07.11.13, 18:44
Weźcie mi w końcu powiedzcie jak to jest z margaryną.
Bo mam w mózgu dwie opcje - że to zuo, tłuszcze trans, rak na kanapce itd. lub, że super, lekko i bez cholesterolu.
Ja nie jem margaryny bo lubię smak i zapach masła, ale chciałabym wiedzieć czy momentalnie umrę po zjedzeniu margaryny.
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: Margaryna 07.11.13, 18:53
      Zwykła margaryna to bardzo szkodliwy produkt. Ma jednak pewne "zalety" - nie umiera się od niej tak całkiem od razu, jest bardzo tania i powoli ulega biodegradacji. I dlatego przemysł spożywczy tak ją kocha.
    • mamusia1999 Re: Margaryna 07.11.13, 18:53
      nie wgryzalam sie w kwestie zbytnio. ale cos mi dzwoni, ze zwykla maragaryna w niczym w sensie zdrowia sie od masla nie rozni. tylko sie lepiej smaruje. sens ew. ma margaryna ze sklepu ze zdrowa zywnoscia, taka na tych "dobrych" tluszczach roslinnych.
      za to maslo jest zrodlem rzadkiej witaminy (E?), wiec tyle co na porannym toscie, to nawet lepiej zjesc.
      • triismegistos Re: Margaryna 07.11.13, 19:02
        To źle ci dzwoni.
    • triismegistos Re: Margaryna 07.11.13, 19:02
      Umrzesz.
      Żartowałam. Wiesz, generalnie mogłabym przytoczyć całkiem spor racjonalnych argumentów za tym, że margaryna jest trująca, ale zdania dietetyków wcale nie są takie jednoznaczne. Na pewno należy unikać paskudztwa w kostce, miękkie, kubkowe nie są takie strasznie zabójcze. Podobno.
      Mnie osobiście bardziej niż argumenty jednej i drugiej strony ostrzega nos i kubki smakowe.
      • thegimel Re: Margaryna 08.11.13, 12:22
        W pełni się zgadzam. Margarynę w kanapkach czy w potrawie wyczuję z odległości kilometra i nie zjem. Zapach mnie odrzuca.
    • aleksandra1357 Re: Margaryna 07.11.13, 19:03
      Tania margaryna to rakotwórcze utwardzane tłuszcze trans. Syf jednym słowem.
      Są też margaryny z wyższej półki, droższe niż masło i coś tam mają ulepszone, ale ja tam im nie ufam.
    • dziennik-niecodziennik Re: Margaryna 07.11.13, 19:06
      momentalnie nie umrzesz. ale żeby to zdrowo było to tez sie powiedziec nie da.

• panidemonka Re: Margaryna 07.11.13, 20:05
      Nie umrzesz, a na pewno nie momentalnie.
      Nie jem jadam margaryny, bo i tak nieświadomie jem mnóstwo paskudztw. Mogę świadomie nie jeść niklu lub przynajmniej ograniczyć.
    • guderianka Re: Margaryna 07.11.13, 20:07
      od lat jemy tylko takie smarowanie-żyjemy ,mamy się dobrze suspicious
    • neffi79 Re: Margaryna 07.11.13, 20:07
      ja używam tylko masła (jako samrowidła)
      do gotowania/pieczenia/smażenia/duszenia - masło klarowane
    • przeciwcialo Re: Margaryna 07.11.13, 20:12
      Margaryna to produkt przetworzony. maslo jez zdrowsze i smaczniejsze.
    • pepitka_cb Re: Margaryna 07.11.13, 20:18
      Podłącze się: o margarynie w kostce czytałam, że samo zło. A co z mixami? Chodzi o połączenie masła z margaryną. Samo zło czy można spożywać?
      • panidemonka Re: Margaryna 07.11.13, 20:22
        Mnóstwo ludzi spożywa, żyje i ma się dobrze. Nie otrujesz się.
        • kwiat_w_kratke Re: Margaryna 07.11.13, 20:30
          panidemonka napisała:

> Mnóstwo ludzi spożywa, żyje i ma się dobrze. Nie otrujesz się.

Mnóstwo ludzi pali papierosy i dożywa późnej starości w dobrym zdrowiu. Oczywiście niektórzy po jakimś czasie chorują na raka, ale na pewno nie wszyscy. Zapewniam.
          • panidemonka Re: Margaryna 07.11.13, 20:35
            Ależ ja wcale nie jem i nie polecam margaryny, Już o tym pisałam w tym wątku.
            Miałam dziewczynie odpisać, że na pewno z powodu mixu margaryna/masło szybko zejdzie z tego świata?
            • ma_dre Re: Margaryna 07.11.13, 20:45
              a moze by tak rzetelnie i rzeczowo, zamiast glupio i bez sensu? No ale pewnie to za trudne intelektualnie, to penwie przez margaryne.

Margaryna to tani produkt maslopodobny czesto wyrabiana z najtanszego tluszczu na swiecie, oleju palmowego. Jest w produkcji tak tania, ze mimo iz tansza od masla to handlowcy i tak zdecydowanie wychodza na swoje. Kosztem konsumenta. Wole zaplacic drozej, a jesc smaczniej (moze byc mniej, i tak z glodu nie umieramy w naszej szerokosci geograficznej).
              Jest sztucznie utwardzana i te utwardzacze gromadza sie nam w naczyniach krwionosnych, gorsze od najgorszego cholesterolu. Mozna? Mozna.
              • pepitka_cb Re: Margaryna 07.11.13, 21:08
                ma_dre, dziękuję smile
      • dziennik-niecodziennik Re: Margaryna 07.11.13, 20:22
        jesli juz musisz to wybieraj mixy masła z olejami roślinnymi. takimi zwykłymi olejami, nieutwardzanymi. sa bardziej smarowne niż masło i zdecydowanie mniej szkodliwe niż margaryna. jedno co moze byc minusem to czasami zapach.
    • anika772 Re: Margaryna 07.11.13, 21:14
      W trosce o cholesterol kupuję Benecol. Masło jedzą tylko dzieci.
      Margarynę Kasię używam do bloku czekoladowego ( z masłem nie jest tak dobry, nic nie poradzę) i do niektórych ciast.
    • joana.mz Re: Margaryna 07.11.13, 21:37
      Sama bym chętnie się dowiedziała.
      Na obecny stan mojej wiedzy to: margaryna nie jest zdrowym produktem (ponoć żaden utwardzony tłuszcz roślinny nie jest), ale wcale nie powinno się zamiast niej spożywać masła (chodzi o dorosłych). Po prostu nie używać wcale smarowideł a z tłuszczy spożywać oleje wszelakie tłoczone na zimno. Masło od święta. Natomiast dzieciom masło można podawać i z wiekiem należy je ograniczać.
    • nanuk24 Re: Margaryna 08.11.13, 01:43
      www.cbsnews.com/8301-204_162-57611285/fda-eyes-ban-on-trans-fats-due-to-heart-disease-risk/
    • paul_ina Re: Margaryna 08.11.13, 01:48
      Umrzeć nie umrzesz, ale z drugiej strony na chłopski prosty rozum jakim dysponuję - margaryna to produkt syntetyczny, a masło naturalny, co by w tej margarynie nie było lepiej jeść masło - bo człowiek to też produkt naturalny.
    • aagnes Re: Margaryna 08.11.13, 07:46
      Kiedys schowalam jakas flore czy inna margaryne do smarowania do zamrazalnika, bo za duzo bylo, po jakims czasie wyjelam i cóż widze? - margaryna nie zamarzla, byla mieciutka, idealna do spozycia natychmiast - to przemowilo do mnie wielkim glosem - cos co nie zamarza w zamrazalniku nie moze byc zjadliwe.
    • feel_good_inc Jedz masło 08.11.13, 07:58
      Są dwie zalety margaryny - jest tania w produkcji i łatwo się smaruje.

Bajki o szkodliwości spożywanych zwierzęcych tłuszczów nasyconych czy cholesterolu już jakiś czas temu zostały obalone. Ani pierwsze ani drugie nie powodują odkładania się płytek cholesterolowych w naczyniach krwionośnych - za to odpowiedzialne są trójglicerydy związane ze zbyt dużą podażą węglowodanów w diecie. Szkodzić zaczynają dopiero (jak wszystkie tłuszcze bez względu na pochodzenie) po poddaniu obróbce termicznej.

Natomiast margaryna to straszne paskudztwo - utwardzone oleje roślinne to doskonałe źródło izomerów trans, które jak się okazało właśnie powodują te wszystkie zmiany, o które kiedyś oskarżano tłuszcze zwierzęce i/lub nasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego uszkadzają mielinowe osłonki komórek nerwowych. Dziesięć razy zdrowszy jest choćby smalec. Proces oczywiście nie jest gwałtowny, więc nie zauważysz praktycznie żadnej zmiany w krótkim okresie czasu.
      • sinusoidaa Re: Jedz masło 08.11.13, 12:04
        Jestem zdecydowaną zwolenniczką jedzenia masła, bezdyskusyjnie.
        Jednak, z punktu widzenia produkcji margaryny, Twoja wypowiedź nie jest prawdziwa. A może inaczej, jest, ale w połowie. Otóż izomery trans powstają w wyniku uwodornienia na katalizatorze (nikiel-kancerogen) olejów roślinnych, a temu procesowi poddawane sa oleje do produkcji margaryn twardych, kostkowych (Kasia, masło roślinne itp). Margaryny miękkie, kubkowe nie powstają w wyniku uwodornienia,tylko estryfikacji więc izomerów trans tam nie ma.

Natomiast przy średnim statystycznym spożywaniu masła nie może być mowy o podwyższaniu cholesterolu.
    • ada1214 Re: Margaryna 08.11.13, 09:23
      Margaryna jest produktem przemyslowym, stworzonym z mysla o nabijaniu kasy producentom. Jeszcze nie slyszalam o przypadku, zeby specom od sprzedazy i zyskow zalezalo na zdrowiu, wiec sama sobie dospiewaj reszte.
      A jak nie wystarczy, to polecam wedrowke po stronach w temacie. Mje zdanie nt. margayny, tudziez innych przemyslowych syfow jest o takie: trucizna.
    • thea19 zobacz cykl produkcyjny margaryny 08.11.13, 13:38
      i od razu zdecydujesz co sie powinno jesc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka