Dodaj do ulubionych

Nacudjonasza

• heca7 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:47
      U mnie babcie kościelne śpiewały "królowo angielska" big_grin
      Pamiętam jak jakieś 20 lat temu pojechałam z bratem do jego żony będącej opiekunką na koloniach w Ryczywole. I kiedy nadeszła niedziela uprzedzono mnie, że w kościele babcie bardzo fałszują. Myślałam, że przesadzają......Nie przesadzali. Tam po raz pierwszy siedziałam obok kobiety trzymającej książeczkę do nabożeństwa do góry nogami. Organista wydobywał jakieś potworne dźwięki z instrumentów, ludzie wyli , muzyka się kończyła a oni nadal śpiewali! Nigdy już nic takiego nie widziałam smile
      • carramell Re: Nacudjonasza 17.12.13, 13:01
        nazwa Ryczywół zobowiązuje wink
        czy to ten Ryczywół w okolicach Poznania?
        bo ja tam byłam chrzczona.
    • kerri31 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:47
      Taaa. to coś w stylu:

- połóż rękę na mym łonie
      - a co to jest mymłon ??
      • attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:38
        z 10 razy to czytałam, zanim w końcu załapałam o co chodzi big_grinbig_grin
        jak parsknęłam śmiechem, to dziecko aż się zainteresowałobig_grin
        mymłon big_grin
      • b.bujak Re: Nacudjonasza 18.12.13, 20:40
        - nie skrob łyżką po teflonie;
        - sam jesteś poteflon!
        • maltry Re: Nacudjonasza 19.12.13, 00:24
          - O, spójrz Jasiu, żuczek je biedronkę
          - A co to jest dronka?

smile
    • oska81 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:22
      przez prawie 30 lat swego życia śpiewałam w piosence z domowego przedszkola:
      domowe przedszkole, wszystkie dzieci kocha
      i chce byśmy także kochali........'biedronchę'

jakież było moje zdziwienia że tam jest "je trochę"

a biedroncha to taka duża biedrona dla mnie byłabig_grin
    • ardzuna Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:52
      attiya napisała:

> Pamiętam, że był tu już kiedyś taki fajny wątek o nieporozumieniach językowych

forum.gazeta.pl/forum/w,567,104602262,,Bog_sie_rodzi_OCTU_LEJE_.html?v=2
    • malowanka06 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:06
      moje spytało co to jest "poprawica" bo siedzi "poprawicy" ojca big_grin
    • lukrrecja Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:14
      "Chleba naszego poprzedniego daj nam dzisiaj" wydawało mi się w miarę zrozumiałe, ale przy "Jej dłoń nasza wieniec splata" zwątpiłam, bo w końcu czyja jest ta dłoń?
      • lukrrecja Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:26
        Mój syn natomiast zdziwił się nieco słysząc "M - jak miłość ........ czy otworzysz, gdy zapuka do serca drzwi?" i zapytał: Co to jest serce drzwi?
    • scarlett74 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:51
      Moja mama w pieśni Maryjnej śpiewała "weź pod rękę'', gdy było "twe królestwo weź w porękę". Ja zaś kuuupę lat byłam przekonana że w Kobranockowej "Kocham cię jak Irlandię" było-"lotem dębu przez Włocławek" smile (wlokę ten ból przez Włocławek) i za Chiny ludowe nie wiedziałam co autor miał na myśli,jak lotem dębu???
      • widosna Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:00
        a ja słyszałam lotem tębur przez Włocławek. Do dzisiaj nie wiedziałam co to jest ten tębur smile dzięki za uświadomienie smile
    • bleuet Re: Nacudjonasza 16.12.13, 22:11
      Ja mam jeszcze jeden kwiatek. Jest sobie taka piosenka o zielonym mosteczku: "zielony mostecek ugina się, trawka na nim rośnie, niesie Kasię...." A ja do późnego liceum rozumiałam to jako: "trawka na nim rośnie, nie sieka się" i zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tym siekaniem trawy...
      • black.joanna Re: Nacudjonasza 16.12.13, 23:52
        A mój 5-latek ma po jasełkach składać życzenia: Za kolędę dziękujemy, a on za kolendrę smile))
    • kawka74 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 23:49
      Przypomniało mi się z własnego dzieciństwa. Była piosenka Skaldów bodajże "Szanujmy wspomnienia", której refren śpiewałam tak: "szanujmy wspomnienia, smakujmy ich treść, nauczmy się JEDZENIĆ".
      Logiczne, najpierw smakowanie, potem jedzenie wink
      • pierniczek75 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:24
        Przez długi okres czasu ( chyba do nastu lat ) przekonana byłam, że odpowiedź ludzi w kościele na "idzcie w pokoju Chrystusa" - "Bogu niech będą dzięki" oznacza - "nooo dzięki Bogu! - nareszcie do domu, koniec mszy hurrra. Jako dziecko śpiewałam to z wielkim zapałem smile
        • 1margot1 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 05:45
          Moja młodsza córka trenuje do jasełek w przedszkolu i codziennie bezskutecznie jej próbujemy wbić do głowy, że refren jednej z kolęd brzmi "Gloriaaaa Gloriaaaa " a nie "Doooriaaaan Doooriaaaa" -nie muszę dodawać, że ma kolegę Doriana w grupie i jest przekonana, że to o nim śpiewają (skoro wcześniej było o Marysi piorącej chusteczki).
        • gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:18
          Ha ha... To miałaś jak ja big_grin
          "Bogu niech będą dzięki" były moją najbardziej ulubioną częścią mszy bo oznaczały " chodu " big_grin
      • thaures Re: Nacudjonasza 18.12.13, 04:52
        Też mnie zawsze zastanawialo to jedzenic...
      • jowita771 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 11:50
        > ujmy wspomnienia", której refren śpiewałam tak: "szanujmy wspomnienia, smakujmy
        > ich treść, nauczmy się JEDZENIĆ".

To też miałam, myślałam, że jedzenić to znaczy jeść powoli, delektować się posiłkiem.
    • go-jab Re: Nacudjonasza 17.12.13, 06:56
      "Gdy sliczna PANDA syna kolysala". Ulubiona kolenda moich szczawjuf... smile
    • lilly_about Re: Nacudjonasza 17.12.13, 07:49
      Moja córka śpiewa kolędę: pała na wysokości, pała na wysokości...
      • mag1982 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 08:52
        A moja "stała na wysokości". Nawet wlazła z tej okazji na krzesło i się cieszyła, że stoi jak "ona".
    • elske Re: Nacudjonasza 17.12.13, 09:17
      Pojdzmy wszyscy do lazienki , do Jezusa i Panienki ...
      I zawsze spiewajac kolede widzialam stary dom w oglodzie, a na werandzie przed domem , stala stara , mosiezna wanna. Weranda byla zadaszona , opleciona pnacymi sie kwiatami .Dzien byl piekny , sloneczny ( srodek lata ). Mialam wtedy jakies 5-6 lat . Pozniej dowiedzialam sie , ze to stajenka a nie lazienka. Ale obraz z dziecinstwa pozostal big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:17
        A mi "do Jezusa i Panienki" kojarzyło się z innego rodzaju "panienką" big_grin
    • neffi79 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 09:22
      moja córka całkiem do niedawna spiewała "wlaskotek na płotek"
      mamo zaspiewaj mi o wlaskotku
      • ponis1990 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:33
        ,,Wlazł kotek na płotek i mruga, nażarł się kapusty i śmierdzi'' - zaśpiewałam jako czterolatka do mikrofonu na festynie miejskim, po czym zapadła cisza. big_grin Ale dostałam w nagrodę paczkę kolorowej kredy. big_grin
        A jeszcze całkiem niedawno zaginałam wszystkich tekstem z Golec Uorkiestra ,, pędzą konie, pole tonie...'' - na co niejedna osoba - yyy ale co to ten LETON?
        • redheadfreaq Re: Nacudjonasza 17.12.13, 16:46
          Przecież one pędzą "po betonie", a nie żadne "pole tonie" big_grin
          • ponis1990 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 11:20
            myślałam bowiem, że tam jest ,,pędzą konie, pole tonie w szarej mgłe''. smile
            • redheadfreaq Re: Nacudjonasza 18.12.13, 14:23
              Jest to logiczne, niemniej tekst jest inny smile
        • ardzuna Re: Nacudjonasza 18.12.13, 01:07
          Pomyliłaś tekst, prawdziwy jest taki

Wlazł kotek na płotek po żerdzi
          Najadł się kapusty i pierdzi

Wlazł kotek na płotek po słupie
          Podarł se futerko na dupie

Tata mnie uczył smile
          • attiya Re: Nacudjonasza 18.12.13, 07:17
            dawaj inne teksty, których cię tata nauczył tongue_out
          • clio_1 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 23:58
            wlazł kotek na płotek po słupie,
            podrapał kocicę po d.upie smile
    • kota_marcowa Re: Nacudjonasza 17.12.13, 10:28
      Ja w dzieciństwie się zastanawiałam, kto to jest ten Bialy Jerozy big_grin
      I w jakiejś książce przeczytałam, że ktoś uderzył się w potylicę, jakie było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że to nie tyłekwink
      • morekac Re: Nacudjonasza 18.12.13, 22:04
        Biały Jerozy to brat Jerzego Gondola z piosenki: Gondolierzy znad Wisły.
    • morgen_stern Re: Nacudjonasza 17.12.13, 11:05
      Kiedy byłam małym, niewinnym dzieciątkiem z zapamiętaniem odmawiałam wieczorem pacierz - "... i przyjdź QRESTWO twoje", rodzina za drzwiami pękała ze śmiechu smile
    • gaskama Re: Nacudjonasza 17.12.13, 11:11
      Ja jako dziecko uwielbiałam śpiewać:
      Żilązju je, je, je, żilązjiu je je je. Wiele lat później dowiedziałam się, że brzmi to chyba she loves you.
      Podobnie było z:
      mami, mami aje si kole doktor łi łi łi. Domyślcie się, to to znaczy po angielsku.
      • attiya Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:20
        no nie za bardzo, bo zanim doczytałam co to jest żilązjiu, to dobre trzy minuty próbowałam to na "nasze" przełożyć big_grin
      • gaskama Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:45
        Mami, Mami, I am sick. Call a doctor, quick, quick, quick.
    • petuniasta Re: Nacudjonasza 17.12.13, 12:43
      Na jaselkach piesni wielkanocne spiewali? To niezla impreza byla big_grin
      • sauerkirsch Re: Nacudjonasza 18.12.13, 21:47
        "grając skocznie Dzieciąteczku na liże"
        (*lirze)
        Za cholerę nie wiedziałam, co ma lizanie do grania big_grin
    • lykaena Re: Nacudjonasza 17.12.13, 15:33
      "Loketenburg prez Włocławek"- kojarzyło mi się to z jakimś pociągiem do Niemiec przez Włocławek i zastanawiałam się o co chodzi, ale w sumie prawdziwy tekst też jest dziwny, no chyba, że ma się na myśli dziury w tamtejszych drogach big_grin

W kolędzie moja koleżanka śpiewała "Garnek z głowy zdjęła"
      • gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 17.12.13, 17:26
        A jaki brzmi oryginalny tekst? Bo ja słyszę z kolei "Lotem dębu przez Wrocławek..." ale to chyba też błędy trop.
        • ella_nl Re: Nacudjonasza 17.12.13, 20:56
          gazeta_mi_placi napisała:

> A jaki brzmi oryginalny tekst? Bo ja słyszę z kolei "Lotem dębu przez Wrocławek
          > ..." ale to chyba też błędy trop.
          "Wlokę ten ból przez Włocławek..."
          • gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 18.12.13, 10:54
            Dzięki, w życiu bym na to nie wpadł/a.
            • ella_nl Re: Nacudjonasza 18.12.13, 18:37
              gazeta_mi_placi napisała:

> Dzięki, w życiu bym na to nie wpadł/a.
              big_grin
          • bessie_blount Re: Nacudjonasza 18.12.13, 12:34
            a ja myślałam, ze tam leci "wloke tembur przez Włocławek". Oczyma wyobraźni widziałam jakiś wózek big_grin
          • cilantre Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:13
            O rany, lepiej późno niż wcale !
            A ja całe życie, do dzisiaj myślałam, że to jest "wlokę ten WÓR przez Włocławek " big_grin
            Zawsze w wyobraźni widziałam gościa, który wlecze ciężki wór przez Włocławek
            ( a jak to się ma do tego, że kocha ją jak Irlandię ?)
            • anel_ma Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:38
              u mnie od lat niezmiennie "lotem dębu" smile
              • maltry Re: Nacudjonasza 19.12.13, 00:29
                Ja natomiast przez ...dzieści lat śpiewałam "lotem tenbur" - pewna byłam, że to jakaś nazwa samolotu czy coś
            • morekac Re: Nacudjonasza 18.12.13, 18:15
              Bo się tak napisało i nie chciało inaczej.
              Widzę, że nie jestem jedyna, która miała problemy z ową piosenką.
              Czy wykonawca przypadkiem nie sepleni?
              BTW: kiedyś słuchałam w radio jakiejś pieśni - gdzieś po drugim refrenie zorientowałam się, że jest ona po polsku...
    • memphis90 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 17:16
      Nacudja to taka święta była!
    • memphis90 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 17:22
      Aaaaaa, przypomiałam sobie jeszcze piosenkę psychopaty!
      "Wciąż po kanałach szukam twego ciała"

A moja koleżanka dodawała do powyższego jeszcze wątek romansu biurowego:
      "szef twój namiętny w mych uszach brzmi!"
      • cilantre Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:20

Ja w dzieciństwie słyszałam w piosence :
        Ciągną, ciągną sanie
        góralskie koniki
        hej jadą w saniach panny
        przy nich jadą SIKI

Bo jak przemarzłam, to zawsze chciało mi się siusiu i to wdawało mi się nadzwyczaj logiczne, że pojechali na kulig i od razu dziewczynom się zachciało do łazienki big_grin

• maltry Re: Nacudjonasza 18.12.13, 12:40
      Czytałam córce jakąś bajkę: "...i zdjął go lęk". Młoda z zainteresowaniem: Mamusiu, a co to jest "golęk"? big_grin
      • arwena_11 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 14:03
        Syn jak był mały przerobił misia Uszatka na Uchatka, no za nic nie udało mu się wymówic uszatek. I fajerwerki na sylwestra długo funkcjonowały u nas jako fajerBerkismile
    • sinusoidaa Re: Nacudjonasza 18.12.13, 15:12
      Mój ojciec w kościele jest tzw. głosem wiodącym, śpiewa ładnie, czysto i.....w tym przypadku, na nieszczęście głośno. Bowiem zaśpiewał kolędę: W GROBIE leży, któż pobieży.....
      big_grin
      Myślałam, że lokalne dewotki zabiją ojca wzrokiem i kto inny będzie leżał w grobiewink
    • mary_lu Re: Nacudjonasza 18.12.13, 22:48
      A znacie kolędę o cielaczku?

Małemuuu, małemuuu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka