Dodaj do ulubionych

pomoc z mopsu

05.01.14, 13:24
heja, jestem nową forumowiczką i mam pytanie dot. zasiłków albo innej pomocy z mopsu. Najpierw krótko o mojej sytuacji: Jestem mamą 2-ki wspaniałych dzieciaków (2 i 5 lat). Mąż tylko pracuje, zarabia najniższą i utrzymuje 4-osobową rodzinkę. Mam mieszkanie z kredytem (które obecnie wynajmuję nie legalnie), a sama z rodzinką przeszłam na mniejsze, które też wynajmujemy. Żyjemy od 10 do 10tego i zastanawiam się, czy w mopsie oprócz zasiłku na dzieciaki moge ubiegać się o inne wsparcie i czy Panie w mopsie czepią się tego, że mam mieszkanie i na jego wynajmie też się "wzbogacam" i już mi nic nie przysługuje. Dodam tylko, że to że wynajmuję mieszkanie troszkę nas odciążyło od kredytu. Jeżeli coś możecie mi poradzić czy mam się starać czy nie to bardzo bym prosiła o wasze rady.
Obserwuj wątek
    • mearuless Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:28
      jak wynajmujesz nielegalnie to o tym nie wspominaj.
      fajny wątek, lubie takie wink
      • zuzi.1 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:32
        o tak, ja tez takie wątki lubię, szczególnie, gdy ktos przy jednej pensji najniższej krajowej decyduje się na 2 dzieci i kredyt, napiszę tak: autorko głowa służy do myślenia i trzeba jej jak najczęsciej używac...a nie tylko nosic na szyi jako ozdobę wink
        • lola211 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:38
          A ja uwielbiam jak ktos ma problem z logicznym mysleniem- jak niby otrzymaliby kredyt majac najnizsza krajowa?
          I czy fakt,ze dzisiaj maja takie dochody jest rownoznaczne z tym,ze kiedys tez tak z pewnoscia bylo?
          • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:03
            No więc tak, Przed 5 laty miałam na myśli kupić mieszkanie, ustabilizować się i zaplanować dzieciaki. Ale jak wiadomo Dzieci się nie da tak do końca zaplanować jak i życia z kredytem. Wtedy mąż miał spoko pracę, długą umowę i w sumie nic nie zapowiadało takiego obrotu spraw. No ale cóż -życie. Czyli z tego co piszecie lepiej siedzieć cicho sza i sobie dalej radzić. No też tak właśnie myślę - obecnie decyzja o wynajmie mieszkania jak i przeprowadzka to był strzał w 10. Ale dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi.
            • to_ja_tola Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:51
              kefirek8 napisał(a):

> No więc tak, Przed 5 laty miałam na myśli kupić mieszkanie, ustabilizować się i
              > zaplanować dzieciaki. Ale jak wiadomo Dzieci się nie da tak do końca zaplanowa
              > ć jak i życia z kredytem. Wtedy mąż miał spoko pracę, długą umowę i w sumie nic
              > nie zapowiadało takiego obrotu spraw. No ale cóż -życie. Czyli z tego co pisze
              > cie lepiej siedzieć cicho sza i sobie dalej radzić. No też tak właśnie myślę -
              > obecnie decyzja o wynajmie mieszkania jak i przeprowadzka to był strzał w 10. A
              > le dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi.

Kefirek dobrze cie razdzę.Nic!!! więcej nie pisz....bo cie tu zlinczują i wyjdzie,że opiszesz cale swoje życie a one i tak ci e zjadą.
              Był tak już nie raz.
              • rosapulchra-0 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 17:37
                Popieram radę toli!
            • dankaimirek Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:28
              kefirek8 napisał(a):

> No więc tak, Przed 5 laty miałam na myśli kupić mieszkanie, ustabilizować się i
              > zaplanować dzieciaki. Ale jak wiadomo Dzieci się nie da tak do końca zaplanowa
              > ć jak i życia z kredytem. Wtedy mąż miał spoko pracę, długą umowę i w sumie nic
              > nie zapowiadało takiego obrotu spraw. No ale cóż -życie. Czyli z tego co pisze
              > cie lepiej siedzieć cicho sza i sobie dalej radzić. No też tak właśnie myślę -
              > obecnie decyzja o wynajmie mieszkania jak i przeprowadzka to był strzał w 10. A
              > le dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi.

w mopsie nie pomoga ci jak masz własnościowe....chyba ze dodatek.
        • mearuless Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:38
          no ale to sa WSPANIALE DZIECIAKI cokolwiek to znaczy, wiec jak sie mogla na nie nie zdecydowac?
          big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:43
            A jakby były głupie, złośliwe i tępe?
          • obrus_w_paski Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:55
            tyaa...ale autorce na pewno pomoze wypominanie ze sie na dzieciaki zdecydowala.
            W koncu moze je abortowac, jak w "Przedludziach" P.K. Dicka.
            Kto wie, moze te 5 lat temu mieli swietna sytuacje finansowa? Kolejny przyklad na to, ze kredyt to zuo.
        • king_of_rats Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:46
          zuzi.1 napisała:

> o tak, ja tez takie wątki lubię, szczególnie, gdy ktos przy jednej pensji najni
          > ższej krajowej decyduje się na 2 dzieci i kredyt,

a ty oczywiście wiesz jaka była kolejność tongue_out
          dopuszczasz myśl,że dzieci się rodziły i kredyt był brany w lepszych czasach?
          • zuzi.1 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:19
            ale biorąc kredyt w lepszych czasach trzeba myślec o tym co będzie, gdy się coś niespodziewanie posypie z układanki utkanej co do centymetra, a teraz mops i zycie na krawędzi finansowej, po pierwsze żona w takiej sytuacji równiez powinna pracowac, co będzie, gdy wynajmowane mieszkanie z jakichś przyczyn nie będzie przez jakiś krótki nawet czas przynosiło dochodu? strach się bac... crying życie na krawędzi fin, to nie jest dobra opcja, teraz trzeba się ogarnąc i jakoś wyjsc na prostą, z mopsu nie korzystałam więc nie pomogę, ale warto oczywiscie szukac pomocy wszędzie, gdzie się da
            • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:40
              no niby tak ale wtedy co braliśmy kredyt to wszystko było ok i zapowiadało się ok na najbliższe 15lat. Mieszkanie super w atrakcyjnej cenie, rodzice co pomogą ("zawsze"?) i tylko brać. Wszyscy nas zachęcali - ja kończyłam studia, znaliśmy się już 5lat to tylko, mieszkanie -ślub i dzieci (plany). A teraz mąż został zwolniony bo zwalniali jak leci i kupę ludzi, potem żyliśmy z oszczędności to jakoś szło, potem była prośba do rodziny (i dupa cyt. "z rodzina najlepiej się wychodzi na zdjęciu" -prawda). Potem pomysł wynajmu (dzięki znajomym). I teraz dzień za dniem. I tak znajomi też mi poradzili, że mops pomaga. I owszem pomaga tylko ja mam ten wynajem i boję się tu właśnie wywiadu środowiskowego i tego, że wszystko się wyda. I chyba nie warto się w to pchać. A do pracy ruszę jak tylko ktoś się odezwie. Bo narazie cicho sza.
              • lily-evans01 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:56
                Jeśli wynajmujesz na lewo i jesteś zameldowana w "starym" mieszkaniu, to na pewno MOPS tam zrobi wywiad. Nie znam szczegółów, ale kiedyś znajoma, mieszkająca w małej miejscowości na dłużej straciła pracę, napisała podanie o zasiłek celowy na opłatę rachunków za ogrzewanie w zimie - przyszła do niej pani z MOPSu, oglądała mieszkanie, rozmawiała z sąsiadami, poradziła sprzedać telewizor i ładne meble (prezenty od rodziców kupione córce do samodzielnego mieszkania).
                Nie radziłabym zaczynać od żebractwa po instytucjach, prześwietlą Cię na wylot, zajrzą do szuflady z bielizną nawet, a te zapomogi to jakieś grosiki przecież. Lepiej już teraz szukaj pracy i składaj w marcu podanie o przedszkole, żeby młodsze dziecko mogło iść od września.
                To trzeżwa, obojętna ocena sytuacji. Mam nadzieję, że w czymś pomogłam.
                • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 15:20
                  Tak też zrobię.
                • d.d.00 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 20:09
                  Mops nie robi wywiadów, tylko opiera się na wypełnionych i złożonych u nich dokumentach. Zapewne mogłabyś liczyć na rodzinne 70 zł na dziecko, plus dodatek do urlopu wychowawczego - jeśli na takim jesteś - kwota 400 zł. Oczywiście przy spełnieniu wszystkich wymogów, zwłaszcza kryterium dochodowego.
                  • lola211 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 20:28
                    Robi wywiad,jesli ktos ubiega sie o jakąs pomoc socjalną,zapomogi.
                    • d.d.00 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 20:34
                      Do mnie jakoś nikt nie przyszedł, od lipca.
                      • mvszka Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 20:43
                        widocznie mało od nich dostajesz
            • baltycki Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:53
              zuzi.1 napisała:

> z mopsu nie korzystałam więc nie pomogę

ale się dopiszę
        • to_ja_tola Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:49
          zuzi.1 napisała:

> o tak, ja tez takie wątki lubię, szczególnie, gdy ktos przy jednej pensji najni
          > ższej krajowej decyduje się na 2 dzieci i kredyt, napiszę tak: autorko głowa sł
          > uży do myślenia i trzeba jej jak najczęsciej używac...a nie tylko nosic na szyi
          > jako ozdobę wink

a ja uwielbiam takie wpisy.Uj was obchodzi czy ma 2 czy 1 czy 3 dzieci.
          Kazdemu moze sie noga w zyciu powinąć,bez waszych durnych komentarzy.
        • dankaimirek Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:27
          kobieta ma mieszkanie na sprzedaż to co z tego że kredyt wzieła? sprzedaj mieszkanie i żyj za te pieniądze a nie żebrzerz z mopsu.
          • thea19 porada z do***py 05.01.14, 21:45
            bo zapewne jak sprzeda to jeszcze bedzie musiala dolozyc do splaty kredytu
      • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:56
        dzięki
    • jagienka75 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:36
      o moja droga. zaraz Cię tutaj zlinczują.
      chłop z najniższą krajową, dwójka dzieci, mieszkanie na kredyt...
      za moment zleci się "elita" ematkowa i da Ci popalić.
    • atena12345 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:37
      kara z US za nielegalny wynajem z pewnością nie poprawi Twojej sytuacji.
      Dodam, że zryczałtowany podatek to 8,5% od przychodu
      • ichi51e Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:43
        Ja bym cicho siedziala z tym wynajmem - kto wie czy razem z nim sie na pomoc kwalifikuja... suspicious
        • mvszka Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:45
          absolutnie się nie kwalifikują na pomoc z wynajmem, mało, mogą się na pomoc nawet nie kwalifikować z jedną pensją jeśli przekroczą kwotę jakąś tam na osobę w rodzinie, a w dodatku wynajem nielegalny kwalifikuje się na karę , totalna glupotą jest chwalenie się tym jeśli się gdzieś pomoc chce uzyskać
    • na_pustyni Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 13:59
      ferie
      • obrus_w_paski Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:01
        bo dzieciaki/ studenci nie maja nic lepszego do roboty w ferie niz wchodzenie na forum emama i pisanie o kredytach i mopsietongue_out.

na_pustyni napisała:

> ferie
    • naomi19 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:01
      Będzie jatka.
      Nie chcesz bonów z Tesco?
      • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:04
        jeśli masz na mleko bebilon to chce.
      • rafa-kolorowa Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:10
        z góry uprzedzam, że ja już po żadne bony nie jeżdżę - ba nawet jakby mi je ktoś przywiózł pod drzwi to i tak nie wezmę tongue_out - w razie czego same ruszcie swoje dooopska
    • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 14:52
      Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Tak tez myślałam ale wolałam się upewnić. Na pewno damy sobie radę bo nie jestem leniwa i żadnej pracy się nie boję(tylko żeby była). A na forum wg. mnie można się poradzić MĄDRYCH ludzi co o danym pomyśle myślą i tak tez zrobiłam. Jeszcze raz chciałam podziękować. Do usłyszenia.
      • 3lato Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 15:10
        a złożyłaś wniosek na rodzinne w Mopsie? To nie jest duża kwota ale zawsze coś.
        • kefirek8 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 15:21
          tak
          • kremciapciulkowy Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 15:41
            Jak się pochodzi z biednej/niezamożnej/wielodzietnej rodziny, należy po ukończeniu osiemnastego roku życia podwiązać sobie jajowody, co by dzieci nie mieć oraz zbudować sobie gustowny namiocik z tektury pod którymś z pięknych mostów. Kredyt?? Dzieci?? Cóż za nieodpowiedzialność!
            • to_ja_tola Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 16:30
              A jak pochodzi sie z głupiej rodziny to co robisz?
    • sarah_black38 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 16:02
      Wg toku myślowego pań z forum biedni nie powinni się rozmnażać, żeby z m.in. państwowych dóbr kultury nie korzystało ich potomstwo big_grin

A tak na poważnie, dzieci masz już trochę odchowane , nie myślałaś o powrocie do pracy? Młodszego do żłobka, starsze do przedszkola. Nie wiem jak jest u ciebie z możliwością dostania się do placówek. Ja swoją młodszą do żłobka wysłałam jak miała 9 miesięcy.Na MOPS nie liczyłabym, z tego co wiem to pomoc jest niewielka. A zatajając źródło dochodów to raczej popełniasz przestępstwo, albo co najmniej oszustwo.
      • hugo43 Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 16:12
        na forum pomocne emamy czesto jest forumka o nicku isabelka20,mysle ze moglaby ci udzielic wiarygodnej odpowiedzi czy i jaka pomoc sie wam nalezy.
    • jusiakr Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 16:48
      Przede wszystkim potrzebujecie długoterminowego planu, jak wyjść z kłopotów finansowych.Bo mops to rozwiązanie krótkoterminowe.
      Przede wszystkim przedszkole dla młodszego, zerówka/przedszkole dla starszego. Szukanie pracy dla Ciebie, mąż też powinien się rozejrzeć czy może znaleźć coś lepszego. Czy jest szansa, gdybyś znalazła pracę zanim będziesz miała miejsce w przedszkolu, by ktoś z rodziny zajął się dziećmi? A może lubisz spędzać czas z dziećmi i możesz się zająć większą ilością - pracować jako opiekunka jednego lub dwóch u siebie w domu? Zarejestruj się na portalach typu niania.pl albo w lokalnych portalach ogłoszeniowych.
      Kredyt w PLN czy w CHF? Jeżeli w CHF to kupuj franki poza bankiem. Kupowanie waluty zajmuje może 10 minut miesięcznie i zawsze zaoszczędzisz.
      A co do wynajmu - zastanów się czy jednak nie chcesz zalegalizować umowy? Sąsiedzi mogą być bardzo życzliwi i złożyć donos do US. Szczególnie jak im najemcy podpadną. Czy będzie Was stać na zapłacenie doliczonego podatku? Trzeba skalkulować ryzyko.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 20:32
      Strzel sobie trzecie.
      • dankaimirek Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:30
        wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):

> Strzel sobie trzecie.
        wiesz jakbyś miała z 200 albo 300 tyś zaplecza to nie chciłabys trzeciego dziecka? ona ma dobre zaplecze, jakby co to sprzeda mieszkanie i dobre kilkanaście lat można życ za pieniedze z mieszkania. A moze i warte z 500 tys.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:35
          Ja bym nawet pierwszego dziecka nie chciała.
          Poza tym odniosłam się do przekonań kilku forumek (np. Echtom), że "Bóg dał dzieci, da i na dzieci". Podobno po urodzeniu pierwszego i kolejnego dziecka człowiek dostaje takiego pałera, że w trosce o przyszłość dzieci zaczyna lepiej pracować i zarabiać.
          No ja tego nie widzę, ale skoro tak jest, to niech autorka sobie strzeli trzecie, może też pałera dostanie i zacznie super zarabiać.
          "Wielką miłość od pierwszego wejrzenia to może pięciolatek do lizaka uskuteczniać." - by raohszana
          • dankaimirek Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:39
            wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):

> Ja bym nawet pierwszego dziecka nie chciała.
            > Poza tym odniosłam się do przekonań kilku forumek (np. Echtom), że "Bóg dał dzi
            > eci, da i na dzieci". Podobno po urodzeniu pierwszego i kolejnego dziecka człow
            > iek dostaje takiego pałera, że w trosce o przyszłość dzieci zaczyna lepiej prac
            > ować i zarabiać.
            > No ja tego nie widzę, ale skoro tak jest, to niech autorka sobie strzeli trzeci
            > e, może też pałera dostanie i zacznie super zarabiać.
            > "Wielką miłość od pierwszego wejrzenia to może pięciolatek do lizaka uskuteczni
            > ać." - by raohszana

ale ona nie musi isc do pracy nawet. Wystarczy nie wynajmować i srzedać mieszkanie. Kasa na kilkanaście lat będzie. To jest zaplecze o którym marze...ona jest zabepizeczona super! jaki tam mops, nic nie pomoże.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: pomoc z mopsu 05.01.14, 21:43
              Ale ona ma kredyt na mieszkanie, które wynajmuje innym.
    • wies-baden Re: pomoc z mopsu 06.01.14, 10:09
      Po pierwsze; zainteresuj się tym, czy zapłacisz jakikolwiek podatek od wynajmu, amortyzacja i inne koszty mogą sprawić, że będziesz żyła z ujawnionym przychodem i niekoniecznie będziesz płaciła podatki.
      Po drugie; nie korzystaj z pomocy, która przeznaczona jest dla tych w najgorszym położeniu.
      W ogólnym bilansie liczy się także wasze samopoczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka