Dodaj do ulubionych

Zerowka a 5 latek

05.12.13, 21:22
Czy zdazylo sie ktorejs z was lub komus z waszych znajomych ze nie przyjeli dziecka 5 letniego do panstowego przedszkola jako przedszkola 1 wyboru do zerowki ???
Jesli tak to co w takiej sytuacji ?

Moj syn konczy w styczniu 5 lat wiec od wrzesnia musi zaczac zerowke. Od wrzesnia 2015 obowiazkowo 1 klase jako 6 latek.
Obecnie chodzi do przedszkola ale nie do naszego rejonowego bo tu sie nie dostal tylko gdzies indziej, w innej dzielnicy do panstwowego.
Od nastepnego wrzesnia pojdzie do zerowki i chcialabym go przeniesc do naszego rejonowego.
I teraz nie wiem....
Czy on musi zostac przyjety ? czy jest mozliwosc ze nie zostanie przyjety ?
A jesli nie zostanie to co wtedy ?
Jako przedszkole 2 wyboru podam przedszkole do ktorego teraz chodzi. Czy w momencie gdyby go nie przyjeli do 1 wyboru czyli naszego rejonowego to bedzie przyjety do przedszkola 2 wyboru ?
Jak to wyglada ?
Martwie sie ze jak bede go przepisywac bo moga go nie przyjac i co wtedy ?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:25
      Przedszkoli nie obowiazuje rejonizacja.
      • bbuziaczekk Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:29
        Wiem ze nie obowiazuje ale ja nie o rejonizacje pytam.
        Tylko o to czy 5 latek ktory musi isc do zerowki moze zostac nie przyjety do tej zerowki do przedszkola do ktorego skladamy deklaracje.
        3 latek czy 4 latek moze sie nie dostac. Ale jak jest z 5 latkiem
        • bbkk Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:33
          Moze zostac nieprzyjety.
          Miasto/gmina musi zapewnic miejsce na wlasnym terenie. W przedszkolu lub w przedszkolnym oddziale w szkole.
        • przystanek_tramwajowy Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:34
          W Warszawie są zerówki w szkołach, więc przedszkole nie musi przyjąć 5-latka. Taki obowiązek ma natomiast rejonowa podstawówka.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • bbkk Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:37
            Nie prawda. Nie we wszystkich podstawowkach sa zerowki.
          • bbuziaczekk Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:38
            U mnie w rejonie (obrzeze miasta, dzielnica) jest 1 przedszkole i 1 szkola. Budynki sa obok siebie. W szkole nie ma zerowki.
            Wiec jest ryzyko ze wtedy gdzies w centrum miasta by go wrzucili do zerowki do szkoly albo przedszkola ?
            Niedobrze uncertain
            • pearlinee Re: Zerowka a 5 latek 05.12.13, 21:52
              mojej córki 5 latki nie przyjęli do przedszkola I wyboru tylko w drugim końcu dzielnicy. Na piechotę nie było szans się dostać a samochodem 20 minut
    • grouse1 Re: Zerowka a 5 latek 06.12.13, 07:00
      To odwieczny problem. Ja co roku użerałam się z przyjęciami do przedszkoli, bo nie przyjmowali ani do 1, ani do 2 czy 3 wyboru. Woziłam więc dzieci do przedszkola w innej miejscowości, po drodze do pracy smile Teraz chodzą do zerówki. Złożyłam podanie i do przedszkolnych w okolicy domu i do szkoły. Do przedszkola standardowo się nie dostali, ale do szkoły już tak. Dzieci, które nie dostały się do tej szkoły, były przez rodziców przenoszone do innych szkół. Totalny armagedon. Najlepiej od razu w pierwszy dzień zapisów, o świcie, idź do szkoły po kartę z kompletem dokumentów (u nas potrzebne było zaświadczenie z UM o zameldowaniu - pierwszeństwo mają zawsze dzieci z rejonu) i od razu składaj, bo w szkołach liczy się kolejność oddania karty. Powodzenia !!!
    • analist73 Re: Zerowka a 5 latek 06.12.13, 08:44
      Najlepiej dopytać się w przedszkolu jakie są kryteria przyjęć. U mnie w mieście najważniejszym kryterium przyjęcia do przedszkola był wiek. Wszystkie 5 i 6-latki były przyjmowane do wybranego przedszkola(zerówki w większości są w przedszkolach, chyba tylko jeden oddział jest w szkole). Reszta miejsc była rozdzielana pomiędzy pozostałe dzieci. Tak było do tej pory, jak będzie w tym roku nie wiem.
    • mimarika Re: Zerowka a 5 latek 06.12.13, 08:53
      hej, była w identycznej sytuacji.
      zrobiłam tak: organem prowadzącym przedszkola publiczne jest Departament Edukacji Urzędu Miasta (mieszkam w mieście 300 tys.) Najpierw rozmawiałam z panią dyr.p-la, do którego chciałam przenieść dziecko. Oczywiście ta mówiła,że nie ma miejsc, że przepełnienie, itd...
      Napisałam więc do niej prośbę o przyjęcie mego dziecka i wysłałam liste,m poleconym za potwierdzeniem odbioru. Takie samo pismo wysłałam do Dyr. DE UM. Uzasadniłam (zgodnie z prawdą),że dziecko wożę 7 km w jedną str, podczas gdy w sąsiedztwie mam p-leoddalone o 15 min spacerem, itd...Miejsce znalazło się w ciągu 4 dni. Aha, UM musi odpowiedzieć na takie pismo. Powodzenia!
    • slonko1335 Re: Zerowka a 5 latek 06.12.13, 09:57
      Jak najbardziej, gmina musi zapewnić miejsce w zerówce dla pięciolatka/szesciolatka ale niekoniecznie tam gdzie rodzic sobie zażyczył(choć raczej pilnują żeby odległość nie byłą większa niż te chyba 3 km od miejsca zamieszkania, z tego co pamiętam, coby nie musieć opłacać dojazdów)...u mnie kiedyś rejonizacja obwiązywała szkoły(mamy "zerówki" przy szkołach i w przedszkolach) od zeszłego roku tak nie jest i nawet szkoła rejonowa nie musi dziecka przyjąć do "zerówki" ...
    • igajos Re: Zerowka a 5 latek 06.12.13, 10:11
      Nie musi być przyjęty. Dowiedz się jakie są zasady rekrutacji. We Wrocławiu w ogóle nie ma rekrutacji dla 5 i 6ciolatków do przedszkoli (mogą tylko kontynuować przedszkole, ale nowe nie są przyjmowane). Dla nich jest tylko nabór do szkolnych zerówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka