Dodaj do ulubionych

przepis na szarlotkę potrzebny

07.12.13, 08:54
Nie piekłam nic już z 6 lat. Jutro mam gości i postanowiłam, że w końcu będzie coś wĺasnej roboty.
Kiedyś robiłam dobrą szarlotkę, taką z surowymi, tartymi jabłkami, przeżartymi cynamonem z cukrem i tartym ciastem na wierzchu (takim wcześniej zamrożonym).

Ma może ktoś przepis na ciasto? Szukałam w necie, ale przepisy się różnią i w sumie nie wiem, który wybrać. Wszyscy piszą, że ich jest pyszne, łatwe, itp.
Ja chce taki, który wyjdzie. Żeby się nie zniechęcać na przyszłość...
Obserwuj wątek
    • princessa.of.persia Re: przepis na szarlotkę potrzebny 07.12.13, 09:09
      a ja Ci polecam szarlotke włoską. pyszna, cytrynowa, wilgotna mmm... cala blacha poszla u mnie od razu.bylo 6 osobsmile

www.slodkiefantazje.pl/wloska-szarlotka-czyli-torta-di-mele
      ja podawalam na cieplo z galka lodow smietankowych.
      na swieta ja planuje zrobic.
    • myszmusia Re: przepis na szarlotkę potrzebny 07.12.13, 09:19
      to to jest przepis, ktory nie ma prawa nie wyjsc moze sie wydawac dziwny ale sprawdzony milion razy (mega łatwy)

Szarlotka sypana 

Składniki: 
      1 szklanka mąki pszennej 
      1 szklanka kaszy manny 
      1 szklanka cukru 
      2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 kilogram jabłek (antonówki, renety - najlepiej) troszkę soku jabłkowego(bo te w słoiku nie puszczają soku) 
      200g masła lub margaryny 
      cynamon 

Wykonanie: 
      W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 
      Nasmarować masłem i wysypać manną lub bułką tartą średnią tortownicę (lepiej się wyciąga potem ciasto), po czym równomiernie rozsypać na dnie połowę, powiedzmy - tego przygotowanego proszku.
      Obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć do tortownicyNa jabłka, które posypujemy cynamonem, rozsypujemy resztę proszku i na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący. 

a to ciut bardziej "wymagajacy" ale bardziej klasyczny

szarlotka z tartymi jabłkami na tarce

Składniki : 

*300 g mąki 
      *150 g cukru 
      *100 g masła 
      *1 jajko 
      *2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 
      *1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      *szczypta soli 

oraz: 
      *4 duże jabłka 
      *3-4 łyżki cukru 
      *1-2 łyżeczki cynamonu 
      *3-4 łyżki grubego cukru kryształu (dałam dry demarara) do posypania 

Wykonanie: 

Piekarnik nastawić na 180 st C. Papierem do pieczenia wyłożyć blachę o wymiarach 17 na 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm. 
      Składniki ciasta wysypać na blat i najpierw posiekać nożem, a gdy składniki będa dobrze rozdrobnione szybko zagnieść ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki. 
      Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.nic nie odsaczac 
      Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Każdą połówkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (nie wałkowałam, wylepiłam tortownicę ciastem). Jedną połówka ciasta wylepić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka starte na grubej tarce, przykryć drugą połową ciasta ). Wierzch posypać cukrem kryształem. 
      Piec ok 40-50 minut. 
    • to.loginka Re: przepis na szarlotkę potrzebny 07.12.13, 10:36
      Robię z tego przepisu, teściowej tez posmakowała i też z tego przepisu i zawsze wychodzi, jest pyszna.
      www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/sniezna_szarlotka
    • loola_kr Re: przepis na szarlotkę potrzebny 07.12.13, 11:44
      ja piekę wg starego przepisu od mamy:
      www.kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotka2/szarlotka2.htm
      ale szarlotka z tymiankiem jest bezkonkurencyjna:
      www.kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkacienka/szarlotkacienka.htm
    • ida771 Re: przepis na szarlotkę potrzebny 07.12.13, 21:43
      ja bym nie robiła żadnej biszkoptowej ani sypanej (efekt średni chociaż się zjadło). Szarlotka na kruchym cieście jest the best. Tylko niezbyt grube żeby było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka