heca7 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:47 U mnie babcie kościelne śpiewały "królowo angielska" Pamiętam jak jakieś 20 lat temu pojechałam z bratem do jego żony będącej opiekunką na koloniach w Ryczywole. I kiedy nadeszła niedziela uprzedzono mnie, że w kościele babcie bardzo fałszują. Myślałam, że przesadzają......Nie przesadzali. Tam po raz pierwszy siedziałam obok kobiety trzymającej książeczkę do nabożeństwa do góry nogami. Organista wydobywał jakieś potworne dźwięki z instrumentów, ludzie wyli , muzyka się kończyła a oni nadal śpiewali! Nigdy już nic takiego nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
carramell Re: Nacudjonasza 17.12.13, 13:01 nazwa Ryczywół zobowiązuje czy to ten Ryczywół w okolicach Poznania? bo ja tam byłam chrzczona. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:47 Taaa. to coś w stylu: - połóż rękę na mym łonie - a co to jest mymłon ?? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:38 z 10 razy to czytałam, zanim w końcu załapałam o co chodzi jak parsknęłam śmiechem, to dziecko aż się zainteresowało mymłon Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Nacudjonasza 18.12.13, 20:40 - nie skrob łyżką po teflonie; - sam jesteś poteflon! Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Nacudjonasza 19.12.13, 00:24 - O, spójrz Jasiu, żuczek je biedronkę - A co to jest dronka? Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:22 przez prawie 30 lat swego życia śpiewałam w piosence z domowego przedszkola: domowe przedszkole, wszystkie dzieci kocha i chce byśmy także kochali........'biedronchę' jakież było moje zdziwienia że tam jest "je trochę" a biedroncha to taka duża biedrona dla mnie była Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:52 attiya napisała: > Pamiętam, że był tu już kiedyś taki fajny wątek o nieporozumieniach językowych forum.gazeta.pl/forum/w,567,104602262,,Bog_sie_rodzi_OCTU_LEJE_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:06 moje spytało co to jest "poprawica" bo siedzi "poprawicy" ojca Odpowiedz Link Zgłoś
lukrrecja Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:14 "Chleba naszego poprzedniego daj nam dzisiaj" wydawało mi się w miarę zrozumiałe, ale przy "Jej dłoń nasza wieniec splata" zwątpiłam, bo w końcu czyja jest ta dłoń? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrrecja Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:26 Mój syn natomiast zdziwił się nieco słysząc "M - jak miłość ........ czy otworzysz, gdy zapuka do serca drzwi?" i zapytał: Co to jest serce drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:51 Moja mama w pieśni Maryjnej śpiewała "weź pod rękę'', gdy było "twe królestwo weź w porękę". Ja zaś kuuupę lat byłam przekonana że w Kobranockowej "Kocham cię jak Irlandię" było-"lotem dębu przez Włocławek" (wlokę ten ból przez Włocławek) i za Chiny ludowe nie wiedziałam co autor miał na myśli,jak lotem dębu??? Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:00 a ja słyszałam lotem tębur przez Włocławek. Do dzisiaj nie wiedziałam co to jest ten tębur dzięki za uświadomienie Odpowiedz Link Zgłoś
bleuet Re: Nacudjonasza 16.12.13, 22:11 Ja mam jeszcze jeden kwiatek. Jest sobie taka piosenka o zielonym mosteczku: "zielony mostecek ugina się, trawka na nim rośnie, niesie Kasię...." A ja do późnego liceum rozumiałam to jako: "trawka na nim rośnie, nie sieka się" i zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tym siekaniem trawy... Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: Nacudjonasza 16.12.13, 23:52 A mój 5-latek ma po jasełkach składać życzenia: Za kolędę dziękujemy, a on za kolendrę )) Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 23:49 Przypomniało mi się z własnego dzieciństwa. Była piosenka Skaldów bodajże "Szanujmy wspomnienia", której refren śpiewałam tak: "szanujmy wspomnienia, smakujmy ich treść, nauczmy się JEDZENIĆ". Logiczne, najpierw smakowanie, potem jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
pierniczek75 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:24 Przez długi okres czasu ( chyba do nastu lat ) przekonana byłam, że odpowiedź ludzi w kościele na "idzcie w pokoju Chrystusa" - "Bogu niech będą dzięki" oznacza - "nooo dzięki Bogu! - nareszcie do domu, koniec mszy hurrra. Jako dziecko śpiewałam to z wielkim zapałem Odpowiedz Link Zgłoś
1margot1 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 05:45 Moja młodsza córka trenuje do jasełek w przedszkolu i codziennie bezskutecznie jej próbujemy wbić do głowy, że refren jednej z kolęd brzmi "Gloriaaaa Gloriaaaa " a nie "Doooriaaaan Doooriaaaa" -nie muszę dodawać, że ma kolegę Doriana w grupie i jest przekonana, że to o nim śpiewają (skoro wcześniej było o Marysi piorącej chusteczki). Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:18 Ha ha... To miałaś jak ja "Bogu niech będą dzięki" były moją najbardziej ulubioną częścią mszy bo oznaczały " chodu " Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Nacudjonasza 18.12.13, 04:52 Też mnie zawsze zastanawialo to jedzenic... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 11:50 > ujmy wspomnienia", której refren śpiewałam tak: "szanujmy wspomnienia, smakujmy > ich treść, nauczmy się JEDZENIĆ". To też miałam, myślałam, że jedzenić to znaczy jeść powoli, delektować się posiłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Nacudjonasza 17.12.13, 06:56 "Gdy sliczna PANDA syna kolysala". Ulubiona kolenda moich szczawjuf... Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Nacudjonasza 17.12.13, 07:49 Moja córka śpiewa kolędę: pała na wysokości, pała na wysokości... Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 08:52 A moja "stała na wysokości". Nawet wlazła z tej okazji na krzesło i się cieszyła, że stoi jak "ona". Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Nacudjonasza 17.12.13, 09:17 Pojdzmy wszyscy do lazienki , do Jezusa i Panienki ... I zawsze spiewajac kolede widzialam stary dom w oglodzie, a na werandzie przed domem , stala stara , mosiezna wanna. Weranda byla zadaszona , opleciona pnacymi sie kwiatami .Dzien byl piekny , sloneczny ( srodek lata ). Mialam wtedy jakies 5-6 lat . Pozniej dowiedzialam sie , ze to stajenka a nie lazienka. Ale obraz z dziecinstwa pozostal Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:17 A mi "do Jezusa i Panienki" kojarzyło się z innego rodzaju "panienką" Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 09:22 moja córka całkiem do niedawna spiewała "wlaskotek na płotek" mamo zaspiewaj mi o wlaskotku Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:33 ,,Wlazł kotek na płotek i mruga, nażarł się kapusty i śmierdzi'' - zaśpiewałam jako czterolatka do mikrofonu na festynie miejskim, po czym zapadła cisza. Ale dostałam w nagrodę paczkę kolorowej kredy. A jeszcze całkiem niedawno zaginałam wszystkich tekstem z Golec Uorkiestra ,, pędzą konie, pole tonie...'' - na co niejedna osoba - yyy ale co to ten LETON? Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Nacudjonasza 17.12.13, 16:46 Przecież one pędzą "po betonie", a nie żadne "pole tonie" Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 11:20 myślałam bowiem, że tam jest ,,pędzą konie, pole tonie w szarej mgłe''. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Nacudjonasza 18.12.13, 14:23 Jest to logiczne, niemniej tekst jest inny Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Nacudjonasza 18.12.13, 01:07 Pomyliłaś tekst, prawdziwy jest taki *** Wlazł kotek na płotek po żerdzi Najadł się kapusty i pierdzi *** Wlazł kotek na płotek po słupie Podarł se futerko na dupie *** Tata mnie uczył Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Nacudjonasza 18.12.13, 07:17 dawaj inne teksty, których cię tata nauczył Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 23:58 wlazł kotek na płotek po słupie, podrapał kocicę po d.upie Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:28 Ja w dzieciństwie się zastanawiałam, kto to jest ten Bialy Jerozy I w jakiejś książce przeczytałam, że ktoś uderzył się w potylicę, jakie było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że to nie tyłek Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Nacudjonasza 18.12.13, 22:04 Biały Jerozy to brat Jerzego Gondola z piosenki: Gondolierzy znad Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nacudjonasza 17.12.13, 11:05 Kiedy byłam małym, niewinnym dzieciątkiem z zapamiętaniem odmawiałam wieczorem pacierz - "... i przyjdź QRESTWO twoje", rodzina za drzwiami pękała ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nacudjonasza 17.12.13, 11:11 Ja jako dziecko uwielbiałam śpiewać: Żilązju je, je, je, żilązjiu je je je. Wiele lat później dowiedziałam się, że brzmi to chyba she loves you. Podobnie było z: mami, mami aje si kole doktor łi łi łi. Domyślcie się, to to znaczy po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:20 no nie za bardzo, bo zanim doczytałam co to jest żilązjiu, to dobre trzy minuty próbowałam to na "nasze" przełożyć Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:45 Mami, Mami, I am sick. Call a doctor, quick, quick, quick. Odpowiedz Link Zgłoś
petuniasta Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:43 Na jaselkach piesni wielkanocne spiewali? To niezla impreza byla Odpowiedz Link Zgłoś
sauerkirsch Re: Nacudjonasza 18.12.13, 21:47 "grając skocznie Dzieciąteczku na liże" (*lirze) Za cholerę nie wiedziałam, co ma lizanie do grania Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Nacudjonasza 17.12.13, 15:33 "Loketenburg prez Włocławek"- kojarzyło mi się to z jakimś pociągiem do Niemiec przez Włocławek i zastanawiałam się o co chodzi, ale w sumie prawdziwy tekst też jest dziwny, no chyba, że ma się na myśli dziury w tamtejszych drogach W kolędzie moja koleżanka śpiewała "Garnek z głowy zdjęła" Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 17:26 A jaki brzmi oryginalny tekst? Bo ja słyszę z kolei "Lotem dębu przez Wrocławek..." ale to chyba też błędy trop. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Nacudjonasza 17.12.13, 20:56 gazeta_mi_placi napisała: > A jaki brzmi oryginalny tekst? Bo ja słyszę z kolei "Lotem dębu przez Wrocławek > ..." ale to chyba też błędy trop. "Wlokę ten ból przez Włocławek..." Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 18.12.13, 10:54 Dzięki, w życiu bym na to nie wpadł/a. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Nacudjonasza 18.12.13, 18:37 gazeta_mi_placi napisała: > Dzięki, w życiu bym na to nie wpadł/a. Odpowiedz Link Zgłoś
bessie_blount Re: Nacudjonasza 18.12.13, 12:34 a ja myślałam, ze tam leci "wloke tembur przez Włocławek". Oczyma wyobraźni widziałam jakiś wózek Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:13 O rany, lepiej późno niż wcale ! A ja całe życie, do dzisiaj myślałam, że to jest "wlokę ten WÓR przez Włocławek " Zawsze w wyobraźni widziałam gościa, który wlecze ciężki wór przez Włocławek ( a jak to się ma do tego, że kocha ją jak Irlandię ?) Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Nacudjonasza 19.12.13, 00:29 Ja natomiast przez ...dzieści lat śpiewałam "lotem tenbur" - pewna byłam, że to jakaś nazwa samolotu czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Nacudjonasza 18.12.13, 18:15 Bo się tak napisało i nie chciało inaczej. Widzę, że nie jestem jedyna, która miała problemy z ową piosenką. Czy wykonawca przypadkiem nie sepleni? BTW: kiedyś słuchałam w radio jakiejś pieśni - gdzieś po drugim refrenie zorientowałam się, że jest ona po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 17:22 Aaaaaa, przypomiałam sobie jeszcze piosenkę psychopaty! "Wciąż po kanałach szukam twego ciała" A moja koleżanka dodawała do powyższego jeszcze wątek romansu biurowego: "szef twój namiętny w mych uszach brzmi!" Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:20 Ja w dzieciństwie słyszałam w piosence : Ciągną, ciągną sanie góralskie koniki hej jadą w saniach panny przy nich jadą SIKI Bo jak przemarzłam, to zawsze chciało mi się siusiu i to wdawało mi się nadzwyczaj logiczne, że pojechali na kulig i od razu dziewczynom się zachciało do łazienki Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Nacudjonasza 18.12.13, 12:40 Czytałam córce jakąś bajkę: "...i zdjął go lęk". Młoda z zainteresowaniem: Mamusiu, a co to jest "golęk"? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 14:03 Syn jak był mały przerobił misia Uszatka na Uchatka, no za nic nie udało mu się wymówic uszatek. I fajerwerki na sylwestra długo funkcjonowały u nas jako fajerBerki Odpowiedz Link Zgłoś
sinusoidaa Re: Nacudjonasza 18.12.13, 15:12 Mój ojciec w kościele jest tzw. głosem wiodącym, śpiewa ładnie, czysto i.....w tym przypadku, na nieszczęście głośno. Bowiem zaśpiewał kolędę: W GROBIE leży, któż pobieży..... Myślałam, że lokalne dewotki zabiją ojca wzrokiem i kto inny będzie leżał w grobie Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Nacudjonasza 18.12.13, 22:48 A znacie kolędę o cielaczku? Małemuuu, małemuuu... Odpowiedz Link Zgłoś