Dodaj do ulubionych

Wystrój wnętrz- dylemat

06.11.13, 08:06
Chcemy zakupić narożnik, taki z funkcją spania. Model mamy własciwie wybrany pozostaje kolor.
Salon jest połączony z aneksem kuchennym- aneks jasnokremowy plus pomarańczowe ściany plus elementy pomarańczu na płytkach. Salon- podłoga kolor drewna- czereśnia, ciemny stół i krzesła, delikatny szary na ścianach.
No i teraz nie wiem czy robić wypoczynek znowu w pomarańczu, czy np. ciemnoszary a dodac poduchy pomarańczowe. A moze inny zupełnie kolor?
jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • twoj_aniol_stroz Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:09
      A jak wygląda ilość światła w salonie? Okna są duże? I od której strony świata? Za oknem masz jakieś drzewa przesłaniające słońce?
      • melancho_lia Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:10
        Okno spore od wschodu (takie wielkie narożne), drzew za oknem nie mam, salon nie jest jakiś mroczny, ale też nie bardzo słoneczny.
        • twoj_aniol_stroz Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:19
          No to ja bym raczej darowała sobie narożnik ciemny... Masz już dość ciemną podłogę i meble, ściany też w kolorze szarym, więc dodatkowo jeszcze spora plama ciemnego narożnika może dać efekt mrocznego salonu... A myślałaś może o narożniku w takim szarym kolorze wpadającym lekko w beż, taki ocieplony szary?
    • melancho_lia i jeszcze foto 06.11.13, 08:10
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3540523,2,1,DSC02011.html
      • suazi1 Re: i jeszcze foto 06.11.13, 09:24
        Coś szarego, neutralnego, żeby zabić ten pomarańcz. Sory, ale pojechałaś z tym kolorkiem, że hej!
        • melancho_lia Re: i jeszcze foto 06.11.13, 09:26
          Mój wybór. ja tam lubię taki kolor.
          • aneta-skarpeta Re: i jeszcze foto 06.11.13, 10:04
            ja akurat nie jestem amatorką takich jaskrawych kolorów, ale fajnie wyszło
            i teraz nie rozkręcałabym się zbytnio z pomarańczem- niech on będzie akcentem, a nie kolorem dominującym

kanapa stonowana w szarościach
            • melancho_lia Re: i jeszcze foto 06.11.13, 10:16
              Dzięki smile
              • ichi51e Re: i jeszcze foto 06.11.13, 10:31
                Tez stawiam na szary. Pomaranczka piekna poduchy wlasnie!!!
          • suazi1 eeee, czemu schowałaś to zdjęcie??? 06.11.13, 13:57
            Chciałam jeszcze raz rzucić okiem... Ja tam nic nie mam do pomarańczowego, bardziej chodzi mi o ilość tego koloru w jednym pomieszczeniu. Osobiście wolałabym szarą ścianę nad meblami w kuchni, płytki byłyby bardziej widoczne (ale to tak bardzo, bardzo osobiście).
    • kocianna Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:11
      Dałabym neutralny kolor. Ściany zawsze możesz przemalować, kiedy Ci się znudzą, i zostaniesz z pomarańczową kanapą przy np. różowych ścianach...
    • mindtriper Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:22
      Szary, zdecydowanie.
      Może zmienić ci się koncepcja koloru ścian i zapragniesz np błękitne i wtedy pomarańczowy narożnik będzie potwornym monstrum, przez które nie będziesz chciała wchodzić do domu wink
      A szary przyjmie każdą zmianę wnętrza.
      • mindtriper Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:25
        A! I nie koniecznie ciemnoszary, taki średni będzie idealny.
        Im większy mebel tym bardziej powinien być nienamolny.
    • heca7 Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:44
      Pomarańczowy odpada. I tak nie uda Ci się znaleźć identycznego odcienia pomarańczu. I będziesz miała kolejny kolor. Ciemnoszary też nie. Jeśli już to jasnoszary. I zastanów się czy na pewno narożnik. My po paru latach z ulgą się go pozbyliśmy. Był wielki, niewygodny, nie dało się go inaczej ustawić ani przesunąć. Nikt nie chciał siedzieć w rogu. Teraz mamy dwie kanapy 2 i 3 osobową.
      • melancho_lia Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:48
        Niestety miejsca za mało na dwie kanapy, ten narożnik jest taki kompaktowy i zgrabny.
        Co do doboru koloru- udałoby się mieć taki sam- dobierałam próbkę, więc tu odpada.
        jakoś jasny szary do jasnoszarych ścian do mnie średnio przemawia... Kurde sama nie wiem.
    • mayaalex Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 08:59
      A ten pomaranczowy w kuchni Ci sie nie znudzi? Ja nie lubie pomaranczowego, wiec jestem troche uprzedzona smile pewnie bym od razu przemalowala kuchnie na jakis bardziej neutralny kolor wink
      Ale jesli Ty pomaranczowy lubisz to i tak kanape sugerowalabym w innym kolorze. Troche nie widze tam zimnego szarego, skoro w kuchni masz juz tak cieple kolory plus podloga wszedzie tez ciepla (czeresnia). Moze taki naprawde jasny szary, delikatny (podobny do koloru scian)? Zawsze mozesz dac pomaranczowe dodatki, bo jednak kanapa w tym samym kolorze, co sciana, przy niewielkim pomieszczeniu, bedzie bardzo oczoyebna.
      • melancho_lia Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 09:02
        ja akurat mam pie...a na punkcie kolorów- a pomarańczowy bardzo lubię.
        Może faktycznie jednak ten wypoczynek neutralny zrobię, a dołożę tam poduchy w jakims żywszym kolorze.
        • mx3_sp trochę narobiłaś miszmaszu 06.11.13, 10:21
          pomarańcz, biel, szary, brąz, a w przedpokoju kawa jakaś? Ten pomarańcz ze ściany zastąpiłabym kolorem jaki jest na barku i dużo łatwiej i estetyczniej będzie Ci dobrać resztę.
    • neffi79 Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 10:29
      powiedzcie mi ludzie jak to jest? Moja przyjaciółka ma firmę projektującą wnętrza, kuchnie, łazienki etc.
      I powiedziała mi, że to jej długoletnie obserwacje: ludzie oglądają jasne wnętrza, jasne bielone podłogi, jasne ściany, jasne lub białe meble...zachwycają się, sami mówią, że taka jasnośc nadaje szyku i wrażenia "bogactwa", na czym wielu przecież zalezy... Przecież we wszystkich reklamach i wielu katalogach wnętrza są jasne, lekkie
      A wybierają WENGE, łososiowe ściany...ha, najlepiej każda w innym kolorze. robią orzechowe podłogi i w konsekwencji mają nowoczesny rzyg.
      Dlaczego tak jest?tongue_out
      • neffi79 Re: Wystrój wnętrz- dylemat 06.11.13, 10:30
        lub mój ulubiony styl: Ludwik XVI w osiedlowym bloku
      • suazi1 BO TAK!!! 06.11.13, 13:59

• neffi79 Re: BO TAK!!! 07.11.13, 16:22
          ale co bo tak? ludwik 16 czy późne rokokoko???
      • annajustyna Re: Wystrój wnętrz- dylemat 07.11.13, 16:13
        Albo ciemna sypialnia i efekt jaskini sad.
    • melancho_lia Dzięki za opinie 06.11.13, 10:35
      Czyli raczej szary a ew. jaskrawe poduszki.
    • zazou1980 Re: Wystrój wnętrz- dylemat 07.11.13, 15:54
      luknij sobie jak lubisz pomarańczowe dodatki...
    • rhaenyra Re: Wystrój wnętrz- dylemat 07.11.13, 16:00
      morski , mietowy , turkus
      nie ma sensu stawiac teraz czegos zachowawczego
      zaczelas szalec to szalej dalej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka