Dodaj do ulubionych

kamien nazebny

02.01.14, 17:45
Corka lat 8 regulanie myje zeby, szczotka zwykla i elektryczna, ale niestety mamy problem z kamieniem nazebnym na szczece dolnej.regularnie usuwamy go u dentysty, ale czy znacie jakies skuteczne preparaty, pasty i inne, ktore by zapobiegaly powstawaniu owego kamienia?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: kamien nazebny 02.01.14, 17:53
      A ma dobrą technikę szczotkowania? Bo kamień naprawdę nie osadza się ot tak, wymaga to dugiego czasu niemycia zębów lub niedomywania jakichś zakamarków (szacunkowo płytka nazębka zaczyna zamieniać się w kamień po 3 dniach nieszczotkowania zębów). Ja miałam w życiu dwa razy usuwany kamień, właśnie z takich miejsc, których nie domywałam dostatecznie dokładnie, poza tym tylko czasami usuwam osad piaskowaniem.
      • rozaly Re: kamien nazebny 02.01.14, 18:19
        No niestety nie zgodzę się, ja myję zęby często i dokładnie + nitkowanie, a kamień i tak się odkłada dosyć szybko, syn widzię że po mnie odziedziczył tendencję do kamienia. Po prostu chodzimy regularnie do higienistki dentystycznej usuwać, nie ma rady. Trochę pomaga dokładne nitkowanie.
    • d.o.s.i.a Re: kamien nazebny 02.01.14, 18:13
      A czy corka nitkuje zeby?
    • melancho_lia Re: kamien nazebny 02.01.14, 18:20
      Kamień jest kwestią osobniczą- jedni bardziej mają predyspozycję, inni mniej, poza tym kwestia diety.
      Szczotkowanie zębów niekoniecznie ma tu jakiś wielki wpływ.
      U siebie zauważyłam, ze jak piłam duże ilości wody mineralnej, kamień miałam koszmarny. Może warto popatrzeć na dietę, moze jakiś płyn do płukania jamy ustnej?
      • zana781 Re: kamien nazebny 02.01.14, 18:30
        Corka nie uzywa nici, natomiast plyny tak.Zeby szczotkuj kika razy dziennie.I dlaczego kamien osadza sie tylko na stalych zebach i to dolnych, a dlaczego nie na mleczakach?
        • saqigar Re: kamien nazebny 02.01.14, 22:01
          Szczotkowanie kilka razy dziennie wspaniale niszczy szkliwo, ktore masz jedno na cale zycie. Pamietam artykul naukowy twierdzacy, ze powinno sie szczotkowac nie wiecej niz 2 razy dziennie, srednia lub miekka szczotka, 3 min. Pracowy kolega zniszczyl sobie szkliwo, szczotkujac uparcie zeby po 5-7min, bo mial schize na punkcie kamienia.
        • aandzia43 Re: kamien nazebny 02.01.14, 22:28
          Kamień osadza się głównie na dolnych siekaczach, bo tam właśnie strzyka slina z ujścia ślinianek podjęzykowych. Właściwa technika szczotkowania (nie byle jakie machanie szczotką), nici, skaling i piaskowanie.
    • igajos Re: kamien nazebny 02.01.14, 18:35
      Mężowi pomogła zmiana sposobu szczotkowania- zgodnie z zaleceniami stomatologa. Oraz używanie irygatora. Kamień nadal się pojawia, ale dużo wolniej niż wcześniej.
    • neffi79 Re: kamien nazebny 02.01.14, 22:09
      nie ma co filozofować, moim zdaniem porządne czyszczenie zębów u stomatologa 1-2 razy w roku (ja robię częsciej) to podstawa. odkąd córka ma stałe zęby chodzimy na usuwanie kamienia i osadów. Mąż tez regularnie.
    • przeciwcialo Re: kamien nazebny 02.01.14, 22:15
      Na odkladanie kamienia ma wpływ tez skład śliny. Na to chyba nie mamy wpływu żęby po ściągnięciu kamienia trzeba jeszcze wypolerowac.
    • mruwa9 Re: kamien nazebny 03.01.14, 00:47
      no to chyba jednak nei myje dokladnie.
      Bo kamien nie powstaje z dnia na dzien. To dlugi proces, ktory rozpoczyna zaleganie plytki bakteryjnej (miekkiego osadu) przez dluzszy czas na powierzchni zebow. Stopniowo w tym osadzie wytracaja sie substancje mineralne, pochodzace ze sliny , a miekki osad stopniowo twardnieje i powstaje kamien nazebny
      Ergo: jesli regularnie starannie i dokladnie usuwa sie miekka plytke nazebna, kamien nie ma jak i gdzie powstac.
      8-latce zeby powinni myc rodzice. A przynajmniej poprawiac i kontrolowac. Brac szczoteczke do reki i doczyszczac zeby tam, gdzie dziecko nie doczyszcza. A najwyraznej nie doczyszcza w okolicy dodziaslowej dolnych zebow i to rla rodzica, zeby dziecku pomoc i poprawic.
      Nie istnieja cudowne preparaty chemiczne, zapobiegajace powstawaniu kamienia nazebnego. To, co mozna i trzeba robic , to mechanicznie , starannie i regularnie usuwac plytke nazebna. Szczoteczka, pasta, u mlodziezy i doroslych rowniez nitka.
    • wgpolon1 Re: kamien nazebny 03.01.14, 01:41
      Mogę polecić pastę do zębów Glister produkcji USA,dostępna w sieci Amway.Od roku używam i
      problem kamienia przestał istnieć.
    • cherry.coke Re: kamien nazebny 03.01.14, 02:16
      Kup aparat do "nitkowania" strumieniem wody pod cisnieniem, rewelacyjnie usuwa jeszcze miekka plytke i kamien nie twardnieje. Poza tym jest wesoly w obsludze smile
      • bei Re: kamien nazebny 03.01.14, 13:30
        Sprawdzajcie tabletkami ( wybarwiają na czerwono plytkę osadu) czy zęby są doczyszczone.
        Zainwestujcie w dobrą szczoteczkę, dopilnuj dziecko przy czyszczeniu zębów .

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
        • bei Re: kamien nazebny 03.01.14, 13:33
          Ja bym wyprobowała irygator do jamy ustnej, są teraz wygodne bezprzewodowe, one dobrze czyszczą przestrzenie międzyzębowe, ale jak nie maxie to nitka też jest OK smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka