Dodaj do ulubionych

Przesadzili -skipass na Kasprowy

04.12.13, 21:39
nanarty.sport.pl/narty/1,110250,15065083,Koniec_kolejek_na_Kasprowy_Wierch__Ceny_moga_rozwiazac.html#Cuk
Żeby pokazać z czym konkuruje KW, warto porównać ceny z innymi stacjami narciarskimi, do których jeżdżą Polacy. 6 dni jazdy na Kasprowym kosztuje w tym momencie 810 PLN, czyli €192 Euro. W zamian dostajemy 12 km tras obsługiwanych przez 3 wyciągi. W Zillertal/Hintertux zapłacimy €224 km za 139 km tras, we francuskim Risoul-Vars €187.50 za 185 km, a w słowackim ośrodku Jasna-Chopok €185 za 45 km tras oraz możliwość jazdy w innych stacjach TMR na Słowacji. Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko jeden dzień jazdy, Chopok jest o €1 droższy od Kasprowego. Do zagranicznych stacji trzeba oczywiście jakoś dotrzeć. Mimo to, trudno oprzeć się wrażeniu, że na jazdę po stokach Kasprowego stać już tylko najbogatszych.

Kolejny powód by nie lubić Zakopanego i polskich gór...
Obserwuj wątek
    • truskawkowe_studio Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 21:48
      A ja tam uwielbiam Zakopane. I nie odstraszaja mnie ani ceny ani tłumy ludzi. Kto nie lubi zawsze moze się wybrac choćby i na Słowację. Przecież nie ma przymusu wakacjowania w polskich górach
      • anielka5 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 22:11
        No nie ma przymusu, jak tak dalej pójdzie z cenami w Polsce to i przymusu życia jako tako nie będzie i w zasadzie nie ma. Zawsze można sobie w łeb strzelić.
        • truskawkowe_studio Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 22:40
          Trochę z grubej rury i niezbyt na temat ale nich Ci będzie wink faktem jest ze narty nie są najtańszą formą wypoczynku wiec jak kogoś nie stac moze szukać tanszych ofert, na Zakopanem się Polska nie kończy
          • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 22:48
            Nie o to chodzi... Raczej o to , że Kasprowy to żadna atrakcja za tą cenę. Są lepsze, ładniejsze, wygodniejsze miejsca kosztujące prawie tyle samo smile
            • tanebo Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 00:40
              No to czego szukasz na Kasprowym? Kasprowy nigdy nie będzie konkurencją. Jest po prostu za mały a Karpaty już nie urosną. I tyle. Nie ma więc co się sadzić i iść na konkurencję cenową jak i tak się nie wygra.
              • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 08:37
                Przeczytaj mój post poniżej. Najpierw czytaj , potem zadawaj pytania tongue_out
    • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 21:49
      Chyba głupich wink
      Nie ma mowy abym się tam wybrała razem z dziećmi. Poza tym nie lubię tak w tłumie. To ja wolę spokojnie pozjeżdżać w Białce. Może mniej ekstremalnie ale przynajmniej nie czuję się wydymana na kasę tongue_out
      • sumire Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 22:53
        o tak, Białka jest bardzo spokojna - zwłaszcza, że pod względem liczby wypadków na stokach góruje smile
        • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 22:55
          5 lat tam jeżdżę z dziećmi i mężem. Żyjemy.
          • pearlinee Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 23:04
            mi się białka kojarzy właśnie z ioioioioio i ratownikami zwożącymi połamańców ze stoku. Co chwila . I ludzi tam też multum, do wc nawet kolejki. Jak mało ektremalnie to Murzasichle są ok, kameralnie, tanio
          • bloopsar Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 04.12.13, 23:55
            > 5 lat tam jeżdżę z dziećmi i mężem. Żyjemy.

To jest fenomenalny argument. Ty żyjesz i się wpisałaś, a że nie wpisał się nikt kto tam zginął, to statystyka mówi, że jest tam bezpiecznie, prawda?
            • tanebo Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 00:42
              Czemu się dziwisz? To typowa logika internautów...
            • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 08:45
              Samochodem też nie jeździsz bo statystyki mówią, że to niebezpieczne???
              Poza tym odchodzimy od tematu. Kasprowy nie jest konkurencyjny i tyle. Przesadzili z ceną za takie "atrakcje".
              Do Białki jeżdżę zawsze w połowie grudnia. Nigdy w styczniu i w lutym. Do kibla w życiu nie stałam w kolejce. Być może to nie ten sezon.
              • agni71 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 08:54
                > Do Białki jeżdżę zawsze w połowie grudnia. Nigdy w styczniu i w lutym. Do kibla
                > w życiu nie stałam w kolejce. Być może to nie ten sezon.

No raczej nie ten, większośc osób jeżdzi podczas ferii zimowych.

• sinusoidaa Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 11:49
        Białka???? Spokojna????
        O matko....
        za żadne skarby świata nie pojadę juz do Białki.
        Toż to grozi śmiercią lub trwałym kalectwem.
        Cięgle dostawiają nowe wyciągi, wwożące coraz wiecej ludzi na tą samą górkę, bo ona jakoś rozroznąć się nie chce. Tłumy ludzi, jeden najeżdża na drugiego, tłumy do wyciągów. Coraz cześciej ratownicy zwożą połamańców. O nie, dziękuję za takie "spokojne" miejsce
        • heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 11:56
          Pewnie w sezonie wink Ja jeżdżę zawsze w połowie grudnia. Jak w tym roku pojadę to napiszę jak było.
      • iza232 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 19:27
        heca7 napisała:

Poza tym nie lubię tak w tłumie. To ja wolę spokojnie pozjeżdżać w Białce.

Białka spokojniejsza???? Buhahahaha!!! Sorki, ale nie mogłam się powstrzymać od śmiechu.

• heca7 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 20:05
          Jak już skończysz to przeczytaj spokojnie kiedy ja jeżdżę tongue_out
    • adellante12 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 08:47
      Mimo to, trudno oprzeć się wrażeniu, że na jazdę po stokach Kasprowego stać
      > już tylko najbogatszych.

Raczej najgłupszych....
    • jusytka Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 10:09
      Faktycznie przegięcie, myślę że warto choć raz wybrać się na narty w Alpy, by mieć porównanie...
    • chipsi Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 12:05
      > Kolejny powód by nie lubić Zakopanego i polskich gór...

Z tym nielubieniem gór za ceny w Zakopcu to pojechałaś jak coponiektórzy z nielubieniem Warszawy za kupy na chodniku po roztopach czy Śląska za szary Bytom.
      • morgen_stern Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 12:14
        Ja akurat Zakopanego nie lubię za coś zupełnie innego, ale wygórowane ceny ściśle się z tym wiążą.
        • chipsi Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 12:24
          Zakopanego to ja też ale góry mamy całkiem całkiem, nie tylko Tatry.
    • iza232 Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 19:29
      A kto ci każe jeździć do zakopanego? Obowiązku nie ma. Ja tam jeżdżę do szczawnicy, cisza, luzy i spokój.
    • myelegans Re: Przesadzili -skipass na Kasprowy 05.12.13, 22:44
      Tatry i Zakopane kocham miloscia wielka i niereformowalna, ale nigdy na KW na narty sie nie udam, bo tam jest po prostu... nudno.
      Cala frajda nart polega na wybieraniu sobie tras gdzie nas jeszcze nie bylo, albo dawno sie bylo i pojezdzeniu i poogladaniu widokow z roznych stron. Na KW tego nie, Goryczkowa i Gasienicowa, 2 trasy i nartostrada na dol i to by bylo na tyle. Poza tym wolne krzeslka, dluga kolejka, ja tam nigdy nie moglam sie rozgrzac, za malo ruchu, za duzo stania, albo siedzenia na dupie na krzeselku. Natomiast chetnie jezdzilam na biegowkach na nartostradzie wzbudzajac sensacje wsrod zjezdzajacych narciarzy "nie se pani wyciagiem wjedzie: big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka