Dodaj do ulubionych

przepis na dobre muffinki/babeczki

26.11.13, 11:37
Kilka razy robiłam i jakies takie suche mi wyszły. macie jakis dobry i sprawdzony przepis na muffinki ?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 11:46
      Muffinki czekoladowe z malinami ze strony Moje Wypieki.
      Nie mogę wysłac wiad. z linkiem, ale tam są różne fajne przepisy.

• goodnightmoon Proszę ..... 26.11.13, 11:48
      2 szklanki mąki tortowej
      1 niepełna szklanka cukru
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 opakowanie cukru waniliowego i/lub łyżeczka cynamonu mielonego
      można dodać też 2 łyżki kakao zależ czy sie chce białe muffinki czy murzynki
      3 jajka
      pół szklanki mleka (ja zastępuje maślanką, muffinki są wilgotniejsze - takie wolę)
      3/4 szklanki oleju

Mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, potem wszystkie na raz- nie ma co się przykładać do mieszania, żadne miksery czy inne wynalazki- łyżką wybełtać byle jak, akurat muffinki to lubią
      Na samym końcu dosypujemy albo rodzynki, albo pokrojone drobno jabłko, gruszkę, albo czekolade, co tam zalega w kuchni
      Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy babeczki na 20 min.
    • morgen_stern Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 11:48
      Na muffinki nie mam, jakoś nie jestem fanką, ale mam sprawdzony przepis na babeczki, jeśli ktoś lubi cytrynę. Musisz wejść na moje wypieki.com i wyszukać "babeczki cytrynowe z puszystym kremem cytrynowym", nie mogę wstawić tu linku, bo "wykryto spam", debile, zajęlibyście się prawdziwymi spamerami.

Robiłam wiele razy (bez kremu, same babeczki) i zawsze wychodzą, nawet, jak mi się ciasto zwarzy smile Jak mam tylko 1 cytrynę, robię z połowy porcji, raz-dwa i jest sześć babeczek do kawy.
    • juz30 Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 17:11
      Ja daję takie proporcje:

2 szklanki mąki (szymanowskiej)
      1 szklanka cukru (brązowego)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia (daję tyle, nie 2, bo i tak wyrastają, a nie czuć posmaku sody)
      pół szklanki oleju (rzepakowego)
      2 jajka
      1 szklanka mleka (może być jogurt czy kefir)
      180 stopni około pół godziny

Super są muffinki czekoladowe - do masy dodaję pokruszoną gorzką czekoladę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka