Dodaj do ulubionych

Co za nieodpowiedzialni ludzie

11.11.13, 22:23
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14932751,Mieszkancy_squatu__Podczas_ataku_w_srodku_byly_dzieci.html#BoxSlotII3img
Tak z innej bajki, co do diabła trzeba mieć w głowie, żeby w jakimś squacie trzymać dzieci?! Atakujący to bandyterka, ale kto normalny i odpowiedzialny przebywa z dziećmi w jakiejś melinie, sąd rodzinny powinien się przyjrzeć tym rodzicom.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:30
      Hm, przecież te rodziny tam po prostu mieszkały.
      Twoim zdaniem sąd rodzinny powinien zabronić mieszkać w squacie? Jak ktoś ma ochotę mieszkać z rodziną w squacie, to nic nikomu do tej decyzji, nawet jeśli jacyś bandyci go napadają.
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:35
        Tak, rodziny z dziećmi nie powinny mieszkać w czymś co jest pustostanem. Cudzym pustostanem, w dodatku. To nie są warunki dla dzieci. Dorośli - jak dla mnie - to mogą mieszkać pod mostem, w kanałach albo w ogródkach działkowych jeśli sobie życzą. Dzieci nie.
        • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:38
          Przecież mieszkania socjalne to też zło.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:41
            Osiedla z mieszkaniami wyłącznie socjalnymi to zło, bo bieda i patologie się kumulują i ciągną w dół. Natomiast samo budownictwo socjalnie nie jest złem i są rozwiązania, w których państwo powinno wspierać samorządy.
        • paskudek1 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:40
          triss a ty czytalas DLACZEGO ci ludzie tam mieszkają? Są po eksmisjach, tams ą podobno nie tylko rodziny z dziećm i, tam są nawet osoby starsze i niepelnosprawni ktorych nie bylo stać na czynsz, dlatego zostali eksmitowani. Zamieskzali tam gdzie się dalo. dasz im kasę na miekszanie? Wątpię. Ale trzeba być BYDŁEM i to na najnizszym poziomie intelektualnym, o moralności nie wspomnę (bo moralnośc to dla tego bydla pojęcie nawet nie slownikowe, tylko zupełnie obce) żeby atakować takie miejsca w imię "patriotyzmu". To są zwykl.i bandyci i nic więcej. zwykle bydlo, bandyterka którą nalezy jak najszybciej zamknąć.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:46
            W tym tekście nie ma słowa na temat dlaczego ci ludzie tam zamieszkali.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:47
              Acha, ale chyba powinnaś to wiedzieć, skoro się bierzesz za krytykowanie skłotów? Nazwałaś je melinami.
            • paskudek1 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:54
              wiesz co triss, w du..pie mam czemu ci ludzie tam zamieszkali, przeczytałam w jednym z materialow na gazeta.pl ze min. z powodu eksmisji, nie mogę teraz teo znaleźc więc nie zaliniuję. Ale powtórzę - trzeba byc bydlem, zwyrodnialcem, dnem i kompletnym zerem umyslowym żeby atakować takie miejsca i to jeszcze z "patriotyzmem" na pysku. To są zwyczzajni bandyci i do tego debile. Nic innego.
            • paskudek1 proszę znalazłam 11.11.13, 22:56
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14932751,Mieszkancy_squatu__Podczas_ataku_w_srodku_byly_dzieci.html#BoxWiadTxt
              tu masz wypowiedź mieszkańca skuota (czy skuotu? ) powtórzę - zaatakowali bandyci. Totalne bydło
              • misiu-1 Re: proszę znalazłam 12.11.13, 09:18
                paskudek1 napisała:

> zaatakowali bandyci. Totalne bydło

Ale jak dobrze przygotowani - nawet kamery TVN mieli w pogotowiu.
                • paskudek1 Re: proszę znalazłam 12.11.13, 10:00
                  nie misiu, dzisiaj nie trzeba miec kamer tvnu, wystarczy komorka i wysłanie filmu na kontakt24.pl smile widzę że żalujesz że oni tam tych ludzi nie spalili zywcem, podobaloby ci sie co?
                  • misiu-1 Re: proszę znalazłam 13.11.13, 11:07
                    paskudek1 napisała:

> nie misiu, dzisiaj nie trzeba miec kamer tvnu, wystarczy komorka i wysłanie filmu na
                    > kontakt24.pl smile

Owszem, wystarczy. Tylko, że tamte ujęcia NIE BYŁY kręcone komórką.

> widzę że żalujesz że oni tam tych ludzi nie spalili zywcem, podobaloby ci sie co?

Mówisz o tych lewackich chuliganach, rzucających z okien i dachu butelkami? Dlaczego miałbym chcieć, żeby się spalili żywcem? Chciałbym, żeby ich kulturalnie postawiono przed sądem, skazano za wybryk chuligański i zajęcie cudzej nieruchomości na jakieś prace społecznie użyteczne (najlepiej w w zieleni miejskiej, albo w schronisku dla zwierząt bo lewactwo to lubi) i wyeksmitowano pod most.
            • podkocem Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:58
              > W tym tekście nie ma słowa na temat dlaczego ci ludzie tam zamieszkali.

ależ jest!

Tak dziś wygląda wasz "patriotyzm". Każdy, kto brał udział w dzisiejszym Marszu Niepodległości, jest odpowiedzialny za atak na domy, w których mieszkają m.in. rodziny po eksmisjach, osoby starsze, niepełnosprawne i wszystkie, których nie stać na czynsz lub kredyt na 30 lat.

Tak wygląda dziś rzeczywistość w Warszawie - władze eksmitują, faszyści pałują.

A Ty myslałas, ze dla przyjemnosci tam mieszkają????
              • aneta-skarpeta Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 07:49
                za czasów mojej młodości tez były squoty i to jest także pewna ideologia

to nie jest tak, że squoty powstały teraz- były niemal zawsze
                • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:22
                  Tak.
            • memphis90 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:56

> W tym tekście nie ma słowa na temat dlaczego ci ludzie tam zamieszkali.
              Pewnie z przyczyn światopoglądowych woleli pustostan od swoich willi z basenem big_grin A dzieciakom z kolei lepiej byłoby w państwowym bidulu, niż z rodzicami, prawda?
    • sen.bon Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:32
      Tutaj to sąd powinien się przyjrzeć policjantom, którzy zachowywali się w myśl zasady: interweniować to nie ma komu, ale wcześniejszą emeryturę za niebezpieczną i ryzykowną służbę chcą wszyscy.
      • kkalipso Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:44
        Weź głęboki oddech !
        Policjanci słuchają rozkazów z góry , nic nie mogą robić bo im tak się podoba , TO JEDNA WIELKA GRA POLITYKÓW . A sytuacja rozwija się tak jak im na rączkę , uwierz!
        • araceli Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:47
          kkalipso napisała:
          > Weź głęboki oddech !
          > Policjanci słuchają rozkazów z góry , nic nie mogą robić bo im tak się podoba ,
          > TO JEDNA WIELKA GRA POLITYKÓW . A sytuacja rozwija się tak jak im na rączkę ,
          > uwierz!

No tak - wszyscy winni - policjanci, 'góra', politycy i może jeszcze Bóg Wszechmogący? Bandytów sprowokowali? Podjudzili? Kazali im demolować co popadnie?

Ogarnijcie się!
          • kkalipso Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:01
            Spokojnie- mówię tylko , że zwalanie winy na policję bo nie interweniuje mija się z celem . Policja czeka na rozkazy nie może sobie robić co jej się podoba . Gdyby tylko dostali rozkaz rozgonić bandę to uwierz w 15 min. byłoby po sprawie .
            • memphis90 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:01
              To dlaczego nie rozgonili bandy demolującej stolicę? Rozkazu nie było?
            • iwles Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 15:33

Naprawdę kazdą interwencję muszą uzgadniać z górą ?
              i wykonywać tylko rozkazy ?
              czyli jak widzą jakąs bójkę, czy inną niebezpieczną sytuację dzwonią do komendanta, czy mogą wkroczyć do akcji ?
        • sen.bon Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:22
          Jak rozumiem policjanci, gdy patrolują ulicę i widzą pitbulla bez kagańca i smyczy chodzącego w pobliżu sporej grupy dzieci to też czekają na rozkaz od premiera? Gdy dostają informacje o przemocy domowej czy gwałcie to też stają na głowie by dopomóc ofierze, hę?
          • kkalipso Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:38
            Niestety na tego typu manifestacjach istnieją inne zasady i reguły.
            I chyba dobrze bo jak inaczej społeczeństwo ma wyrazić swój gniew .
            A tak szczerze jutro rano wolałabyś usłyszeć o zniszczonych budynkach czy o kilku trupach ?
            Ludziom nie dogodzisz .
            • sen.bon Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:05
              Wiesz, niewiele zabrakło by wczoraj znaleziono kilka trupów w skłocie, bo kamienie i koktajle Mołotowa mogą zabić. Dlatego mam żal, że nikt z policjantów nie zareagował. Tłumaczysz ich brak decyzji rządzących. To jest jakiś argument, ale wszystkiego nie tłumaczy. W Gdyni kilkudziesięciu kiboli przyszło na plażę, spuściło wpier^&# po czym po kilkudziesięciu minutach poszło spokojnie do miasta. Policja nie zareagowała właściwie. To samo się dzieje przy drobniejszych sprawach właśnie jak przemoc domowa, czy gwałt. Raczej nie ma co liczyć na życzliwość policjantów, większość z nich ma nadzieję, że uda się wymóc na ofierze wycofanie sprawy. Dlatego mam żal do policjantów, zarówno wyższego jak i niższego szczebla.
              • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:48
                To swoją drogą. Istnieje zakaz zasłaniania twarzy podczas zgromadzeń publicznych? Istnieje. No to każdego z gębą zasłoniętą szalikiem czy kominiarką policja powinna bez pytania wyciągać z tłumu i zatrzymanie na 48 zanim poleciały kamienie i butelki. W tym czasie sąd 24-godzinny i solidna grzywna. Każdego kto podniósł łapę w faszystowskim pozdrowieniu - na 48 i sąd 24-godzinny.
                Narzędzia do kasowania takich akcji przed ich eskalacją są.
                Ale, jak znam życie, to "chłopcy" na sprawie przedstawiliby sto zaświadczeń od lekarzy, że mają chore zatoki albo inne bóle migrenowe i dlatego musieli zasłaniać twarze. uncertain
                • sen.bon Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:22
                  To oczywiście swoją drogą. Ja tylko zamieniłbym grzywnę na prace społecznie użyteczne. Całą grupa zrzuciłaby się na grzywny i owi goryle niewiele by zrozumieli. Ale takie 100h odgarniania liści to byłoby coś i jaki fajny widok dla reszty obywateli big_grin
                  • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:31
                    Za duży koszt, bo przy pracach społecznych ktoś musi nadzorować wykonanie owych prac, wycenić ich wartość itd. Grzywna ściągana natychmiast w dotkliwej wysokości.
                • memphis90 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:03
                  No to każdego z gębą zasłoniętą szalikiem czy kominiarką po
                  > licja powinna bez pytania wyciągać z tłumu i zatrzymanie na 48 zanim poleciały
                  > kamienie i butelki.
                  Delikatna jesteś big_grin Ja, jak zobaczyłam nagrania z W-wy, to postulowałam potraktowanie każdego zamaskowanego kulką gumową w dupsko albo armatką wodną - i do aresztu.
                  • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:15
                    To by było za PRL. W sumie to dobrze by chłopakom narodowcom zrobiła interwencja w wykonaniu rosyjskiego OMON-u, to drastyczne i skuteczne interwencje. Albo francuskiej policji - ta tez słynie z tego, że się nie bawi.
                    • memphis90 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 20:17
                      Tylko za PRL nikomu nie przyszło do głowy, żeby wychodzić na ulicę i robić sobie burdę dla samej zabawy... Może za dobrze nam się teraz żyje...?
          • berdebul Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:54
            Wolałabym stado pitbulli, niż narodowców przy dzieciach.
            Sprawdź statystyki pogryzień. Psy, których używano do walk rzadko atakują. Takie osobniki od razu eliminowano. Bo psy w czasie walki trzeba móc rozdzielić.
            W USA przodują w pogryzieniach retrivery i ich mieszanki. Ale przecież na słodkiego biszkopcika nikt nie zwróci uwagi.
            Brak kagańca i smyczy nie oznacza, że pies zrobi coś złego. Narodowiec bez smyczy, niestety tak. uncertain
    • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:34
      1. O, to teraz takich uzasadnień szukamy?
      2. A jeszcze niedawno byłaś przeciwna interwencji państwa w sytuacje rodzinne jak to ma miejsce w strasznej Skandynawii.
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:37
        Akurat w Skandynawii juz dawno by takiej rodzinie dzieci odebrano.
        Nie szukam uzasadnienia dla napaści na tę melinę i nie dopisuj mi tego. Jestem w szoku, że tam ludzie żyli z dziećmi.
        • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:39
          Ad 1. No właśnie- jeszcze do niedawno bardzo byłaś przeciw takiej interwencji. To raz. A dwa- w takiej skandynawii dostaliby mieszkanie socjalne. Mieszkaniom socjalnym tez byłaś przeciw.
          Ad 2. No nie wiem, czy jednak nie szukasz takich uzasadnień. Oby.
        • allatatevi1 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:05
          Będąc rodowitym Szwedem, Duńczykiem, Norwegiem trzeba się naprawdę postarać, żeby wpaść w nędzę - tam obywatele dostają pieniądze za wszystko - nawet za studiowanie.

W Polsce wystarczy, że się jakiejś osobie (choćby nie wiem jak pracowitej) powinęła noga.
          I leci w dół z prędkością światła.
          • ada1214 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:42
            allatatevi1 napisała:

> Będąc rodowitym Szwedem, Duńczykiem, Norwegiem trzeba się naprawdę postarać, że
            > by wpaść w nędzę - tam obywatele dostają pieniądze za wszystko - nawet za studi
            > owanie.

Ale zmyslasz. Wyczytalas w jakims kiepskim gazecidle?
        • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:28
          ale to nie wina tych ludzi, ale państwa. oraz nasza, wspólna.
    • lily-evans01 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:36
      Wiesz co, to ja chyba wolałabym, żeby dziecko miało normalną rodzinę w pustostanie niż przebywało w rodzinie zastępczej, u obcych ludzi, przez których może być molestowane, bite itp.
      Żeby znaleźć się w squacie na dzień dzisiejszy - wystarczy, że jesteś samotną mamą więcej niż 1 dziecka, z nieściągalnymi alimentami, przykładowymi przewlekłymi chorobami tychże dzieci, z mieszkaniem na kredyt/w wynajmie, a właśnie straciłaś pracę i trudno było Ci znaleźć następną. Spirala zadłużenia w zobowiązaniach będzie rozwijać się bardzo szybko...
    • marychna31 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:41
      Nie znam tego miejsca w Warszawie ale squot w Poznaniu organizował imprezy dla rodzin, warsztaty, pokazy, nic to miejsce nie miało wspólnego z meliną.
      • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:49
        Poznańskie skłoty zaprowadzały porządek w miejscach, które się waliły. U siebie i u innych. Ale taka Triss pozwala sobie na nich pluć. Bez jakiejkolwiek wiedzy o czymkolwiek w tym względzie.
    • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:46
      Triss, ja Cie jeszcze zapytam: byłaś w jakimś skłocie? Widziałaś, jak mieszkają? Jak śmiesz napisać, że to melina? Bo ja byłam.
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:48
        Oszalałaś?! Nie mam znajomych wśród lewaków, anarchistów ani w ogóle ludzi żyjących poza systemem, bez względu na opcję ideolo. Idea komuny (nie ustroju, tylko komuny w znaczeniu wspólnoty) mnie odrzuca.
        • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:50
          Czyli tak sobie rzygasz na ludzi bez ładu i składu. A można wiedzieć, w imię czego tak podle czynisz?
          • krejzimama Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:53
            Bo Triss to umysł bardzo ścisły.
            Tak się ściśnięty, że aż ograniczony.
            • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:29
              dupa tam, nie ścisły.
        • cherry.coke Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:51
          Triss, a ty nie wykladalas aby jakiejs politologii czy czegostam? I nie masz pojecia, co to sa squaty?
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:55
            Wiem co to jest. Wiedzieć, nie znaczy akceptować.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 07:57
              A to potrzebna jest Twoja akceptacja? Bo jak jej nie ma, to będziemy komuś odbierać dzieci??? Bo co?
            • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:31
              wiesz co? g.. wiesz, jak tak piszesz. a ja na squatach mieszkałam i wpieniaja mnie takie damulki pieprzące z wyższością moralną dyrdymały o czyms, o czym nie mają zielonego pojęcia. aż dziw, że to robi osoba, która miała jakieś doświadczenie akademickie.
        • riki_i Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:56
          Ojojoj, nieładnie. Coś mi zaleciało zatęchłym myśleniem a la "Straszni mieszczanie" Juliana Tuwima

Straszne mieszkania. W strasznych mieszkaniach
          Strasznie mieszkają straszni mieszczanie.
          Pleśnią i kopciem pełznie po ścianach
          Zgroza zimowa, ciemne konanie.

Od rana bełkot. Bełkocą, bredzą,
          Że deszcz, że drogo, że to, że tamto.
          Trochę pochodzą, trochę posiedzą,
          I wszystko widmo. I wszystko fantom.

Sprawdzą godzinę, sprawdzą kieszenie,
          Krawacik musną, klapy obciągną
          I godnym krokiem z mieszkań – na ziemię,
          Taką wiadomą, taką okrągłą.

I oto idą, zapięci szczelnie,
          Patrzą na prawo, patrzą na lewo.
          A patrząc – widzą wszystko oddzielnie
          Że dom… że Stasiek… że koń… że drzewo…

Jak ciasto biorą gazety w palce
          I żują, żują na papkę pulchną,
          Aż papierowym wzdęte zakalcem,
          Wypchane głowy grubo im puchną.

I znowu mówią, że Ford… że kino…
          Że Bóg… że Rosja… radio, sport, wojna…
          Warstwami rośnie brednia potworna,
          I w dżungli zdarzeń widmami płyną.

Głowę rozdętą i coraz cięższą
          Ku wieczorowi ślepo zwieszają.
          Pod łóżka włażą, złodzieja węszą,
          Łbem o nocniki chłodne trącając.

I znowu sprawdzą kieszonki, kwitki,
          Spodnie na tyłkach zacerowane,
          Własność wielebną, święte nabytki,
          Swoje, wyłączne, zapracowane.

Potem się modlą: “od nagłej śmierci…
          …od wojny… głodu… odpoczywanie”
          I zasypiają z mordą na piersi
          W strasznych mieszkaniach straszni mieszczanie.

Lewactwa nie znoszę, ale w squocie byłem i anarchistów znam. Ha, nawet w Markocie się pojawiłem z wizytą! Dużo gorsze wrażenie zrobiła na mnie wspólnota Hare Krishna , jak sobie obejrzałem to pranie mózgów na żywo, to dwa dni mnie bolała głowa.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:58
            Ależ ja jestem mieszczańska.
            Podkreslam, nic mi do rozrywek i upodobań lokalowych dorosłych ludzi, ale jak ktoś ma dzieci to wypadałoby się ogarnąć i przestać bawić w anarchizm czy tym podobne klimaty.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 07:55
              Bo? A może Tobie odbierzemy dzieci, bo się komuś drobnomieszczańskie ograniczenie nie podoba? Masz dzieci, może czas wyrosnąć z takich ograniczeń?

Wiesz, czym się zajmują w Polsce anarchiści? Nie wiesz. Dokształć się wreszcie. Podpowiem. Zajmują się zastępowaniem struktur państwowych, tam gdzie te struktury nie działają. Gdy ludzie są wyrzucani na bruk- biorą do siebie, jak czyściciele kamienic znęcają się nad lokatorami- to anarchiści zapewniają dostawy wody, prądu, gazu, piszą pisma, zgłaszają policji, robią pikiety, protestują w ich imieniu. Gdy jakiś deweloper chce zajumać miejską ziemię, protestują. Ujmują się za niepełnosprawnymi, wydają kuchnię dla bezdomnych. Co Ci w tym nie odpowiada? Nie robisz tego Ty, robią to inni.
              Nazywasz to "zabawą"??? Co Ty zrobiłaś dla ludzi społecznie wykluczanych? Dla porządku publicznego? Dla ludzi w mieście? Dla samego miasta?

Rzygać się chce od takich narzekaczy, jak Ty.
              • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:34
                dzięki za ten post
          • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:33
            no co Ty, przecież od dawna wiadomo, że triss jest naszym modelowym przykładem strasznego mieszczanina.
        • lily-evans01 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:01
          Ciebie odrzuca "lewactwo", innych nie.
          Mnie z kolei odrzucają wszelkie odmiany faszyzmu i nadmiernego prawicowo-narodowego zidiocenia, bo dzisiaj Polska, a jutro die ganzen Welt sad.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:04
            Zasadniczo wszelkie ideologie mnie odrzucają, od anarchizmu po brunatne. Agresywne przejawy religijności też mnie odrzucają, tak dla porządku dodam.
            • lily-evans01 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:11
              Mimo wszystko, nie wydaje mi się, żeby mieszkanie w squacie jako takie było objawem AGRESYWNEJ ideowości. Ci ludzie sobie tam po prostu mieszkali, z różnych przyczyn, nie brali udziału w żadnej demonstracji, a zostali zaatakowani sad.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 08:01
              Sama jesteś ideologicznie ustawiona. Twoje ideolo to być przeciw. Drobnomieszczaństwo też jest ideologią. Praktyczną ideologią. Tak, tak. Co gorsza- siebie samej nieświadoma. Wiersz Tuwima jest o Tobie i Twojej ideologii. Kołtuństwo jest ideologią. Która nie potrafi zobaczyć, że ludzie żyją na różne sposoby.
    • riki_i Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:47
      triss_merigold6 napisała:

> Tak z innej bajki, co do diabła trzeba mieć w głowie, żeby w jakimś squacie trzymać >dzieci?!

Hm, niech zgadnę? Może nie mieć kasy na jakiekolwiek inne lokum?

> Atakujący to bandyterka, ale kto normalny i odpowiedzialny przebywa z dziećmi w jakiejś > melinie, sąd rodzinny powinien się przyjrzeć tym rodzicom.

Sąd rodzinny da im kasę na normalne mieszkanie? Co ma piernik do wiatraka?
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:50
        Jasne, tak często zdarzają się w Warszawie eksmisje na bruk rodzin z dziećmi.uncertain
        Sąd rodzinny powinien się przyjrzeć, bo to nie są warunki dla dzieci.
        Obstawiam, że jednak ideolo squatersami kieruje, tak jak kierowało zakładającymi komuny.
        • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:52
          Mało wiesz. Ja bym się na Twoim miejscu wstydziła. To głupio być takim ignorantem.
        • yuka12 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:01
          W poznanskim sklocie warunki byly calkiem calkiem, pewnie lepsze niz w niejednej zabytkowej kamienicy, ktora nieremontowana od dziesiecioleci rozpada sie w oczach (a szkoda bo to piekna architektura).
          Poza tym czasem w sklocie mieszkaja ludzie pomiedzy, zawieszeni np. przyjezdni przed znalezieniem pracy i mieszkania, studenci do czasu wynajecia lokum itp., niekoniecznie tylko ideowcy lub ludzie z wyrokami eksmisyjnymi.
          Triss wpierw dowiedz sie, zobacz i potem pisz.
        • riki_i Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:05

> Jasne, tak często zdarzają się w Warszawie eksmisje na bruk rodzin z dziećmi.uncertain

Na bruk w ogóle się nie zdarzają, bo tylko w czasach SLD i minister Blidy było to możliwe. Ale dlaczego łączysz zamieszkiwanie w squocie z eksmisją? A jak kobitka ucieka z dzieckiem od męża przemocowca i nie ma dokąd pójść? A jak rodzinka wywala z domu dziewczynę w ciąży niewiadomego pochodzenia? I inne takie...

> Sąd rodzinny powinien się przyjrzeć, bo to nie są warunki dla dzieci.

Skąd ta magiczna wiara w urząd? Sąd nie jest świętym Mikołajem.

> Obstawiam, że jednak ideolo squatersami kieruje, tak jak kierowało zakładającym
          > i komuny.

Odważna teza.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:09
            Bo są schroniska i domy dla samotnych matek. Chociażby dlatego. W Warszawie akurat infrastruktura pomocowa jest, może nie jakaś super ale jest.
            • riki_i Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:16
              Nie każdy chce być mentalnie upodlony w równie wszawym schronisku czy domu samotnej matki. W squocie ludzie tworzą pewną autonomiczną wspólnotę, w której każdy członek jest ważny, a cała zbiorowość autentycznie pochyla się nad jego losem.

Wyobraź sobie noclegownię caritasu i hostel młodzieżowy. Warunki i tu i tu w zasadzie podobne, ale atmosfera całkowicie odmienna. Więc ja rozumiem, że ktoś może woleć squot (aczkolwiek kompletnie nie są to moje klimaty).
              • crises Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:38
                Jak ktoś się czuje upodlony własnym ubóstwem, to powinien się zająć działaniami na rzecz zmiany tej sytuacji, czytaj znalezieniem pracy umożliwiającej wynajęcie choć pokoju albo mieszkania na spółkę z inną samotną matką, a nie bawieniem się w pokoje rzeźby, jak rany.
                • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 15:31
                  Wielkie sorry, wiem że czytanie od zrozumieniem bywa trudne dla ludu akademickiego ale ani w dyskusji ani w artykule nie było słowa o poczuciu upodlenia tym trybem życia.
                  Ci ludzie tak żyją bo chcą lub bo nie ma dla nich miejsca w bidetowo-kryształowwm systemie.

Ci którym sie nie podoba takie życie a mają możliwość zmiany,zmieniają.

Znani mi są ludzie pracujący,na umowie/własnej działalności/freelancie mieszkający w społecznościach z wyboru a nawet z aktywnym FINANSOWYM udziałem w życiu wybranej wspólnoty.
                  A już akcje charytatywne typu zbiórek ciuchów czy paczek dla biednych czy zwierząt jest standardem nie wymagającym rozpisywania.
                  • crises Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 20:30
                    A niech se żyją, tylko niech się nie rozmnażają, bo po rozmnożeniu się warunki, w jakich żyją, to już jakby przestaje być tylko ich sprawa.

Z tego samego powodu ludzie, którzy mają problemy psychiczne, powinni sobie najpierw zrobić porządek w głowie, a dopiero potem brać się za rozród.
                    • gazeta_mi_placi Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 09:04
                      Ja bym dodała niech żyją i nie korzystają (skoro tak wybrali) z systemu, niech w razie wypadku nie szukają pomocy w państwowych szpitalach, niech w razie napadu nie korzystają z policji itp.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 07:43
              A co Ci przeszkadza, że oni są w pewnej społeczności? Konkretnie -co. Bo warunki w tej społeczności mają lepsze, niż w takim domu matki.
              Nie odpowiada Ci ideologicznie. I co z tego ma wynikać?
        • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:37
          triss, naprawdę g.. o tym wiesz, bo ani eksmisjami, ani ludźmi wykluczony się nigdy nie interesowałaś (a raczej masz ich głęboko w dupie), wiec po co się wypowiadasz i pogrążasz?
          • gazeta_mi_placi Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 08:48
            Mnie zastanawia tylko czemu osoby typu Ikonowicz lub Jaworowicz nigdy żadnej z eksmitowanych osób nie użyczyli swojego własnego mieszkania lub willi (w zależności gdzie mieszkają), taka mała dygresja...
            • echtom Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 09:32
              Ikonowicz chyba użycza:

tv.se.pl/wiadomosci/pomoc-piotr-ikonowicz-pomaga-rodzinie-malczyk,377/
    • snoezelen Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 22:58
      www.syrena.tk/
      prosze bardzo. tutaj mozesz sobie obejrzec, jak wyglada ta twoim zdaniem "melina" i kto zostal zaatakowany.

• snoezelen Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:05
        a tu drugie miejsce wymieniane w tekstach

csprzychodnia.blogspot.ca/
        zyczylabym sobie wiecej takich melin z koncertami, wystawami i przegladami filmow.

takich, gdzie dochod z wydarzen jest przyczyna do rozwoju albo pomocy.

Na festiwalu w tym roku obowiązuje wolna cena z której cały zysk zostanie przekazany na naszego wspólnego przyjaciela Aveta, który w zeszłym roku na DIY FILM FEST występował, a teraz potrzebuje naszej pomocy. Zysk z dnia ostatniego wspomoże Syrenę, unikalne miejsce na mapie Warszawy, jakże ważne dla aktywizmu w stolicy i nie tylko. Dom i baza do działań dla wielu z nas!
        • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:07
          Dobra, ale nie piszę o działalności artystycznej czy kulturalnej, bo to zupełnie inny temat tylko o tym, że mieszkały tam dzieci.
          • cherry.coke Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:10

> Dobra, ale nie piszę o działalności artystycznej czy kulturalnej, bo to zupełni
            > e inny temat tylko o tym, że mieszkały tam dzieci.

Standard podejrzewam na pewno nie gorszy niz w kwaterunku socjalnym, a sasiedzi na pewno ciekawsi. Ogolnie - czepiasz sie raczej mocno bez sensu.
          • snoezelen Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:22
            a to rzuc okiem tak dokladniej na ten przyklad na stronie syreny jest caly plan budynku..

masz tam min i biblioteke, warsztat graficzny, sale gimnastyczna, pokoj rzezby, sale spotkan i wreszcie swietlice dla dzieci.. jak dla mnie sporo bezpiecznego miejsca dla dzieci. jezeli faktycznie tam mieszkaja, to rewelacyjne miejsce na rozwoj.
            ktore dziecko ma to wszysto na codzien?
            • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:13
              To, które mieszka w normalnym mieszkaniu czy domu z rodzicami i chodzi do przedszkola lub szkoły. Naprawdę, forma życia w komunie nie jest niezbędna do tego, żeby zapewnić dzieciom możliwość korzystania z biblioteki, a spotkania z innymi dziećmi mają na co dzień.
              • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:18
                A nei wiesz, ze oni tam mieszkają z rodzicami, że to są normalne domy, że chodzą do szkoły lub są edukowani na miejscu? Wszystkie legalnie i prawnie.
                Czy Ty w ogóle wiesz, co to komuna? Nie wydaje się. Masz jakieś uproszczone wyobrażenia, które mają się nijak do rzeczywistości.
                • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:23
                  Słuchaj, możesz dorabiać sobie dowolną ideologię, ale zajmowanie na dziko i nielegalnie cudzego pustostanu i wprowadzanie się tam z dziećmi jest + życie na kupie poza systemem, jest patologią i nie sprzyja tym biednym dzieciom. Nie ich wina, że mają popieprzonych rodziców.
                  • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 09:35
                    To Ty dorabiasz sobie ideologię. Tylko nie potrafisz się do tego przyznać. Powtórzę: pochwała kołtuństwa jest ideologią.
                    Nie odpowiedziałaś na żadne argument. Jakie życie na kupie? A Ty w bloku nie żyjesz na kupie? Jakie życie poza systemem, skoro to oni zajmują się przywracaniem funkcji, które system zaniedbał? Co o tym powiesz? Zasłonisz się hasełkiem" poza systemem", które ma się nijak do reala?
              • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:08
                Takie dno i bagno z Ciebie wyszło że nie wiem gdzie się dopisać ....
                Może by wypadało podnieść ten wybidetowany tyłek albo otworzyć wymalowane oczko i zobaczyć że poza twoim widzeniem świata "kasa,kasa,kasa" są jeszcze ludzie którzy żyją biednie ale szczęśliwie.
                Lata spędziłam jako aktywna miłośniczka kultowej już legendy niestety, warszawska "Fabryka" była koncertownią,punktem medycznym,świetlicą socjoterapeutyczną i domem dla dziesiątek ludzi.
                Ale dla ciebie każdy kto żyje bez bidetu i 5 samochodów będzie patologią znęcającą się nad dziećmi bo nie masz żadnego pojęcia o ludziach których obrażasz.
                Jakimś dziwnym trafem znam dzieci żyjące na squotach, i były w moim życiu momenty gdy im po prostu ZAZDROŚCIŁAM i modliłam się do bogów o takie życie dla moich dzieci.

Ale jak już ktoś zauważył są dwie sprawy :
                1. Zakuty kołtuński łeb to patologia której wolnościówka odbierała by dzieci i możliwość rozrodu coby ocalić świat przed skretynieniem.
                (Ciekawe jak wytłumaczysz swoim idealnie zaprojektowanym dzieciom tematy homoseksualności,samotnego macierzyństwa czy Hanuki w świecie Bożego Narodzenia)
                2. Co TY zrobiłaś dla wyciągniecia dzieci/niepełnosprawnych/bezdomnych spoza twoejgo ukochanego,jedynie słusznego systemu?

BTW Tamte dzieciaki są cudowne, ogarnięte edukacyjnie w stopniu nieosiągalnym dla burżujstwa co to tylko konie-tenis-j.chiński i ikebana bo mają doświadczenia i edukację z życia a nie godzinki bylemodnego cośtam.
                Nasz drigu squot miał ogródek,laboratorium,salę SI i parę innych rzeczy uwieńczonych współpracą ze squotami w innych miastach/wsiach zacieśnianą turnusami wakacyjnej wymiany.
                Ale dla drobnomieszczaństwa to i tak melina bo dzieciak ma ciuchy kupowane na wagę albo z prezentów zamiast po 100 za parę jednorazowych skarpetek i żyją w "bloku" gdzie kuchnia jest wspólna dla całej społeczności a rodzina ma dla siebie pokój albo dwa zamiast apartamentu po 70m2 na osobę
                • cherry.coke Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:54
                  > Ale jak już ktoś zauważył są dwie sprawy :
                  > 1. Zakuty kołtuński łeb to patologia której wolnościówka odbierała by dzieci i
                  > możliwość rozrodu coby ocalić świat przed skretynieniem.
                  > (Ciekawe jak wytłumaczysz swoim idealnie zaprojektowanym dzieciom

To akurat wiadomo!

> tematy homoseksualności

Aberracja

> samotnego macierzyństwa

Tez aberracja + nie ma ofiar, sa tylko ochotnicy

> czy Hanuki w świecie Bożego Narodzenia

Nie pamietam cytatow, ale przez analogie do ciapatych pewnie padloby cos soczystego smile
                • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:41
                  > Takie dno i bagno z Ciebie wyszło że nie wiem gdzie się dopisać ....

no lepiej dla triss by było gdyby tego dnia nie miała czasu jednak produkować się na e-matce, bo ten wątek ją tak tragicznie dookreślił, ze gorzej się nie da.
              • snoezelen Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 20:43

> To, które mieszka w normalnym mieszkaniu czy domu z rodzicami i chodzi do przed
                > szkola lub szkoły. Naprawdę, forma życia w komunie nie jest niezbędna do tego,
                > żeby zapewnić dzieciom możliwość korzystania z biblioteki, a spotkania z innymi
                > dziećmi mają na co dzień.

czyli fakt, ze dziecko zadbane, zdrowe, najedzone, mieszka z rodzina

ale

mieszka w jednym pokoju z rodzicami (to nic ze tysiace rodzin w Polsce tak ma: kawalerka, rodziny wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu..)

zna wszystkich sasiadow po imieniu

przesadza sprawe i takim dzieckiem powinna sie zajac opieka?
          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 08:03
            Pytam: co konkretnie masz do tego? Byłaś tam Nie? wiesz, jak żyją? Nie. To o co Ci chodzi? Ja byłam, widziałam, wiem.
    • allatatevi1 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 11.11.13, 23:20
      A tak w ogóle to milusio tam mają:
      www.facebook.com/przychodniasquat
      Przypomina mi to moje czasy studencki, ale nie moje mieszkanie, a kluby do których łaziłam w czasach studiów. Identyczny klimacik aż mi się ciepło na sercu zrobiło.
    • iwoniaw Serio uważasz, że zamieszkali tam dla funu i 11.11.13, 23:35
      odrzucając inne, lepsze - dostępne im - opcje?
      • marychna31 Re: Serio uważasz, że zamieszkali tam dla funu i 12.11.13, 09:36
        Generalnie znowu ofiary są sobie winne.
    • echtom Triss 11.11.13, 23:39
      Może jednak zastanów się nad trzecim, bo ciąża Ci dobrze na empatię robiła wink
    • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:03
      Szczerze triss? Skompromitowałaś się i to grubo.
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:11
        Tak, Rosa, strasznie mi zwłaszcza zależy na tym, żeby nie kompromitować się w Twoich oczach.
        • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:24
          W moich nie musisz. Dziewczyny ci wyraźnie pokazały, jakiego brzydkiego bąka puściłaś.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:25
            Qrde, Rosa, naprawdę sądzisz, że zła ocena mojej opinii na forum sprawi, że zmienię zdanie? Przyjmuję do wiadomości, że inne mają zdanie wręcz przeciwne i nadal uważam squaty za miejsca dla ludzi z jakiegoś społecznego marginesu, własnego dziecka bym tam nie puściła (podobnie jak na stadion z kibolami - żeby było po równo).
            • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:54
              Dziewczyno, ale nie porównuj stadionu ze skłotami!
    • vilez Rozbrat 12.11.13, 10:21
      Triss, dla Ciebie
      Poczytaj. Zobacz.
      • vilez Re: Rozbrat 12.11.13, 10:24
        Choćby takie coś, taki drobiazg:
        Rowerownia
        To są działania konstruktywne. Dla miasta. To działa!
    • lilly_about Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:34
      No to teraz poleciałaś tekstem nowobogackiej pańci....
      • araceli Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:58
        lilly_about napisała:
        > No to teraz poleciałaś tekstem nowobogackiej pańci....

Nie mają chleba? Czemu nie dają dzieciom ciasteczek?!? Co za nieodpowiedzialni ludzie!
    • czerwony_nos_rudolfa_2013 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 10:46

> Tak z innej bajki, co do diabła trzeba mieć w głowie, żeby w jakimś squacie trz
      > ymać dzieci?!

Odmienną wizję świata?
      Bo co diabła trzeba mieć w głowie, żeby paść dzieci pop-kulturą? wink

Żeby nie było, czasem sama pasę, acz z komentarzem - moim zdaniem odpowiednim big_grin
      W sumie chyba wolę ekstremistów w wersji opisanej w artykule, niż ekstremistów w wersji coca-cola-christmas wink
    • pruszynkaaa Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:13
      Ten sqot to jest DOM tych ludzi. Tworzony przez nich i rozwijany z pasją i zaangażowaniem.
      A co do dzieci - to mogę się założyć, ze te dzieci rozwijają się znacznie lepiej niż nie jedno takie wychuchane i wycackane w puchu przez "normalnych" ludzi.

Bywałam na sqotach nie raz, nie tylko polskich. Zwykle są to miejscowe/lokalne ośrodki kultury alternatywnej które w jakiś sposób budują przestrzeń miejską. Prowadzą fajne akcje - choćby "food not bomb" - rozdają gorący posiłek potrzebującym w jakimś jednym stałym konkretnym miejscu.

Mieszkają tam ludzie, dla których NIE ma innego miejsca niż własnie te pustostany, z różnych powodów. Bardzo często, są to dorosłe dzieci z rodzin patologicznych, którzy nie chcą powielać schematów rodziców - pisząc tu słowo "patologiczni", mam na myśli choćby bogate rodziny sędziów czy prokuratorów, gdzie nie było czasu dla dziecka, które często wychowywały 2 nianie na zmianę a rodziców dziecko widywało od "święta". Zdarzają się też ludzie pochodzący z rodzin uzależnionych od substancji psychoaktywnych, którzy chcieli się wyrwać a od rodziców na start w dorosłe zycie dostali jednego wielkiego kopa w pupę.
      Mieszkańcy sqotów sprzeciwiają się powyższym... tworzą własną rzeczywistość, swój mały świat, swoją przestrzeń.
      Zamiast obrzucać g**em - spróbujcie ZROZUMIEĆ.
      • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:19
        Ale Pruszynkaa, proszę, nie pisz w liczbie mnogiej, to tris nie rozumie, a nie dziewczyny.
        • pruszynkaaa Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:57
          Rosa, pisałam ogólnie, bo pewnie nie jedna czytająca/nie pisząca ma podobne zdanie w tym temacie
      • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:22
        Dla mnie to nielegalnie zajęta cudza własność.
        Jak napisałam: nic mi do decyzji dorosłych ludzi, niech mieszkają gdzie chcą byle zgodnie z prawem, ale dzieci nie powinny żyć w jakichś alternatywnie zorganizowanych pustostanach, na dziko i z kupą obcych ludzi. Wejścia w świat normalnych, uczących się, pracujących i płacących podatki to im nie ułatwi, wręcz przeciwnie, pewnie powielą wybory swoich rodziców.
        • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:35
          Nazwałaś meliną coś, czego działalności nie ogarniasz. To meliny prowadzą tak bogatą działalność? Wiesz, co znaczy: melina?
          Gdzie masz "na dziko"? Jaka kupa obcych ludzi? Te dzieci są wyedukowane tak, jak Twoje nigdy nie będą. Zadbane również.
          Wybory ich rodziców widać po skutkach- bardzo bogatego intelektualnie i moralnie życia. Żebyś Ty takie miała, Triss. Serio.
        • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:43
          Jasnowidz,jedyna godna i sprawiedliwa ...
          A co na to psychiatra?

Te dzieciaki mają często lepiej niż te z "puchu"

Zaburze Ci twój idealny świat ....
          Jestem DDA, mam jak widać 2 dzieci,każde z innego zestawu genów,jedno chore.
          Teraz żyjemy ze świadczeń i w mieszkaniu socjalnym więc wg twojej wizji jesteśmy patologią do potęgi entej.
          Gorzej, mała miała 11 miesięcy jak wylądowała ze mną na WOODSTOCK.
          I przez pierwsze lata życia świetnie funkcjonowała w opluwanym przez Ciebie świecie alternatywy.
          Psychologowie byli z nas dumni,świetnie się rozwijała,dzielna spokojna i otwarta.
          Zawirowania życiowe zmusiły nas do zamieszkania w pozornie idealnym domu rodzinnym.
          Po 3 latach tam,ja zwiedziłam szpital psychiatryczny i chodzę na terapię, mała jest w terapii i dostaliśmy nadzór OPS i kuratora, co zaczeło się od jednej sytuacji gdy babcia odbierała ją ze szkoły tak skutecznie że sprawa oparła się o "niebieską kartę" i władze dzielnicy.

W papierach mamy notatki typu : "pierwsze 5 lat życia w społeczności nieformalizowanej, rozwój psychomotoryczny ponad przeciętną,od 5 r.ż przebywa z matką w domu rodzinnym - agresja,lęki,fobia społeczna,uwstecznienie rozwojowe"

I doskonale rozumiem ludzi którzy mieli siły zabrać siebie i/lub dzieci z tych "normalnych,płacących podatki,głosujących" "domów".

Pewnie będę sobie do końca pluć w brodę że ja tych sił nie znalazłam i teraz lata zajmie nam wyprostowanie naszych relacji i psychik po tym pobycie.

Zostaje się cieszyć że dzieciaki wyszły z tego bez obrażeń fizycznych, i tylko dzieciaki.

Kolejny raz zaapeluję, ZANIM KOGOKOLWIEK OBRAZISZ NAJPIERW POZNAJ I ZROZUM CZŁOWIEKA oraz NIE OCEJNIAJ BO SAMA ZOSTANIESZ OCENIONA

Kolejne BTW ...
          TAK, mamy całą szafę czarnych ciuchów,bojówek i glanów we wszystkich potrzebnych nam rozmiarach. Młode są oswojone z metalem rockiem i reggae.
          Nigdy nie jeździły na koniu ani nie miały prywatnych lekcji układania sztućców.
          I są szczęśliwe,a będą jeszcze bardziej gdy oswoimy nową sytuację i wrócimy do starego,sprawdzonego trybu życia.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:52
            Lepiej? To co opisałaś przeczy tezie, że mają lepiej. I właśnie potwierdziłaś, że nikt normalny i zdrowy psychicznie nie idzie mieszkać do cudzego pustostanu. I co z tego, że jesteś DDA? Masz dzieci, dorośnij, odpuść sobie ten przedłużony bunt i idź do roboty.
            • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:15
              > nikt normalny i zdrowy psychicznie nie idzie mieszkać do cudzego pustostanu.

Słucham??? I to ci nienormalni i chorzy psychicznie zorganizowali i prowadzą taki Rozbrat? Ciekawe, jak to jest, że oni chorzy i nienormalni dają radę, a Ty nie dajesz.
              Jakim prawem obrażasz kogokolwiek? Jakim prawem wyzywasz od nienormalnych i chorych psychicznie?

Nie brnij, Triss. Nie ośmieszaj się. Nie wiesz nic o ruchu skłoterskim. Kompletnie nic. Pomyliłaś wartościową inicjatywę społęczną- ogólnoświatową- z rzeczywistą meliną. Nie wiem, skąd u Ciebnie takie ograniczenie poznawcze i takie konotacje do meliny i marginesu społecznego, ale ewidentnie masz i te ograniczenia i te konotacje. Człowiek uboższy czy alternatywnosystemowy kojarzy Ci się wyłącznie z tym- z patologią. Ale to świadczy o Tobie.
              Nie brnij. Przeczytaj, co Ci podlinkowałam. I pomyśl.
              • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:29
                Rozbrat i Fabryka to żywe legendy Polski.
                A co ma powiedzieć taki Amsterdam czy inny Berlin gdzie na akcje squotersów przychodzi śmietanka polityczno-sceniczna?

Biednie i szczęśliwe czy w dożywotnim dupościsku "co ludzie powiedzą jak się podetrę używając lewej ręki zamiast prawej?"

Jakimś dziwnym trafem poza lekką paniką coby dzieciaki takich triss nie wyśmiały mi młodych z braku gadżetów i ubrań "z kucykami" fajnie nam się żyło/żyje gdy na kolację wpada były marynarz a bułki na śniadanie przychodzą wraz z początkującym architektem.
                A ja poza obowiązkami "zawodowymi" mogę spokojnie siedzieć i czesać koniki albo uskuteczniać artystyczną tfórczość własną która w przyszłości niedalekiej może przełożyć się na wzrost poziomu życia dzieciaków. Na (nie)szczęście bez udziału wyrzyganych przez panią bidetównę datków.
              • riki_i Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:59
                Mi się wydaje, że ta dyskusja w dużej mierze wynika z niezrozumienia pojęć.

Jak sądzę, Triss skłot rozumie mniej więcej tak big_grin big_grin big_grin
                • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 15:19
                  riki_i napisał:

> Mi się wydaje, że ta dyskusja w dużej mierze wynika z niezrozumienia pojęć.
                  >
                  > Jak sądzę, Triss skłot rozumie mniej więcej tak big_grin big_grin big_grin

Ee, nie. Tris przeca sama bardzo aktywnie uczestniczyła w tego typu imprezach i na tym lub niższym poziomie wink
            • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:18
              Przedłużony bunt?
              Wolę mój bunt przeciw kołtuństwu i życie w zgodzie ze sobą niż taki dupościsk jaki ty uskuteczniasz.
              Do roboty? chętnie,nawet jutro ale najpierw użyj swojej magicznej różdżki i uzdrów moje dziecko tak żeby żyło spokojniej i regularnie,pasując do twojej wizji różowego świata.

Bo niestety pracę już mam, jestem : terapeutą SI,psychologiem,fizjoterapeutą,dietetykiem,kurierem,workiem treningowym,poduszką,huśtawką plus parę innych bardziej standardowych zajęć.

Zmartwię cie jeszcze bardziej twoje lub tobie podobnych wypieszczone,wyedukowane w "wonskijej" dziedzinie podatki idą na moje mieszkanie socjalne,moje zasiłki rodzinno-opiekuńcze i moją pensję , śmieszną w stosunku do ogromu pracy,wiedzy i poświęcenia ale jednak pensję.

Chcesz żebym poszła do pracy? No problem, zapewnij moim dzieciom wszystko to co ja "siedząc na garnuszku podatników" w takim zakresie żebym mogła iść do pracy i daj mi pracę odpowiednią do kwalifikacji z pensją i zapleczem socjalnym usprawiedliwiającym porzucenie dotychczasowego stanowiska.

Czy może w tym zakleszczonym móżdżku nie mieści się fakt że istnieją inne techniki pracowania niż 8-16 i tydzień urlopu.

Są ludzie którzy etatu potrzebują bardziej niż ja. Ja swoją pracę mam i nie ma żadnej lepszej na świecie,poza aspektem finansowym ale podobno w rządzie bąkają coś o podwyżce i dla mnie.
          • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:53
            No i tris zrozumiała twój apel. Po swojemu big_grin
            • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:20
              Rosa, a co aj na to poradzę ? wink
              Odpowiadam za to co mówię/piszę a nie za to co ktoś sobie przetworzy przez tą dziurkę od klucza którą ogląda świat.
              A że to dziurka w kłódce ....
        • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:52
          Trus, skoro masz takie, a nie inne zdanie na temat skłotów, obrażasz ludzi w nich mieszkających, pyszczysz na forum, jak nie przymierzając wWC w sprawie muzułmanów, to czemu nic nie zrobisz w tym kierunku, aby poprawić byt tym ludziom? Łatwo jest siedzieć w wygodnym fotelu i klepać w klawiaturę kolejny trollizm w wydaniu pseudointeligenckim, prawda? suspicious Ale żeby podjąć jakieś konkretne działania, to już nie.
          • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:54
            Z moich i mojego partnera podatków idzie ten socjal. To znacznie więcej niż Ty robisz, droga Roso, bo Twoje podatki zasilają budżet UK.
            • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:56
              Mieszkam i pracuję w UK i naturalną rzecz jest, że płacę podatki w państwie, w którym mieszkam.
          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:20
            Tyle, że to skłoty są inteligenckie. Ona tego nie wie. W skłotach mieszkają też ludzie z wyboru. Ludzie, którzy zdecydowali się żyć pomagając także innym. To są alternatywne centra kulturowo- bytowe, ze swoim programem: bardzo bogatym, czego ona kompletnie nie jarzy.
            • powerextension Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:32
              Taaa, normalnie centra intelektualizmu.
              Bogate biblioteki, czytelnie czasopism i kluby dyskusyjne, gdzie przeważa debata w stylu oxfordzkim. A co drugi ze sprejem to normalnie Banksy - a durne społeczeństwo nie docenia big_grin
              Nie każdy niedomyty lewak ze skrętem w zębach, z kołtunem na głowie i w "alternatywnych" ciuchach bredzący coś bez sensu na temat przeczytanego właśnie streszczenia Kapitału Marksa jest intelektualistą. To że ktoś przeczytał w swoim życiu aż kilka książek i wydaje mu się, że jest co najmniej Raskolnikowem - nie czyni z niego mózgowca - no chyba, że w myśl zasady wśród ślepych jednooki królem.
              Być może wiesz, ze do pracy intelektualnej (znaczy tej głową) potrzeba choć minimum warunków - opary gandzi, tani alkohol i inne wynalazki uwalniające niekoniecznie sprzyjają.
              Generalnie wszelkie odmiany komuny , hipisiarstwa, alternatywy itp. są tak wtórne, że aż się dziwię, że ktoś rozgarnięty jeszcze się na ten bełkot ideolo łapie.
              • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:45
                Ja nawet rozumiem, że łapią się bardzo młodzi, to zawsze było modne żeby poprotestować sobie przeciwko opresji systemu i prawa i ponarzekać na ciasnych umysłowo rodziców gromadzących dobra materialne. Taki bunt młodzieńczy podlany lekturą Bakunina, Marcuse'a i Chomsky'ego, który powinien minąć po okresie dojrzewania wraz z koniecznością wzięcia odpowiedzialności za siebie i rodzinę.
                • araceli Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:57
                  > który powinien minąć po okresie dojrzewania
                  > wraz z koniecznością wzięcia odpowiedzialności za siebie i rodzinę.

I wszyscy mamy być plastik-fantastik z jednej sztancy jak Triss big_grin

Oczywiście wywód okraszony słowem-kluczem pt. 'dojrzałość' big_grin
                  • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 15:00
                    Ależ nie musisz koniecznie pasować do tej sztancy, to wolny kraj (przynajmniej dopóki prawo nie jest naruszane). Zwykle jazdy lewacko-anarchistyczne czy inne zapatrzenie w punk no future mijają z wiekiem.
                    • araceli Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 15:05
                      > Ależ nie musisz koniecznie pasować do tej sztancy, to wolny kraj (przynajmniej
                      > dopóki prawo nie jest naruszane). Zwykle jazdy lewacko-anarchistyczne czy inne
                      > zapatrzenie w punk no future mijają z wiekiem.

Tyle, że utrata ideałów i zatracenie się w konsumpcyjnym wyścigu szczurów nie jest wcale niczym godnym pochwały. To rzadko kiedy jest 'dojrzałość' - to pokonanie przez system, wygodnictwo itd.
                    • bri Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 16:02
                      Zwykle jazdy lewacko-anarchistyczne czy inne
                      > zapatrzenie w punk no future mijają z wiekiem.

No patrz, ja się na to za młodu nie załapałam, za to z wiekiem dostrzegam, że jeśli wszyscy będą żyli tak jak do tej pory - tylko dla siebie - to dla naszych dzieci może w przyszłości nie wystarczyć wody, jedzenia, powietrza; że już nie wspomnę o kawałku trawy na którym będą mogły się położyć, żeby w niebo popatrzeć. I bardziej niż kiedykolwiek rozumiem ludzi, którzy chcą żyć inaczej niż zdobywając pieniądze na rzeczy, które po roku stają się śmieciami, z którymi nasze dzieci będą musiały coś zrobić; bliżej siebie, bez wzajemnego wykluczania się itp.
                      • cherry.coke Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 16:23
                        bri napisała:

> Zwykle jazdy lewacko-anarchistyczne czy inne
                        > > zapatrzenie w punk no future mijają z wiekiem.
                        >
                        > No patrz, ja się na to za młodu nie załapałam, za to z wiekiem dostrzegam, że j
                        > eśli wszyscy będą żyli tak jak do tej pory - tylko dla siebie - to dla naszych
                        > dzieci może w przyszłości nie wystarczyć wody, jedzenia, powietrza; że już nie
                        > wspomnę o kawałku trawy na którym będą mogły się położyć, żeby w niebo popatrze
                        > ć. I bardziej niż kiedykolwiek rozumiem ludzi, którzy chcą żyć inaczej niż zdob
                        > ywając pieniądze na rzeczy, które po roku stają się śmieciami, z którymi nasze
                        > dzieci będą musiały coś zrobić; bliżej siebie, bez wzajemnego wykluczania się i
                        > tp.

Tez tak mam. Za mlodu nie zwracalam uwagi, z wiekiem zaczyna sie zauwazac.
                        • virtual_moth Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 17:06
                          cherry.coke napisała:

> Tez tak mam. Za mlodu nie zwracalam uwagi, z wiekiem zaczyna sie zauwazac.

Mam tak samo. Do tego im jestem starsza tym bliżej mi do idei prezentowanych na rozbrat.org.
                          Podoba mi się konecpcja miasta (i państwa) dla ludzi, a nie dla deweloperów, banków, zagranicznych korporacji i czyscicieli kamienic. Gdybym była młodsza te 10-15 lat, to może i poszłabym do takiej komuny i to nawet z dzieckiem. System jednak zdążył mnie już wciągnąć wraz z 30 letnim kredytem i pracą, w której rządzi współczesny oligarcha/plantator wiedzący, komu nie musi dawac podwyżek przez 30 lat. Wydawało mi się kiedyś, ze nawet wywodząc się z biednej rodziny, jesli znajdę "porządną robotę", to świat stoi przede mną otworem, albo chociaz będę żyć godnie. Tymczasem tacy jak ja są najbardziej robieni w wała przez system. Banki z nas doją, plantatorzy dorabiają się kolejnym milionów na naszej najemnej pracy, ledwo wiążemy koniec z koncem, a na zasiłki sie nie łapiemy. Ciężko w takich warunkach nie skłaniac sie ku ideom anarchistycznym.
                          • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:20
                            Ja złapałam to dość wcześnie.
                            Jakoś 15letnim podlotkiem będąc.
                            I wciągnęła mnie na amen idea życia "może i nie mieć ale być".
                            Nie mam apartamentu 500m ale też nie mam 40lat kredytu.
                            Nie rozumiem też niektórych dyskusji na tym forum bo marki i kwoty omawiane są dla mnie kosmosem.
                            Ale kocham zaszczepiony mi światopogląd i poza paroma oczywistościami jest mi w nim dobrze i chce podać go dalej w świat i pokolenia.
                            Wolę zamiast licytacji "najdroższa ścierka do kibla" pseudo licytację "najtańsze urządzenie mieszkania" w czym aktualnie jestem mistrzem.
                            Dzięki pomocy różnych utalentowanych ludzi i konsumpcyjnemu trybówi życia pańć pokroju autorki wątku.
                            • gazeta_mi_placi Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 09:14
                              Podobno masz chore dziecko, pomyśl ile ono zawdzięcza ludziom którym jednak chciało się żyć w normalnym systemie, podjąć ciężkie studia i podjąć się pracy lekarza.
                              Chyba, że w ramach ideologii nie korzystasz ze świadczeń medycznych, zwłaszcza tych państwowych.
                              W niczym takie osoby nie różnią od osób nie szczepiących swoich dzieci, i ta grupa i ta dla siebie ma najlepiej (miło mieszkać za darmo) a zasuwa za nich inna grupa po to aby to się wszystko jako tako trzymało którą ci pierwsi w dodatku uważają za frajerów.
                              Pasożytnictwo, tak to się ładnie nazywa.
                              Nie przepadam za Triss, bo to typowy warszawski pierdzistołek, ale ona przynajmniej sama zasuwa na swoje dzieci i na to aby różnego pokroju osoby "alternatywne" na równi z osobami ciężko pracującymi miały świadczenia medyczne, pobudowane drogi, edukację itp.
                              I "trochę" nieładnie, że osoby korzystające z zasobów na które pracuje (między innymi) taka Triss same nic nie robiąc plują na nie.
                              • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 15.11.13, 12:12
                                Wdzięczność i poszanowanie cudzej pracy nie ma związku z obrazaniem tych co żyją inaczej.
                                Już pisałam jak te moje "nicnierobienie" wyglada ale czytanie ze zrozumieniem to widocznie za wielki wysilek.
                                Generalnie nie widzę problemu, zapłać komuś żeby robił dookoła małego tyle co ja to pójde w "jedyny słuszny styl życia".

Tylko czemu nie przeszkadzają wam biurwy/lekarze/nauczyciele dostający wypłaty z waszych ukochanych podatków a przeszkadza matka która dostaje "wypłatę" z tych samych podatków za ciężką całodobową prace?

A opluwanie mnie i mi podobnych jest ok, bo pracuję inaczej niż w "wonskiej" dziedzinie i noszę glany zamiast butków po 1000E sztuka ?

Też się muszę kształcić by być efektywną w swojej pracy, a że nie na Harvardzie tylko w OWI to już żadna nauka wg wiekszości tutaj.
                            • ledzeppelin3 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 09:25
                              Wolę zamiast licytacji "najdroższa ścierka do kibla" pseudo licytację "najtańsz
                              > e urządzenie mieszkania" w czym aktualnie jestem mistrzem.
                              > Dzięki pomocy różnych utalentowanych ludzi i konsumpcyjnemu trybówi życia pańć
                              > pokroju autorki wątku.

Super, szanuję Twój światopogląd i tryb życia, ale może trochę więcej szacunku dla tych pańć bidetówien, jak mówisz? Jakim prawem wyrażasz się od nich z pogardą i czujesz się lepsza, co? Jeśli jesteś idealistką, gdzie szacunek do drugiego człowieka, gdzie potrzeba zrozumienia, elementarna wdzięczność za podatki tych pogardzanych bidetówien, które idą również na Twoje dzieci? Wiesz co, ja mam raczej w dupie kasę, inaczej nie robiłabym sobie czwórki dzieci, kocham ideały, ale szanuję też moją pracę, która pozwala mi na tę czwórkę w jakimś stopniu zarobić, i szanuję bardzo mojego męża, który zarabia w "większej połowie" i płaci astronomiczne podatki na zaspokajanie szczytnych idei ludzi na socjalu.
                              • araceli Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 09:42
                                ledzeppelin3 napisała:
                                > Super, szanuję Twój światopogląd i tryb życia, ale może trochę więcej szacunku
                                > dla tych pańć bidetówien, jak mówisz? Jakim prawem wyrażasz się od nich z pogar
                                > dą i czujesz się lepsza, co?

Jeżeli ktoś wyśmiewa czyjś styl życia to niestety musi pogodzić się z tym, że ktoś wyśmieje jego.
                              • majaaleksandra Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 15.11.13, 12:17
                                A na jakiej podstawie ja i mi podobni mamy być opluwani przez te wielkie ścisłe umysły?
                                Skoro są tak ściśnięte że człowiek choćby odrobinę inny od ich schematu jest już patologią do postawienia przed oblicze sądu?
                                Tak się składa że szanuję ludzi żyjących "wyżej" czy inaczej ode mnie ale to są ludzie neutralni albo i tak otwarci jak ja.
                                Skakanie z tekstami typu "patologia" "pasożyt" i "umysłowo chore panienki ze squotó" jest ok?

Nie oceniaj byś sam nie został oceniony,nie obrażaj byś sam nie został obrażony.
                                A każda akcja powoduje reakcję .....

Blesss.
                                • gazeta_mi_placi Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 15.11.13, 12:23
                                  Ja mam pytanie, co stoi na przeszkodzie aby dogadać się z właścicielem squatu (czy to gminą czy prywatną osobą) i normalnie wynajmować na normalnych warunkach, być może ze względu na stan budynku np. za niższą cenę?
                        • echtom Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 17:17
                          > Tez tak mam. Za mlodu nie zwracalam uwagi, z wiekiem zaczyna sie zauwazac.

Jest nas więcej. A co do meritum wątku - będę powtarzać do znudzenia, że dzieci należy zabierać tylko rodzicom, którzy je biją, głodzą i gwałcą, a warunki materialne czy mieszkaniowe nie mają tu nic do rzeczy.
                          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:15
                            Ja się chyba zacznę na serio zastanawiać, czy nie zabierać dzieci kołtunom.
                            • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:50
                              nie, ja bym kołtunów wysłala na jakąś reedukację, np. przymuusowy miesiąc na squacie...wink
                              • rosapulchra-0 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 11:31
                                claudel6 napisała:

> nie, ja bym kołtunów wysłala na jakąś reedukację, np. przymuusowy miesiąc na sq
                                > uacie...wink

Dla takiej tris to i rok by nie wystarczył..
        • pruszynkaaa Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:56
          Nie sprzeczam się co do "nielegalnie zajętej cudzej własności" bo tu fakt, małe pole do dyskusji - chociaż, tak naprawdę - jeśli stoi i niszczeje, często należąc do miasta, to czemu nie zrobić by z tego użytku ku dobru społeczności lokalnej?

Nie zgodzę się co do "kupy obcych ludzi". A Ty nie utrzymujesz kontaktów ze znajomymi w ogóle? Z rodziną bliższą/dalszą? Więc własnie dla dzieci sqotowych, inni mieszkańcy, to właśnie taka rodzina/znajomi/przyjaciele/ po prostu środowisko życia.

"Wejścia w świat normalnych, uczących się, pracujących i płacących podatki to im nie ułatwi" - nie, nie ułatwi. Bo nie musi! Naprawdę nie musi! Nie ma jedynie słusznej ideologii gdzie wszyscy chodzą pod linijkę - z resztą, są jeszcze kraje gdzie próbuje się coś takiego utrzymywać... (Korea choćby). Tylko po co?! Rodzice tych dzieci, własnie od takiego świata uciekli i z pewnością nie mają zamiaru wpychać tam swoich dzieci!

Podaj mi choć kilka argumentów, które będą mówiły o złym wpływie wychowywania dzieci w takich alternatywnych środowiskach. Bo ja jak na razie znam pozytywne skutki - żywe, realne, dziś dorosłe/dorastające i żyjące tak jak ich rodzice.
          Owszem, pewnie zdarzają się przykłady JEDNOSTKOWE gdzie taki tryb życia nie wypalił - nie sprzeczam się z tym, bo patologie są wszędzie i są nieuniknione.

Znam sporo rodzin - CUDOWNYCH niezwykle otwartych na drugiego człowieka, rozumiejących, czułych i empatycznych które żyją alternatywnie, stosują nauczanie domowe i są po prostu szczęśliwi!
          Triss - życie naprawdę nie musi sprowadzać się do chodzenia do pracy od 8 -16, płacenia podatków i parudzesięciu dni urlopu w roku... .
          Rozumiem, że Ty sama tak nie chcesz żyć (alternatywnie) - ok. Nie mam nic do tego. Ale na litość! Daj żyć innym! Nie miej monopolu na jedynie słuszną drogę!
          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:21
            Pruszynka, te pytania jej zadano. Nie odpowiedziała. I nie odpowie.
        • ghrtth Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 21:30
          > Jak napisałam: nic mi do decyzji dorosłych ludzi, niech mieszkają gdzie chcą by
          > le zgodnie z prawem, ale dzieci nie powinny żyć w jakichś alternatywnie zorgani
          > zowanych pustostanach, na dziko i z kupą obcych ludzi.

Nie powinny, bo Ty tak uważasz? Mieszkanie z dwiema-trzema osobami i widzenie się z rodziną raz na pół roku to raczej nowoczesne pomysły na życie, a popularność sekt pokazuje wyraźnie, jak bardzo człowiek potrzebuję wspólnoty. Wiele o systemie płać-podatki-i-siedź-w-swoim-m4 mówią wskaźniki zachorowań na depresję i zaburzenia lękowe w różnych krajach, społecznościach i czasach.

Wejścia w świat normalny
          > ch, uczących się, pracujących i płacących podatki to im nie ułatwi, wręcz przec
          > iwnie, pewnie powielą wybory swoich rodziców.

A może właśnie to jest ich celem? By ich dzieci prowadziły życie zgodne z wartościami, które są bliskie im, a nie Triss?
          • echtom Trochę OT 12.11.13, 22:19
            Ten zanik wspólnotowości to w sumie dramat współczesnych młodych matek. Same w obcym mieście - bo rodzina i znajomi daleko, a nowych znajomości nie zdążyły nawiązać - siedzą od rana do wieczora same z dzieckiem (mąż zarabia na rodzinę), wariują i marzą o powrocie do pracy.
            • gazeta_mi_placi Re: Trochę OT 13.11.13, 08:49
              A kto im zabrania wyjść do parku lub na plac zabaw i tam nawiązać znajomości? W dużych miastach co druga kawiarnia specjalnie pod matki z bachorami i jeszcze im źle.
    • lusitania2 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:35
      współczuję twoim dzieciom, triss
      • gazeta_mi_placi Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 08:55
        Czego? Że nie błąkają się po squatach?
    • melancho_lia Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 13:47
      Jesteś bardzo ograniczona Triss...
      Takie miejsca są schronieniem dla osób, które musiałyby iśc pod most. Funkcjonuja bardzo dobrze i nie są melinami.
      • sztokfisz Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:03
        a ja niestety nie sądzę, że ktoś rzucał w te skłoty z powodu dzieci i starców.
        Mnie to się raczej kojarzy z robieniem z tych dzieci czegoś na kształt "żywych tarcz", bo gdyby moim dzieciakom wczoraj się coś stało na ulicy w Warszawie to by mnie tu wszyscy zawrzeszczeli, że po co się pchałam z dzieciakami.

Czyli jak ci Państwo, bo ja rzeczywiście byłam w centrum Warszawy wczoraj zamierzają wojować to powinni jednak chronić jakoś własne dzieci.
        A tak off topic - to powiedzcie mi jak to możliwe, że skłoty istnieją na najlepszych ulicach warszawskich - z jednej strony widzę takie miejsca na foksal z drugiej widzę boisko szkolne, które miasto oddaje tym co coś tam wykupili od przedwojennych spadkobierców
        I po drugie - miasto zrobiło wczoraj bardzo wiele, by sciągnąć do centrum rodziny, też się dałam namówić i obawiam się, że też ktoś nas chciał użyć trochę jako żywych tarcz, by potem mówić, że zakłócano spokój normalnym rodzinom
        • triss_merigold6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:12
          Tam były bojówki Antify, a squaty się ślicznie oflagowały. Tak żeby przypadkiem maszerujący ich nie przeoczyli.
          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:16
            Pewnie, pewnie. I te skłoty im wyszły naprzeciw. Szły tak do nich, a niewinni chłopcy uciekali przed nimi.
            Jednak miałam rację, chodziło Ci o usprawiedliwienie ataku.
        • marychna31 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:34
          > by mnie tu wszyscy zawrzeszczeli, że po co się pchałam z dzieciakami.
          ci ludzie nigdzie sie nie pchają. Oni tam mieszkają. To do nich przyszli bandyci i ich zaatakowali.
        • snoezelen Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 20:39
          Jakie zywe tarcze?
          jak mieli chronic dzieciaki?

zostali zaatakowani w budynku. nie pchali sie na ulice. nie prowokowali.
          dzieciaki mogly przebywac w swietlicy specjalnie dla dzieci utworzonej np. albo brykac na sali gimnastycznej, tworzyc w jakims innym pokoju do tego poswieconym.

jakby ci ktos wlazl z maczeta do chalupy, to tez bys pisala, ze powinnas byla lepiej chronic swoje dziecko?
    • memphis90 Re: proszę znalazłam 12.11.13, 13:59
      To nie byli kibole, to byli patrioci walczący za Ojczyznę! To, że ktoś nosi kominiarkę i tasak, i że wyrywa płyty chodnikowe, to nie znaczy od razu, że chuligan. On tak okazuje Miłość do Ojczyzny! My, maluczcy, nie pojmiemy tego.
    • powerextension Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:03
      Klasyczne menelstwo uważające siebie za alternatywę.
      Wolą żyć poza systemem, bo system oferując pomoc wymaga, żeby nie chlać, nie ćpać.
      W przypadku dorosłych ludzi jest to w porządku, gorzej, gdy w taką melinę wpadają dzieci i oprócz powyższego oglądają przewalających się przez barłóg wyzwolonej mamusi kolejnych alternatywnych i wyluzowanych wujaszków.
      • oqoq74 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:12
        Schematycznie podchodzisz.

Rozumiem, że tatuś biznesmen wyrywający co i rusz inną swoją sekretarkę, czy mamusia pijąca od rana wino czy inny alkohol w swojej przepastnej willi ze służącą patologią nie jest smile
    • kosheen4 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 14:33
      nie zgadzam się, że to nieodpowiedzialne.
      uważam że bez znajomości warunków w konkretnych squatach, bez wiedzy bazującej na czymś więcej niż pojmowane stereotypowo zajmowanie pustostanów i refleksje o meliniarni nie da się należycie ocenić szkodliwości lub nieszkodliwości tych miejsc.
      dzieci rodzą się i są wychowywane w różnych warunkach.
      mnie bardziej pasuje kształtowanie postaw anarchistycznych od małego wink niż wychowywanie przez państwa Życińskich kilkunastu przyszłych klientów opieki społecznej.
      bardziej przekichana wydaje mi się również egzystencja cygańskich dzieci, funkcjonujących w przestrzeni tramwaju którym jeżdżę do fabryki. skłotersi nie zarabiają żebraniną. żyją alternatywnie, z konieczności lub z wyboru. oczywiście nie każdemu musi się ten wybór podobać, ale akurat w ich przypadku wydaje mi się, że normy socjalne, społeczne i inne zostają zachowane.
    • ilonka001988 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 17:20
      Jakie by rodzice mieli wspaniełe ideały zwalczając paskudny materializm, korporacje i inne spiski mające na celu zniszczenie matki-ziemi to sorry, ale posiadanie dziecka ZOBOWIĄZUJE do wzięcia się do roboty i zaprzestania życia powietrzem i pseudointelektualizmem. Bardzo współczuję tym dzieciom - wybaczcie, ale jaki ten skłot by nie był, to nie jest miejsce dla dziecka które powinno mieć swój kąt w spokojnym (choćby najskromniejszym!) mieszkaniu. O warunkach sanitarnych, braku alkoholi i innych używek nawet nie wspominam. Nie, to nie jest miejsce dla mieszkania i wychowywania dzieci.

Poza tym... jak tam z wodą, prądem? Bezpieczeństwem? Nielegalnie zajęty pustostan raczej nie ma takich luksusów.
      • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:13
        A byłaś tam, że wiesz, że nie mają tych warunków? widziałaś, że piją? Wiesz, że nie pracują?
        O czym Ty na boga pieprzysz?
        • ilonka001988 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:25
          To powiedz mi czym jest skłot. Bo sorry, na nielegalnie zajętym pustostanie to za dużo nie poszalejesz oprócz modlenia się, czy właściciel aby się nie za bardzo wścieknie i w końcu wykurzy towarzystwo.
          I dalej się pytam, jakim cudem tam ma być prad, woda i ogrzewanie?
          • vilez Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:34
            Masz wyżej linka. Tylko go przejrzysz, a nie omijaj. CZYTANIE.
            Tam jest wszystko, co jest potrzebne do życia. Normalnie, a nie- cudem.
          • claudel6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 13.11.13, 00:54
            to zalezy kto jest tym właścicielem - osoba prywatna czy gmina/państwo. ba, w UK np. są squaty zajęte od lat kilkudziesięciu, o które prywatni właściciele się nigdy nie upomnieli (bo sa np. tak bogaci, że mają w dupie jakąs tam nieruchomosć).
    • lauren6 Re: Co za nieodpowiedzialni ludzie 12.11.13, 18:09

> Tak z innej bajki, co do diabła trzeba mieć w głowie, żeby w jakimś squacie trzymać dzieci?!

A jaki się ma wybór w tym kraju, jeśli czyszciciele kamienic w majestacie prawa eksmitują na bruk, na mieszkanie socjalne czeka się latami i jedynym poprawnym prawnie rozwiązaniem jest rozbicie rodziny: mama z dziećmi do domu samotnej matki, ojciec do noclegowni dla bezdomnych?

To ludzie ludziom, Polacy Polakom zgotowali taki bydlęcy los, że muszą na lewo mieszkać w pożal się boże warunkach. Pewnie nie jeden piesek-pieszczoszek pańci z forum ma lepsze warunki od tych dzieci.
    • vilez 15 listopada o 17:30 pod bramą Uniwersytetu 12.11.13, 19:37
      Triss, może pójdziesz?
      Zobaczysz na własne oczy, poznasz ludzi.

„Bądźcie gotowi” – słyszeliśmy od przyjaciół-imigrantów, którzy mieszkają z nami, a wcześniej byli świadkami przygotowanych podpaleń ich domów w Białymstoku. Te ataki też działy się przy całkowitym przyzwoleniu policji, prokuratury, miejscowych władz.

„Bądźcie gotowi” – mówili nam prowadzący u nas dyżury prawne lokatorzy z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, którego założycielką była Jolanta Brzeska – nękana, straszona, w końcu – spalona, zamordowana przez bojówki kamieniczników. A mieszkała – jak my – kilkaset metrów od komendy policji!

Bądźcie gotowi – przypominali nam działający tu pracownicy i związkowcy Inicjatywy Pracowniczej: przecież nękanie pracowników odbywa się za pełnym przyzwoleniem władz.

Byliśmy gotowi, bo wiemy, że jesteśmy celem faszystów, że pragną, abyśmy zniknęli. Ale byliśmy też gotowi, bo my – ludzie eksmitowani, imigranci, pracownicy – jak to mówią: lewaki i pedały, nielegalni i czerwoni – od dawna musimy się bronić sami! Czemu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka