normalnym garnku. Może jeść też biały ser polany lekko olejem (dobry na sierść).
            • wipsania Re: Psiary - pytanie 03.11.13, 23:23
              Nie można dawać kości długich - podudzie, udo. Ze skrzydełek (gotowanych) np usuwam dwie największe. Natomiast kręgosłup, mostek, kości żeber, szyja - spokojnie.
              Chodzi o te takie bardziej okrągłe w przekroju, w środku wypełnione szpikiem i właśnie z nich mogą się ułamywać ostre drzazgi. Kości płaskie są ok
              • kamea_chateau kości drobiowe 04.11.13, 08:19
                można te co są w skrzydełkach i w korpusie.
                na surowe!!! Paniom, które nie mają pojęcia o diecie psa proszę poczytać, a nie wypowiadać się.
                Niech się psiunio zdrowo chowa.
                • vi_san Re: kości drobiowe 04.11.13, 14:18
                  BARF nie każdemu psu służy i przestańcie [ogólnie, nie ty, kameo] promować to jako jedynie słuszne! Mój pies jako młodzik [pod kontrolą weta, żeby nie było] przy uporze buca - lekarza właśnie przy BARFie mało nie przeniósł się do wieczności! No, jego organizm nie tolerował surowego i już. Zmieniłam zarówno weta jak i dietę psa i dziś staruszek ma 13 lat, piękną, lśniącą sierść, nadal 100 słuch i wzrok, wygląda i ma kondycję [zdaniem hodowców] na 8 - 9 latka. A karmię go gotowanymi przez siebie: kasza lub ryż - mięso - warzywa. Kości nie dostaje, bo ma po nich "niedyspozycje gastryczne".
                  • kamea_chateau :-) info 04.11.13, 14:42
                    nie promuję barfasmile
                    ale mojemu służy, oczywiście nie każdy zwierzak bedzie na tej diecie szcześliwy.
                    My naszemu też czasem gotujemysmile np ryż z warzywami + miesko, np gotowane żeberka cielęce potem pokrojone(bez kości) mniam mniam pycha.
                    Dajemy też Talizmankowi zupki np pomidorową, albo ogórkową, nie dajemy szczawiowej i rosołu- szczawiany szkodzą a po rosole biegunka.
                    A w ogóle to wuwielbia biały barszczsmile i żyje.......
                    Psy jak ludzie każdy ma inny organizm.
                    Aha i chrupki polecam Magnusson bo schrupałąm kilka i są smaczne pachnące itd.
                    a nie jakies chemicznesad(((((
                    Nie znam sie na wszystkim ale widzę co słuzy mojemu psu nie pierwszemu i nie ostatniemu zapewne.
                    i kupuje psu odzywkę megaderm albo dodaję łyżke oleju lnianego do jedzenia.

Nie uprawiam kryptoreklamy wiec Paniom które zechą się na mnie rzucic uprzejmie dziękuję

• zielona.limonka Re: Psiary - pytanie 04.11.13, 11:54
                Dzięki, Wipsania, za informację, nie wiedziałam.
    • default Re: Psiary - pytanie 04.11.13, 11:50
      Jak nie ma książeczki, to rozumiem, że nie ma też ważnego zaświadczenia o szczepieniu przeciw wściekliźnie - i tu jest problem, bo takie zaświadczenie trzeba mieć. Dobrze by było sprawdzić, czy osoba, która deklaruje, że pies był szczepiony nie ma takiego zaświadczenia lub może wskazać weterynarza, który to szczepienie wykonywał. Może wystawi Ci papier na podstawie wpisu w swoim rejestrze (szczepienia na wściekliznę są obowiązkowo rejestrowane i raportowane do powiatowego lekarza weterynarii).
      Jak to się nie uda - no to niestety musisz ją zaszczepić.
      Oraz od razu sprawdź czy nie jest w ciąży smile Nie piszesz, gdzie do tej pory był ten pies, ale jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że mogła się "puścić", to lepiej zacząć od tego - żeby w razie co od razu wykonać sterylkę aborcyjną. Tzn. można to zrobić w zasadzie w każdym momencie ciąży, ale wiadomo, że im wcześniej tym lepiej.
    • gato.domestico Re: Psiary - pytanie 04.11.13, 14:50
      jesli ci sie uda to zapytaj gdzie u jakiego weta pies yl szczepiony, zapytaj weta kiedy i czy faktycznie szczepienie mialo miejsce bo wet ma obowiazek przechowywac dane dot szczepienia
      wysterylizuj po I cieczce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka