Dodaj do ulubionych

Poprawiany Franciszek

29.11.13, 10:30
Jest afera z polskim tłumaczeniem papieskiej Adhortacji Evangelii gaudium .
Szostkiewicz (link): Gdy w oryginale papież zaleca biskupom, by byli gotowi „iść za swoim ludem”, bo lud Boży jest zdolny „do rozpoznawania nowych dróg”, w przekładzie czytamy, że to „węch biskupa pozwala mu rozpoznać nowe drogi”. Nadgorliwy klerykalnie tłumacz (kościelny redaktor?) uznał, że lud Boży nie może być w polskim Kościele mądrzejszy od biskupa.
Tu Szostkiewicz w POLITYCE, a tu Sikora w TP .
Tu o samej adhortacji w TP , wygodna ona dla kościoła nie jest.
Czy oni nie mają PR-owców, czy też świadomie obrali kurs na skały? Choć najprawdopodobniej są jednak aż tak głupi. Żeby nie wiedzieć, że sprawa się rypnie??? https://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 10:35
      Zyja coagle w latach 60tych kiedy bylo jedno radio w calej wsi i nikt nie mowil s obcych jezykach uncertain Coraz bardziej widac ze przez lata filtrowi i edytowali...
      • morgen_stern Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 10:41
        Jeśli chodzi o mnie to ja tylko zacieram ręce na takie akcje... wink
    • ichi51e Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 10:54
      Osobiscie najbardziej lubie tlumaczenia typu "nie nie nie papiez tak powiedzial ale tak naprawde to chcial powiedziec..." Gdzie sie podzial dogmat o nieomylnosci..?
      • babunia_wygodka Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 11:00
        No, to akurat nie jest tak, że cokolwiek papież powie jest nieomylne. Wręcz mało co ma taki status kanoniczny.
        • ichi51e Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 11:26
          Wiki twierdzi inaczej - przynajmniej w kwestiach wiary i obyczajowosci...
          • mdro Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 13:08
            Tzn. gdzie twierdzi inaczej? "Dogmat ten odnosi się do tzw. nauczania ex cathedra" - czyli nie jest tak, że cokolwiek powie czy napisze papież, jest uznawane za nieomylne. Ba, z tego co kiedyś czytałam, wśród teologów trwają spory, czy JPII w ciągu całego swojego pontyfikatu wypowiedział się kiedykolwiek ex cathedra.
            • ichi51e Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 14:45
              smile och ja glab nieczytaty -
              Cofam big_grin
    • riki_i Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 11:18
      To jest dramat. Kościół w Polsce chce się jak najszybciej anihilować.
    • agaja5b Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 11:24
      Córką pychy jest zguba, a synem upadek.
    • vilez Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 14:47
      Ciekawam, jak się będą tłumaczyć. Czy zrobią idiotę z tłumacza (ale na takim szczeblu to trudno będzie), czy wymyślą coś w deseń: "papież się nieprecyzyjnie wyraził".
    • attiya Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 15:00
      oby więcej akcji w takim wydaniu big_grin
    • helufpi Re: Poprawiany Franciszek 29.11.13, 17:58
      Ja myślę, że problem powstał w sposób banalny - po prostu ktoś chciał zaoszczędzić na tłumaczeniu/korekcie. No ale wyszło w sumie dobrze - ciekawa idea została przez ten błąd rozreklamowanasmile
      W sumie to każdy głupi by się domyślił, że owca ma lepszy węch od pasterza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka