Dodaj do ulubionych

gościmy vege - help!

12.12.13, 10:21
Tak się składa, zaprosiliśmy na obiad część rodziny i pojawi się na niej jako osoba towarzysząca pan, który nie jada mięsa (ryb też), jaj, nie pija mleka. s I nie wiem, jak to "ugryźć". Na obiedzie będzie też moja teściowa, więc musi być super hiper poprawnie i wg zasad SV.
1.Obiad składa się z zupy, dania głównego, deseru... I ku mojemu przerażeniu zaplanowałam sporo mięsa, bo rodzina męża jest mięsożerna.
2.Moje pytanie - mam dla pana przygotować osobne dania i podać mu jako porcję czy mam zrobić tyle, żeby starczyło wszystkim i pan ma sobie nakładać?
3.Boli mnie ta dysproporcja - przygotuję dla wszystkich zupę cebulową, 5 rodzajów mięsa, deser (w deserze są jakby nie było jaja)sad
... 4.A zapachy... eh, czy to Wam (vege) nie przeszkadza?
5.Czy mogę prosić o jakieś linki do ciekawych przepisów ... Dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • feleedia Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 10:22
      Paniatna...
    • cherry.coke Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 10:49
      Sporo ostarnio bylo na forum watkow o przepisach, wrzuc w wyszukiwarke!
    • nevada_r Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 10:51
      Przygotuj tyle każdej potrawy wege, żeby w razie czego dla każdego gościa starczyło, postaw je na stole, a na stronie podpowiedz panu, z których półmisków może sobie nakładać.

Co do zapachu: bez przesady. W końcu gość chyba wie, że nie idzie do wegetariańskiego domu? wink
    • cherry.coke Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 11:11
      Moze przemysl w ogole menu niezaleznie od goscia - piec potraw miesnych?...
    • jola-kotka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 11:15
      Masz tutaj cały podobny wątek o tym poszukaj. Tam pisały niech wpie.... co jest.
    • katiko Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 12:26
      Zrobilabym kilka potraw (dominujaca miesna) jesli rodzina miesnozerna i postawila na stole. Niech sam wybiera. Tacy goscie to klopot jesli ich jako klopot traktujesz. Jesli robisz jedzenie czesciowo vege tez dla was to ok.
      Taleze: miesa a,b,c i d, pieczone ziemniaczki w oliwie, ryz, warzywa gotowane na parze, zielona fasolka z duszona czerwona cebula, salatka z ogorkiem czy pomidorem, kilka surowek, grillowane cukinia i baklazan oraz tofu - jak Ci starczy czasu. (jak masz grilujaca patelnie to na patelni, jak nie to w piekarniku. mozesz warzywa pomalowac pedzlem z oliwa, i posypac jakas przyprawa)
      Nic specjalnie vege. A po prostu normalne jedzenie, z ktorego vege moze cos wybrac.

Ja tak robie. Tak samo jak nie gotuje specjalnie dan z i bez glutenu - chyba, ze tiramisu, a po prostu do wszystkiego uzywam maki ryzowej albo gryczanej. I tyle.
    • gazeta_mi_placi Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 12:34
      Podaj mu kotleta i powiedz, że to z soi.
      A zupa, że niby też tylko na wywarze warzywnym (wcześniej usuń z niej mięso).
    • bromba11 Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 12:38
      niech sobie sam przyniesie własne jedzenie w pudełkach. Bo w przeciwnym wypadku zamiast posiłków będziecie mieli śledztwo "a czy tu nie było dodatku x?", "a czy to czasem nie było smażone/gotowane/pieczone na xx?" "a czy mogę zobaczyć słoik/pudełko/torebkę zeby sprawdzić skład?".
      • gazeta_mi_placi Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 12:42
        Na wszystkie pytania odpowiadać : "Ależ nie, skądże", zaś odnośnie pytań o pudełko "Wyrzuciliśmy do śmieci, mąż już zdążył wyjść wyrzucić do kosza, a śmieciarka już odebrała".
        • przystanek_tramwajowy Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:13
          A taki vege pod pretekstem wizyty w kibelku - myk do kuchni i grzebie w koszu. A potem triumfalnie wnosi puste opakowanie po zakazanej potrawie i sru na środek stołu. A teściowa od s-v dostaje zawału i fajt w sałatkę vege. Najweselsze święta, jakie można sobie wyobrazić! big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:15
            big_grin big_grin big_grin
    • kanna Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:11
      Pamiętam czasy, kiedy ja nie mogłam jeść fury rzeczy - zabierałam wtedy własne ciastka, jak szłam np. na urodziny.
      Nie oczekiwałam, że dostanę specjalne potrawy.

W twoim przypadku - zadzwoń do osoby, która przyprowadza tego pana i zapytaj o jego ulubiona potrawę.
      • inez21 Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:21
        Szczerze to gdybym ja była weganką nie oczekiwałabym ,że dla mnie jednej ktoś poda specjalne dania. Albo nie jadłabym nic albo przyszła z własnym albo zadowoliła się chlebem i przystawkami w stylu ogórki w occiesmile
        A mając takiego gościa JEDNEGO nie robiłabym specjalnych dań bo uważam,że jest to kłopotliwe, czasochłonne i niezbyt taniesad
        Jednak o wiele łatwiej zabłysnąć przed wegetarianinem bo w sumie tylko mięso odpada ale przy weganinie odpada w zasadzie większość rzeczy które się na ogół jadasad
        Ale jeżeli chcesz zabłysnąć to zajrzyj tu:
        allrecipes.pl/przepisy/weganska.aspx
    • owianka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:20
      Potrwa wegetariańskich zrób tyle, żeby starczyło mniej więcej dla wszystkich. Zdarzało nam się na różnego rodzaju imprezach i proszonych obiadach, że większa część stołu wzdychała do naszej zapiekanki szpinakowej i wolałaby ją niż swoje kotlety smile
      • inez21 Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:23
        Zapiekanka szpinakowa fajna rzeczsmile Tylko ja dodałaby do niej śmietanę , ser jakiś , jajka a weganin tego wszystkiego nie jada. TO co szpinak, makaron bezjajeczny i oliwa???? Brrrrsmile
    • lucerka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:41
      Przeciez to tylko osoba towarzyszaca...po co ten caly raban. Robisz jedzenie jak zwykle, nie certolisz sie a pan wybiera to co moze jesc. Glowe daje, ze zaden vege jeszcze nie umarl od skosztowania jakiejs nie vege potrawy chocby z grzecznosci.
      • lucerka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:42
        Nie musi przeciez odrazu wbija widelca w stek. Moze sie zadowolic czyms to bedzie bezmiesne ale nie 100% vege.
        • przystanek_tramwajowy Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 13:50
          Gorzej, jeśli to będzie wojujący vege. Jest parę takich nawiedzonych, co się na tym forum pojawiają. Jak nic będzie wam mięso wydłubywał z zębów i strzeli wykład o cierpieniu schabowych. A pieczonej karkówce urządzi pogrzeb w doniczce z asparagusem.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • kanna Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 14:18
            Spokojnie, nie każdy vege musi być chamem z definicji :p
      • berdebul Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 15:36
        Lucerka, może umarł to nie, ale miał 3 dniowy rozstrój żołądka owszem. Wiesz jaki zawód się czuje, kiedy własna babcia podaje coś nie wege, z premedytacją ukrywając ten fakt? Jeżeli pan długo nie je mięsa, to może mieć rewolucję żołądkową po zjedzeniu czegoś nie-wege.
        Jest mnóstwo dobrych, prostych przepisów - zupa z soczewicy, pierogi z soczewicą, makaron ze szpinakiem (sojowa śmietana do tego!) itd.
        • lucerka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:21
          Nie mialam na mysli ukrywania skladu potraw. Z drugiej strony wypytywanie o sklad nie jest w dobrym tonie... Ciezkie jest zycie vege jesli jest, jak mowisz, z zoladkiem...
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:57
        Lucerka, masz jakikolwiek mózg w tej główce, bo zdaje mi się, że nie?
    • black-cat Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 14:28
      Jestem wegetarianką nie weganką ale mięsa nie jadam nawet z grzeczności - nie z powodów ideologicznych, a dlatego, że nie jestem w stanie go przełknąć. Nie lubię i już.
      Na imprezy chodzę najedzona i nie oczekuję, że ktoś będzie gotował specjalnie dla mnie, zwykle zawsze jest coś bezmięsnego (choćby sałatki i surówki podawane do dań mięsnych).
      Kiedy znajomi przychodzą do nas mąż zawsze robi dania mięsne i wegetariańskie (dla mnie). Te ostatnie zwykle cieszą się bardzo dużym powodzeniem, nawet wśród mięsożerców. Dlatego, jeżeli zamierzasz zrobić coś wege, zrób więcej, mięsożercy zapewne chętnie będą próbować czegoś dla nich nowego.
      Pokrój ziemniaki w kostkę i upiecz w oliwie z rozmarynem (przy okazji będziesz miała dodatek do mięsa dla mięsożerców). Świetnym dodatkiem do mięs (dla wegetarian i wegan może to być samodzielne danie) jest "sałatka" z gotowanej kaszy gryczanej, serka tofu lub zwykłego chudego twarogu (powinien być twardy i nie wodnisty), zielonego ogórka (trzeba pamiętać o wyrzuceniu pestek) i sosu (oliwa, sok z cytryny, odrobina musztardy, sól, pieprz). Zupę ugotuj na wywarze warzywnym, nie mięsnym. Podajesz 5 rodzajów dań mięsnych, więc z mięsa w zupie można spokojnie zrezygnować. Na deser postaw na stole owoce, możesz roztopić gorzką czekoladę (w czekoladzie Lindt 70% nie ma mleka i tłuszczu mlecznego) i niech pan się częstuje, a reszta zje deser z jajkami. Do tego pewnie i tak podasz jakieś sałatki czy surówki, więc teściowa powinna być usatysfakcjonowanasmile
    • swiecaca Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 14:30
      u mnie w rodzinie jest osoba wege, zupy robi się bezmięsne a na drugie je wszystko oprócz mięsa, czasem jakąś dodatkową potrawę dostanie - wtedy tylko dla niej
      na deser możesz podać oprócz ciast owoce
    • daisy Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 14:52
      Kasza gryczana z warzywami (oliwki, pomidory suszone, kapary, fasolka szparagowa, zielona pietruszka, pieprz - albo inne kombinacje) - robi się na patelni, bardzo smaczna.
      Do tego, jak ci się chce, placuszki z cukinii z orzechami.
      Na deser - orzechy z miodem (chyba że miodu też nie je).
      A w ogóle nie przejmuj się za bardzo, takie osoby są przyzwyczajone do kłopotów z wyżywieniem poza domem (mówię z doświadczenia).
      • kino.mockba Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:47
        > A w ogóle nie przejmuj się za bardzo, takie osoby są przyzwyczajone do kłopotów
        > z wyżywieniem poza domem (mówię z doświadczenia).

Dokładnie tak jest:]
    • triismegistos Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 15:56
      Zamiast jednej potrawy mięsnej zrób wegetariańską i postaw wo wyboru wszystkim. Jeśli obiad ma być tradycyjny zrób jakiś seitan w sosie, albo pasztet fasolowy/soczewicowy. To smaczne dania, smakują również mięsojadom, na pewno część gości zje choćby z ciekawości.
      Jak napiszesz w jakim kierunku chcesz pójść z potrawami podrzucę ci parę przepisów.
      Ps. Kompletnie nie rozumiem nowej mody na wdupiemanie gości.
      • cherry.coke Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 18:32
        Pieczona dynia jest latwiutka, a smaczna i efektowna. Z oliwa i do posypania dla weganina orzechy, a dla reszty ser plesniowy.
    • anemonek1 Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 17:59
      Pięć rodzajów mięsa to bardzo dużo. Chyba wystarczyłyby trzy rodzaje plus dwie potrawy wege. Kto wie, może mięsożercom przyda się pewna odmiana? Ja zadzwoniłabym i zapytała osobę przyprowadzającą, co taka osoba lubi, co zamawia np. w restauracji i spróbowała przygotować coś podobnego. Skoro się kogoś zaprasza, trzeba ugościć. Ne mogłabym patrzeć na głodującego przy stole gościa podczas gdy inni opychają się. Gdyby zaproszona osoba była np. na diecie wątrobowej, również coś tam bym dla niej przygotowała tzn. jakieś danie obiadowe, przystawkę, deser.
    • maja.london888 Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:48
      Zupa cebulowa jest chyba nie na kości - jeżeli nie będzie w niej masła ani śmietany, to może jeść.
      Danie główne - to samo, co reszta, tylko zamiast mięsa kotlet z soi/soczewicy.
      Deser - sałatka owocowa lub po prostu owoce.
    • klaviatoorka Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:51
      do mięsa zrób kotlety z sera lub kalafiora, kilka niech leży sobie obok, z sosem pomidorowym. Albo mały półmisek pierogów
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: gościmy vege - help! 12.12.13, 19:55
      "Nie znam takich dziwolągów" by Lipcowa
      big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka